always cherish the golden moment before it passes by

Aidilfitri 2011 : 1st day @ Parit Rasipan, Johor

Tahun ni kami beraya di kg kandaku
Pt. Rasipan, Batu Pahat
Raya kedua baru nk gerak balik Sg. Buloh..
wiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiii..............



1st pic with atok di pagi raya



sekejap je Darwisy pakai baju ni



taraa.........
bertukar!!


dpt bergambar kt tepi jln pon jadila...



ni plak posing kt umah orang yg kitorg beraya
kt umah MIL x sempat la...

wordless wednesday : MERDEKA!

wordless wednesday : wat keje cm bonda

Selamat Hari Raya!!!

Hari yg dinanti telah tiba
ku ucapkan Selamat Hari Raya
Maaf Zahir dan Batin




Ikhlas dari :
TB sekeluarga

Fasa Terakhir Ramadhan...




Sepuluh Malam Terakhir sudah menjengah.

Yang menjadikan sepuluh malam terakhir Ramadhan kali ini amat dikejari adalah kewujudan Lailatul Qadr. Satu malam yang istimewanya melebihi 1000 bulan. Ia bukannya sama dengan seribu bulan. Tetapi jauh lebih baik lagi.



Allah S.W.T sendiri mengisytiharkan sedemikian dalam firman-Nya:

"Sesungguhnya Kami menurunkannya di dalam malam al-Qadr, dan adakah kau tahu apa itu Malam al-Qadr? Malam al-Qadr itu lebih baik dari sebulan bulan. Pada malam itu turunlah para malaikat, dan Ruh(Jibril) dengan izin Tuhan mereka untuk segala urusan. Sejahteralah malam itu sehingga terbitnya fajar." (Surah al-Qadar: Ayat 1-5)

Ini menyebabkan ramai yang teruja dengan Lailatul Qadr. Hendak ibadahnya dikira seakan-akan dia beribadah lebih dari 1000 bulan. Hendakkan dirinya terampun dan sebagainya.


Bacalah lebih lanjut kat SINI


*Mood ostajah MR sudah meresapi tubuhku pulak...*

Sayonara Jahiliyyah


Td br je tgk kt youtube video ni
tu pon pas jengah2 fb Wardina Safiyyah
very d creatuve video tau!

Korang klik2 sendiri kt sini ye
sbb aku xblh2 nk upload video lg kt blog ni
geram!!!




Lupa lupa lupa
tajuk video
"Sayonara Jahiliyyah"
bagos bagos bagos kn!!!

Breast-milk courier..Asik!!!


Suka betol aku baca Jakarta Post td kt sini
cite kesah courier susu ibu dari tempat keje ke rumah




Kalo la kt Malaysia ada yg wat service tu
alangkah bahagianya ibu2 yg xdpt produce byk susu
so blh la hantar susu yg ibu2 pam kt tempat keje
tanpa rasa bimbang anak xdpt cukup susu ibu

I LIKE!!!!

New Wall Paper in Town!!Grab it now!

Untuk tempahan sila hubungi :

Darwisy bin Asrul fadhli
012 3456789
price : RM50 per meter

Set 1

Set 2



Ah Mat sesuai sekali utk wall paper umah korang sempena Hari Lebaran yang Molia ini...
order eh jgn x order!!!!
aku sentap nanti..
:)

Darwisy's Potty Training - Part 4&5

Rutin biasa kami suami isteri skang ni
mengajar Darwisy kencing kt toilet tiap2 hujung minggu
kami saja cari nahas train time bolan pose ni..
saje nk menguji kesabaran masing2 kan

Hujung minggu hari tu
umah kami dh seghopa umah benggali karpet
hari sabtu penuh pagar umah dgn karpet basah
hari ahad time ojan sidai karpet lembap dlm omah
adoai..


Sidai karpet dlm omah..


Dan edisi kencing merata si Darwisy ni semakin hebat
seghopa cite 'Sekolahku Hebat' kt Astro nun
dah macam kucing nk tanda kawasan dia dh
suma tempat dia nk bg kencing tau


Sambil tgk upin ipin @TV, laptop aku
Darwisy shi2 dgn penuh kegembiraan di atas karpet


Abes karpet suma kena cuci
yg tinggal hanyala tikar picnic ni
tp last2 terkorban gak tikar ni dgn shi2an Darwisy..


