always cherish the golden moment before it passes by

SBPA : Saya sudah, anda bila lagi?



Semalam aku dh sign borang SBPA
yang mana umum sudah tahu kan pasal gaji penjawat awam ni
dan byk komen2 positif mahupn negatif yg aku pernah baca dan dengar
so malas nk post pasal benda ni masa tgh hot hari tu

Borang ni kena sign sebelum @ pada 30 Dis 2011 kalo nk pencen 60thn
tapi kalo setakat nk sign borang SBPA tanpa menukar tahun pencen pilihan kita
tarikhnya dilanjutkan ke 15 Jan 2012


Bila dh kelebet pekeliling yg boleh kita dpt mengikut jabatan masing2 kat SINI
aku dh faham skit2 melalui pembacaan tentang SBPA yg umum di SINI pulak
tapi masih ada beberapa perenggan yg aku kureng faham
lg2 bab pencen...

Sebelum ni aku memilih utk pencen pada umur 56 tahun
aduhai...lama lagi tu
aku mula kerja pada usia 23tahun (muda x aku time tu?)
hehehhe dgn students pon mcm adik2 je :)

Dan aku mmg TIDAK mahu tukar kepada pencen 60 tahun
biar la ada fahaman yg kata akan dapat byk faedah 
aku tetap dgn 56 tahun aku sbb aku ni peMALAS 
plan nk p ronda2 keliling donia pas pencen
sp nk join???
ahaks

Mari berjimba2!!!


Berharap agar aku dipanjangkan umur ke angka tersebut
kalo Allah nk anugerahkan lebih pon, aku bersyukur Alhamdulillah
boleh tgk anak, cucu, cicit aku membesar..amin....:)


Ada 2 fahaman pasal pencen ni :

1. Kalo sebelum ni kita dh sign 56 tahun @ 58 tahun then nak tukar kpd 60 tahun,
pastu tiba2 je masa tua nnt, dh MALAS x larat dan nak pencen pada umur 56@58 balik,
pencen yang kita akan dapat adalah pada umur 60 tahun,
so kenala membanting tulang yg MALAS dh x larat td utk mencari rezeki lain bagi menyara hidup...

2. Tapi kalo baca pada mukasurat 18 : seperti di bawah,
sesiapa yg nk pencen awal, akan dibayar pencennya apabila sampai umur 55 tahun,
so mana 1 yg nk pakai ni sbb pada perenggan 72 tu, x dinyatakan pon kita sign pd umur brp kan

(klik pd gmbar utk imej yg lebih besar)


Dan lagi satu yang kawan2 kena tau
bahawa nama jawatan kita sebagai guru dh ditukar
dari PPPS : Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah 
ke PPP DG1-1 : Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG1-1
tu pon kalo kita ni dr DG 41, itu berdasarkan jadual kt bawah ni




Ha...lagi 1 mengikut kata kerani sekolah aku
kalo kita stay dgn SSM, kita dh susah nk naik gaji selain dr naik gaji tahunan
sbb PTK dh dimansuhkan dan diganti dgn apa, kita x tau
so xda chance la nk naik dr P1 ke P2, dr P2 ke P3 kan...

Cuma yg sadis bg skim SBPA ni
ada beberapa senior akan berkongsi tangga gaji dgn junior mereka yg setahun @ dua tahun lg lewat bekerja dr mereka
TETAPI dibezakan dengan bulan kenaikan gaji tahunan
(faham ke korang ni ha?)
kalo x faham , lenkali  bl aku free, aku terangkan lagik ok?
:)


(klik pd gmbar utk imej yg lebih besar)


Makanya kawan2
tepuk dada, tanye nafsu selera
nk pilih SSM ke SBPA

Aku pon x tau byk sgt psl SBPA ni
kot2 la aku salah tafsir tentang yg kat atas2 tu
bgtau la ye..
aku ni hanya nk berkongsi apa yg aku faham dan tau

PEACE NO WAR!
hihihihhihiihi






Episod yang panjang

Alhamdulillah
episod demam Darwisy sudah berakhir
mmg agak lama cicomel ni x kena demam
Selasa lepas dia mula panas2 badan then batuk2 then selsema la pulak
hampir seminggu demamnya baru kebah
dan episod demam yg agak lama juga buat Darwisy di usia 2 tahun 8 bln ni

Sesungguhnya aku kesian tgk kalo bdk2 demam, batuk, selsema
kalo batuk, x reti nk buang kahaknya
so aku suka je kalo Darwsiy batuk sampai muntah
biar kahaknya suma kuar
lega sgt rasanya


Dipaksa minum ubat




Rejection
cmne la nk cebat baik kalo x makan ubat, sayang...



