always cherish the golden moment before it passes by

Jan 17, 2017

Ada apa dengan ESP Shaklee?

SIAPA PERLUKAN ESP?
Sesuai untuk semua orang.
.

.
1. Individu yang sibuk
.
2. Wanita yang ingin menguruskan badan:
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
.
3. Ibu-ibu yang menyusu:
Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu di samping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
.
4. Pesakit kencing manis:
ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
.
5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka:
Keanjalan kulit, juga payudara. Awet muda.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!
.
6. Kaum lelaki :
Untuk kesihatan optimum, tenaga berpanjangan, serta membantu melindungi drpd sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
.
7. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
Sebagai energy booster. Kalau minum pagi2 terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus untuk menjaga berat badan.
.
8. Individu yg baru lepas pembedahan/ bersalin/ kemalangan :
ESP membantu memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah dan mempercepatkan penyembuhan luka.
.
9. Pasangan yg inginkan anak :
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan optimum. Membaikpulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan.
Tapi, semua dengan izin Allah, supplemen hanya cara dan usaha.
.
10. Individu yg mahu optimumkan imunisasi :
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung ia membaiki pertahanan tubuh kita.
.
11. Pesakit Gastrik / Migrain

Bangkok DIY : Mei 2016

Bangkok DIY.
.
Mei 2016 kami telah ke Bangkok untuk percutian DIY selama 4 hari. Ini bukan percutian DIY ke luar negara kami yang pertama. Sebelum ni kami ke Phuket, Jakarta, Bandung juga DIY. (Sikit je negara luar yang saya baru jelajah 😅) Tapi ini adalah percutian pertama yang fully bergerak sendiri.
.
Banyak tempat menarik di Bangkok jika anda rajin meng-google macam saya 😉. Memang tugas merancang percutian itu dari A-Z saya yang buat. Tapi ofkos saya mintak pendapat kanda Asrul juga 😊
.


.
Tempat yang paling menarik hati saya ialah Maeklong Station. Di sini kami dapat melihat bagaimana keretapi bergerak di tengah2 pasar. Memang seronok tengok makcik2 tu tarik payung sebelum keretapi lalu. Berdebar2 siot tengok keretapi tu. Saya siap kena jerit dengan makcik jual sayur sebab dekat sangat dengan keretapi. Ku sangkakan keretapinya kurus, rupanya lebar. Memang boleh tersangkut kalo duk dekat dengan landasan. Pheeeewwwww
.
Antara tips untuk kawan2 yang nak DIY percutian :
1. Study betul2 tempat yang kita nak pergi. Blog. Website & lain2.
2. Beli tiket seawal 3, 4 bulan sebelum bertolak.
3. Booking hotel pun dari awal. Kalo boleh booking yang refundable, yang boleh cancel. Sbb kita boleh cancel & rebook hotel lain jika terjumpa yang lebih murah.
4. Kalo bercuti ke luar negara, pastikan passport masih sah laku ye.😉
5. Duit pun tukar siap2 dari Malaysia.
.
InsyaAllah Ramadhan tahun ni kami akan bercuti DIY lagi. Tapi kali ini percutian kerohanian pula.
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang
#bangkokdiy

Jan 16, 2017

31 Day Challenge by JDT Blogger - day 08

Assalamualaikum
Entri ksli nni pun dah back dated sebenarnya
.
Cikgu Asheeq super duper busy kekdahnya awal2 sekolah ni.
Sampai sekolah jam 6.50 pagi
Keluar dari sekolah jam 5 ptg
Hampir 9 jam
Sampai rumah..fengsan!
.
Entry day 08 tentang makanan yang sedang dimakan
Alkisah pagi tadi masa rehat plan nak buat entri ni
Amek gmbr je sempat
Tulis entry tak sempat 😣
.


