always cherish the golden moment before it passes by

Brabuk blog = busy


Aku busy memanjang kan
hjg mggu lps slesaikan urusan nikah khwn adek ipar aku kt Kuang
mggu ni berhempas pulas nk tanda exam paper
kalo jawapan bdk2 suma betol..sng aku nk tanda timbang kati

Nk tulis entri psl nikah khwn tu pon x sempat2 lg
pg ni dok pulun paper Science Form 2 dgn Physics Form 4
Physics Form 5 blm lg
sibbaik Science Form 5 blm exam lg
kalo x...
menimbun atas meja aku kt sek tu dgn paper

Doakan aku slamat menanda ye kwn2....
:)


Kertas soalan Physics Form 4
nampak x bahulu tu?
peneman menanda..

Keputusan SPM 2010

Alhamdulillah...
semalam telah terjawab persoalan2 yg terbuku di jiwa, raga dan minda aku...
semalam juga aku berasa gembira, puas dan amat bersyukur kehadratNya
dengan keputusan SPM 2010 yg terhasil

x payah la aku nk cite secara detail suma result
cukupla dgn aku nyatakan bahawa walletku bakal NIPIS
kerana bakal menunaikan janji seorang guru
uwaaaa................

Chaos !!!


Aku dh janji dgn students yg aku akan belanja
sp2 yg dpt adik beradik A(A+, A-, A) utk subjek Fizik n Sains Teras
dan juga result terbaik dlm kelas hujung yg aku ajar...


Antara students yg bakal membelanja aku dibelanja


Hasilnya 3 org bdk Fizik
ditambah dgn 8 orang bdk Sains kelas 5 Ikhtisas
dan sorang bdk kelas 5KM3


Best teacher with best students
Siti Nursyafiqah Bt Mohd Rashid


Janji mesti dikota kan
kalo x menepati janji
nnt jd orang munafik plakkan...
:)

Papehal pon...
bohot bohot syukria!!!(sedut tag line Makcik Rehan jap hikhikhik)
kena kerja lg kuat ini tahun
tp aku rasa tiap2 tahun aku gigih berusaha pandaikan pewaris bangsa...


Bandung : 3rd day


Mari kencangkan punggung
tetapkan iman
jegilkan mata yg dh ngantuk
utk membaca hikayat terakhir aku kt Bandung...

Hari ketiga aku bgn dgn penuh kemalasan
sbb rasa x puas duk cuti kt sini
pg2 seperti lazimnya..
aku melabur di CIMB cawangan Bandung toilet cun Aston ni

Pas suma khazanah dh dipastikan habis disimpan
aku menyiap2kan Darwisy utk g swim dgn kandaku
jam Bandung dlm pukul 7 pg = 8 pg Mesia
aku x larat nk teman diorang berendam
sbb aku dh mula mual2 nk muntah
maybe sbb perot dh mula masuk angin....
adoyai
mmg Allah nk uji aku kan sbb Dia SAAAAAYAAAANG aku :)

Pas suma org dh bersiap
br la kitorg turun bekpes
smpai bwh aku trs tuju anak aku yg dok berendam kegigilan dlm swimming pol tu
ayahnda dia jd coach je smbil memegang baju sendiri agar tidak basah
(x nk bagi beg jd berat dgn baju2 basah...)


Gigih nk guna float


Menggigil terok anak bujang aku tu
tp x nk mengalah plak tu
siap take a break jap
mintak susu cap gantung ibu

Smbil bekpes
mata si bujang senang tu x lepas2 dr tgk bdk2 lain yg duk mandi manda
aku tau...
dia geram je tgk diorg
tp aku dh paksa mkn..hehehehehhehe


Take 5


Perot aku
stil meragam
dh kuar masuk toilet ntah bp kali
pas bekpes yg aku x brapa slera nk makan
(jarang sekali aku xda selera makan tau...muahahahhaha)


Aksi aku mabuk
juga aksi diurut oleh anak kesayangan


Naik ke bilik
aku terus mintak mak aku picit2 kan jap
makin bertambah mual
dgn rengekan Darwisy lg
adoyai....lotih+mual+mabuk+sakit perot aku nk melayan
tiba2.....
*
*
*
*
*
*
BBuuuueeekkkkkkkk..............
aku muntah kt toilet bowl
pergh..
abes suma yg a ku mkn ms bekpes yg x seberapa td
seingat aku la kan
last aku muntah dolu2
masa early pregnancy kn si Darwisy
dh x ingat dh betapa yek yek yek nya feeling2 muntah2 ijau ni
eeeee...yek

Tp kan
pas muntah aku mmg lega skit
maybe aku mkn sambal cili ijau dgn sambal belacan byk sgt la
kn dh padan dgn muka aku
lenkali...
berINGAT sebelum melanatk bagai nak rak kasut bertingkat

Pas bersiap2, dlm kol 9pg Bandung
kitorg gerak ke Kartika Sari utk soping terakhir
dpt la beli pisang bolen, brownies
utk jadikan kudapan

Pas tu trs gerak g bandara
kang kalo tertinggal flight
payah plak la kandaku nk melabur utk semalam lg di Bandung kan
heheheh
i like jer duk lama2 kt Bandung ni..
:)


Pemandangan Bandung dr tingkap bilik


Info : Kluang Rail Coffee Tidak Halal

KLUANG RAIL COFFEE TIDAK HALAL!!!!

(Kredit to Amyna)

Kluang rail coffee

Keputusan analisis sampel makanan yang telah diambil di KLUANG RAIL COFFEE oleh Jabatan Agama telah diterima. Didapati kandungan serbuk kopi (termasuk kopi uncang) positif mengandungi campuran bahagian BABI..

Juga terdapat kandungan ALKOHOL dalam madu yg digunakan dlm ramuan roti bakar (SAYA SALMIAH SENDIRI TEL TUAN KHADI KLUANG UTK MENDPTKAN KEPASTIAN) disebarkan oleh Persatuan Pengguna Bumiputera Daerah Kluang. Tolong sebar-sebarkan...