Time g jmpa doc last week dia blm selsema
so Darwisy xde la  makan ubat selsema sepanjang episod tidak sihatnya 
kami cuma bagi dia makan vitamin C
sooooookkkkaaaaaaaaaaaa sgt dia dpt isap2 vit C tu sbb mcm gula2 kan

Sbb dlm membesarkan Darwisy ni
kitorang x pernah lg belikan dia gula2 utk dimakan
JARANG sgt dia dpt makan sweets
kalo ada pon, dia jumpa kt umah org lain
hehehhehehe






Lagi aksi masterchef

Episod masterchef ni adalah episod sebelum masterchef INI
x pe la dik non kan
backdated pon boleh la eh..:)

Aku nk try resipi dlm buku yg Kak Zairul hadiahkan sempena besday aku tahun ni
dgn kandaku n Darwisy membantu pembuatan resipi dlm episod kali ini 

Nama resipi : Penkek Epal Hijau Karamel
Sumber epal hijau : masa kenduri nikah Ein dolu
(lama betol dia bertahan dlm peti aku tu...
alhamdulillah x busuk..
agaknya dh kena ray dgn gamma ray kot b4 diorg juai)



Gaya junior masterchef
yg sedang pukul tepung + teloq




ni ha resipi 
nmpak sonang yo



kandaku sedang memotong epal
sian kitorang x de menatang alah yg nk tebuk tengah2 epal tu
abes2 cara pon, kandaku tebuk je la dgn pisau...





tara....
hasilnya x seindah gambar dlm buku resipi tu la
tipu betol!!
(ke aku yg x reti buat???)
hihihhihiiiihi

Aku gelak x pa
korang jgn gelak lebey2 plak eh...



Happy birthday dear vs home masterchef

Sabtu lepas besday kanda aku
17 Dis 2011, dh umur 3_ thn..hehehhe
alhamdulillah diberi kekuatan utk aku jd masterchef kt omah yg tgh tonggang tebalik itu hari

A night before
aku dh bake 2 biji kek choc
so siang2nya baru aku ingat nk tacap dgn cream bagai

Arakian kisahnya anak aku si Darwisy demam since Slasa hari tu
nk2nya Sabtu yg kengkonon aku nk jd masterchef tu, dia meragam paling x ingat punya
maka jadinya apa yg aku angankan musnah sumanya
umpama pelangin anganku musnah!!!
uwaaa.....


Sepatotnya hidangan aku jd macamni - hidangan dr Masterchef Malaysia
(sepatotnya ke??)
hehheheheh

Plan dr awal lg dh
pg2 buta g pasar tani beli daging
balik umah ingat nk teros pakai apron masterchef
tp mcm2 rintangan betoi la

Dh la kandaku g mesyuarat pepagi Sabtu tu
kengkononnya aku nk bg seperais la kan
bila dia balik nnt makanan suma dh berhidang cun baik punya atas meja

Siap feeling2 nk letak candle bagai atas meja 
kahkahakahkah
cit pooooooraaaaaaahhhhhhhhhhhh...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Last2 x seindah mimpi betol!


Main course???
hahahaha
sayur ntah ke mana
air minum pon ntah ke mana
x sempat noks!



Ada iras x dgn hidangan masterchef?
nk gelak sendiri pon ada
x sampai ati aku nk tarok dlm blog aku ni
bikin gelak 1 Malaya
(korang pon dg gelakkan aku kn....)
tp ku gagahkan juga
utk dijadikan panduan sempadan

Aku yg tgh menaip ni pon dh tergelak2 sendiri tgk hidangan aku tu
sibbaik la kandaku jenis x cerewet
dia bedal je la apa yg dh dinda kesayangan dia berhempas pulas masak kn..



Ni plak kek yg SEDAP la sgt
(peghasan sendiri)
don't judge the book by its cover hokey
rupa buruk sbb dibantu oleh Darwisy
tp rasa sedap mabeles x ingat
choc cake with blueberry layer!




Excited bukak besday present ayah dia
(dh la kau balut dgn wrapping paper yg aku geladah dlm working room)
tu yg nampak hampagas je tu




taraa......
jam G-shock
asik menyebot je nk beli jam ni
ha...kn aku dh mintak tlg Ein belikan
kembang kempis idong kandaku dpt jam ni
sengih sampai ke telinga!!!
tp end up dgn Darwisy yg pakai



See.....
walllaaaa....nyummy

Cameron Highland : Day 2, Part 1

Letih mata aku dok tgk gmbr2 ni dok kt entri yg blm publish
sbnrnya xda masa nk stori telling
tp aku gagahkan juga sbb blh wat rujukan di masa depan kn..

