always cherish the golden moment before it passes by

Fogging dan Denggi

Assalamualaikum w.b.r

Lately ramai anak murid cikgu Asheeq yang demam denggi.
Musim periksa pulak tu.
Kesian diorang.

Ada jiran cikgu Asheeq ni pun kena denggi.
Habis semua rumah kena serbu dengan pegawai kesihatan.
Nak kira berapa ekor jentik-jentik kat rumah weolls๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Fogging nyamuk Aedes pun ntah dah berapa kali.
Setiap kali ada kes je, pegawai kesihatan mesti datang.
Cikgu Asheeq sempat amek video diorang fogging rumah ni.
Sekali tu je buka semua tingkap, pintu.
Yang lain-lain, tak buka pun.

Anak murid cikgu Asheeq yang kerja sebagai Pegawai Kesihatan pesan, suh keluar dari rumah.
Tapi pegawai tu cakap kalo tak nak dalam rumah berminyak, tutup semua tingkap, pintu.
Duk diam dalam rumah.

Aiyoyo...
Mana satu nak follow ni?๐Ÿ˜“

Apa-apa hal pun, meh layan video cikgu Asheeq ni ya.
Buat panduan korang yang tak pernah tengok asap fogging tu tebal mana.


Demam denggi ni boleh berjangkit tau.
Sebab tu ada yang dikuarantinkan bila dijangkiti demam denggi.
Vektor yang menyebabkan denggi ni ialah nyamuk AEDES BETINA.
Yang jantan tak terlibat dalam menyebarkan virus ni tau.

Kenapa kena fogging?
Sebab nak bunuh nyamuk yang banyak membiak terutama di musim hujan macam sekarang ni.
Maka korang kena jaga kebersihan sentiasa.
Sampah sarap buang di dalam tong sampah.
Mana-mana takungan air tu dibuang airnya.
Pendek kata hapuskan tempat pembiakan nyamuk ni.

Vitamin Shaklee yang Membantu Mengurangkan Demam Denggi


1. Performance drink

Suhu badan yang tinggi ketika demam kuat akan menyebabkan dehidrasi pada badan.
(Cecair banyak hilang dari tubuh)
Performance drink berfungsi membnatu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan kehilangan bendalir dalam badan.

Performance drink telah terbukti secara klinikal dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda.
Ia memberikan tenaga dan memelihara pengaliran bendalir dalam tubuh.

Performance drink adalah satu-satunya minuman tenaga yang BEBAS KARBOHIDRAT dan RENDAH kandungan GULA.

2. Nutriferon

Nutriferon membantu meningkatkan INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus membantu menguatkan ANTIBODI badan.

Kajian klinikal saintis Shaklee telah membuktikan bahawa Nutriferon dapat mengukuhkan sistem imunisasi dalam masa 3 hari.
Nutriferon mampu merangsang dan mempertingkatkan imun tubuh badan dengan mengerah sistem pertahanan semulajadi badan melindungi tubuh dari virus, mikrob, termasuk influenza, alergi, inflamasi dan selsema.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Cara Memotong Kaca Sendiri

Assalamualaikum w.b.r

Awak pernah potong kaca sendiri tak?
Cikgu Asheeq tak pernah.
Maka memendam rasa sekian lama nak buat periskop dengan budak-budak kat makmal.

Alhamdulillah tahun ni, ada pulak sorang budak ni ada pisau pemotong kaca tu.
Sebab ayahnya tukang buat rumah.
Maka adalah segala macam tools yang cikgu Asheeq takde

Bila dah ada yang reti potong kaca
Maka bolehlah kita buat periskop guna kotak ubat gigi!
Yeay!!!๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Jom layan budak kecik Nazri ni tunjuk skill potong kaca.




Hahhahahahahha
Ingatkan terer bebeno boleh lurus
Rupa-rupanya...sangkut ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

#anakmuridcikguasheeq sangat kan

Shaklee : Starter Kit

Assalamualaikum w.b.r
Selamat sejahtera

Anda dah lama menggunakan produk Shaklee tapi belum mendaftar menjadi ahli?
Anda impikan kehidupan yang lebih baik bersama Shaklee?



Dengan bayaran RM68.90 sebagai bayaran keahlian
Anda akan diberikan starter kit Shaklee yang amat mudah digunakan.

Starter kit ini didatangkan dalam 3 bahasa iaitu :
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris 
3. Bahasa Cina.

Dalam kit ini terdapat buku panduan tentang produk, panduan tentang perniagaan serta landmark study Shaklee tentang produk-produk keluarannya.

Nak tahu lebih lanjut tentang cara mendaftar sebagai ahli Shaklee?
Hubungi :
๐Ÿ“ฒAsheeqmazmi 0122662438
๐ŸŽ€Pengedar Shaklee Anda




Langkawi : Day 2; Bermandian & bersarapan di Pantai Chenang

Assalamualaikum w.b.r

Malam pertama tidur kat Chenang memang nyenyak.
Hujan + aircond = tak nak bangon tidoq!