*

*

*

*

*

*

Alamak...camne nih

tempat lepak feveret tu...

best..rasa cozy sesangat kalo lepak dgn hero2 aku kt kedai kopi tu tau

kt peti ais ni pon ada kaya yg aku bli kt sana..

Bandung : 2nd day



Adoyai...aku ni busy memanjang
x nyempat2 nk sambung hikayat Bandung aku tu
ahaks

Ni nk smbung cite hari kedua kt sana

Pg2 pas siap2, ktorg turun bekpes yg sgt mabeles
kitorg duk hotel berbintang2 kan
kalo x mabeles, x berbaloila duit yg kita byr tu ken..

Tgh sedap2 bekpes
boleh plak Darwisy ternampak swimming pool kt tepi coffe house tu tau
aiyak!!!
mmg parah la aku nk melayan

Dia siap tenung2 pool tu
angkat2 baju and said "Bonda..Darwisy nk main"
hahahhahaha
aku rasa dia geram je tgk bdk2 kedebash kedebush dlm pool tu
sian la awak wahai anak...
x dapek la awak nk swim hari ni
sok aje la eh....


Darwisy tgk memendam rasa nk swim...


Pas sesi pujuk memujuk Darwisy
kitorg terus gerak ke Tangkuban Perahu
(kawah gunung berapi)
best tau sbb mcm ala2 g tempat yg tgh musim sejuk


Selepas sesi memujuk
tgk kasut darwisy yg telah kutanggalkan
sbb aku celup2kan kaki dia dlm pool tu..


Nk kata sejuk sgt...x la jugak
tp agak dingin la
lg2 kalo hujan...
lg cun view tau
tp yg aku x tahan
bau sulfur yg bushuk tahap orang kentut yg x b*r*k seminggu!!
gila busuk tau
smpai tahap kena tutup idung sepanjang perjalanan naik gunung tu
tp bl dh smpai atas..bau busuknya agak kurang la


Darwisy kasi posing skit kt Tangkuban Perahu


Tangkuban Perahu


Turun dr Tangkuban Perahu kitorg g cari daun Benuli
ada kwn aku pesan
utk ubat kanser katanya
aku dpt beli 6 packs = IDR 60 000
mahal kan???? :)

Then terus g lunch yg mabeles lagik
aku amat suka sekali sambal cili ijau diorang!!!
aku rasa suma restoran minang diorang ada sambal tu


Sambal cili ijau


Gendang gendut tali kecapi
kenyang perot g sambung shopping lagi
wahahahahhaha
terus melincur laju ke Pasar Baru


Acara shopping di Pasar Baru


Kt sini lagi gila ku nyopping tau
smpaikan kandaku dan Darwisy ketiduran tggu kitorg belek2 kain
yg bestnya kt Pasar Baru ni, tiap kedai kain ela diorg
mesti ada couch @ kusi pastik utk customer duduk
so kandaku dan Darwisy dpt tido dgn lenanya kt couch diorg yg empuk itew


Lena hero2 aku ni kan..
dpt la ku membelek kain2 dgn tenang..heheheh



Kitorg shopping kt Pasar Baru smpai diorang nk tutup kedai
muahahahhhaa
gila shopping betol pompuan2 ni kan..
:p

Pas penat shopping
perot lapar balik sbb tenaga dh abes digunakan td
hihihihihhi
tp sblm g dinner kitorg sempat menyinggah kt bbrp FO lg
aiyak!!!!shopping lagi
gila gila gila
abes berjuta2 rupiah dh aku!!!

Time dinner ni plak dpt makan sambal belacan yg mabeles lagik
adoyai perot
ko terima je la apa yg tekak aku telan ni
sabar eh perot
tuan ko mmg begini....telan je suma KECUALI
Ikan Garume yg mmg jd santapan ruji agaknya kt Bandung ni
aku mmg la x reti makan ikan bersisik ni
eeee......x blh nk telan
almaklumla...keturunan Raja Ikan Sungai
kena la pantang kan
ahaks...raja la sgt
uweekkkkk
(muntahkan diri sendiri!!!muahahahhaah)


Our dinner


Pas menyeksa perot dgn segala mcm lauk pauk
teru s balik hotel
pack2 barang dan turu lagi............

*kredit some of the pic to Su Betik..

Bandung : 1st day



Bandung!!!
we're back again
but this time wif my mom n best buddy, Sue Betik
(Najm...nyesal, rugi ko x ikot kan...ahaks..)

Ish.. apa kelas g Indon tp speakong British kn
hehehehe

Meh sini aku cite Hikayat Merong Mahawangsa pengalaman kedua aku...


Our very 1st day :


Last year Darwisy naik flight x tau apa lg
Kali nih dh faham yg dia naik aeroplane...


Kami naik flight MAS kol 12tgh, 13 Mac yg lalu
sekian lama aku x naik MAS!!!
slalu dok sibuk cari tiket murah kt AA je
kali ni kebetulan masa MAS wat promo dia ke Bandung
aku pon tgh sibok2 cr tiket
apa lg..rembat je la kn sbb tiket AA time tu lg mahal dr MAS


Ni kandaku n Su Betik tgh isi borang kalo masuk Indonesia


Yg best naik MAS nih...servis dia!
pergh...sedapnya dpt makan tnpa order kan
tau2 je dtg stewardess tu serve makanan
siap ada eskim Haagen-Dasz lg you..:)


Jemput lunch kawan2...


Kira2 jam 1.30 ptg waktu Bandung
kami (aku, kandaku, Darwisy, mak aku dan Sue Betik) telah selamat tiba di epot Bandung
eh..Ein mana?
Ein turun epot Jakarta sbb dia dr Singapore
(lg murah katanya..padahal dh xda bajet la tuh..muahahahha)

Epot Bandung ni amaaaaatttttlah...cinonet
lg besar epot Senai kt JB tu tau
last year aku guna epot Jakarta
so xda la guna epot yg d very d cinonet cmni


Kecik comel cinonet kan epot Bandung ni..