Hari kedua kt Cameron, 
kitorang dh plan nk g byk tempat
so pagi2 buta lepas Subuh kitorang dh gerak kuar bilik
hehehe..buta la sgt kan
padahal matahari dh kuar lama dah..



Dah mcm kn obesi
dh byk yg jual mende alah ni
kengkonon SEJUK la sgt...:)


Tempat pertama yg ktorang tuju ialah Kebun Teh Bharat Plantation
(destinasi WAJIB pegi tiap kali aku g CH ni)heheheheh
kitorang suka g yg arah ke Tapah
so jln dia belok2 skit
nk muntah pon ada aku rasa 
even bukan jauh pon dr Tanah Rata tu


Darwisy dok sebut kebon teh berulang kali
dh le malas nk jalan sendiri
ayah je la yg jd mangsa....



Mcm2 perasa teh yg kome boleh dpt dr sini
ada strawberry, lemon, orange, blueberry, green tea, dll


Kalo korang beli yg cap Bharat Tea ni
dlm kotak tu, diorang ada personal packaging
tiap2 satu uncang, diorang pack lain
so senang kalo nk wat ole2 bg kengkawan opis ke, jirang tetangga ke
RM8.90 per kotak
sekotak ada 25 sachets

Kaloo kt pasar pon ada gak
yang cap lain pon byk kt pasar mlm
tp xde la personal pack tu
yg mcm biasa kita beli kt kedai runcit je...




Kandaku ngidam nk makan petai orang Asli
so singgah le kt tepi jln tu jap
seikat RM10



Destinasi ke tiga setelah beli petai
kitorang g MARDI yg terletak di Tanah Rata
kalo dr arah Tapah, dia masuk simpang sebelah kanan
kalo dr arah Brinchang, ikot simpang sebelah kiri

Ni first time aku nk jejak kaki ke MARDI CH ni
sebelum2 ni x jumpa jln
(ke x pandai baca map?)hihiiii

Nak masuk, kena bayar tiket
RM3 per adult, yg bebudak, x ingat la pulok
sbb Darwisy x dikenakan bayaran

Masuk2 MARDI je, kitorang trs g kawasan tanaman strawberry
dok sibuk2 amek gmbar buah strawberry, tetibe teringin la plak nk mkn eskim strawberry
ye la kan..slalunya yg jual kt pasar mlm Brinchang tu
aku tgk, bukan ISLAM yg menjualnya
kalo ada orang Indonesia yg jual, tp tokeynya mesti yg bukan ISLAM
so idak le aku membeli di pasar
alang2 dpt kt MARDI ni, aku terus balun beli


Aku beli yg ni, x beli yg batang
RM2 per bekas
siap ada topping strawberry lagi
Darwisy kemain soooooookaaaaaa!



No plucking yea...


Ni plak strawberry salut choc
RM2 per batang
sebatang ada 4 biji



Baca..jangan x baca


Pas kawasan straberry
kitorang terus terjah suma kawasan yg ada kt MARDI tu
actually kt MARDI ni mcm2 yg korang blh tgk
dgn kebun sayurnya (yg aku x sempat2 nk amek gambar),
kebun bunga2, kebun teh, kebun ros, kebun kaktus
dh namanya pon MARDI kan...
korang layan je la pic2 kt bawah ni


Ladies shoes



Cantiknya....
kalo ada kt omah aku..mesti berseri2 kan


Sebelum balik
aku & mak aku singgah ke kedai MARDI
mcm2 ada..morah la sgt
aku beli tomato 6 biji = RM2 je
pastu yg paling aku bengang ialah :
harga teh yang aku beli kt Bharat Tea Plantation td lg mahal dr yg kt sini

Kt kedai MARDI ni diorang jual sekotak yg sebijik sejibon aku beli tadi
dgn harga RM8.50 sekotak!!!
aduai...40 sen murah tau


Suka betol dpt main buai ni



Tau x apa ni?



Bunga lagik??



Takotnya Darwisy!



Kt omah aku ada pokok ni
tapi bunga dia idak le semeriah ni
kunin je pon..tp yg ni, cun terlebih!



Darwis's fav spot
dr mula sampai MARDI ni 
dia dok berkenan dgn big strawberry ni
ni dh nk balik pon
dok nk baring kt sini lagik
ni tgh tggu aku beli lg eskim ahaks...
kt Kluang x dpt weh..harus beli slagi mampu makan! :)

Hafalan Shalat Delisa

Harini dpt bk laptop SEKEJAP je
sempena berehat sebentar setelah penin menanda

Dpt tgk trailer cite dr negara jiran kita
"Hafalan Shalat Delisa"



Baru tgk trailer
aku dh menitis air mata

X sbr nk tgk movie ni...

p/s : dpt ke aku g  tgk wayang weh?
mesti payah g tgk movie sbb Darwisy mesti bosan tgk cite ni..hehehhe

BATAK tiket!