Tp kali ni lg menguji kesabaran
sbb dia langsung x nk bgtau yg dia dh tershi2 @ nk shi2
lg2 mggu lps tu kami langsung x pakaikan dia dgn CD
lg bertakungla air shi2annya di serata umah


Tengah2 nk amek buku kt lemari ni
blh plak di tershi2
sampaikan aku blh dgr bunyi titisannya tau
wahahahha


Tgh elok2 dia berdiri dpn aku yg tgh duk kt atas sofa ni
blh plak di tershi2 sekian kalinya tanpa rasa bersalah
uwaaaaaaaaaa.......


Aku pon dh jenuh nk jd tarzan versi pompuan tau
malu kt jiran tetangga ni
mau dikatanya aku tgh test soara nk masuk Idola Kecil Asia Bagus tau!


Ko ader???

Isnin hari tu
aku dpt kad raya by pos
dh lama siot x da org pos kad raya utk aku

Tp b4 aku bk sampulnya
ku belek2 tulisan kt depan kad tu
mcm aku kenal tulisan ni tau
tp di mana ye???




Bila aku bk je.....
jeng jeng jeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Aku ni ISTERI utk kandaku sorang je pon
dh sah2 la kad raya tu dr SUAMI aku sndiri kn
ahaks

Perangai sapala...

Aku xtaula
angin sepoi2 bahasa dr mana la yg terlekat kt Darwisy ni
sampaikan aku yg plak berangin nk layan kerenahnya

Dh dekat 2 minggu perangai huduhnya ni dtg tau
pantang suh mandi je
dia mula nk nangis
melalak macamla kitorg laki bini ni tgh dera dia tau

Bila dh kena paksa mandi plak
mula meracau2 nk pakai bj busuk, kotor dia balik
mana la aku x hilang sabar

Lg2 dua hari lepas
aku tgh mood baek punya
(sbb kandaku nk belanja buka kt Pizza Hut..hehehhee)
blh plak lps mandi nk pakai balik suar kuning dia
yg penuh dgn kotoran cekelat dr umah Tok Mah
(anak aku blm wajib pose ye)

Aku plak dh jenuh cari baju sedondon 1 family nk bg dia pakai
siap aku iron suar jeans baru yg mn aku bli utk raya
ahaks...saje aku kasi dia terai dl ye
blh plak dia refuse nk pakai
siap bk balik dgn SENDIRINYA jeans yg dh dipaksa pakai tu tau
pastu sarung balik si kuning busuk tu

Pas aku ugut dia nk hantar g umah Tok Mah...
(aku mmg dh pandai ugut-mengugut bdk kecik ni skang)
br la dia setuju nk pakai baju, suar yg aku dh sediakan dr td
tp aku dh masukkan siap2 dlm keta
(in case aku kena paksa Darwisy pakai dlm keta nnt)


Tengah2 porch umah tu
blh plak dia bk suar


Blh plak dia buka suar kuning busuk tu kt poarch
elok2 time aku nk tutup gate tau
adoyai anak......
pastu terkedek2 dgn pampers sahaja
sengih2 masuk keta
menuji keSABARAN aku yg mmg nipis ni tau

Tengok! Tengok!
Elok je kan dia pakai pakaian lengkap


Jiwa kacau betol aku dibuatnya
gara2 melayan perangai anak yg baru sorang ni
kalo dh 2 orang
mau aku dok meroyan meraban mcm Makcik Rehan gamaknya
ntah2 lg tsunami jiwa aku
hehehheheh

Ku lihat hijau....


Kami anak beranak belom lg melaram dgn baju raya masing2
tp korang tgk family ni
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Bear's family


Sedondon ijau
dikerumuni rakan2 yg tidak berbaju
ahaks...

**mode raya dh mula datang ni...**

ASAW

Aku tertarik dgn posts dr blog INI
yang mana aku mula2 dpt email dr seorang sahabat
dan kemudiannya terbaca plak kt blog Atok

Harimau Malaya



Alhamdulillah
akhirnya DArwisy tepilih utk menjadi
Pemain terMUDA dlm skuad Harimau Malaya
ahaks...


Darwisy's Potty Training - Part 3

Semalam setengah harian aku berdua2an dgn Darwisy
kandaku bertugas membawa pelajar
g Bengkel Prinsip Akaun kt SM Sains Johor
pg2 pas g Pasar Tani
aku terus bg si bujang main swim2 kt 'pool' dia

Mcm2 dlm otak aku ni nk fikir spot2 yg bakal dikencingi kunjunginya
sbb hari nk smbung edisi potty train dia

CD tinggal 2 je yg kering
so dia blh tershi2 2x je tanpa menitiskan di mana2

Shi2an pertama adalah bbrp minit pas aku pakaikan baju
elok je masa dia tgk golek2 dgn aku atas tilam lembik depan tv
boleh plak dia x bgtau dia terkencing
padahal dh selalu sgt prektis sebut
"Bonda..Darwisy nk shi2"
dh ada 1 spot yg besar di situ...uwaaaaaaa

Shi2an kedua plak time aku g dapur
(bukan sbb aku nk mkn okey)
sbb nk amekkan dia eskim Mesia
gara2 dia tgk upin ipin & the gang makan eskim tu kt youtube
juga tersengih2 tanpa bgtau sbb aku yg perasan sendiri
dan meninggal 2 spots atas tilam lembik juga...


