always cherish the golden moment before it passes by

Darwisy's Potty Training - Part 1

Mak aku dh mula mengeluarkan kata2
aku & kandaku pon dh lama terfikirkannya
tapi kan....
MASA amat menCEMBURUi aku & kandaku tau

Nak try time cuti sekolah...
kitorang dok merayap sana sini
nak try weekend plak
slalu je sekolah hari Sabtu,
pastu Ahad dh nk tidur-tiduran kemas2 umah

Bilala nk setat potty train mat keypo aku ni?

So kami dh sepakat di Kg. hai Pening Lalat
utk potty train Darwisy semalam dan hari ni
kt umah PIL aku plak tu
sibbaik xda karpet tau
kalo x jenuh gak aku nk mencuci nnt :p

Training dimulakan sejurus selepas kandaku memandikan Darwisy
lebih kurang kol 10.00 pg semalam
dan oleh kerana ni br 1st time utk mat kepoh tu x guna diaper,
aku bg dia pakai cloth diaper (CD) yg dikeluarkan insertnya
at least bila dia ter-shi2, xdala termenitik2 kt lantai kan
adala gak kain yg blh serap air kencing dia tu


Ni CD pertama yg dipakaikan utk Darwisy
Starry lg ko....heheeh


Jenuh la kitorg kt umah tu tanye selang seminit
"Darwisy nk shi2 x?"
sampai naik boring dia
dijawab dgn
"Darwisy x shi2 la...."
kihkihkih

Kol 12.00 tgh shi2an pertama terjadi
kena kt bahagian tepi tilam lepak2 dpn tv lembik MIL aku
kandaku dgn sepantas otoman kilat membawa Darwisy ke toilet
abes dimandikan budak tu lg sekali
aku plak sibok mencuci tilam lembik MIL aku...

Pakaikan CD yg kedua plak....
pastu elok je jam pukul 12.45 tgh
sedang aku menanda buku di dalam bilik
mat kepoh dtg dgn senyuman manja dan berkata
"Bonda...Darwisy nk susu boleh?"
elok je aku angkat dia naik atas katil...
jeng jeng jeng..................................................................
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
BASAH lagik!!!!!!
uwaaa....
napala Darwisy x bgtau nk shi2 syg????
otoman kandaku sekali lg dgn pantas membawa Darwisy ke toilet
utk tujuan pembersihan


CD kedua..
lihat pinggangku
rampingkan???
ekekekekek


Kali ketiga pemakaian CD ni plak
diambil alih oleh kandaku sbb aku masuk toilet plak
aku dh pesan...
"Kanda...CD ada dlm lemari..jgn lupa kuarkan insert tau..."
aku berdebar2 sbb CD aku ada 3 je weh....

* Aku x sempat nk snap gambar sbb berada di toilet

Masa berlalu
seiring dgn pertanyaan2 kami kpd Darwisy
"Darwisy nk shi2 x?" berkali2
sbbnya tiada tanda2 kebocoran di situ

Heran bin Ajaib
sbb dh kol 4ptg
xkn la anak aku x kencing2 dr tghri td???

Wa a auuuuuuuuuuuu...............

Pastu nk dijadikan cite
kitorg nk kena balik Kluang kejap sbb nk g kenduri Tahlil kt umah BS Darwisy
kandaku pon bwk Darwisy utk dimandikan
rupa2nya...otomanku kandaku lupa nk kuarkn insert CD td
no wonder pet la Darwisy tidak kebocoran!!!!!

Ish ish ish...sekian sahaja laporan Potty Train Hari Pertama Darwisy
sekian...



National Robotics Competition-Zone H(Johore) 2011

Keletihan aku dr 20-21 hb hari tu
bwk budak g pertandingan robotik
2 days in a row..




Walaupon x jauh seperti tahun2 sblm ni
tp aku ttp letih
selalunya NRC ni dibuat di
1. SMK Bandar Putra, Kulaijaya
2. Persada Johor
Tp tahun ni dibuat di SMK Bandar Tenggara, Kulaijaya
dekat je dgn sekolah aku
x sampai 30 minit pon
berbanding dgn tahun2 sblm ni yg makan masa 1-2 jam perjalanan

Alhamdulillah tiap2 tahun, ada je team aku yg sangkut dlm list top10
tp tahun ni...
1 team pon x berjaya
dh xde rejeki kan...