Korang suma mesti dh membatak depan lappy since 8hb haritu kan
suma dok sibuk try Air Asia 10sen punye tiket kan
paling JOHAN tiket stakat ni mesti kak Makcik Rehan aku tuh
dh 3 tarikh dia book cuti2 suka hati dia tau

Yang aku  ni dok melangut depan kertas
seperti biasa rutin hjg tahun
menjalankan tanggungjawab kepada negara
smpai sakit belakang, sakit2 bahu aku dibuatnya!
mn nk dan ngadap lappy utk membooking
tenSEN aku tau!
tu je la yg ak dpt 10sen..dpt gak kn dr x dpt..hahahhahaha

Sp2 lg yg dapat tiket2 MORAH harga DORIAN RUNTUH ni?
bikin aku JELESZ!!
harini hari last weh....
uwaaaa......
  


Cameron Highland : Day 1

Kali ni perjalanan ke Cameron Highland, CH
terasa amat jauh sbb kitorang travel dr Kluang - Cameron Highland
bukan mcm sebelum2 ni
kitorang travel dr Sg. Buloh - Cameron Highland

So terpaksa bangun sesubuh sunyi
bersiap2, sediakan bekalan utk dimakan semasa perjalanan
dlm jam 6.40 pg kami sekeluarga gerak dari Kluang



Budak x mandi pagi
aku dokong je dia yg tgh lena tido, masuk dlm keta



Janji dengan kak Zarina utk berjumpa di R&R Seremban
sebelum meneruskan perjalanan kami
dan berhenti sekali lagi di R&R Elmina kt Guthrie Corridor Expressway (GCE)
utk fetch up mak aku yg dihantar oleh Ein

Mmg plan nk lalu GCE ke CH sbb dia short cut trs dr Nilai ke Rawang
mmg kna byr tol lebih skit
tp jimat masa
lg2 kami yg dr jauh ni kan...
sian kt kandaku nk drive keta manual
jenuh kaki tekan break,minyak, clutch...
*mood nk beli keta auto plak la pas ni...:)



Riang ria dlm perjalanan
ntah aksi apa ntah yg dia cuba lakukan



Antara tebing kt CH yang telah dibaik pulih dr runtuh



Yg ni plak sdg cuba dibaik pulih
seriau gak lalu kt bawah tu....



Kami memilih utk menggunakan laluan Simpang Pulai utk ke CH
even kalo dari arah Selatan, mmg murah utk exit Tapah
tp...aku x larat la weh...
jln mcm ular kena palu
ponin den...

Kami sampai Brinchang dlm kol 3.30 ptg
stp kt area KEA farm utk lunch
then terus check in kt hotel yg mmg dh book b4 cuti sekolah lagi
len entri aku cite psl hotel aku tu plak 

After solat jamak takdim, Zohor n Asar
kami 4 beranak terus terjah Butterfly Farm 
yg terletak sebelum KEA farm kalo dr arah Simpang Pulai

RM5 per adult
RM2 per child
Darwisy x kena bayar




x koser aku nk tangkap tau!



The unborn butterfly...hehehhehe
the caterpillar



Dpt pegang butterfly mati pon jadila kan Darwisy..




Pn Hjh Sumiah a.k.a mak aku
bergaya bersama brooch asli :)



The rabbits



Ni tgh tgk insects
ada gak reptiles kt sini
tp aku GELI nk dekat2




Nampak x yg mcm daun tp bukan daun tu?




Aksi budak yg terkencingkan ayahnya
sbb sibuk dok ralit tgk insects bagai...




Ni plak takot dgn butterfly idop!
aiyooooo....


Pas kuar dr butterfly park yg dh x berapa best tu
(actually 3thn lps ms aku pegi, best sgt...byk butterfly, pokok2  pon byk, bunga2 pon byk...
tp skng dh x cantik pon. NOT RECOMENDED g wat masa ni)
kitorang yg lapar ini terus gerak g Pasar Malam Brinchang
walking distance shj dr hotel kami




Mcm bangla bwk barang x?
hehehehhe



Pasar Malam Brinchang
mcm2 ada
makanan, minuman, buah2an, sayur2an...



Magnetic fridge yg sempat dibeli
5 ekor = RM10


Malam pertama itu kami beli ayam panggang suku ekor, jagung rebus sebatang
nasi, nasi impit dh bw dr rumah.....



Letih sey nak taip...
len antri smbung yg 2nd day plak eh



Dec 24, 2011

SBPA : Saya sudah, anda bila lagi?