Hotel ni tak ada opsyen dengan sarapan pagi tau.
Maka kami kena cari makan kat luar.
Tapi pagi² lepas subuh dah lapar ๐Ÿ˜‚
Sibbaik dah siap² beli roti semalam

Lepas subuh kami layan abang long Korea nak mandi pantai
Dekat je pantai dengan bilik
Turun bilik hotel dah terus nampak pantai

Cikgu Asheeq bersarapan ESP seperti biasa
Sedap tau
Lepas tu buat perut tak berkeriot bunyi 



Ni gaya nak mandi pantai ke nak bersilat? ๐Ÿ˜‚


Biasalah kan
Dah penat bermain² air dan ombak
Badan jadi penat & lapar balik
So kena cepat² bersiap untuk g sarap sebelum bergerak ke Kilim Geoforest Park


Tengoklah kedai belum buka lagi
Orang pun tak ramai kat kedai
Memasing duk memerap dalam bilik atau tengah buat aktiviti pantai kot



Tengok jalan lengang kan


Actually malam tadi masa merayap sekitar Chenang ni
Cikgu Asheeq ada nampak kedai makan yang 24jam
Maka kami plan nak sarap kat situ
Sempat lagi g sarap sebelum kereta sewa sampai kul 9.30 pagi
Lagi pun janji dengan boat kul 10.30 pagi

Pagi ni kami makan nasi lemak, nasi goreng & pulut mangga
Heaven nya bila dapat pulut mangga pagi²๐Ÿ’—
Tapi kan, memang mencekik la harga kat sini
2 pinggan nasi goreng, 1 pulut mangga, 2 nasi lemak bungkus + air
Total RM49

Kemain anak bujang makan nasi goreng



Siap je makan, kami terus tunggu abam kereta sewa
Lewat dalam sejam gitu dari masa yang dijanji
Katanya kereta kotor sangat lepas diguna oleh penyewa sebelum kami
Sebab tu lama sangat nak cuci

Takpelah lambat pun abam
Janji bersih

Kami sewa kereta Vios putih
Sabtu 9.30 pg - Isnin 6.00 ptg
Dengan harga RM90 sehari
Total selepas DISKAUN dapat harga RM210 untuk 3 hari setengah

Lepas dapat kereta, kami terus meluncur ke Kilim Geoforest PArk
Ambil masa dalam 40minit jugak nak ke sana
Jauh....

Kita sambung next entri untuk cerita tentang Private Mangrove Tour kami ya
Stay tune
Jangan menyampah nak baca lagi๐Ÿ˜‰

Wassalam

Nov 9, 2017

Fogging dan Denggi

Assalamualaikum w.b.r

Lately ramai anak murid cikgu Asheeq yang demam denggi.
Musim periksa pulak tu.
Kesian diorang.

Ada jiran cikgu Asheeq ni pun kena denggi.
Habis semua rumah kena serbu dengan pegawai kesihatan.
Nak kira berapa ekor jentik-jentik kat rumah weolls๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Fogging nyamuk Aedes pun ntah dah berapa kali.
Setiap kali ada kes je, pegawai kesihatan mesti datang.
Cikgu Asheeq sempat amek video diorang fogging rumah ni.
Sekali tu je buka semua tingkap, pintu.
Yang lain-lain, tak buka pun.

Anak murid cikgu Asheeq yang kerja sebagai Pegawai Kesihatan pesan, suh keluar dari rumah.
Tapi pegawai tu cakap kalo tak nak dalam rumah berminyak, tutup semua tingkap, pintu.
Duk diam dalam rumah.

Aiyoyo...
Mana satu nak follow ni?๐Ÿ˜“

Apa-apa hal pun, meh layan video cikgu Asheeq ni ya.
Buat panduan korang yang tak pernah tengok asap fogging tu tebal mana.


Demam denggi ni boleh berjangkit tau.
Sebab tu ada yang dikuarantinkan bila dijangkiti demam denggi.
Vektor yang menyebabkan denggi ni ialah nyamuk AEDES BETINA.
Yang jantan tak terlibat dalam menyebarkan virus ni tau.

Kenapa kena fogging?
Sebab nak bunuh nyamuk yang banyak membiak terutama di musim hujan macam sekarang ni.
Maka korang kena jaga kebersihan sentiasa.
Sampah sarap buang di dalam tong sampah.
Mana-mana takungan air tu dibuang airnya.
Pendek kata hapuskan tempat pembiakan nyamuk ni.

Vitamin Shaklee yang Membantu Mengurangkan Demam Denggi


1. Performance drink

Suhu badan yang tinggi ketika demam kuat akan menyebabkan dehidrasi pada badan.
(Cecair banyak hilang dari tubuh)
Performance drink berfungsi membnatu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan kehilangan bendalir dalam badan.

Performance drink telah terbukti secara klinikal dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda.
Ia memberikan tenaga dan memelihara pengaliran bendalir dalam tubuh.

Performance drink adalah satu-satunya minuman tenaga yang BEBAS KARBOHIDRAT dan RENDAH kandungan GULA.

2. Nutriferon

Nutriferon membantu meningkatkan INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus membantu menguatkan ANTIBODI badan.