Aku dh pesan...
kirai balik robot2 yg korang wat
sbb kena cek suma compartment dlm box tu...


Sempitnya tempat..
sian aku tgk budak2 tu
mana nk letak laptop
mana nak buat robot lagik..


Kepada yg xtau apa tu NRC
sbnrnya NRC ni adalah projek kolaborasi di antara Sasbadi Sdn. Bhd dgn KPM
sekolah aku dh join since tahun 2005 lg
dan aku gak pernah g kursus utk JU (Juru letih latih Utama) NRC ni


contoh robot2 utk Stair Climber


Dlm NRC ada 3 kategori utama
1. Sekolah Rendah (Open Category & Guide Robot)
2. Menengah Rendah (Open Category & Stair Climber)
3. Menengah Atas (Open Category & Robot Recycler)


Ni trek utk Stair Climber robot kena panjat strair tu dgn bwk bola pingpong
pastu kena turun balik
tanpa menjatuhkan bola pingpong


Nak lebih detail, klik SINI

2 teams of Stair Climber
kalah terok maaa.....



sempat siapkan menanda PEKA


Pertandingan abes dl kol 5 ptg
zas sana zas sini
aku smpai umah dlm kol 5-6 ptg
tenaga dh abes
masak utk dinner pon dlm mata yg hampir terpejam...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..................

5th Johore's SGM 2011

Sabtu lepas
dlm keadaan mental dan fizikal aku yg x berapa sihat
aku menggagahkan diri bersama2 kandaku & Darwisy
berangkat menunaikan Umrah menghadiri SGM kali ke 5

Tajuk kali ni ialah
Coping with Breastfeeding during Ramadhan


para pencari ilmu..


Biasanya BF moms akan mengalami probs berikut semasa bulan Ramadhan :
1. susu kurang
2. haus
3. lemah longlai, kurang tenaga

Antara penyelesaian yg diperolehi :

1. banyakkan minum air ketika waktu malam sehingga sahur
(dpt minum 2 glasses of milk pn dh ok)
2. amalkan memakan bayak kurma (8-10 biji) dan oats
3. eat more protein : fish, fish, fish & fish...hehehhe
4. paling penting : MIND SET!
5. usaha + doa + tawakal to Allah

Ni plak tips dr Pn. Kamariah :

1.susukan bayi anda semaksima mungkin sepanjang waktu mlm
(blh sebabkan bayi anda kurang demand pd waktu siang)
2. minum byk air
3. makan kurma seperti Sunah Nabi Muhammad s.a.w
4. amalkan membaca aurah al Kausar (sungai di syurga)
sebelum imsak dan berdoa supaya tidak haus ketika berpuasa
5. don't skip pumping session!!
6. cuba berpuasa sebelum Ramadhan
(korang pose ganti ke cam aku, pose sunat ke)
7. yg rasa nk amek supplement, amekla....


ada besday boy la hari tu...
dapnya dpt secret recipe..hihiih


nak gak pakai topi party ni
walaupun tersangkut2 di leher


makan time..


closing session
biasala..photo shoot la kan..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sebelum photo shoot
anak bertuah wat hal lagi
sama la cam tragedi Nature Call di sini







uhuk uhuk...


"Bersabarlah dalam menghadapi penyakit. Sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa"
- Hadis Qudsi-

Aku dh demam masuk hari kelima ni weh
on off on off
demam since jumaat
semalam off
hari ni dia dtg keje balik
aduai...

Xpe...
sabar TB..sabar
menghapus dosa2 ko yg byk tu...



Terima Kasih Allah kerana memberi ujian ini...:)

Terbakar???

Kringgggg...kringggg...kriiiiiinggggg....
cukup 3x bunyi loceng kt sekolah
cepat2 lari sepantas anak2 kecil kilat
menuju tempat lapang ye kwn2...

Hari ni ada latihan kebakaran kt sekolah aku
tgh aku bermalas2an sedap2 ngaja fizik form 5
tiba2 dia berbunyi daa.....