Semalam aku dh sign borang SBPA
yang mana umum sudah tahu kan pasal gaji penjawat awam ni
dan byk komen2 positif mahupn negatif yg aku pernah baca dan dengar
so malas nk post pasal benda ni masa tgh hot hari tu

Borang ni kena sign sebelum @ pada 30 Dis 2011 kalo nk pencen 60thn
tapi kalo setakat nk sign borang SBPA tanpa menukar tahun pencen pilihan kita
tarikhnya dilanjutkan ke 15 Jan 2012


Bila dh kelebet pekeliling yg boleh kita dpt mengikut jabatan masing2 kat SINI
aku dh faham skit2 melalui pembacaan tentang SBPA yg umum di SINI pulak
tapi masih ada beberapa perenggan yg aku kureng faham
lg2 bab pencen...

Sebelum ni aku memilih utk pencen pada umur 56 tahun
aduhai...lama lagi tu
aku mula kerja pada usia 23tahun (muda x aku time tu?)
hehehhe dgn students pon mcm adik2 je :)

Dan aku mmg TIDAK mahu tukar kepada pencen 60 tahun
biar la ada fahaman yg kata akan dapat byk faedah 
aku tetap dgn 56 tahun aku sbb aku ni peMALAS 
plan nk p ronda2 keliling donia pas pencen
sp nk join???
ahaks

Mari berjimba2!!!


Berharap agar aku dipanjangkan umur ke angka tersebut
kalo Allah nk anugerahkan lebih pon, aku bersyukur Alhamdulillah
boleh tgk anak, cucu, cicit aku membesar..amin....:)


Ada 2 fahaman pasal pencen ni :

1. Kalo sebelum ni kita dh sign 56 tahun @ 58 tahun then nak tukar kpd 60 tahun,
pastu tiba2 je masa tua nnt, dh MALAS x larat dan nak pencen pada umur 56@58 balik,
pencen yang kita akan dapat adalah pada umur 60 tahun,
so kenala membanting tulang yg MALAS dh x larat td utk mencari rezeki lain bagi menyara hidup...

2. Tapi kalo baca pada mukasurat 18 : seperti di bawah,
sesiapa yg nk pencen awal, akan dibayar pencennya apabila sampai umur 55 tahun,
so mana 1 yg nk pakai ni sbb pada perenggan 72 tu, x dinyatakan pon kita sign pd umur brp kan

(klik pd gmbar utk imej yg lebih besar)


Dan lagi satu yang kawan2 kena tau
bahawa nama jawatan kita sebagai guru dh ditukar
dari PPPS : Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah 
ke PPP DG1-1 : Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG1-1
tu pon kalo kita ni dr DG 41, itu berdasarkan jadual kt bawah ni




Ha...lagi 1 mengikut kata kerani sekolah aku
kalo kita stay dgn SSM, kita dh susah nk naik gaji selain dr naik gaji tahunan
sbb PTK dh dimansuhkan dan diganti dgn apa, kita x tau
so xda chance la nk naik dr P1 ke P2, dr P2 ke P3 kan...

Cuma yg sadis bg skim SBPA ni
ada beberapa senior akan berkongsi tangga gaji dgn junior mereka yg setahun @ dua tahun lg lewat bekerja dr mereka
TETAPI dibezakan dengan bulan kenaikan gaji tahunan
(faham ke korang ni ha?)
kalo x faham , lenkali  bl aku free, aku terangkan lagik ok?
:)


(klik pd gmbar utk imej yg lebih besar)


Makanya kawan2
tepuk dada, tanye nafsu selera
nk pilih SSM ke SBPA

Aku pon x tau byk sgt psl SBPA ni
kot2 la aku salah tafsir tentang yg kat atas2 tu
bgtau la ye..
aku ni hanya nk berkongsi apa yg aku faham dan tau

PEACE NO WAR!
hihihihhihiihi






Episod yang panjang

Alhamdulillah
episod demam Darwisy sudah berakhir
mmg agak lama cicomel ni x kena demam
Selasa lepas dia mula panas2 badan then batuk2 then selsema la pulak
hampir seminggu demamnya baru kebah
dan episod demam yg agak lama juga buat Darwisy di usia 2 tahun 8 bln ni

Sesungguhnya aku kesian tgk kalo bdk2 demam, batuk, selsema
kalo batuk, x reti nk buang kahaknya
so aku suka je kalo Darwsiy batuk sampai muntah
biar kahaknya suma kuar
lega sgt rasanya


Dipaksa minum ubat




Rejection
cmne la nk cebat baik kalo x makan ubat, sayang...



