always cherish the golden moment before it passes by

Apr 11, 2017

Kebaikan Alfalfa Shaklee

Alfalfa ada banyak jenis dan tak semuanya sama. Alfalfa yang selamat adalah Alfalfa jenis daun. Alfalfa yang biasa kat supermarket adalah Alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa jenis biji kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi penyakit Auto immune.

Kelebihan Alfalfa Shaklee

>> Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun Alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA. Alfalfa Shaklee ditanam tanpa pestisid, tanpa racun kulat, tanpa bacteriosides, tanpa hormon sintetik dan tanpa bahan kimia.


Jom order dengan TB di 0122662438

Feb 15, 2017

Kekal AKTIF dengan supplement Shaklee

Siapa yang aktif tapi selalu keletihan? Banyak buat kerja ke hulu ke hilir, pastu mengah tak cukup oksigen.
.
Tips yang saya ingat yang dipesan oleh TTM saya zaman bujang dulu ialah makan vitamin B. Saya tak ingat vitamin B cap apa yang dia bagi saya makan masa tu. Yang saya ingat, dia jata #vitaminB dapat memberi kita tenaga berpanjangan.
.

.
Maka bila berShaklee, memang saya ambil #bcomplex sebagai pembantu saya. Alhamdulillah saya dapat bertahan bekerja dari sebelum subuh hingga lewat petang. Selain itu, tekanan darah saya senskin baik kerana dulu saya tergolong dalam golongan yang bertekanan darah rendah.😣 Susah nak bersukan. Berjogging sekejap je pun saya dah nak pitam. Tapi Alhamdulillah, sekarang saya dah boleh berlari merentas desa bersama murid2 saya.
.
#espshaklee pula saya minum setia pagi selepas ber#vivix 💗. Alhamdulillah, kalo tengah sibuk dan terlupa nak makan, saya tak menggigil sangat 😉. Cuma perut je yang berbunyi. Huhuhu
.
Jom sama2 kekal aktif 😊
Asheeqmazmi 0122662438
Pengedar Shaklee Anda
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #superheroes

Feb 6, 2017

Tips bisnes cara cikgu Asheeq

Saya ni memang tak ada belajar berniaga secara rasmi. Tapi saya ada menuntut, belajar cara2 berniaga daripada banyak pihak, Alhamdulillah. Yang penting kita berniaga mengikut tuntutan Islam, cara Rasulullah.
.
Saya kongsikan antara tips yang saya amalkan untuk mendapatkan keuntungan dalam perniagaan. Kena ada untung tau. Nabi Muhammad s.a.w berniaga pun ada untung.
.

.
1. Jalankan perniagaan yang anda minat. Saya suka kesihatan, fesyen & barangan rumah 💗
2. Tak perlu produk sendiri sebab produk sendiri memakan belanja yang besar. Kos R&D, promotion & lain2.
3. Kena fikir keuntungan. Dengan Shaklee, syarikat dah siap bagi harga yang kita jual kepada ahli dengan harga retail kepada bukan ahli. Maka tak perlu pening2 kira. Kena ada untung. Kalo tak, perniagaan anda akan mengalami kerugian. Tapi tak boleh ambil untung hingga 100% tau.
4. Modal rendah. Bayaran keahlian Shaklee hanya rm68.90 seumur hidup. Tak perlu pinjaman bank.
5. Jujur. Kena jujur bagitau customer tentang harga.
.
Tips berbisnes ikhlas dari
Asheeqmazmi 0122662438
Pengedar Shaklee Anda
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #tipsberbisnes #tipsmendapatuntung

PUNCA REZEKI TERHALANG .

Assalamualaikum
.
1. Tidak menjaga hubungan dengan Allah.
2. Tidak berkongsi rezeki dengan ibu bapa.
3. Tidak bersedekah.
4. Tidak membayar zakat
.