Tmpat nk amek luggage tu teramat la keciknya
smpaikan ada staf yg alihkan suma beg2 yg br gerak kt 'landasan'
disebabkan teramat kecik n pendek 'landasannya'
(aku nk amek gmbr, tp enggak bisa.haram diambil di situ
kang x pasal2 aku meringkok kt penjara Bandung
uwa...x nak!!)

Smpai2 je Boy (guide&driver) dh tggu
pe lg trs msuk avanza
n trs mulakan....
shopping
hakhakhak..


Ni la Boy
ensem x?
amat loyar buruk!!!!
hehheheh


x agak2 kan kitorang
sbnarnya nk checkin otel
tp x blh lg sbb Ein still kt Jakarta
dia yg book otel tu..
so kna la tggu....


Ni tempat kitorg bertapa mlm2 kt Bandung ..



Ni kt Toko Tiga
belanja kandaku jeans selai
aku gak yg x dapt..
uwaaaa...


Yg best kt Bandung ni kan
kt mana2 tempat korang terjah
msti ada musolla
so x pyh risau nk solat ktne tau
ktorg solat jamak kt musolla masa bli tempe goreng


Darwisy menggayakan slipar Upin Ipin
IDR 26 000 tau
mahal kan
wakakakakkak


Konsep musollah kt sini plak beza dgn kt Mesia
musolla diorg cmpur laki pompuan
xda partition tau
so kna pndai2 la nk jg aurat korang tu

Dlm kol 6.00ptg waktu Bandung br ktorg dpt check in hotel
pas check in trs trn dr bilik dan merempit bergerak ke RESTO KARAMBA utk dinner
mkn best, marvellous!!
last year pon aku mkn kt restoran ni..
aku suka ulam n sambal belacan dia!!!!

Pas dinner smbung shopping kt Factory Outlet yg melambak kt Bandung ni
fyi, Bandung mmg terkenal dgn FO nya yg banyak melambak tau
korang tinggal pilih jer nk terjah yg manan satu
harga pon ada yg murah yg amat dr kt Mesia
tinggal pilih dan bayar je..
hehehehhe

Penat shopping, makan
terus balik otel dan turu....


Antara pemandangan Bandung yg sempat kandaku snap


*Kamus TB
Add Image
FO = factory outlet
Turu = tidur


i'm back!

Waduh2..
gue kecapek'an
sudah lebih 7 hari tidak bersiaran kan
ada yg kangen ngak sama gue?

hahahahhaha
mentang2 br balik dr kejauhan
mau speakong Indon la plak kn

Penat aku cuti kali ni
rasanya 1 minggu x cukup
ni schedule aku

11-12 Mac : Pt. Raja
12-13 Mac : PJ
13-15 Mac : Bandung (cuti2 Indonesia)
5-17 Mac : PJ
17-18 Mac : Pt. Raja
19-20 Mac : Kluang (siapkan hantaran)

Sampaikan nk online
hapdet blog pon aku x sempat tau...


*Kamus TB

Pt. = parit
PJ = Petaling Jaya Paya Jaras, Sg. Buloh


Penangan teh


Aku ingat dh nk 'pause' hapdet entri
smpaila aku blk dr bercuti
tp aku sedih sgt pg nih sbb
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

1 oz je dpt...
rileks jap
pastu br sambung lg..
chaiyok!


Ni suma penangan air teh yg aku minum semalam kt umah BS Darwisy
kan dpt ebm 1 0z je..
padan muka aku
sp suh aku hirup gak air teh tu kan..

Semalam ptg aku amek cinonet tu time ujan
smpai2 umah BS
BS ajak mkn lempeng cicah sambal tumis..
pergh!!!!sodap

Yg x sdpnya
dia bg aku air teh o
aku dh byk kali bgtau dia yg aku x minum teh o
aku pantang sbb breastfeed Darwisy
sbb teh blh sbbkan EBM aku short..
tp nk jg ati BS pnye psl..aku hirup 2x je..
2x je kwn2, adik2 abg2, kakak2, makcik2, pakcik2, atok2, nenek2...
2x je...
uwa!!!!!!!

Nyosal den
hari tu dh kna dgn air berkarbonat
hari ni terkena plak psl teh o...

Beringat sebelum minum
INGAT!!!!!




* Kamus TB

BS = baby sitter
EBM = express breast milk

Jangan Kangen ya..


Ahad- Slasa ni aku xda kt Mesia
(kak MR, a.k.a Makcik Rehan, aku pon nk terjah tempat ko terjah hari tu kak!)
nk g cuti2 jap k sempena ct sek ni
this week is the very hectic week due to the NAZIR!!!
mmg bagos g holiday mn2 kn
hilang skit ketensenan tu

So xdapek la aku nk cite psl aku jd bini Zorro
cite psl NAZIR yg terjah n berkampung kt sek aku smpai 3 hari
korang tggu je la aku stori mori bl blk dr berkampungbercuti nnt

Oleh kerana kebizian aku mggu ni
aku x sempat nk siapkan hantaran adik ipar aku
x siap nk jait manik2 kt baju aku
x sempat nk pack2 barang utk holiday

So mlm td br la ada mood cari baju, kuarkan beg
sediakan passport, duit2 yg dh ditukar
adoyai...pastu aku dh kepenatan
tdo dl!!!wahahhhaaa

3 pg td aku n kandaku bgn
aku smbg pack barang
kandaku smbg sidai kain
hhihiihhii
Darwisy plak smbg tido.....:)


Tgk..aku longgok je mlm td..
pg2 buta ni br sempat packing

Benchmark at Malacca


Sabtu lepas
cikgu cikgi sekolah aku berkoyan2 serbu Melaka
tujuan utama : melawat sebuah sekolah utk dijadikan benchmark

Diorg pakat ramai2 naik bus
aku dan bbrp kwn yg lbh bajet nk bwk family
berlomba2 atas highway naik keta ke sana
(x sedar diri tu..br je pas byr saman ka)

Sekolah yg ktorg lawat tu ialah SMK Telok Mas, Melaka
sekolah mmg cantik
sekolah dlm taman
sana sini ada je landskap yg menarik
smpai2 je dijamu dgn makan..