2 CD yg kecundang...


Abesla dh xda CD lg dh pasni
tu pon baru kol 11pg
cmne nk menuju ke petang ni?????

Shi2an ketiga adalah shi2an yg menguji aku
oleh kerana dh xda CD
maka bergenangla air oren kuning itu
betul2 berhampiran dgn karpet bulu2 aku
waaa......kanda...cepat balik
bantuin!!!!!

Pastu kandaku yg terchenta pon pulang
terus masuk kpd shi2nya yg keempat
ada spot plak kt atas karpet bilik dia sendiri
sibbaik karpet murah IKEA tu nipis
selamat aku
hehehheh....

Aku mmg dh agak Darwisy akan byk kali shi2
sbb pg itu dia minum byk air
kompem byk gak yg kuar kn :p

Yg paling aku terharu sekali ialah tentang shi2annya yg kelima
iaitu selepas kitorg gosok2 mata
(sbb tido bersama dr kol2-kol3)hehehehehe
bila aku tanye dia
dia geleng2 kepala
tp lepas tu dia terus ckp....
"Bonda.....Darwisy nk shi2 la..."
Alhamdulillah!
Dgn pantas kilat seperti supermak
aku membawa dia ke toilet
dan........
yes!yes!yes!
betul dia nk shi2
sbb mmg dia shi2 sebaik shj buka suar n msuk toilet


Suar2 n baju yg menjadi mangsa semalam


Syukur ya Allah.....
hari ni sambung lg train okey Darwisy
sesungguhnya bl byk kali latihan
akan jd biasa
(ish betul ke aku translate ni?)
:Practice make perfect!


Darwisy's Potty Training - Part 2

Sehari slps potty training part 1 kt umah PIL aku
kami sambung part 2 plak (cite basi)
aku malas nk cite kronologi yg pjg.....
terus jump to the conclusion, blh?
huhuhuhu

15 minit lps CD pertama dipakaikan
Darwisy dh kencing
nk tau kt mn?
kt atas tilam Cik Yaya
kehkehekeh
ampun Cik Yaya...

10 minit kemudian
atok bwk g toilet utk shi2
sibbaik dia shi2

Tapi......
lps bbrp minit dipakaikan CD kedua
dia terkucil lg


CD terakhir...


Pastu dh x pakaikan CD lg sbb CD yg terakhir tertinggal di umah
pakaikan dia suar shj
risau gak aku dibuatnya

Kerisauan aku terbukti bbrp minit berikutnya
sbb dia dh terkucil kt dpn tv atoknya
kuantiti yg agak byk
geli plak aku nk amek gambar
hehhehheh

Sibbaik kt umah PIL aku xda karpet
mudah dan senang aku cuci lantainya
kalo ada karpet....
berpeluh gak nk bwk jemur bagai

Darwisy..Darwisy.....
masih byk lg yg perlu diajar dan dipelajarinya
Insyaallah boleh!


mBMmBI


Masa aku ml2 ngajar tahun 2004
aku dh kena ngajar form 3 n form 5
jenuh gak nk study silibus diorg tau
sibbaik dlm BM
tp mmg lain la dgn apa yg aku blajar kt USM dl

Dh jenuh aku kelepet2 budak2 ni dgn ilmu2 sains dlm Bm
ada plak kena tukar lidah jd lidah LONDON
jenuh plak aku g kursus ETeMs
dlm usaha nk tukar bahasa jd BI
khusus utk subjek Sains & Math

Jenuh gak ktorg masa tu nk bercinta dgn laptop la, teaching courseware la, LCD la
bagai bagai bagai.....
mcm2 nk kena upgrade tau
demi PPSMI(Pengajaran & Pembelajaran Sains&Matematik dalam Bahasa Inggeris)
yg diumumkan pelaksanaannya pd 2003

Kalo aku ngajar bdk klas baik..bagos..pandai skit
keje aku pon senang la...speaking2 london skit
diorg dh faham
dh x pyh nk explain lg dlm bahasa arab ke, tamil ke, urdu ke

Tapi yg peluh ketiaknya
time klas budak all England, all Denmark time PMR dl
satu patah aku ckp BI, satu patah tu gak aku kna translate BM
seumpama aku ni ngajar 2x
waduh2.....capek gua!