.
|TIPS LANCARKAN REZEKI|
1. Solat diawal waktu. Dirikan solat dhuha, tahajud, hajat untuk memohon kepada-Nya.
2. Berbagi rezeki kepada ibu bapa setiap bulan.
3. Rajinkan bersedekah walau seringgit. Sedekah subuh, sedekah di surau, sedekah kepada anak2 yatim.
4. Keluarkanlah zakat.
5. Bahagiakanlah anak2 anda 💗
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #pengedarshakleekluang #loveyourfamily

Kos Sara Hidup Semakin Meruncing?

.
Bila bercerita tentang duit, memang tak pernah habis kan. Lagi2 bila harga minyak petrol naik awal bulan Februari. Masing2 risau tentang kenaikan harga barang yang lain kan 😣
.
Saya tak mahir untuk beri tips tentang perancangan duit anda. Tapi ada perkongsian yang saya boleh beri, InsyaAllah.
.
1. Berbelanja secara berhemah. Dahulukan KEPERLUAN daripada KEHENDAK. Kena kawal nafsu nafsi tu ya 😉
2. Rajin2 bercucuk tanam 🌱. Cili, bawang, sayur, serai, daun pandan & lain2. At least dah menjimatkan belanja dapur anda.
3. Tawarkan perkhidmatan yang anda mahir. Jual Shaklee, kuih, kek, nasi lemak anak dara, lontong darat cikgu hot, upah jahit baju, jadi photographer, blogger & lain2. Upgrade ikut musim. Skang ni orang suka hipster2 stail. Maka cuba buat kek, kuih ala2 hipster. Hihihi
4. Jaga kesihatan. Kawal pemakanan. Pastikan diri anda & keluarga sentiasa sihat. Maka kurang kos untuk rawatan klinik.
.

.
Jangan asyik nak salahkan orang lain bila kos sara hidup semakin meningkat. Kita sendiri yang perlu kteatif berusaha untuk menangani masalah ni. Lain keluarga, lain kos sara hidupnya. Tepuk dada, tanya iman 💗
.
Ikhlas dari cikgu Fizik, bukan opsyen ekonomi.
Asheeqmazmi 0122662438
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #koshidup

Jan 17, 2017

Ada apa dengan ESP Shaklee?

SIAPA PERLUKAN ESP?
Sesuai untuk semua orang.
.

.
1. Individu yang sibuk
.
2. Wanita yang ingin menguruskan badan:
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
.
3. Ibu-ibu yang menyusu:
Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu di samping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
.
4. Pesakit kencing manis:
ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
.
5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka:
Keanjalan kulit, juga payudara. Awet muda.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!
.
6. Kaum lelaki :
Untuk kesihatan optimum, tenaga berpanjangan, serta membantu melindungi drpd sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
.
7. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
Sebagai energy booster. Kalau minum pagi2 terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus untuk menjaga berat badan.
.
8. Individu yg baru lepas pembedahan/ bersalin/ kemalangan :
ESP membantu memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah dan mempercepatkan penyembuhan luka.
.
9. Pasangan yg inginkan anak :
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan optimum. Membaikpulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan.
Tapi, semua dengan izin Allah, supplemen hanya cara dan usaha.
.
10. Individu yg mahu optimumkan imunisasi :
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung ia membaiki pertahanan tubuh kita.
.
11. Pesakit Gastrik / Migrain

Bangkok DIY : Mei 2016

Bangkok DIY.
.
Mei 2016 kami telah ke Bangkok untuk percutian DIY selama 4 hari. Ini bukan percutian DIY ke luar negara kami yang pertama. Sebelum ni kami ke Phuket, Jakarta, Bandung juga DIY. (Sikit je negara luar yang saya baru jelajah 😅) Tapi ini adalah percutian pertama yang fully bergerak sendiri.
.
Banyak tempat menarik di Bangkok jika anda rajin meng-google macam saya 😉. Memang tugas merancang percutian itu dari A-Z saya yang buat. Tapi ofkos saya mintak pendapat kanda Asrul juga 😊
.