Sarapan kami...


Smpai2 je, kita mkn dl!!


Aku plak paling suka kt replika kubur yg diorg wat dpn toiket
pastu kt toilet tu plak ada mural org dlm lokap
best best best
kalo wat kt sekolah aku
gerenti ramai yg insap tau..


Antara landskap


Posing dgn Pengetua SMK Telok Mas (bertudung shocking pink kuning)


Tp syg..
blm sempat aku nk snap gmbr kuburan tu
bateri kamera kong da...
enset kitorg pon dh ml liplap liplap
mmg tensen
sbb xdpt la nk jd paparazzi sepanjang hr tu..:(


Seronok btl bujang aku nih main kolam ikan..



"Hello bonda...Darwisy dan ayah rindu dgn bonda.."
:)

Pas zohor ada plak games bola baling n bola sepak
aku dan cikgu2 bdk2 sek aku vs bdk2 sek sana
kemenangan bola jaring berpihak kpd sekolah aku
tp bola sepak kecundang.....

Blm smpt penutup...
aku, kandaku dan Darwisy bergegas ke Zoo Melaka
nk bwk cinonet tu naik kuda!!!!
suka suka suka
last bwk dia ms dia umur setahun
x ingat pn agaknya dia...

Ada can aku jd cam bini Zorro kan
muahahahahhaha...
entri lain eh utk tgk aku jd ala2 bini Zorro!!!

Blackout


Argh...tensen tau
td tgh sedap2 on9
kunun2 nk hapdet blog la
tb2 blh blackout la pulak...
tensen aku weh..
dh 2 hari x bebelog dik non..
gian!
hahahaha


BONDA!!

Alhamdullillah..
harini tepat jam 8.43mlm
Darwisy dh berjaya memanggil aku BONDA!!

Setelah berzaman aku, kandaku n family member yg lain
train si bujang senang ni perkataan tu
♫ ♪Akhirnya! Kini Pasti...♫ ♪
lalallaalalla♫ ♪
(korang sambung sendiri la eh)

Suka suka suka...
terubat lelah aku sepanjang hari ni
sbb dr 9pg smpai skang aku dok ngadap lappy
nyiapkan ketas soklan Sains Form 5, Physics Form 5
siapkan buku program Bola Baling lg
(lusa nak guna)
siapkan pamplet sekolah lg
(yg ni gara2 En. Nazir JPNj nk dtg cari salah melawat)

Zaman kemelelehan air liur
gara2 x dpt mkn Mi Udang kt Juru masa aku pregnantkn dia dl
gigi nk tumbuh

Tepong gomak lagi...




Sedang khusyuk lg tawadhuk aku mmbuat soklan pekse..
aku terbau haruman yg begitu indah di belakang aku
jgn pandang belakang
sekali ku toleh......

Aiyak!!!!anakku dh bermandi dgn bedak!
abes baby cot si cinonet tu
dg muka, mulot, kaki, tgn
suma putih
aiyoyo...awak dh cukup putih dh En. Darwisy..
x pyh nk tmbh2 lg..:)


Bukti kukuh


Lg suka cinonet ni bl baby cot dia dh x da tilam


Sebelum kandaku pulang dr kedai
baik aku hapuskan dl evidens tu
trs aku angkat tilam yg berlumuran bedak
trs aku buang dlm toilet
wahahahhahaa


Tilam yg diselaputi debu bedak
ni pon setelah aku tepok2 tau
kalo x tebal giler bedak nih

Ampun kanda..ampun...:)

Red Indian


Mentang2la aku pakai baju merah hari ni
ada students lelaki panggil aku red indian!!
cit..aku skit punye cun sopan bergaya harini
disamakan plakaku dgn puak itu..
uwa.....
aku di'merit' markah korang kang..

Agak2 kalo Red Mummy kna panggil Red Indian
marah berapi x gaknya dia?
ahaks..
sori kak..gurau saja...

Agak2nya kalo aku pakai cm pic En. Gugel kt bwh nih
students aku panggil aku Red Indian gak x?
hehehehe
ke mleleh air liur, buntang mata tgk aku
wakakaakka
peghasan la aku nih kan..



Sasau

Dh 2 hari Darwisy kna jg dgn atok n nenek
bs dia a.k.a Tok Mah ke KL atas urusan keluarga
so terpaksa la berjauhan sementara aku g sek

Subuh semalam Cik Em, Cik Yaya n Nenek dtg amek dia
tgh mlm br smpai umah balik bersama Yoyot, Nenek, Cik Mija n Cik Yaya
pg2 td diorg dh gerak balik kg balik
suka je muka si cinonet tu tau
mentang2 la ramai yg melayan dia kt kg...

Tp..
yg sasau, merana...
bonda dia yg kt umah nih
rindu siot
slalu balik sek dh hugs n kisses dia
tp semalam n harini...
sunyi je umah

Jap lg pas Maghrib kitorg nak gerak amek Darwisy
so mlm ni tdo kg
then sok sesudah Suboh kna gerak balik Kluang balik
tired agaknya kan..
:)

Barula aku tau penangan rindu seorg ibu kpd anaknya
tu br bp jam x jmpa
korang bayangkan la kalo yg dh bertahun2 x dpt jumpa
lg rindu kan...

Tattoo..


Ni la keghoje aku masa episod gatal aku hujung minggu lepas..
yang jd mangsa..
anak teruna lagikan bujang aku nan sorang itu

Terima je la anak kan..
dh dasar bonda awak ni sengal kreatif la sgt kan
sampaikan dahi anak pon nk dicurahkan kekreatifan itu kan..