Time g jmpa doc last week dia blm selsema
so Darwisy xde la  makan ubat selsema sepanjang episod tidak sihatnya 
kami cuma bagi dia makan vitamin C
sooooookkkkaaaaaaaaaaaa sgt dia dpt isap2 vit C tu sbb mcm gula2 kan

Sbb dlm membesarkan Darwisy ni
kitorang x pernah lg belikan dia gula2 utk dimakan
JARANG sgt dia dpt makan sweets
kalo ada pon, dia jumpa kt umah org lain
hehehhehehe






Dec 22, 2011

Lagi aksi masterchef

Episod masterchef ni adalah episod sebelum masterchef INI
x pe la dik non kan
backdated pon boleh la eh..:)

Aku nk try resipi dlm buku yg Kak Zairul hadiahkan sempena besday aku tahun ni
dgn kandaku n Darwisy membantu pembuatan resipi dlm episod kali ini 

Nama resipi : Penkek Epal Hijau Karamel
Sumber epal hijau : masa kenduri nikah Ein dolu
(lama betol dia bertahan dlm peti aku tu...
alhamdulillah x busuk..
agaknya dh kena ray dgn gamma ray kot b4 diorg juai)



Gaya junior masterchef
yg sedang pukul tepung + teloq




ni ha resipi 
nmpak sonang yo



kandaku sedang memotong epal
sian kitorang x de menatang alah yg nk tebuk tengah2 epal tu
abes2 cara pon, kandaku tebuk je la dgn pisau...





tara....
hasilnya x seindah gambar dlm buku resipi tu la
tipu betol!!
(ke aku yg x reti buat???)
hihihhihiiiihi

Aku gelak x pa
korang jgn gelak lebey2 plak eh...



Dec 19, 2011

Happy birthday dear vs home masterchef

Sabtu lepas besday kanda aku
17 Dis 2011, dh umur 3_ thn..hehehhe
alhamdulillah diberi kekuatan utk aku jd masterchef kt omah yg tgh tonggang tebalik itu hari

A night before
aku dh bake 2 biji kek choc
so siang2nya baru aku ingat nk tacap dgn cream bagai

Arakian kisahnya anak aku si Darwisy demam since Slasa hari tu
nk2nya Sabtu yg kengkonon aku nk jd masterchef tu, dia meragam paling x ingat punya
maka jadinya apa yg aku angankan musnah sumanya
umpama pelangin anganku musnah!!!
uwaaa.....


Sepatotnya hidangan aku jd macamni - hidangan dr Masterchef Malaysia
(sepatotnya ke??)
hehheheheh

Plan dr awal lg dh
pg2 buta g pasar tani beli daging
balik umah ingat nk teros pakai apron masterchef
tp mcm2 rintangan betoi la

Dh la kandaku g mesyuarat pepagi Sabtu tu
kengkononnya aku nk bg seperais la kan
bila dia balik nnt makanan suma dh berhidang cun baik punya atas meja

Siap feeling2 nk letak candle bagai atas meja 
kahkahakahkah
cit pooooooraaaaaaahhhhhhhhhhhh...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Last2 x seindah mimpi betol!


Main course???
hahahaha
sayur ntah ke mana
air minum pon ntah ke mana
x sempat noks!



Ada iras x dgn hidangan masterchef?
nk gelak sendiri pon ada
x sampai ati aku nk tarok dlm blog aku ni
bikin gelak 1 Malaya
(korang pon dg gelakkan aku kn....)
tp ku gagahkan juga
utk dijadikan panduan sempadan

Aku yg tgh menaip ni pon dh tergelak2 sendiri tgk hidangan aku tu
sibbaik la kandaku jenis x cerewet
dia bedal je la apa yg dh dinda kesayangan dia berhempas pulas masak kn..



Ni plak kek yg SEDAP la sgt
(peghasan sendiri)
don't judge the book by its cover hokey
rupa buruk sbb dibantu oleh Darwisy
tp rasa sedap mabeles x ingat
choc cake with blueberry layer!




Excited bukak besday present ayah dia
(dh la kau balut dgn wrapping paper yg aku geladah dlm working room)
tu yg nampak hampagas je tu




taraa......
jam G-shock
asik menyebot je nk beli jam ni
ha...kn aku dh mintak tlg Ein belikan
kembang kempis idong kandaku dpt jam ni
sengih sampai ke telinga!!!
tp end up dgn Darwisy yg pakai



See.....
walllaaaa....nyummy

Dec 16, 2011

Cameron Highland : Day 2, Part 1

Letih mata aku dok tgk gmbr2 ni dok kt entri yg blm publish
sbnrnya xda masa nk stori telling
tp aku gagahkan juga sbb blh wat rujukan di masa depan kn..