Bagos gak sbb aku tgh lapar gila
dgn lemah gemalainya
aku kemas laptop&buku2
(padahal kalo kebakaran sebenar, dh lintang pukang aku lari tinggalkan suma!!!)
muahahhahahaha
terus menuju staff office
amek kopok leko bbrp ketol
bungkus2 dgn tisu
pastu wat2 bergegas ke padang
ahaks..i like...sbb ada mknn


Tu dia penyelaras latihan kebakaran
Cik Fazlinda tgh bg penerangan
*gaya mcm penyanyi lagu dondang sayang
sambil diperhatikan oleh mentornya di belakang tu
hihihi


Panas yg teramat sgt..
bertan2 peluh dara aku jatuh menitis
lps bdk2 berkumpul
aku amek kehadiran pelajar kelas aku
pastu disemak pula oleh penyelaras latihan kebakaran
rupa2nya.....
ada budak yg tercicir kt bangunan sekolah!!!!
ALAMAK!



Korang tgk bdk2 ni
langsung xda rasa berdebar ke cemas ke
siap blh sembang2 hal rumahtangga lg



Ada gaya cemas x cikgu2 nih?



ni la mangsa buli kebakaran terancang
abes kena balot bagai bdn dia
siap kena pikul dgn mamat2 bomba tu tau




Budak yg jd mangsa tu
siap kena pikul dgn hero2 bomba yg gigih gagah perkasa..
tahniah kpd suma yg terlibat, melibatkan diri @ menyibokkan diri
chao chin chaos...

*aku nk g kelas aerobik tambahan ni


>

Excident!!!

Ya Allah...
selamatkanlah semua yang terlibat

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

banyak kn vehicles yg eksiden...
:)


Muahahahahhaha
ni suma transportation yg Darwisy slalu dok susun
semalam dia g tonggang sumanya

perhimpunan BERSIH 1.0

Skang ni rata2 orang dok cite pasal BERSIH 2.0
aku plak terkebelakang skit
BERSIH 1.0
hehehehhe

Aku xde la nk bentangkan tuntutan BERSIH cm orang lain
tidak juga nk operasi 8 BERSIH cm ATOK
aku hanya mampu BERSIH version 1.0 je
sbb aku hanya mampu BERSIHkan dapur aku je
tu pon dlm masa 2 HARI!!!

Mesti korang ingat dapur aku akan jadi mengerlit kilatnya
macam pic kt bawah ni



Kilatnya....
pandai aku polish kan
muahahhaah


Tapi hakikatnya
itu semua hanyalah pinjaman semata2


Pinjam kt IKEA
hihihi
cina mana kandaku posing baaeeeekkk punya!!

hanya blh reveal yg atas kabinet
yg dlm kabinet kena simpan diam2
yg kt atas dapur pon enggak blh reveal
sbb kang ramai yg mleleh ayaq liuq tgk masakan aku
muagagagaga

Tutup kilang!

Dh sebulan aku menutup kilang aku
yg mana aku telah mulakan operasinya sedari April 2009
dan dgn rasminya hujung mggu haritu
dgn bantuan kandaku
kami menyimpan semua peralatan yg telah aku gunakan sepanjang kilang aku dibuka

Berangan je lebih aku ni kan
kilang apa la yg aku mampu buka
kalo bukan kilang susu?
hehehehhhe


Proses mencuci botol susu, botol pam, pam-pam
telah dibuat sebulan yg lalu....:)


Botol-botol yg telah dikeringkan
dipasang semula utk tujuan penyimpanan :)



Pam-pam dan botol-botol pam
juga dikeringkan dan dipasang semula



compartment2 yg kecik2
dikeringkan dan disimpan dlm bekas kueh raya tahun lepas


Last sekali
simpan suma dalam bekas beroda cmni ya...
beli semata2 utk simpan perkakas2 kilang aku ya..:)


Secara rasminya aku dh berjaya fully breastfeed Darwisy selama 2 thn
Alhamdulillah...aku syukur sgt2..

Dan aku masih lg breastfeed si bujang tu smpai hari ni
cuma aku dh tutup kilang pengepaman susu ketika waktu bekerja
so no more ebm utk Darwisy di rumah Tok Mah lg

Insyaallah kalo ada rezeki dariNya
kilang akan beroperasi lagi tahun depan..
AMIN......


tompok2 taik unta

Sian kt Darwisy
balik je dari 2 acara makan2 free tp berbayar a.k.a kenduri kahwin
trs je bdnnya naik bintik2 gatal
mcm gegata
haish...