Dengan bangganya....
x payah pakai tag nama dh..
hhhihiihuhuhuhhhehhehe

Mar 30, 2011

Brabuk blog = busy


Aku busy memanjang kan
hjg mggu lps slesaikan urusan nikah khwn adek ipar aku kt Kuang
mggu ni berhempas pulas nk tanda exam paper
kalo jawapan bdk2 suma betol..sng aku nk tanda timbang kati

Nk tulis entri psl nikah khwn tu pon x sempat2 lg
pg ni dok pulun paper Science Form 2 dgn Physics Form 4
Physics Form 5 blm lg
sibbaik Science Form 5 blm exam lg
kalo x...
menimbun atas meja aku kt sek tu dgn paper

Doakan aku slamat menanda ye kwn2....
:)


Kertas soalan Physics Form 4
nampak x bahulu tu?
peneman menanda..

Mar 24, 2011

Keputusan SPM 2010

Alhamdulillah...
semalam telah terjawab persoalan2 yg terbuku di jiwa, raga dan minda aku...
semalam juga aku berasa gembira, puas dan amat bersyukur kehadratNya
dengan keputusan SPM 2010 yg terhasil

x payah la aku nk cite secara detail suma result
cukupla dgn aku nyatakan bahawa walletku bakal NIPIS
kerana bakal menunaikan janji seorang guru
uwaaaa................

Chaos !!!


Aku dh janji dgn students yg aku akan belanja
sp2 yg dpt adik beradik A(A+, A-, A) utk subjek Fizik n Sains Teras
dan juga result terbaik dlm kelas hujung yg aku ajar...


Antara students yg bakal membelanja aku dibelanja


Hasilnya 3 org bdk Fizik
ditambah dgn 8 orang bdk Sains kelas 5 Ikhtisas
dan sorang bdk kelas 5KM3


Best teacher with best students
Siti Nursyafiqah Bt Mohd Rashid


Janji mesti dikota kan
kalo x menepati janji
nnt jd orang munafik plakkan...
:)

Papehal pon...
bohot bohot syukria!!!(sedut tag line Makcik Rehan jap hikhikhik)
kena kerja lg kuat ini tahun
tp aku rasa tiap2 tahun aku gigih berusaha pandaikan pewaris bangsa...


Mar 23, 2011

Bandung : 3rd day


Mari kencangkan punggung
tetapkan iman
jegilkan mata yg dh ngantuk
utk membaca hikayat terakhir aku kt Bandung...

Hari ketiga aku bgn dgn penuh kemalasan
sbb rasa x puas duk cuti kt sini
pg2 seperti lazimnya..
aku melabur di CIMB cawangan Bandung toilet cun Aston ni

Pas suma khazanah dh dipastikan habis disimpan
aku menyiap2kan Darwisy utk g swim dgn kandaku
jam Bandung dlm pukul 7 pg = 8 pg Mesia
aku x larat nk teman diorang berendam
sbb aku dh mula mual2 nk muntah
maybe sbb perot dh mula masuk angin....
adoyai
mmg Allah nk uji aku kan sbb Dia SAAAAAYAAAANG aku :)

Pas suma org dh bersiap
br la kitorg turun bekpes
smpai bwh aku trs tuju anak aku yg dok berendam kegigilan dlm swimming pol tu
ayahnda dia jd coach je smbil memegang baju sendiri agar tidak basah
(x nk bagi beg jd berat dgn baju2 basah...)


Gigih nk guna float


Menggigil terok anak bujang aku tu
tp x nk mengalah plak tu
siap take a break jap
mintak susu cap gantung ibu

Smbil bekpes
mata si bujang senang tu x lepas2 dr tgk bdk2 lain yg duk mandi manda
aku tau...
dia geram je tgk diorg
tp aku dh paksa mkn..hehehehehhehe


Take 5


Perot aku
stil meragam
dh kuar masuk toilet ntah bp kali
pas bekpes yg aku x brapa slera nk makan
(jarang sekali aku xda selera makan tau...muahahahhaha)


Aksi aku mabuk
juga aksi diurut oleh anak kesayangan


Naik ke bilik
aku terus mintak mak aku picit2 kan jap
makin bertambah mual
dgn rengekan Darwisy lg
adoyai....lotih+mual+mabuk+sakit perot aku nk melayan
tiba2.....
*
*
*
*
*
*
BBuuuueeekkkkkkkk..............
aku muntah kt toilet bowl
pergh..
abes suma yg a ku mkn ms bekpes yg x seberapa td
seingat aku la kan
last aku muntah dolu2
masa early pregnancy kn si Darwisy
dh x ingat dh betapa yek yek yek nya feeling2 muntah2 ijau ni
eeeee...yek

Tp kan
pas muntah aku mmg lega skit
maybe aku mkn sambal cili ijau dgn sambal belacan byk sgt la
kn dh padan dgn muka aku
lenkali...
berINGAT sebelum melanatk bagai nak rak kasut bertingkat

Pas bersiap2, dlm kol 9pg Bandung
kitorg gerak ke Kartika Sari utk soping terakhir
dpt la beli pisang bolen, brownies
utk jadikan kudapan

Pas tu trs gerak g bandara
kang kalo tertinggal flight
payah plak la kandaku nk melabur utk semalam lg di Bandung kan
heheheh
i like jer duk lama2 kt Bandung ni..
:)


Pemandangan Bandung dr tingkap bilik


Info : Kluang Rail Coffee Tidak Halal

KLUANG RAIL COFFEE TIDAK HALAL!!!!

(Kredit to Amyna)

Kluang rail coffee

Keputusan analisis sampel makanan yang telah diambil di KLUANG RAIL COFFEE oleh Jabatan Agama telah diterima. Didapati kandungan serbuk kopi (termasuk kopi uncang) positif mengandungi campuran bahagian BABI..

Juga terdapat kandungan ALKOHOL dalam madu yg digunakan dlm ramuan roti bakar (SAYA SALMIAH SENDIRI TEL TUAN KHADI KLUANG UTK MENDPTKAN KEPASTIAN) disebarkan oleh Persatuan Pengguna Bumiputera Daerah Kluang. Tolong sebar-sebarkan...