Hari kedua kt Cameron, 
kitorang dh plan nk g byk tempat
so pagi2 buta lepas Subuh kitorang dh gerak kuar bilik
hehehe..buta la sgt kan
padahal matahari dh kuar lama dah..



Dah mcm kn obesi
dh byk yg jual mende alah ni
kengkonon SEJUK la sgt...:)


Tempat pertama yg ktorang tuju ialah Kebun Teh Bharat Plantation
(destinasi WAJIB pegi tiap kali aku g CH ni)heheheheh
kitorang suka g yg arah ke Tapah
so jln dia belok2 skit
nk muntah pon ada aku rasa 
even bukan jauh pon dr Tanah Rata tu


Darwisy dok sebut kebon teh berulang kali
dh le malas nk jalan sendiri
ayah je la yg jd mangsa....



Mcm2 perasa teh yg kome boleh dpt dr sini
ada strawberry, lemon, orange, blueberry, green tea, dll


Kalo korang beli yg cap Bharat Tea ni
dlm kotak tu, diorang ada personal packaging
tiap2 satu uncang, diorang pack lain
so senang kalo nk wat ole2 bg kengkawan opis ke, jirang tetangga ke
RM8.90 per kotak
sekotak ada 25 sachets

Kaloo kt pasar pon ada gak
yang cap lain pon byk kt pasar mlm
tp xde la personal pack tu
yg mcm biasa kita beli kt kedai runcit je...




Kandaku ngidam nk makan petai orang Asli
so singgah le kt tepi jln tu jap
seikat RM10



Destinasi ke tiga setelah beli petai
kitorang g MARDI yg terletak di Tanah Rata
kalo dr arah Tapah, dia masuk simpang sebelah kanan
kalo dr arah Brinchang, ikot simpang sebelah kiri

Ni first time aku nk jejak kaki ke MARDI CH ni
sebelum2 ni x jumpa jln
(ke x pandai baca map?)hihiiii

Nak masuk, kena bayar tiket
RM3 per adult, yg bebudak, x ingat la pulok
sbb Darwisy x dikenakan bayaran

Masuk2 MARDI je, kitorang trs g kawasan tanaman strawberry
dok sibuk2 amek gmbar buah strawberry, tetibe teringin la plak nk mkn eskim strawberry
ye la kan..slalunya yg jual kt pasar mlm Brinchang tu
aku tgk, bukan ISLAM yg menjualnya
kalo ada orang Indonesia yg jual, tp tokeynya mesti yg bukan ISLAM
so idak le aku membeli di pasar
alang2 dpt kt MARDI ni, aku terus balun beli


Aku beli yg ni, x beli yg batang
RM2 per bekas
siap ada topping strawberry lagi
Darwisy kemain soooooookaaaaaa!



No plucking yea...


Ni plak strawberry salut choc
RM2 per batang
sebatang ada 4 biji



Baca..jangan x baca


Pas kawasan straberry
kitorang terus terjah suma kawasan yg ada kt MARDI tu
actually kt MARDI ni mcm2 yg korang blh tgk
dgn kebun sayurnya (yg aku x sempat2 nk amek gambar),
kebun bunga2, kebun teh, kebun ros, kebun kaktus
dh namanya pon MARDI kan...
korang layan je la pic2 kt bawah ni


Ladies shoes



Cantiknya....
kalo ada kt omah aku..mesti berseri2 kan


Sebelum balik
aku & mak aku singgah ke kedai MARDI
mcm2 ada..morah la sgt
aku beli tomato 6 biji = RM2 je
pastu yg paling aku bengang ialah :
harga teh yang aku beli kt Bharat Tea Plantation td lg mahal dr yg kt sini

Kt kedai MARDI ni diorang jual sekotak yg sebijik sejibon aku beli tadi
dgn harga RM8.50 sekotak!!!
aduai...40 sen murah tau


Suka betol dpt main buai ni



Tau x apa ni?



Bunga lagik??



Takotnya Darwisy!



Kt omah aku ada pokok ni
tapi bunga dia idak le semeriah ni
kunin je pon..tp yg ni, cun terlebih!



Darwis's fav spot
dr mula sampai MARDI ni 
dia dok berkenan dgn big strawberry ni
ni dh nk balik pon
dok nk baring kt sini lagik
ni tgh tggu aku beli lg eskim ahaks...
kt Kluang x dpt weh..harus beli slagi mampu makan! :)

Dec 12, 2011

Hafalan Shalat Delisa

Harini dpt bk laptop SEKEJAP je
sempena berehat sebentar setelah penin menanda

Dpt tgk trailer cite dr negara jiran kita
"Hafalan Shalat Delisa"



Baru tgk trailer
aku dh menitis air mata

X sbr nk tgk movie ni...

p/s : dpt ke aku g  tgk wayang weh?
mesti payah g tgk movie sbb Darwisy mesti bosan tgk cite ni..hehehhe

Dec 11, 2011

BATAK tiket!