.
Makanan sihat kekdahnya
Kikiki
Tu makanan untuk snack pagi tadi
Baby carrot, cherry tomato, romano salad & nuts
Jemput makan ya kawan2 😉

Jan 14, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger -day 07

Actually dah terlewat buat entry untuk day 07
Pastu nak kena qada' entry ni
Masa ambil gambar tadi niat fi hati nak terus post
Tapi terberhenti sebab nak buka pagar rumah
Dah lewat petang baru teringat 😅
Simptom orang banyak keje sangat
.
Gambar tengah on the way balik kenduri kahwin

.
Al kisah tadi memenuhi undangan kenduri kahwin.
1 bekas anak murid yang emaknya ialah lab assistant sekolah saya, kak Azizah
1 lagi kenduri kahwin anak kawan saya, kak Rohana
.
1 kenduri pergi sebelum zuhur sebab dekat dengan rumah
Lagipun kandaku ada kursus di sekolah tadi pagi
1 kenduri lagi pergi lepas zuhur sebab perlu ke bandar Kluang
.
Hari cuti camni ofkos lah banyak jemputan kenduri kahwin kan
Awak-awak yang lain gi kenduri ke idok?
.
Lepas makan nasi minyak banyak2
Kita telan omega guard Shaklee & herblax
Kasi nyah itu kolestrol

7 jars system

Ada yang buat sistem BALANG (Jars system) untuk menguruskan kewangan anda tak? Saya ada buat tapi belum secara terperinci. Sistem balang untuk isi barang2 dapur tu, adalah.😉
.
Biasanya Jars System ni dibahagikan kpd 7 jars.
55% : NEC (neccessities)
10% : FFA ( financial freedom)
10% : LTSS (long term saving for spending)
10% : EDU (self education)
10% : PLY (play)
5% : GIVE (charity)
10% : PAR (parents)
.
Untuk pembayaran GAJI SENDIRI adalah dalam balang NEC tu ya. Gaji kena ada tau. Penat2 buat bisnes, at the end sendiri tak dapat apa2 😊
.
Tak payah sediakan balang untuk isi duit2 tu pun tak apa. Yang penting pembahagian kewangan kita tu.
.

Selamat BERBALANG 💗💗
.
#tsunamishaklee #kasigegar19
#jarssystem

Jan 17, 2017

Ada apa dengan ESP Shaklee?

SIAPA PERLUKAN ESP?
Sesuai untuk semua orang.
.

.
1. Individu yang sibuk
.
2. Wanita yang ingin menguruskan badan:
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
.
3. Ibu-ibu yang menyusu:
Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu di samping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
.
4. Pesakit kencing manis:
ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
.
5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka:
Keanjalan kulit, juga payudara. Awet muda.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!
.
6. Kaum lelaki :
Untuk kesihatan optimum, tenaga berpanjangan, serta membantu melindungi drpd sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
.
7. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
Sebagai energy booster. Kalau minum pagi2 terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus untuk menjaga berat badan.
.
8. Individu yg baru lepas pembedahan/ bersalin/ kemalangan :
ESP membantu memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah dan mempercepatkan penyembuhan luka.
.
9. Pasangan yg inginkan anak :
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan optimum. Membaikpulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan.
Tapi, semua dengan izin Allah, supplemen hanya cara dan usaha.
.
10. Individu yg mahu optimumkan imunisasi :
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung ia membaiki pertahanan tubuh kita.
.
11. Pesakit Gastrik / Migrain

Bangkok DIY : Mei 2016

Bangkok DIY.
.
Mei 2016 kami telah ke Bangkok untuk percutian DIY selama 4 hari. Ini bukan percutian DIY ke luar negara kami yang pertama. Sebelum ni kami ke Phuket, Jakarta, Bandung juga DIY. (Sikit je negara luar yang saya baru jelajah 😅) Tapi ini adalah percutian pertama yang fully bergerak sendiri.
.
Banyak tempat menarik di Bangkok jika anda rajin meng-google macam saya 😉. Memang tugas merancang percutian itu dari A-Z saya yang buat. Tapi ofkos saya mintak pendapat kanda Asrul juga 😊
.