Bl aku dh meLONDONkan lidah aku ni
tb2 ada plak dasar yg baru..
mBMmBI : Memartabatkan Bahasa Melayu, Memperkasakan Bahasa Inggeris
jenuh weh..jenuh...
sbb.. slalunya kt klas bdk2 suh translate dlm BM
aku dh terkial2...
yela bajet LONDON kan..
ahaks..
ni plak nk suh tukar balik suma ke asal




Dalam dasar mBMmBI
ada statement yg mengatakan
P&P Sains & Maths dlm dwibahasa mulai 2012-2014 utk ting.4
utk ting. 5 plak mulai 2013-2015
makanya...soklan2 SPM akan dwibahasa smpaila 2015

Gara2 mBMmBI ni
aku g kursus 3 hari 2 mlm dlm bulan RAMADHAN lg ni tau!!!!
sibbaik dekat je dgn Kluang
sibbaik kt Batu Pahat je
boleh aku menumpang tidur kt umah mertua aku tau
bukan takat tumpang tidur
tumpang Darwisy lg ha...

Bujang senang tu mn blh tinggalkan aku
eh ke aku yg x blh tinggalkan dia?
hahahahhhaaah
mn2 je la...sbb dia still breastfeed lg
dlm proses nk totally wean off ni
doakan la ye kwn2...
(dh lari tajuk ni :))

Buat kwn2 yg belum lg bersedia nk twist tongue masing2
blh ml dr skang
sbb skang ni pon pemansuhan PPSMI still dlm proses 'soft landing' lg

But for next year
for Science & Math form 1 & form 4
will totally in Malay
there will be a brand new text book for form 1
and a totally translated text book for form 4

Tp kan...soalan cepu cemas aku kpd yg berkenaan
"Elaun BISP akan diteruskan ke dimansuhkan?"
kpd yg xtau..BISP ni adalah elaun utk ckg2 yg ngajar subjek2 tertentu
dlm BI dgn syarat2 tertentu
ramai yg dpt elaun ni....termasuklah AKU!!!!!
sbb tu penting aku nk tau
heheheheheh

SAPs!!!


Skang ni suma cikgu2 seMELAYA
tgh sibuk nk isi data dlm SAPS
(Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah)
online you!!!

Kecoh 1 Malaya tau
sebelum 15 Ogos dh nk kena settle
suma markah budak yg kita ajar
suma TOV, ETR bagai

Alhamdulillah subuh pg td aku dh berjaya key in nama budak2 kelas aku
sibbaik ada 19 orang jer
kalo dpt sampai 39 orang......JEEEEEEEENUUUUUUHHHHH nk wat
lg2 kalo traffic jem
suma nk serbu web tu dlm masa yg sama
mmg la jem kn
lg2 kalo online time sekolah
pastu wireless sekolah plak hazajaiban
lg la bertambah2 tensen cikgu cikgi nk key in markah...

Ada yg dh key in nama budak pastu tunggu berejam2
hanya utk submit 1 nama!
gila punya glamer web ni kan
hehehehe
ada plak yg nk key in markah
tp sistem kata dia subjek tu x didaftarkan
kuang3x....
padahal dh berpeluh2 si Zaza tu daftar subjek dia sendiri
sian....
tu la, ada broadband dh tahap berukben
aku offer duk menennggek kt depan umah aku,
guna wireless aku...x nak kunun

Mlm ni cita2 unggul aku
nk isi markah suma budak2 yg aku ajar
ada la dlm 150 orang
moga2 suma cikgu2 tingkatan yg aku ajar tu
dh selamat daftar nama bdk2 kelas masing2
kalo x...
lama la lg br blg key in markah

Moga dipermudahkan urusan dlm bulan pose ni
aku slalu pesan kt budak2
"Jgn jadikan pose tu sbg alasan utk malas belajar sbb penat, haus, lapar, ngantuk
kalo berjuang masa pose..lagi besar pahalanya
lg2 setan dh kena pasung kn...
lg senang nk berjuang"...


malas vs sibuk..

Dh lebih 1 minggu aku x hapdet blog
sibuknya yg amat
malas pon iya jugak
lg2 hangin aku x brapa baik last week
ada je klas2 yg bikin angin kentot aku x baik tau

cite potty train Darwisy pon x abes
cite g Brunei yg dh jd tapai pon blom posting lg
apatah lg cite g USS hari tu hari tu la sgt kan...