Korang suma mesti dh membatak depan lappy since 8hb haritu kan
suma dok sibuk try Air Asia 10sen punye tiket kan
paling JOHAN tiket stakat ni mesti kak Makcik Rehan aku tuh
dh 3 tarikh dia book cuti2 suka hati dia tau

Yang aku  ni dok melangut depan kertas
seperti biasa rutin hjg tahun
menjalankan tanggungjawab kepada negara
smpai sakit belakang, sakit2 bahu aku dibuatnya!
mn nk dan ngadap lappy utk membooking
tenSEN aku tau!
tu je la yg ak dpt 10sen..dpt gak kn dr x dpt..hahahhahaha

Sp2 lg yg dapat tiket2 MORAH harga DORIAN RUNTUH ni?
bikin aku JELESZ!!
harini hari last weh....
uwaaaa......
  


Dec 8, 2011

Cameron Highland : Day 1

Kali ni perjalanan ke Cameron Highland, CH
terasa amat jauh sbb kitorang travel dr Kluang - Cameron Highland
bukan mcm sebelum2 ni
kitorang travel dr Sg. Buloh - Cameron Highland

So terpaksa bangun sesubuh sunyi
bersiap2, sediakan bekalan utk dimakan semasa perjalanan
dlm jam 6.40 pg kami sekeluarga gerak dari Kluang



Budak x mandi pagi
aku dokong je dia yg tgh lena tido, masuk dlm keta



Janji dengan kak Zarina utk berjumpa di R&R Seremban
sebelum meneruskan perjalanan kami
dan berhenti sekali lagi di R&R Elmina kt Guthrie Corridor Expressway (GCE)
utk fetch up mak aku yg dihantar oleh Ein

Mmg plan nk lalu GCE ke CH sbb dia short cut trs dr Nilai ke Rawang
mmg kna byr tol lebih skit
tp jimat masa
lg2 kami yg dr jauh ni kan...
sian kt kandaku nk drive keta manual
jenuh kaki tekan break,minyak, clutch...
*mood nk beli keta auto plak la pas ni...:)



Riang ria dlm perjalanan
ntah aksi apa ntah yg dia cuba lakukan



Antara tebing kt CH yang telah dibaik pulih dr runtuh



Yg ni plak sdg cuba dibaik pulih
seriau gak lalu kt bawah tu....



Kami memilih utk menggunakan laluan Simpang Pulai utk ke CH
even kalo dari arah Selatan, mmg murah utk exit Tapah
tp...aku x larat la weh...
jln mcm ular kena palu
ponin den...

Kami sampai Brinchang dlm kol 3.30 ptg
stp kt area KEA farm utk lunch
then terus check in kt hotel yg mmg dh book b4 cuti sekolah lagi
len entri aku cite psl hotel aku tu plak 

After solat jamak takdim, Zohor n Asar
kami 4 beranak terus terjah Butterfly Farm 
yg terletak sebelum KEA farm kalo dr arah Simpang Pulai

RM5 per adult
RM2 per child
Darwisy x kena bayar




x koser aku nk tangkap tau!



The unborn butterfly...hehehhehe
the caterpillar



Dpt pegang butterfly mati pon jadila kan Darwisy..




Pn Hjh Sumiah a.k.a mak aku
bergaya bersama brooch asli :)



The rabbits



Ni tgh tgk insects
ada gak reptiles kt sini
tp aku GELI nk dekat2




Nampak x yg mcm daun tp bukan daun tu?




Aksi budak yg terkencingkan ayahnya
sbb sibuk dok ralit tgk insects bagai...




Ni plak takot dgn butterfly idop!
aiyooooo....


Pas kuar dr butterfly park yg dh x berapa best tu
(actually 3thn lps ms aku pegi, best sgt...byk butterfly, pokok2  pon byk, bunga2 pon byk...
tp skng dh x cantik pon. NOT RECOMENDED g wat masa ni)
kitorang yg lapar ini terus gerak g Pasar Malam Brinchang
walking distance shj dr hotel kami




Mcm bangla bwk barang x?
hehehehhe



Pasar Malam Brinchang
mcm2 ada
makanan, minuman, buah2an, sayur2an...



Magnetic fridge yg sempat dibeli
5 ekor = RM10


Malam pertama itu kami beli ayam panggang suku ekor, jagung rebus sebatang
nasi, nasi impit dh bw dr rumah.....



Letih sey nak taip...
len antri smbung yg 2nd day plak eh