Ntah alergi mkn apa ntah kt kenduri mamat sorang ni
dl ms dia kecik2
ada jadi sekali
sbb alergi mkn betik
kali ni tatau makan pe
makan pengat trigu kt kenduri td kot...


sapu je la...


Sampai umah je
trs kandaku sapu dgn lebihan calamine lotion
ntah lebihan yg zaman bila ntah
taram jela
sapu jela
asal sapu...
hehehehhe

Apa kata survey???

pagi2 buta td
time aku bersengkang mata (sengkang la sgt kn..heheheh)
nk siapkan buku program
Lawatan Balas Penanda Aras dari SMK Telok Mas, Melaka
smbil2 tu aku jawab survey psl bf ni



apa kata survey?


Hanya utk bf moms
so sapa2 bf moms yg nk tolong jwp survey ni
try la eh ke borang ini

Sejauh mana kebenaran org yg nk wat survey ni
aku pon tatau
tp aku jwp je sbb aku berfikiran positif
:)

chao chin chao
aku nk masak sarap dh ni.....

Darwisy's new pets..

Darwsiy ada haiwan peliharaan yg baru
sabtu lepas br je kitorg g tinjau2
seronok betol dia dpt main dgn haiwan2 tu...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kuda berkepala dua
*
*
*
dan
*
*
*
*

shaun the sheep
mbeeeeekkkkkkkk

Aku x pernah masukkan coins dlm menan2 seperti itu ye
sbb aku x nk biasakan cinonet aku terbiasa
kang pantang nmpak je
nk mntk duit yg aku smpan buat shopping2
payah la kans..

Maknanya Darwisy x pernah rasa bergoyang2
naik adik beradik menan tu dgn bonda&ayah dia
tp kalo korang nk tulung masukkan coins korang time dia naik...
dipersilakan dgn segala hormatnya
terima kasih la byk2
wahahahahah

Universal Studio Singapore *sigh*

Letih sey...
sibbaik awal2 dh plan pakai sipar je
sibbaik awal2 gak dh plan nk rent stroller besar
sibbaik awal2 dh bwk mknn & air sendiri


*Apa aku membebel da.....

Arini sekolah!!!
kaki aku lenguh
bdn aku penat
perot aku lapar di pagi2 buta ni...

Jom masak!!!!!!!!!!!!!!!!

ke mana tumpahnya kuah lagi?

Lihatlah keindahan
susunan seni kreatif anakku Darwisy


Susunan transportation Darwisy




Susunan alphabet Darwisy plak...


Memang kreatif cam aku Mak Yin kn
sapa setuju?
angkat kening!!!!
muahahahhaha

Qari Muda Darwisy

Sejuk perot aku ngandung kan

semoga berkekalan hingga ke akhir hayatmu anak..
amin....

Eskim Mesia

Jom beli eskim Mesia aku!!!

Macam2 ada!!


Sebatang RM0.20
ni lebihan jualan Hari Kokurikulum
belila weh...
nnt x balik modal aku tau...

Available flavour :
1. Jagung
2. Anggur
3. MILO
4. Bubur kacang ijau
5. Sirap bandung
6. Asam boi

Not available for online
walk in store only
lagipon aku simpan kt peti ais staff room n kt umah aku
so kpd staf2 SMK Bandar T6 yg malas pose sunat@x ganti pose haus2 di remang tengahari..
silalah buka pintu peti ais belah atas tu ye
dh amek, jgn lupa letak duit atas meja i wokeh...

tak pernah miss

Tiap2 bulan
kandaku x pernah miss bayar bil TM net online tau
tp semalam..
payahnya aku nk publish post aku

Sudahnya baru dpt nk publish subuh2 sunyi ni
geram gak
sbb post tu patotnya post last bulan Jun
pagi ni dh jd post bulan Julai plak

Hampeh tol...

Jul 24, 2011

Darwisy's Potty Training - Part 1

Mak aku dh mula mengeluarkan kata2
aku & kandaku pon dh lama terfikirkannya
tapi kan....
MASA amat menCEMBURUi aku & kandaku tau

Nak try time cuti sekolah...
kitorang dok merayap sana sini
nak try weekend plak
slalu je sekolah hari Sabtu,
pastu Ahad dh nk tidur-tiduran kemas2 umah

Bilala nk setat potty train mat keypo aku ni?