Aug 31, 2011

Aidilfitri 2011 : 1st day @ Parit Rasipan, Johor

Tahun ni kami beraya di kg kandaku
Pt. Rasipan, Batu Pahat
Raya kedua baru nk gerak balik Sg. Buloh..
wiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiii..............



1st pic with atok di pagi raya



sekejap je Darwisy pakai baju ni



taraa.........
bertukar!!


dpt bergambar kt tepi jln pon jadila...



ni plak posing kt umah orang yg kitorg beraya
kt umah MIL x sempat la...

wordless wednesday : MERDEKA!

wordless wednesday : wat keje cm bonda

Aug 30, 2011

Selamat Hari Raya!!!

Hari yg dinanti telah tiba
ku ucapkan Selamat Hari Raya
Maaf Zahir dan Batin




Ikhlas dari :
TB sekeluarga

Aug 27, 2011

Fasa Terakhir Ramadhan...




Sepuluh Malam Terakhir sudah menjengah.

Yang menjadikan sepuluh malam terakhir Ramadhan kali ini amat dikejari adalah kewujudan Lailatul Qadr. Satu malam yang istimewanya melebihi 1000 bulan. Ia bukannya sama dengan seribu bulan. Tetapi jauh lebih baik lagi.



Allah S.W.T sendiri mengisytiharkan sedemikian dalam firman-Nya:

"Sesungguhnya Kami menurunkannya di dalam malam al-Qadr, dan adakah kau tahu apa itu Malam al-Qadr? Malam al-Qadr itu lebih baik dari sebulan bulan. Pada malam itu turunlah para malaikat, dan Ruh(Jibril) dengan izin Tuhan mereka untuk segala urusan. Sejahteralah malam itu sehingga terbitnya fajar." (Surah al-Qadar: Ayat 1-5)

Ini menyebabkan ramai yang teruja dengan Lailatul Qadr. Hendak ibadahnya dikira seakan-akan dia beribadah lebih dari 1000 bulan. Hendakkan dirinya terampun dan sebagainya.


Bacalah lebih lanjut kat SINI


*Mood ostajah MR sudah meresapi tubuhku pulak...*

Sayonara Jahiliyyah


Td br je tgk kt youtube video ni
tu pon pas jengah2 fb Wardina Safiyyah
very d creatuve video tau!

Korang klik2 sendiri kt sini ye
sbb aku xblh2 nk upload video lg kt blog ni
geram!!!




Lupa lupa lupa
tajuk video
"Sayonara Jahiliyyah"
bagos bagos bagos kn!!!

Aug 26, 2011

Breast-milk courier..Asik!!!


Suka betol aku baca Jakarta Post td kt sini
cite kesah courier susu ibu dari tempat keje ke rumah




Kalo la kt Malaysia ada yg wat service tu
alangkah bahagianya ibu2 yg xdpt produce byk susu
so blh la hantar susu yg ibu2 pam kt tempat keje
tanpa rasa bimbang anak xdpt cukup susu ibu

I LIKE!!!!

Aug 25, 2011

New Wall Paper in Town!!Grab it now!

Untuk tempahan sila hubungi :

Darwisy bin Asrul fadhli
012 3456789
price : RM50 per meter

Set 1

Set 2



Ah Mat sesuai sekali utk wall paper umah korang sempena Hari Lebaran yang Molia ini...
order eh jgn x order!!!!
aku sentap nanti..
:)

Aug 24, 2011

Darwisy's Potty Training - Part 4&5

Rutin biasa kami suami isteri skang ni
mengajar Darwisy kencing kt toilet tiap2 hujung minggu
kami saja cari nahas train time bolan pose ni..
saje nk menguji kesabaran masing2 kan

Hujung minggu hari tu
umah kami dh seghopa umah benggali karpet
hari sabtu penuh pagar umah dgn karpet basah
hari ahad time ojan sidai karpet lembap dlm omah
adoai..


Sidai karpet dlm omah..


Dan edisi kencing merata si Darwisy ni semakin hebat
seghopa cite 'Sekolahku Hebat' kt Astro nun
dah macam kucing nk tanda kawasan dia dh
suma tempat dia nk bg kencing tau


Sambil tgk upin ipin @TV, laptop aku
Darwisy shi2 dgn penuh kegembiraan di atas karpet


Abes karpet suma kena cuci
yg tinggal hanyala tikar picnic ni
tp last2 terkorban gak tikar ni dgn shi2an Darwisy..


Tp kali ni lg menguji kesabaran
sbb dia langsung x nk bgtau yg dia dh tershi2 @ nk shi2
lg2 mggu lps tu kami langsung x pakaikan dia dgn CD
lg bertakungla air shi2annya di serata umah


Tengah2 nk amek buku kt lemari ni
blh plak di tershi2
sampaikan aku blh dgr bunyi titisannya tau
wahahahha


Tgh elok2 dia berdiri dpn aku yg tgh duk kt atas sofa ni
blh plak di tershi2 sekian kalinya tanpa rasa bersalah
uwaaaaaaaaaa.......