Kajian klinikal saintis Shaklee telah membuktikan bahawa Nutriferon dapat mengukuhkan sistem imunisasi dalam masa 3 hari.
Nutriferon mampu merangsang dan mempertingkatkan imun tubuh badan dengan mengerah sistem pertahanan semulajadi badan melindungi tubuh dari virus, mikrob, termasuk influenza, alergi, inflamasi dan selsema.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Nov 8, 2017

Cara Memotong Kaca Sendiri

Assalamualaikum w.b.r

Awak pernah potong kaca sendiri tak?
Cikgu Asheeq tak pernah.
Maka memendam rasa sekian lama nak buat periskop dengan budak-budak kat makmal.

Alhamdulillah tahun ni, ada pulak sorang budak ni ada pisau pemotong kaca tu.
Sebab ayahnya tukang buat rumah.
Maka adalah segala macam tools yang cikgu Asheeq takde

Bila dah ada yang reti potong kaca
Maka bolehlah kita buat periskop guna kotak ubat gigi!
Yeay!!!๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Jom layan budak kecik Nazri ni tunjuk skill potong kaca.




Hahhahahahahha
Ingatkan terer bebeno boleh lurus
Rupa-rupanya...sangkut ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

#anakmuridcikguasheeq sangat kan

Nov 7, 2017

Shaklee : Starter Kit

Assalamualaikum w.b.r
Selamat sejahtera

Anda dah lama menggunakan produk Shaklee tapi belum mendaftar menjadi ahli?
Anda impikan kehidupan yang lebih baik bersama Shaklee?



Dengan bayaran RM68.90 sebagai bayaran keahlian
Anda akan diberikan starter kit Shaklee yang amat mudah digunakan.

Starter kit ini didatangkan dalam 3 bahasa iaitu :
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris 
3. Bahasa Cina.

Dalam kit ini terdapat buku panduan tentang produk, panduan tentang perniagaan serta landmark study Shaklee tentang produk-produk keluarannya.

Nak tahu lebih lanjut tentang cara mendaftar sebagai ahli Shaklee?
Hubungi :
๐Ÿ“ฒAsheeqmazmi 0122662438
๐ŸŽ€Pengedar Shaklee Anda




Nov 5, 2017

Langkawi : Day 2; Bermandian & bersarapan di Pantai Chenang

Assalamualaikum w.b.r

Malam pertama tidur kat Chenang memang nyenyak.
Hujan + aircond = tak nak bangon tidoq!

Hotel ni tak ada opsyen dengan sarapan pagi tau.
Maka kami kena cari makan kat luar.
Tapi pagi² lepas subuh dah lapar ๐Ÿ˜‚
Sibbaik dah siap² beli roti semalam

Lepas subuh kami layan abang long Korea nak mandi pantai
Dekat je pantai dengan bilik
Turun bilik hotel dah terus nampak pantai

Cikgu Asheeq bersarapan ESP seperti biasa
Sedap tau
Lepas tu buat perut tak berkeriot bunyi 



Ni gaya nak mandi pantai ke nak bersilat? ๐Ÿ˜‚


Biasalah kan
Dah penat bermain² air dan ombak
Badan jadi penat & lapar balik
So kena cepat² bersiap untuk g sarap sebelum bergerak ke Kilim Geoforest Park


Tengoklah kedai belum buka lagi
Orang pun tak ramai kat kedai
Memasing duk memerap dalam bilik atau tengah buat aktiviti pantai kot



Tengok jalan lengang kan


Actually malam tadi masa merayap sekitar Chenang ni
Cikgu Asheeq ada nampak kedai makan yang 24jam
Maka kami plan nak sarap kat situ
Sempat lagi g sarap sebelum kereta sewa sampai kul 9.30 pagi
Lagi pun janji dengan boat kul 10.30 pagi

Pagi ni kami makan nasi lemak, nasi goreng & pulut mangga
Heaven nya bila dapat pulut mangga pagi²๐Ÿ’—
Tapi kan, memang mencekik la harga kat sini
2 pinggan nasi goreng, 1 pulut mangga, 2 nasi lemak bungkus + air
Total RM49

Kemain anak bujang makan nasi goreng



Siap je makan, kami terus tunggu abam kereta sewa
Lewat dalam sejam gitu dari masa yang dijanji
Katanya kereta kotor sangat lepas diguna oleh penyewa sebelum kami
Sebab tu lama sangat nak cuci

Takpelah lambat pun abam
Janji bersih

Kami sewa kereta Vios putih
Sabtu 9.30 pg - Isnin 6.00 ptg
Dengan harga RM90 sehari
Total selepas DISKAUN dapat harga RM210 untuk 3 hari setengah

Lepas dapat kereta, kami terus meluncur ke Kilim Geoforest PArk
Ambil masa dalam 40minit jugak nak ke sana
Jauh....

Kita sambung next entri untuk cerita tentang Private Mangrove Tour kami ya
Stay tune
Jangan menyampah nak baca lagi๐Ÿ˜‰

Wassalam