.
Tempat yang paling menarik hati saya ialah Maeklong Station. Di sini kami dapat melihat bagaimana keretapi bergerak di tengah2 pasar. Memang seronok tengok makcik2 tu tarik payung sebelum keretapi lalu. Berdebar2 siot tengok keretapi tu. Saya siap kena jerit dengan makcik jual sayur sebab dekat sangat dengan keretapi. Ku sangkakan keretapinya kurus, rupanya lebar. Memang boleh tersangkut kalo duk dekat dengan landasan. Pheeeewwwww
.
Antara tips untuk kawan2 yang nak DIY percutian :
1. Study betul2 tempat yang kita nak pergi. Blog. Website & lain2.
2. Beli tiket seawal 3, 4 bulan sebelum bertolak.
3. Booking hotel pun dari awal. Kalo boleh booking yang refundable, yang boleh cancel. Sbb kita boleh cancel & rebook hotel lain jika terjumpa yang lebih murah.
4. Kalo bercuti ke luar negara, pastikan passport masih sah laku ye.😉
5. Duit pun tukar siap2 dari Malaysia.
.
InsyaAllah Ramadhan tahun ni kami akan bercuti DIY lagi. Tapi kali ini percutian kerohanian pula.
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang
#bangkokdiy

Jan 16, 2017

31 Day Challenge by JDT Blogger - day 08

Assalamualaikum
Entri ksli nni pun dah back dated sebenarnya
.
Cikgu Asheeq super duper busy kekdahnya awal2 sekolah ni.
Sampai sekolah jam 6.50 pagi
Keluar dari sekolah jam 5 ptg
Hampir 9 jam
Sampai rumah..fengsan!
.
Entry day 08 tentang makanan yang sedang dimakan
Alkisah pagi tadi masa rehat plan nak buat entri ni
Amek gmbr je sempat
Tulis entry tak sempat 😣
.


.
Makanan sihat kekdahnya
Kikiki
Tu makanan untuk snack pagi tadi
Baby carrot, cherry tomato, romano salad & nuts
Jemput makan ya kawan2 😉

Jan 14, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger -day 07

Actually dah terlewat buat entry untuk day 07
Pastu nak kena qada' entry ni
Masa ambil gambar tadi niat fi hati nak terus post
Tapi terberhenti sebab nak buka pagar rumah
Dah lewat petang baru teringat 😅
Simptom orang banyak keje sangat
.
Gambar tengah on the way balik kenduri kahwin

.
Al kisah tadi memenuhi undangan kenduri kahwin.
1 bekas anak murid yang emaknya ialah lab assistant sekolah saya, kak Azizah
1 lagi kenduri kahwin anak kawan saya, kak Rohana
.
1 kenduri pergi sebelum zuhur sebab dekat dengan rumah
Lagipun kandaku ada kursus di sekolah tadi pagi
1 kenduri lagi pergi lepas zuhur sebab perlu ke bandar Kluang
.
Hari cuti camni ofkos lah banyak jemputan kenduri kahwin kan
Awak-awak yang lain gi kenduri ke idok?
.
Lepas makan nasi minyak banyak2
Kita telan omega guard Shaklee & herblax
Kasi nyah itu kolestrol

7 jars system

Ada yang buat sistem BALANG (Jars system) untuk menguruskan kewangan anda tak? Saya ada buat tapi belum secara terperinci. Sistem balang untuk isi barang2 dapur tu, adalah.😉
.
Biasanya Jars System ni dibahagikan kpd 7 jars.
55% : NEC (neccessities)
10% : FFA ( financial freedom)
10% : LTSS (long term saving for spending)
10% : EDU (self education)
10% : PLY (play)
5% : GIVE (charity)
10% : PAR (parents)
.
Untuk pembayaran GAJI SENDIRI adalah dalam balang NEC tu ya. Gaji kena ada tau. Penat2 buat bisnes, at the end sendiri tak dapat apa2 😊
.
Tak payah sediakan balang untuk isi duit2 tu pun tak apa. Yang penting pembahagian kewangan kita tu.
.