.
Tempat yang paling menarik hati saya ialah Maeklong Station. Di sini kami dapat melihat bagaimana keretapi bergerak di tengah2 pasar. Memang seronok tengok makcik2 tu tarik payung sebelum keretapi lalu. Berdebar2 siot tengok keretapi tu. Saya siap kena jerit dengan makcik jual sayur sebab dekat sangat dengan keretapi. Ku sangkakan keretapinya kurus, rupanya lebar. Memang boleh tersangkut kalo duk dekat dengan landasan. Pheeeewwwww
.
Antara tips untuk kawan2 yang nak DIY percutian :
1. Study betul2 tempat yang kita nak pergi. Blog. Website & lain2.
2. Beli tiket seawal 3, 4 bulan sebelum bertolak.
3. Booking hotel pun dari awal. Kalo boleh booking yang refundable, yang boleh cancel. Sbb kita boleh cancel & rebook hotel lain jika terjumpa yang lebih murah.
4. Kalo bercuti ke luar negara, pastikan passport masih sah laku ye.😉
5. Duit pun tukar siap2 dari Malaysia.
.
InsyaAllah Ramadhan tahun ni kami akan bercuti DIY lagi. Tapi kali ini percutian kerohanian pula.
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang
#bangkokdiy

Jan 16, 2017

31 Day Challenge by JDT Blogger - day 08

Assalamualaikum
Entri ksli nni pun dah back dated sebenarnya
.
Cikgu Asheeq super duper busy kekdahnya awal2 sekolah ni.
Sampai sekolah jam 6.50 pagi
Keluar dari sekolah jam 5 ptg
Hampir 9 jam
Sampai rumah..fengsan!
.
Entry day 08 tentang makanan yang sedang dimakan
Alkisah pagi tadi masa rehat plan nak buat entri ni
Amek gmbr je sempat
Tulis entry tak sempat 😣
.


.
Makanan sihat kekdahnya
Kikiki
Tu makanan untuk snack pagi tadi
Baby carrot, cherry tomato, romano salad & nuts
Jemput makan ya kawan2 😉

Jan 14, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger -day 07

Actually dah terlewat buat entry untuk day 07
Pastu nak kena qada' entry ni
Masa ambil gambar tadi niat fi hati nak terus post
Tapi terberhenti sebab nak buka pagar rumah
Dah lewat petang baru teringat 😅
Simptom orang banyak keje sangat
.
Gambar tengah on the way balik kenduri kahwin

.
Al kisah tadi memenuhi undangan kenduri kahwin.
1 bekas anak murid yang emaknya ialah lab assistant sekolah saya, kak Azizah
1 lagi kenduri kahwin anak kawan saya, kak Rohana
.
1 kenduri pergi sebelum zuhur sebab dekat dengan rumah
Lagipun kandaku ada kursus di sekolah tadi pagi
1 kenduri lagi pergi lepas zuhur sebab perlu ke bandar Kluang
.
Hari cuti camni ofkos lah banyak jemputan kenduri kahwin kan
Awak-awak yang lain gi kenduri ke idok?
.
Lepas makan nasi minyak banyak2
Kita telan omega guard Shaklee & herblax
Kasi nyah itu kolestrol

7 jars system

Ada yang buat sistem BALANG (Jars system) untuk menguruskan kewangan anda tak? Saya ada buat tapi belum secara terperinci. Sistem balang untuk isi barang2 dapur tu, adalah.😉
.
Biasanya Jars System ni dibahagikan kpd 7 jars.
55% : NEC (neccessities)
10% : FFA ( financial freedom)
10% : LTSS (long term saving for spending)
10% : EDU (self education)
10% : PLY (play)
5% : GIVE (charity)
10% : PAR (parents)
.
Untuk pembayaran GAJI SENDIRI adalah dalam balang NEC tu ya. Gaji kena ada tau. Penat2 buat bisnes, at the end sendiri tak dapat apa2 😊
.
Tak payah sediakan balang untuk isi duit2 tu pun tak apa. Yang penting pembahagian kewangan kita tu.
.

Selamat BERBALANG 💗💗
.
#tsunamishaklee #kasigegar19
#jarssystem