So kami dh sepakat di Kg. hai Pening Lalat
utk potty train Darwisy semalam dan hari ni
kt umah PIL aku plak tu
sibbaik xda karpet tau
kalo x jenuh gak aku nk mencuci nnt :p

Training dimulakan sejurus selepas kandaku memandikan Darwisy
lebih kurang kol 10.00 pg semalam
dan oleh kerana ni br 1st time utk mat kepoh tu x guna diaper,
aku bg dia pakai cloth diaper (CD) yg dikeluarkan insertnya
at least bila dia ter-shi2, xdala termenitik2 kt lantai kan
adala gak kain yg blh serap air kencing dia tu


Ni CD pertama yg dipakaikan utk Darwisy
Starry lg ko....heheeh


Jenuh la kitorg kt umah tu tanye selang seminit
"Darwisy nk shi2 x?"
sampai naik boring dia
dijawab dgn
"Darwisy x shi2 la...."
kihkihkih

Kol 12.00 tgh shi2an pertama terjadi
kena kt bahagian tepi tilam lepak2 dpn tv lembik MIL aku
kandaku dgn sepantas otoman kilat membawa Darwisy ke toilet
abes dimandikan budak tu lg sekali
aku plak sibok mencuci tilam lembik MIL aku...

Pakaikan CD yg kedua plak....
pastu elok je jam pukul 12.45 tgh
sedang aku menanda buku di dalam bilik
mat kepoh dtg dgn senyuman manja dan berkata
"Bonda...Darwisy nk susu boleh?"
elok je aku angkat dia naik atas katil...
jeng jeng jeng..................................................................
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
BASAH lagik!!!!!!
uwaaa....
napala Darwisy x bgtau nk shi2 syg????
otoman kandaku sekali lg dgn pantas membawa Darwisy ke toilet
utk tujuan pembersihan


CD kedua..
lihat pinggangku
rampingkan???
ekekekekek


Kali ketiga pemakaian CD ni plak
diambil alih oleh kandaku sbb aku masuk toilet plak
aku dh pesan...
"Kanda...CD ada dlm lemari..jgn lupa kuarkan insert tau..."
aku berdebar2 sbb CD aku ada 3 je weh....

* Aku x sempat nk snap gambar sbb berada di toilet

Masa berlalu
seiring dgn pertanyaan2 kami kpd Darwisy
"Darwisy nk shi2 x?" berkali2
sbbnya tiada tanda2 kebocoran di situ

Heran bin Ajaib
sbb dh kol 4ptg
xkn la anak aku x kencing2 dr tghri td???

Wa a auuuuuuuuuuuu...............

Pastu nk dijadikan cite
kitorg nk kena balik Kluang kejap sbb nk g kenduri Tahlil kt umah BS Darwisy
kandaku pon bwk Darwisy utk dimandikan
rupa2nya...otomanku kandaku lupa nk kuarkn insert CD td
no wonder pet la Darwisy tidak kebocoran!!!!!

Ish ish ish...sekian sahaja laporan Potty Train Hari Pertama Darwisy
sekian...



Jul 23, 2011

National Robotics Competition-Zone H(Johore) 2011

Keletihan aku dr 20-21 hb hari tu
bwk budak g pertandingan robotik
2 days in a row..




Walaupon x jauh seperti tahun2 sblm ni
tp aku ttp letih
selalunya NRC ni dibuat di
1. SMK Bandar Putra, Kulaijaya
2. Persada Johor
Tp tahun ni dibuat di SMK Bandar Tenggara, Kulaijaya
dekat je dgn sekolah aku
x sampai 30 minit pon
berbanding dgn tahun2 sblm ni yg makan masa 1-2 jam perjalanan

Alhamdulillah tiap2 tahun, ada je team aku yg sangkut dlm list top10
tp tahun ni...
1 team pon x berjaya
dh xde rejeki kan...


Aku dh pesan...
kirai balik robot2 yg korang wat
sbb kena cek suma compartment dlm box tu...


Sempitnya tempat..
sian aku tgk budak2 tu
mana nk letak laptop
mana nak buat robot lagik..