Aku pon dh jenuh nk jd tarzan versi pompuan tau
malu kt jiran tetangga ni
mau dikatanya aku tgh test soara nk masuk Idola Kecil Asia Bagus tau!


Aug 20, 2011

Ko ader???

Isnin hari tu
aku dpt kad raya by pos
dh lama siot x da org pos kad raya utk aku

Tp b4 aku bk sampulnya
ku belek2 tulisan kt depan kad tu
mcm aku kenal tulisan ni tau
tp di mana ye???




Bila aku bk je.....
jeng jeng jeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Aku ni ISTERI utk kandaku sorang je pon
dh sah2 la kad raya tu dr SUAMI aku sndiri kn
ahaks

Aug 19, 2011

Perangai sapala...

Aku xtaula
angin sepoi2 bahasa dr mana la yg terlekat kt Darwisy ni
sampaikan aku yg plak berangin nk layan kerenahnya

Dh dekat 2 minggu perangai huduhnya ni dtg tau
pantang suh mandi je
dia mula nk nangis
melalak macamla kitorg laki bini ni tgh dera dia tau

Bila dh kena paksa mandi plak
mula meracau2 nk pakai bj busuk, kotor dia balik
mana la aku x hilang sabar

Lg2 dua hari lepas
aku tgh mood baek punya
(sbb kandaku nk belanja buka kt Pizza Hut..hehehhee)
blh plak lps mandi nk pakai balik suar kuning dia
yg penuh dgn kotoran cekelat dr umah Tok Mah
(anak aku blm wajib pose ye)

Aku plak dh jenuh cari baju sedondon 1 family nk bg dia pakai
siap aku iron suar jeans baru yg mn aku bli utk raya
ahaks...saje aku kasi dia terai dl ye
blh plak dia refuse nk pakai
siap bk balik dgn SENDIRINYA jeans yg dh dipaksa pakai tu tau
pastu sarung balik si kuning busuk tu

Pas aku ugut dia nk hantar g umah Tok Mah...
(aku mmg dh pandai ugut-mengugut bdk kecik ni skang)
br la dia setuju nk pakai baju, suar yg aku dh sediakan dr td
tp aku dh masukkan siap2 dlm keta
(in case aku kena paksa Darwisy pakai dlm keta nnt)


Tengah2 porch umah tu
blh plak dia bk suar


Blh plak dia buka suar kuning busuk tu kt poarch
elok2 time aku nk tutup gate tau
adoyai anak......
pastu terkedek2 dgn pampers sahaja
sengih2 masuk keta
menuji keSABARAN aku yg mmg nipis ni tau

Tengok! Tengok!
Elok je kan dia pakai pakaian lengkap


Jiwa kacau betol aku dibuatnya
gara2 melayan perangai anak yg baru sorang ni
kalo dh 2 orang
mau aku dok meroyan meraban mcm Makcik Rehan gamaknya
ntah2 lg tsunami jiwa aku
hehehheheh

Ku lihat hijau....


Kami anak beranak belom lg melaram dgn baju raya masing2
tp korang tgk family ni
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Bear's family


Sedondon ijau
dikerumuni rakan2 yg tidak berbaju
ahaks...

**mode raya dh mula datang ni...**

Aug 14, 2011

ASAW

Aku tertarik dgn posts dr blog INI
yang mana aku mula2 dpt email dr seorang sahabat
dan kemudiannya terbaca plak kt blog Atok

Harimau Malaya



Alhamdulillah
akhirnya DArwisy tepilih utk menjadi
Pemain terMUDA dlm skuad Harimau Malaya
ahaks...


Darwisy's Potty Training - Part 3

Semalam setengah harian aku berdua2an dgn Darwisy
kandaku bertugas membawa pelajar
g Bengkel Prinsip Akaun kt SM Sains Johor
pg2 pas g Pasar Tani
aku terus bg si bujang main swim2 kt 'pool' dia

Mcm2 dlm otak aku ni nk fikir spot2 yg bakal dikencingi kunjunginya
sbb hari nk smbung edisi potty train dia

CD tinggal 2 je yg kering
so dia blh tershi2 2x je tanpa menitiskan di mana2

Shi2an pertama adalah bbrp minit pas aku pakaikan baju
elok je masa dia tgk golek2 dgn aku atas tilam lembik depan tv
boleh plak dia x bgtau dia terkencing
padahal dh selalu sgt prektis sebut
"Bonda..Darwisy nk shi2"
dh ada 1 spot yg besar di situ...uwaaaaaaa

Shi2an kedua plak time aku g dapur
(bukan sbb aku nk mkn okey)
sbb nk amekkan dia eskim Mesia
gara2 dia tgk upin ipin & the gang makan eskim tu kt youtube
juga tersengih2 tanpa bgtau sbb aku yg perasan sendiri
dan meninggal 2 spots atas tilam lembik juga...