*

*

*

*

*

*

Alamak...camne nih

tempat lepak feveret tu...

best..rasa cozy sesangat kalo lepak dgn hero2 aku kt kedai kopi tu tau

kt peti ais ni pon ada kaya yg aku bli kt sana..

Mar 22, 2011

Bandung : 2nd day



Adoyai...aku ni busy memanjang
x nyempat2 nk sambung hikayat Bandung aku tu
ahaks

Ni nk smbung cite hari kedua kt sana

Pg2 pas siap2, ktorg turun bekpes yg sgt mabeles
kitorg duk hotel berbintang2 kan
kalo x mabeles, x berbaloila duit yg kita byr tu ken..

Tgh sedap2 bekpes
boleh plak Darwisy ternampak swimming pool kt tepi coffe house tu tau
aiyak!!!
mmg parah la aku nk melayan

Dia siap tenung2 pool tu
angkat2 baju and said "Bonda..Darwisy nk main"
hahahhahaha
aku rasa dia geram je tgk bdk2 kedebash kedebush dlm pool tu
sian la awak wahai anak...
x dapek la awak nk swim hari ni
sok aje la eh....


Darwisy tgk memendam rasa nk swim...


Pas sesi pujuk memujuk Darwisy
kitorg terus gerak ke Tangkuban Perahu
(kawah gunung berapi)
best tau sbb mcm ala2 g tempat yg tgh musim sejuk


Selepas sesi memujuk
tgk kasut darwisy yg telah kutanggalkan
sbb aku celup2kan kaki dia dlm pool tu..


Nk kata sejuk sgt...x la jugak
tp agak dingin la
lg2 kalo hujan...
lg cun view tau
tp yg aku x tahan
bau sulfur yg bushuk tahap orang kentut yg x b*r*k seminggu!!
gila busuk tau
smpai tahap kena tutup idung sepanjang perjalanan naik gunung tu
tp bl dh smpai atas..bau busuknya agak kurang la


Darwisy kasi posing skit kt Tangkuban Perahu


Tangkuban Perahu


Turun dr Tangkuban Perahu kitorg g cari daun Benuli
ada kwn aku pesan
utk ubat kanser katanya
aku dpt beli 6 packs = IDR 60 000
mahal kan???? :)

Then terus g lunch yg mabeles lagik
aku amat suka sekali sambal cili ijau diorang!!!
aku rasa suma restoran minang diorang ada sambal tu


Sambal cili ijau


Gendang gendut tali kecapi
kenyang perot g sambung shopping lagi
wahahahahhaha
terus melincur laju ke Pasar Baru


Acara shopping di Pasar Baru


Kt sini lagi gila ku nyopping tau
smpaikan kandaku dan Darwisy ketiduran tggu kitorg belek2 kain
yg bestnya kt Pasar Baru ni, tiap kedai kain ela diorg
mesti ada couch @ kusi pastik utk customer duduk
so kandaku dan Darwisy dpt tido dgn lenanya kt couch diorg yg empuk itew


Lena hero2 aku ni kan..
dpt la ku membelek kain2 dgn tenang..heheheh



Kitorg shopping kt Pasar Baru smpai diorang nk tutup kedai
muahahahhhaa
gila shopping betol pompuan2 ni kan..
:p

Pas penat shopping
perot lapar balik sbb tenaga dh abes digunakan td
hihihihihhi
tp sblm g dinner kitorg sempat menyinggah kt bbrp FO lg
aiyak!!!!shopping lagi
gila gila gila
abes berjuta2 rupiah dh aku!!!

Time dinner ni plak dpt makan sambal belacan yg mabeles lagik
adoyai perot
ko terima je la apa yg tekak aku telan ni
sabar eh perot
tuan ko mmg begini....telan je suma KECUALI
Ikan Garume yg mmg jd santapan ruji agaknya kt Bandung ni
aku mmg la x reti makan ikan bersisik ni
eeee......x blh nk telan
almaklumla...keturunan Raja Ikan Sungai
kena la pantang kan
ahaks...raja la sgt
uweekkkkk
(muntahkan diri sendiri!!!muahahahhaah)


Our dinner


Pas menyeksa perot dgn segala mcm lauk pauk
teru s balik hotel
pack2 barang dan turu lagi............

*kredit some of the pic to Su Betik..

Mar 20, 2011

Bandung : 1st day



Bandung!!!
we're back again
but this time wif my mom n best buddy, Sue Betik
(Najm...nyesal, rugi ko x ikot kan...ahaks..)

Ish.. apa kelas g Indon tp speakong British kn
hehehehe

Meh sini aku cite Hikayat Merong Mahawangsa pengalaman kedua aku...


Our very 1st day :


Last year Darwisy naik flight x tau apa lg
Kali nih dh faham yg dia naik aeroplane...


Kami naik flight MAS kol 12tgh, 13 Mac yg lalu
sekian lama aku x naik MAS!!!
slalu dok sibuk cari tiket murah kt AA je
kali ni kebetulan masa MAS wat promo dia ke Bandung
aku pon tgh sibok2 cr tiket
apa lg..rembat je la kn sbb tiket AA time tu lg mahal dr MAS


Ni kandaku n Su Betik tgh isi borang kalo masuk Indonesia


Yg best naik MAS nih...servis dia!
pergh...sedapnya dpt makan tnpa order kan
tau2 je dtg stewardess tu serve makanan
siap ada eskim Haagen-Dasz lg you..:)


Jemput lunch kawan2...


Kira2 jam 1.30 ptg waktu Bandung
kami (aku, kandaku, Darwisy, mak aku dan Sue Betik) telah selamat tiba di epot Bandung
eh..Ein mana?
Ein turun epot Jakarta sbb dia dr Singapore
(lg murah katanya..padahal dh xda bajet la tuh..muahahahha)

Epot Bandung ni amaaaaatttttlah...cinonet
lg besar epot Senai kt JB tu tau
last year aku guna epot Jakarta
so xda la guna epot yg d very d cinonet cmni


Kecik comel cinonet kan epot Bandung ni..