Selamat BERBALANG 💗💗
.
#tsunamishaklee #kasigegar19
#jarssystem

Apr 11, 2017

Kebaikan Alfalfa Shaklee

Alfalfa ada banyak jenis dan tak semuanya sama. Alfalfa yang selamat adalah Alfalfa jenis daun. Alfalfa yang biasa kat supermarket adalah Alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa jenis biji kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi penyakit Auto immune.

Kelebihan Alfalfa Shaklee

>> Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun Alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA. Alfalfa Shaklee ditanam tanpa pestisid, tanpa racun kulat, tanpa bacteriosides, tanpa hormon sintetik dan tanpa bahan kimia.


Jom order dengan TB di 0122662438

Feb 15, 2017

Kekal AKTIF dengan supplement Shaklee

Siapa yang aktif tapi selalu keletihan? Banyak buat kerja ke hulu ke hilir, pastu mengah tak cukup oksigen.
.
Tips yang saya ingat yang dipesan oleh TTM saya zaman bujang dulu ialah makan vitamin B. Saya tak ingat vitamin B cap apa yang dia bagi saya makan masa tu. Yang saya ingat, dia jata #vitaminB dapat memberi kita tenaga berpanjangan.
.

.
Maka bila berShaklee, memang saya ambil #bcomplex sebagai pembantu saya. Alhamdulillah saya dapat bertahan bekerja dari sebelum subuh hingga lewat petang. Selain itu, tekanan darah saya senskin baik kerana dulu saya tergolong dalam golongan yang bertekanan darah rendah.😣 Susah nak bersukan. Berjogging sekejap je pun saya dah nak pitam. Tapi Alhamdulillah, sekarang saya dah boleh berlari merentas desa bersama murid2 saya.
.
#espshaklee pula saya minum setia pagi selepas ber#vivix 💗. Alhamdulillah, kalo tengah sibuk dan terlupa nak makan, saya tak menggigil sangat 😉. Cuma perut je yang berbunyi. Huhuhu
.
Jom sama2 kekal aktif 😊
Asheeqmazmi 0122662438
Pengedar Shaklee Anda
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #superheroes

Feb 6, 2017

Tips bisnes cara cikgu Asheeq

Saya ni memang tak ada belajar berniaga secara rasmi. Tapi saya ada menuntut, belajar cara2 berniaga daripada banyak pihak, Alhamdulillah. Yang penting kita berniaga mengikut tuntutan Islam, cara Rasulullah.
.
Saya kongsikan antara tips yang saya amalkan untuk mendapatkan keuntungan dalam perniagaan. Kena ada untung tau. Nabi Muhammad s.a.w berniaga pun ada untung.
.

.
1. Jalankan perniagaan yang anda minat. Saya suka kesihatan, fesyen & barangan rumah 💗
2. Tak perlu produk sendiri sebab produk sendiri memakan belanja yang besar. Kos R&D, promotion & lain2.
3. Kena fikir keuntungan. Dengan Shaklee, syarikat dah siap bagi harga yang kita jual kepada ahli dengan harga retail kepada bukan ahli. Maka tak perlu pening2 kira. Kena ada untung. Kalo tak, perniagaan anda akan mengalami kerugian. Tapi tak boleh ambil untung hingga 100% tau.
4. Modal rendah. Bayaran keahlian Shaklee hanya rm68.90 seumur hidup. Tak perlu pinjaman bank.
5. Jujur. Kena jujur bagitau customer tentang harga.
.
Tips berbisnes ikhlas dari
Asheeqmazmi 0122662438
Pengedar Shaklee Anda
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #tipsberbisnes #tipsmendapatuntung

PUNCA REZEKI TERHALANG .

Assalamualaikum
.
1. Tidak menjaga hubungan dengan Allah.
2. Tidak berkongsi rezeki dengan ibu bapa.
3. Tidak bersedekah.
4. Tidak membayar zakat
.