2 CD yg kecundang...


Abesla dh xda CD lg dh pasni
tu pon baru kol 11pg
cmne nk menuju ke petang ni?????

Shi2an ketiga adalah shi2an yg menguji aku
oleh kerana dh xda CD
maka bergenangla air oren kuning itu
betul2 berhampiran dgn karpet bulu2 aku
waaa......kanda...cepat balik
bantuin!!!!!

Pastu kandaku yg terchenta pon pulang
terus masuk kpd shi2nya yg keempat
ada spot plak kt atas karpet bilik dia sendiri
sibbaik karpet murah IKEA tu nipis
selamat aku
hehehheh....

Aku mmg dh agak Darwisy akan byk kali shi2
sbb pg itu dia minum byk air
kompem byk gak yg kuar kn :p

Yg paling aku terharu sekali ialah tentang shi2annya yg kelima
iaitu selepas kitorg gosok2 mata
(sbb tido bersama dr kol2-kol3)hehehehehe
bila aku tanye dia
dia geleng2 kepala
tp lepas tu dia terus ckp....
"Bonda.....Darwisy nk shi2 la..."
Alhamdulillah!
Dgn pantas kilat seperti supermak
aku membawa dia ke toilet
dan........
yes!yes!yes!
betul dia nk shi2
sbb mmg dia shi2 sebaik shj buka suar n msuk toilet


Suar2 n baju yg menjadi mangsa semalam


Syukur ya Allah.....
hari ni sambung lg train okey Darwisy
sesungguhnya bl byk kali latihan
akan jd biasa
(ish betul ke aku translate ni?)
:Practice make perfect!


Darwisy's Potty Training - Part 2

Sehari slps potty training part 1 kt umah PIL aku
kami sambung part 2 plak (cite basi)
aku malas nk cite kronologi yg pjg.....
terus jump to the conclusion, blh?
huhuhuhu

15 minit lps CD pertama dipakaikan
Darwisy dh kencing
nk tau kt mn?
kt atas tilam Cik Yaya
kehkehekeh
ampun Cik Yaya...

10 minit kemudian
atok bwk g toilet utk shi2
sibbaik dia shi2

Tapi......
lps bbrp minit dipakaikan CD kedua
dia terkucil lg


CD terakhir...


Pastu dh x pakaikan CD lg sbb CD yg terakhir tertinggal di umah
pakaikan dia suar shj
risau gak aku dibuatnya

Kerisauan aku terbukti bbrp minit berikutnya
sbb dia dh terkucil kt dpn tv atoknya
kuantiti yg agak byk
geli plak aku nk amek gambar
hehhehheh

Sibbaik kt umah PIL aku xda karpet
mudah dan senang aku cuci lantainya
kalo ada karpet....
berpeluh gak nk bwk jemur bagai

Darwisy..Darwisy.....
masih byk lg yg perlu diajar dan dipelajarinya
Insyaallah boleh!


Aug 9, 2011

mBMmBI


Masa aku ml2 ngajar tahun 2004
aku dh kena ngajar form 3 n form 5
jenuh gak nk study silibus diorg tau
sibbaik dlm BM
tp mmg lain la dgn apa yg aku blajar kt USM dl

Dh jenuh aku kelepet2 budak2 ni dgn ilmu2 sains dlm Bm
ada plak kena tukar lidah jd lidah LONDON
jenuh plak aku g kursus ETeMs
dlm usaha nk tukar bahasa jd BI
khusus utk subjek Sains & Math

Jenuh gak ktorg masa tu nk bercinta dgn laptop la, teaching courseware la, LCD la
bagai bagai bagai.....
mcm2 nk kena upgrade tau
demi PPSMI(Pengajaran & Pembelajaran Sains&Matematik dalam Bahasa Inggeris)
yg diumumkan pelaksanaannya pd 2003

Kalo aku ngajar bdk klas baik..bagos..pandai skit
keje aku pon senang la...speaking2 london skit
diorg dh faham
dh x pyh nk explain lg dlm bahasa arab ke, tamil ke, urdu ke

Tapi yg peluh ketiaknya
time klas budak all England, all Denmark time PMR dl
satu patah aku ckp BI, satu patah tu gak aku kna translate BM
seumpama aku ni ngajar 2x
waduh2.....capek gua!