Kepada yg xtau apa tu NRC
sbnrnya NRC ni adalah projek kolaborasi di antara Sasbadi Sdn. Bhd dgn KPM
sekolah aku dh join since tahun 2005 lg
dan aku gak pernah g kursus utk JU (Juru letih latih Utama) NRC ni


contoh robot2 utk Stair Climber


Dlm NRC ada 3 kategori utama
1. Sekolah Rendah (Open Category & Guide Robot)
2. Menengah Rendah (Open Category & Stair Climber)
3. Menengah Atas (Open Category & Robot Recycler)


Ni trek utk Stair Climber robot kena panjat strair tu dgn bwk bola pingpong
pastu kena turun balik
tanpa menjatuhkan bola pingpong


Nak lebih detail, klik SINI

2 teams of Stair Climber
kalah terok maaa.....



sempat siapkan menanda PEKA


Pertandingan abes dl kol 5 ptg
zas sana zas sini
aku smpai umah dlm kol 5-6 ptg
tenaga dh abes
masak utk dinner pon dlm mata yg hampir terpejam...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..................

Jul 19, 2011

5th Johore's SGM 2011

Sabtu lepas
dlm keadaan mental dan fizikal aku yg x berapa sihat
aku menggagahkan diri bersama2 kandaku & Darwisy
berangkat menunaikan Umrah menghadiri SGM kali ke 5

Tajuk kali ni ialah
Coping with Breastfeeding during Ramadhan


para pencari ilmu..


Biasanya BF moms akan mengalami probs berikut semasa bulan Ramadhan :
1. susu kurang
2. haus
3. lemah longlai, kurang tenaga

Antara penyelesaian yg diperolehi :

1. banyakkan minum air ketika waktu malam sehingga sahur
(dpt minum 2 glasses of milk pn dh ok)
2. amalkan memakan bayak kurma (8-10 biji) dan oats
3. eat more protein : fish, fish, fish & fish...hehehhe
4. paling penting : MIND SET!
5. usaha + doa + tawakal to Allah

Ni plak tips dr Pn. Kamariah :

1.susukan bayi anda semaksima mungkin sepanjang waktu mlm
(blh sebabkan bayi anda kurang demand pd waktu siang)
2. minum byk air
3. makan kurma seperti Sunah Nabi Muhammad s.a.w
4. amalkan membaca aurah al Kausar (sungai di syurga)
sebelum imsak dan berdoa supaya tidak haus ketika berpuasa
5. don't skip pumping session!!
6. cuba berpuasa sebelum Ramadhan
(korang pose ganti ke cam aku, pose sunat ke)
7. yg rasa nk amek supplement, amekla....


ada besday boy la hari tu...
dapnya dpt secret recipe..hihiih


nak gak pakai topi party ni
walaupun tersangkut2 di leher


makan time..


closing session
biasala..photo shoot la kan..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sebelum photo shoot
anak bertuah wat hal lagi
sama la cam tragedi Nature Call di sini







uhuk uhuk...


"Bersabarlah dalam menghadapi penyakit. Sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa"
- Hadis Qudsi-

Aku dh demam masuk hari kelima ni weh
on off on off
demam since jumaat
semalam off
hari ni dia dtg keje balik
aduai...

Xpe...
sabar TB..sabar
menghapus dosa2 ko yg byk tu...



Terima Kasih Allah kerana memberi ujian ini...:)

Jul 15, 2011

Terbakar???

Kringgggg...kringggg...kriiiiiinggggg....
cukup 3x bunyi loceng kt sekolah
cepat2 lari sepantas anak2 kecil kilat
menuju tempat lapang ye kwn2...

Hari ni ada latihan kebakaran kt sekolah aku
tgh aku bermalas2an sedap2 ngaja fizik form 5
tiba2 dia berbunyi daa.....

Bagos gak sbb aku tgh lapar gila
dgn lemah gemalainya
aku kemas laptop&buku2
(padahal kalo kebakaran sebenar, dh lintang pukang aku lari tinggalkan suma!!!)
muahahhahahaha
terus menuju staff office
amek kopok leko bbrp ketol
bungkus2 dgn tisu
pastu wat2 bergegas ke padang
ahaks..i like...sbb ada mknn


Tu dia penyelaras latihan kebakaran
Cik Fazlinda tgh bg penerangan
*gaya mcm penyanyi lagu dondang sayang
sambil diperhatikan oleh mentornya di belakang tu
hihihi


Panas yg teramat sgt..
bertan2 peluh dara aku jatuh menitis
lps bdk2 berkumpul
aku amek kehadiran pelajar kelas aku
pastu disemak pula oleh penyelaras latihan kebakaran
rupa2nya.....
ada budak yg tercicir kt bangunan sekolah!!!!
ALAMAK!