.
|TIPS LANCARKAN REZEKI|
1. Solat diawal waktu. Dirikan solat dhuha, tahajud, hajat untuk memohon kepada-Nya.
2. Berbagi rezeki kepada ibu bapa setiap bulan.
3. Rajinkan bersedekah walau seringgit. Sedekah subuh, sedekah di surau, sedekah kepada anak2 yatim.
4. Keluarkanlah zakat.
5. Bahagiakanlah anak2 anda 💗
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #pengedarshakleekluang #loveyourfamily

Kos Sara Hidup Semakin Meruncing?

.
Bila bercerita tentang duit, memang tak pernah habis kan. Lagi2 bila harga minyak petrol naik awal bulan Februari. Masing2 risau tentang kenaikan harga barang yang lain kan 😣
.
Saya tak mahir untuk beri tips tentang perancangan duit anda. Tapi ada perkongsian yang saya boleh beri, InsyaAllah.
.
1. Berbelanja secara berhemah. Dahulukan KEPERLUAN daripada KEHENDAK. Kena kawal nafsu nafsi tu ya 😉
2. Rajin2 bercucuk tanam 🌱. Cili, bawang, sayur, serai, daun pandan & lain2. At least dah menjimatkan belanja dapur anda.
3. Tawarkan perkhidmatan yang anda mahir. Jual Shaklee, kuih, kek, nasi lemak anak dara, lontong darat cikgu hot, upah jahit baju, jadi photographer, blogger & lain2. Upgrade ikut musim. Skang ni orang suka hipster2 stail. Maka cuba buat kek, kuih ala2 hipster. Hihihi
4. Jaga kesihatan. Kawal pemakanan. Pastikan diri anda & keluarga sentiasa sihat. Maka kurang kos untuk rawatan klinik.
.

.
Jangan asyik nak salahkan orang lain bila kos sara hidup semakin meningkat. Kita sendiri yang perlu kteatif berusaha untuk menangani masalah ni. Lain keluarga, lain kos sara hidupnya. Tepuk dada, tanya iman 💗
.
Ikhlas dari cikgu Fizik, bukan opsyen ekonomi.
Asheeqmazmi 0122662438
.
#tsunamishaklee #kasigegar19 #koshidup

Jan 17, 2017

Ada apa dengan ESP Shaklee?

SIAPA PERLUKAN ESP?
Sesuai untuk semua orang.
.

.
1. Individu yang sibuk
.
2. Wanita yang ingin menguruskan badan:
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
.
3. Ibu-ibu yang menyusu:
Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu di samping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
.
4. Pesakit kencing manis:
ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
.
5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka:
Keanjalan kulit, juga payudara. Awet muda.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!
.
6. Kaum lelaki :
Untuk kesihatan optimum, tenaga berpanjangan, serta membantu melindungi drpd sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
.
7. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
Sebagai energy booster. Kalau minum pagi2 terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus untuk menjaga berat badan.
.
8. Individu yg baru lepas pembedahan/ bersalin/ kemalangan :
ESP membantu memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah dan mempercepatkan penyembuhan luka.
.
9. Pasangan yg inginkan anak :
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan optimum. Membaikpulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan.
Tapi, semua dengan izin Allah, supplemen hanya cara dan usaha.
.
10. Individu yg mahu optimumkan imunisasi :
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung ia membaiki pertahanan tubuh kita.
.
11. Pesakit Gastrik / Migrain

Bangkok DIY : Mei 2016

Bangkok DIY.
.
Mei 2016 kami telah ke Bangkok untuk percutian DIY selama 4 hari. Ini bukan percutian DIY ke luar negara kami yang pertama. Sebelum ni kami ke Phuket, Jakarta, Bandung juga DIY. (Sikit je negara luar yang saya baru jelajah 😅) Tapi ini adalah percutian pertama yang fully bergerak sendiri.
.
Banyak tempat menarik di Bangkok jika anda rajin meng-google macam saya 😉. Memang tugas merancang percutian itu dari A-Z saya yang buat. Tapi ofkos saya mintak pendapat kanda Asrul juga 😊
.