Bl aku dh meLONDONkan lidah aku ni
tb2 ada plak dasar yg baru..
mBMmBI : Memartabatkan Bahasa Melayu, Memperkasakan Bahasa Inggeris
jenuh weh..jenuh...
sbb.. slalunya kt klas bdk2 suh translate dlm BM
aku dh terkial2...
yela bajet LONDON kan..
ahaks..
ni plak nk suh tukar balik suma ke asal




Dalam dasar mBMmBI
ada statement yg mengatakan
P&P Sains & Maths dlm dwibahasa mulai 2012-2014 utk ting.4
utk ting. 5 plak mulai 2013-2015
makanya...soklan2 SPM akan dwibahasa smpaila 2015

Gara2 mBMmBI ni
aku g kursus 3 hari 2 mlm dlm bulan RAMADHAN lg ni tau!!!!
sibbaik dekat je dgn Kluang
sibbaik kt Batu Pahat je
boleh aku menumpang tidur kt umah mertua aku tau
bukan takat tumpang tidur
tumpang Darwisy lg ha...

Bujang senang tu mn blh tinggalkan aku
eh ke aku yg x blh tinggalkan dia?
hahahahhhaaah
mn2 je la...sbb dia still breastfeed lg
dlm proses nk totally wean off ni
doakan la ye kwn2...
(dh lari tajuk ni :))

Buat kwn2 yg belum lg bersedia nk twist tongue masing2
blh ml dr skang
sbb skang ni pon pemansuhan PPSMI still dlm proses 'soft landing' lg

But for next year
for Science & Math form 1 & form 4
will totally in Malay
there will be a brand new text book for form 1
and a totally translated text book for form 4

Tp kan...soalan cepu cemas aku kpd yg berkenaan
"Elaun BISP akan diteruskan ke dimansuhkan?"
kpd yg xtau..BISP ni adalah elaun utk ckg2 yg ngajar subjek2 tertentu
dlm BI dgn syarat2 tertentu
ramai yg dpt elaun ni....termasuklah AKU!!!!!
sbb tu penting aku nk tau
heheheheheh

Aug 4, 2011

SAPs!!!


Skang ni suma cikgu2 seMELAYA
tgh sibuk nk isi data dlm SAPS
(Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah)
online you!!!

Kecoh 1 Malaya tau
sebelum 15 Ogos dh nk kena settle
suma markah budak yg kita ajar
suma TOV, ETR bagai

Alhamdulillah subuh pg td aku dh berjaya key in nama budak2 kelas aku
sibbaik ada 19 orang jer
kalo dpt sampai 39 orang......JEEEEEEEENUUUUUUHHHHH nk wat
lg2 kalo traffic jem
suma nk serbu web tu dlm masa yg sama
mmg la jem kn
lg2 kalo online time sekolah
pastu wireless sekolah plak hazajaiban
lg la bertambah2 tensen cikgu cikgi nk key in markah...

Ada yg dh key in nama budak pastu tunggu berejam2
hanya utk submit 1 nama!
gila punya glamer web ni kan
hehehehe
ada plak yg nk key in markah
tp sistem kata dia subjek tu x didaftarkan
kuang3x....
padahal dh berpeluh2 si Zaza tu daftar subjek dia sendiri
sian....
tu la, ada broadband dh tahap berukben
aku offer duk menennggek kt depan umah aku,
guna wireless aku...x nak kunun

Mlm ni cita2 unggul aku
nk isi markah suma budak2 yg aku ajar
ada la dlm 150 orang
moga2 suma cikgu2 tingkatan yg aku ajar tu
dh selamat daftar nama bdk2 kelas masing2
kalo x...
lama la lg br blg key in markah

Moga dipermudahkan urusan dlm bulan pose ni
aku slalu pesan kt budak2
"Jgn jadikan pose tu sbg alasan utk malas belajar sbb penat, haus, lapar, ngantuk
kalo berjuang masa pose..lagi besar pahalanya
lg2 setan dh kena pasung kn...
lg senang nk berjuang"...


Aug 2, 2011

malas vs sibuk..

Dh lebih 1 minggu aku x hapdet blog
sibuknya yg amat
malas pon iya jugak
lg2 hangin aku x brapa baik last week
ada je klas2 yg bikin angin kentot aku x baik tau

cite potty train Darwisy pon x abes
cite g Brunei yg dh jd tapai pon blom posting lg
apatah lg cite g USS hari tu hari tu la sgt kan...