Tmpat nk amek luggage tu teramat la keciknya
smpaikan ada staf yg alihkan suma beg2 yg br gerak kt 'landasan'
disebabkan teramat kecik n pendek 'landasannya'
(aku nk amek gmbr, tp enggak bisa.haram diambil di situ
kang x pasal2 aku meringkok kt penjara Bandung
uwa...x nak!!)

Smpai2 je Boy (guide&driver) dh tggu
pe lg trs msuk avanza
n trs mulakan....
shopping
hakhakhak..


Ni la Boy
ensem x?
amat loyar buruk!!!!
hehheheh


x agak2 kan kitorang
sbnarnya nk checkin otel
tp x blh lg sbb Ein still kt Jakarta
dia yg book otel tu..
so kna la tggu....


Ni tempat kitorg bertapa mlm2 kt Bandung ..



Ni kt Toko Tiga
belanja kandaku jeans selai
aku gak yg x dapt..
uwaaaa...


Yg best kt Bandung ni kan
kt mana2 tempat korang terjah
msti ada musolla
so x pyh risau nk solat ktne tau
ktorg solat jamak kt musolla masa bli tempe goreng


Darwisy menggayakan slipar Upin Ipin
IDR 26 000 tau
mahal kan
wakakakakkak


Konsep musollah kt sini plak beza dgn kt Mesia
musolla diorg cmpur laki pompuan
xda partition tau
so kna pndai2 la nk jg aurat korang tu

Dlm kol 6.00ptg waktu Bandung br ktorg dpt check in hotel
pas check in trs trn dr bilik dan merempit bergerak ke RESTO KARAMBA utk dinner
mkn best, marvellous!!
last year pon aku mkn kt restoran ni..
aku suka ulam n sambal belacan dia!!!!

Pas dinner smbung shopping kt Factory Outlet yg melambak kt Bandung ni
fyi, Bandung mmg terkenal dgn FO nya yg banyak melambak tau
korang tinggal pilih jer nk terjah yg manan satu
harga pon ada yg murah yg amat dr kt Mesia
tinggal pilih dan bayar je..
hehehehhe

Penat shopping, makan
terus balik otel dan turu....


Antara pemandangan Bandung yg sempat kandaku snap


*Kamus TB
Add Image
FO = factory outlet
Turu = tidur


i'm back!

Waduh2..
gue kecapek'an
sudah lebih 7 hari tidak bersiaran kan
ada yg kangen ngak sama gue?

hahahahhaha
mentang2 br balik dr kejauhan
mau speakong Indon la plak kn

Penat aku cuti kali ni
rasanya 1 minggu x cukup
ni schedule aku

11-12 Mac : Pt. Raja
12-13 Mac : PJ
13-15 Mac : Bandung (cuti2 Indonesia)
5-17 Mac : PJ
17-18 Mac : Pt. Raja
19-20 Mac : Kluang (siapkan hantaran)

Sampaikan nk online
hapdet blog pon aku x sempat tau...


*Kamus TB

Pt. = parit
PJ = Petaling Jaya Paya Jaras, Sg. Buloh


Mar 11, 2011

Penangan teh


Aku ingat dh nk 'pause' hapdet entri
smpaila aku blk dr bercuti
tp aku sedih sgt pg nih sbb
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

1 oz je dpt...
rileks jap
pastu br sambung lg..
chaiyok!


Ni suma penangan air teh yg aku minum semalam kt umah BS Darwisy
kan dpt ebm 1 0z je..
padan muka aku
sp suh aku hirup gak air teh tu kan..

Semalam ptg aku amek cinonet tu time ujan
smpai2 umah BS
BS ajak mkn lempeng cicah sambal tumis..
pergh!!!!sodap

Yg x sdpnya
dia bg aku air teh o
aku dh byk kali bgtau dia yg aku x minum teh o
aku pantang sbb breastfeed Darwisy
sbb teh blh sbbkan EBM aku short..
tp nk jg ati BS pnye psl..aku hirup 2x je..
2x je kwn2, adik2 abg2, kakak2, makcik2, pakcik2, atok2, nenek2...
2x je...
uwa!!!!!!!

Nyosal den
hari tu dh kna dgn air berkarbonat
hari ni terkena plak psl teh o...

Beringat sebelum minum
INGAT!!!!!




* Kamus TB

BS = baby sitter
EBM = express breast milk

Jangan Kangen ya..


Ahad- Slasa ni aku xda kt Mesia
(kak MR, a.k.a Makcik Rehan, aku pon nk terjah tempat ko terjah hari tu kak!)
nk g cuti2 jap k sempena ct sek ni
this week is the very hectic week due to the NAZIR!!!
mmg bagos g holiday mn2 kn
hilang skit ketensenan tu

So xdapek la aku nk cite psl aku jd bini Zorro
cite psl NAZIR yg terjah n berkampung kt sek aku smpai 3 hari
korang tggu je la aku stori mori bl blk dr berkampungbercuti nnt

Oleh kerana kebizian aku mggu ni
aku x sempat nk siapkan hantaran adik ipar aku
x siap nk jait manik2 kt baju aku
x sempat nk pack2 barang utk holiday

So mlm td br la ada mood cari baju, kuarkan beg
sediakan passport, duit2 yg dh ditukar
adoyai...pastu aku dh kepenatan
tdo dl!!!wahahhhaaa

3 pg td aku n kandaku bgn
aku smbg pack barang
kandaku smbg sidai kain
hhihiihhii
Darwisy plak smbg tido.....:)


Tgk..aku longgok je mlm td..
pg2 buta ni br sempat packing

Mar 10, 2011

Benchmark at Malacca


Sabtu lepas
cikgu cikgi sekolah aku berkoyan2 serbu Melaka
tujuan utama : melawat sebuah sekolah utk dijadikan benchmark

Diorg pakat ramai2 naik bus
aku dan bbrp kwn yg lbh bajet nk bwk family
berlomba2 atas highway naik keta ke sana
(x sedar diri tu..br je pas byr saman ka)

Sekolah yg ktorg lawat tu ialah SMK Telok Mas, Melaka
sekolah mmg cantik
sekolah dlm taman
sana sini ada je landskap yg menarik
smpai2 je dijamu dgn makan..