.
Tempat yang paling menarik hati saya ialah Maeklong Station. Di sini kami dapat melihat bagaimana keretapi bergerak di tengah2 pasar. Memang seronok tengok makcik2 tu tarik payung sebelum keretapi lalu. Berdebar2 siot tengok keretapi tu. Saya siap kena jerit dengan makcik jual sayur sebab dekat sangat dengan keretapi. Ku sangkakan keretapinya kurus, rupanya lebar. Memang boleh tersangkut kalo duk dekat dengan landasan. Pheeeewwwww
.
Antara tips untuk kawan2 yang nak DIY percutian :
1. Study betul2 tempat yang kita nak pergi. Blog. Website & lain2.
2. Beli tiket seawal 3, 4 bulan sebelum bertolak.
3. Booking hotel pun dari awal. Kalo boleh booking yang refundable, yang boleh cancel. Sbb kita boleh cancel & rebook hotel lain jika terjumpa yang lebih murah.
4. Kalo bercuti ke luar negara, pastikan passport masih sah laku ye.😉
5. Duit pun tukar siap2 dari Malaysia.
.
InsyaAllah Ramadhan tahun ni kami akan bercuti DIY lagi. Tapi kali ini percutian kerohanian pula.
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang
#bangkokdiy

Jan 16, 2017

31 Day Challenge by JDT Blogger - day 08

Assalamualaikum
Entri ksli nni pun dah back dated sebenarnya
.
Cikgu Asheeq super duper busy kekdahnya awal2 sekolah ni.
Sampai sekolah jam 6.50 pagi
Keluar dari sekolah jam 5 ptg
Hampir 9 jam
Sampai rumah..fengsan!
.
Entry day 08 tentang makanan yang sedang dimakan
Alkisah pagi tadi masa rehat plan nak buat entri ni
Amek gmbr je sempat
Tulis entry tak sempat 😣
.


.
Makanan sihat kekdahnya
Kikiki
Tu makanan untuk snack pagi tadi
Baby carrot, cherry tomato, romano salad & nuts
Jemput makan ya kawan2 😉

Jan 14, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger -day 07

Actually dah terlewat buat entry untuk day 07
Pastu nak kena qada' entry ni
Masa ambil gambar tadi niat fi hati nak terus post
Tapi terberhenti sebab nak buka pagar rumah
Dah lewat petang baru teringat 😅
Simptom orang banyak keje sangat
.
Gambar tengah on the way balik kenduri kahwin

.
Al kisah tadi memenuhi undangan kenduri kahwin.
1 bekas anak murid yang emaknya ialah lab assistant sekolah saya, kak Azizah
1 lagi kenduri kahwin anak kawan saya, kak Rohana
.
1 kenduri pergi sebelum zuhur sebab dekat dengan rumah
Lagipun kandaku ada kursus di sekolah tadi pagi
1 kenduri lagi pergi lepas zuhur sebab perlu ke bandar Kluang
.
Hari cuti camni ofkos lah banyak jemputan kenduri kahwin kan
Awak-awak yang lain gi kenduri ke idok?
.
Lepas makan nasi minyak banyak2
Kita telan omega guard Shaklee & herblax
Kasi nyah itu kolestrol

7 jars system

Ada yang buat sistem BALANG (Jars system) untuk menguruskan kewangan anda tak? Saya ada buat tapi belum secara terperinci. Sistem balang untuk isi barang2 dapur tu, adalah.😉
.
Biasanya Jars System ni dibahagikan kpd 7 jars.
55% : NEC (neccessities)
10% : FFA ( financial freedom)
10% : LTSS (long term saving for spending)
10% : EDU (self education)
10% : PLY (play)
5% : GIVE (charity)
10% : PAR (parents)
.
Untuk pembayaran GAJI SENDIRI adalah dalam balang NEC tu ya. Gaji kena ada tau. Penat2 buat bisnes, at the end sendiri tak dapat apa2 😊
.
Tak payah sediakan balang untuk isi duit2 tu pun tak apa. Yang penting pembahagian kewangan kita tu.
.

Selamat BERBALANG 💗💗
.
#tsunamishaklee #kasigegar19
#jarssystem