Sarapan kami...


Smpai2 je, kita mkn dl!!


Aku plak paling suka kt replika kubur yg diorg wat dpn toiket
pastu kt toilet tu plak ada mural org dlm lokap
best best best
kalo wat kt sekolah aku
gerenti ramai yg insap tau..


Antara landskap


Posing dgn Pengetua SMK Telok Mas (bertudung shocking pink kuning)


Tp syg..
blm sempat aku nk snap gmbr kuburan tu
bateri kamera kong da...
enset kitorg pon dh ml liplap liplap
mmg tensen
sbb xdpt la nk jd paparazzi sepanjang hr tu..:(


Seronok btl bujang aku nih main kolam ikan..



"Hello bonda...Darwisy dan ayah rindu dgn bonda.."
:)

Pas zohor ada plak games bola baling n bola sepak
aku dan cikgu2 bdk2 sek aku vs bdk2 sek sana
kemenangan bola jaring berpihak kpd sekolah aku
tp bola sepak kecundang.....

Blm smpt penutup...
aku, kandaku dan Darwisy bergegas ke Zoo Melaka
nk bwk cinonet tu naik kuda!!!!
suka suka suka
last bwk dia ms dia umur setahun
x ingat pn agaknya dia...

Ada can aku jd cam bini Zorro kan
muahahahahhaha...
entri lain eh utk tgk aku jd ala2 bini Zorro!!!

Mar 8, 2011

Blackout


Argh...tensen tau
td tgh sedap2 on9
kunun2 nk hapdet blog la
tb2 blh blackout la pulak...
tensen aku weh..
dh 2 hari x bebelog dik non..
gian!
hahahaha


Mar 6, 2011

BONDA!!

Alhamdullillah..
harini tepat jam 8.43mlm
Darwisy dh berjaya memanggil aku BONDA!!

Setelah berzaman aku, kandaku n family member yg lain
train si bujang senang ni perkataan tu
♫ ♪Akhirnya! Kini Pasti...♫ ♪
lalallaalalla♫ ♪
(korang sambung sendiri la eh)

Suka suka suka...
terubat lelah aku sepanjang hari ni
sbb dr 9pg smpai skang aku dok ngadap lappy
nyiapkan ketas soklan Sains Form 5, Physics Form 5
siapkan buku program Bola Baling lg
(lusa nak guna)
siapkan pamplet sekolah lg
(yg ni gara2 En. Nazir JPNj nk dtg cari salah melawat)

Zaman kemelelehan air liur
gara2 x dpt mkn Mi Udang kt Juru masa aku pregnantkn dia dl
gigi nk tumbuh

Mar 5, 2011

Tepong gomak lagi...




Sedang khusyuk lg tawadhuk aku mmbuat soklan pekse..
aku terbau haruman yg begitu indah di belakang aku
jgn pandang belakang
sekali ku toleh......

Aiyak!!!!anakku dh bermandi dgn bedak!
abes baby cot si cinonet tu
dg muka, mulot, kaki, tgn
suma putih
aiyoyo...awak dh cukup putih dh En. Darwisy..
x pyh nk tmbh2 lg..:)


Bukti kukuh


Lg suka cinonet ni bl baby cot dia dh x da tilam


Sebelum kandaku pulang dr kedai
baik aku hapuskan dl evidens tu
trs aku angkat tilam yg berlumuran bedak
trs aku buang dlm toilet
wahahahhahaa


Tilam yg diselaputi debu bedak
ni pon setelah aku tepok2 tau
kalo x tebal giler bedak nih

Ampun kanda..ampun...:)

Mar 3, 2011

Red Indian


Mentang2la aku pakai baju merah hari ni
ada students lelaki panggil aku red indian!!
cit..aku skit punye cun sopan bergaya harini
disamakan plakaku dgn puak itu..
uwa.....
aku di'merit' markah korang kang..

Agak2 kalo Red Mummy kna panggil Red Indian
marah berapi x gaknya dia?
ahaks..
sori kak..gurau saja...

Agak2nya kalo aku pakai cm pic En. Gugel kt bwh nih
students aku panggil aku Red Indian gak x?
hehehehe
ke mleleh air liur, buntang mata tgk aku
wakakaakka
peghasan la aku nih kan..



Mar 2, 2011

Sasau

Dh 2 hari Darwisy kna jg dgn atok n nenek
bs dia a.k.a Tok Mah ke KL atas urusan keluarga
so terpaksa la berjauhan sementara aku g sek

Subuh semalam Cik Em, Cik Yaya n Nenek dtg amek dia
tgh mlm br smpai umah balik bersama Yoyot, Nenek, Cik Mija n Cik Yaya
pg2 td diorg dh gerak balik kg balik
suka je muka si cinonet tu tau
mentang2 la ramai yg melayan dia kt kg...

Tp..
yg sasau, merana...
bonda dia yg kt umah nih
rindu siot
slalu balik sek dh hugs n kisses dia
tp semalam n harini...
sunyi je umah

Jap lg pas Maghrib kitorg nak gerak amek Darwisy
so mlm ni tdo kg
then sok sesudah Suboh kna gerak balik Kluang balik
tired agaknya kan..
:)

Barula aku tau penangan rindu seorg ibu kpd anaknya
tu br bp jam x jmpa
korang bayangkan la kalo yg dh bertahun2 x dpt jumpa
lg rindu kan...

Mar 1, 2011

Tattoo..


Ni la keghoje aku masa episod gatal aku hujung minggu lepas..
yang jd mangsa..
anak teruna lagikan bujang aku nan sorang itu

Terima je la anak kan..
dh dasar bonda awak ni sengal kreatif la sgt kan
sampaikan dahi anak pon nk dicurahkan kekreatifan itu kan..

Dengan bangganya....
x payah pakai tag nama dh..
hhhihiihuhuhuhhhehhehe