Korang tgk bdk2 ni
langsung xda rasa berdebar ke cemas ke
siap blh sembang2 hal rumahtangga lg



Ada gaya cemas x cikgu2 nih?



ni la mangsa buli kebakaran terancang
abes kena balot bagai bdn dia
siap kena pikul dgn mamat2 bomba tu tau




Budak yg jd mangsa tu
siap kena pikul dgn hero2 bomba yg gigih gagah perkasa..
tahniah kpd suma yg terlibat, melibatkan diri @ menyibokkan diri
chao chin chaos...

*aku nk g kelas aerobik tambahan ni


>

Jul 14, 2011

Excident!!!

Ya Allah...
selamatkanlah semua yang terlibat

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

banyak kn vehicles yg eksiden...
:)


Muahahahahhaha
ni suma transportation yg Darwisy slalu dok susun
semalam dia g tonggang sumanya

Jul 13, 2011

perhimpunan BERSIH 1.0

Skang ni rata2 orang dok cite pasal BERSIH 2.0
aku plak terkebelakang skit
BERSIH 1.0
hehehehhe

Aku xde la nk bentangkan tuntutan BERSIH cm orang lain
tidak juga nk operasi 8 BERSIH cm ATOK
aku hanya mampu BERSIH version 1.0 je
sbb aku hanya mampu BERSIHkan dapur aku je
tu pon dlm masa 2 HARI!!!

Mesti korang ingat dapur aku akan jadi mengerlit kilatnya
macam pic kt bawah ni



Kilatnya....
pandai aku polish kan
muahahhaah


Tapi hakikatnya
itu semua hanyalah pinjaman semata2


Pinjam kt IKEA
hihihi
cina mana kandaku posing baaeeeekkk punya!!

hanya blh reveal yg atas kabinet
yg dlm kabinet kena simpan diam2
yg kt atas dapur pon enggak blh reveal
sbb kang ramai yg mleleh ayaq liuq tgk masakan aku
muagagagaga

Jul 11, 2011

Tutup kilang!

Dh sebulan aku menutup kilang aku
yg mana aku telah mulakan operasinya sedari April 2009
dan dgn rasminya hujung mggu haritu
dgn bantuan kandaku
kami menyimpan semua peralatan yg telah aku gunakan sepanjang kilang aku dibuka

Berangan je lebih aku ni kan
kilang apa la yg aku mampu buka
kalo bukan kilang susu?
hehehehhhe


Proses mencuci botol susu, botol pam, pam-pam
telah dibuat sebulan yg lalu....:)


Botol-botol yg telah dikeringkan
dipasang semula utk tujuan penyimpanan :)



Pam-pam dan botol-botol pam
juga dikeringkan dan dipasang semula



compartment2 yg kecik2
dikeringkan dan disimpan dlm bekas kueh raya tahun lepas


Last sekali
simpan suma dalam bekas beroda cmni ya...
beli semata2 utk simpan perkakas2 kilang aku ya..:)


Secara rasminya aku dh berjaya fully breastfeed Darwisy selama 2 thn
Alhamdulillah...aku syukur sgt2..

Dan aku masih lg breastfeed si bujang tu smpai hari ni
cuma aku dh tutup kilang pengepaman susu ketika waktu bekerja
so no more ebm utk Darwisy di rumah Tok Mah lg

Insyaallah kalo ada rezeki dariNya
kilang akan beroperasi lagi tahun depan..
AMIN......


Jul 10, 2011

tompok2 taik unta

Sian kt Darwisy
balik je dari 2 acara makan2 free tp berbayar a.k.a kenduri kahwin
trs je bdnnya naik bintik2 gatal
mcm gegata
haish...

Ntah alergi mkn apa ntah kt kenduri mamat sorang ni
dl ms dia kecik2
ada jadi sekali
sbb alergi mkn betik
kali ni tatau makan pe
makan pengat trigu kt kenduri td kot...


sapu je la...


Sampai umah je
trs kandaku sapu dgn lebihan calamine lotion
ntah lebihan yg zaman bila ntah
taram jela
sapu jela
asal sapu...
hehehehhe

Jul 8, 2011

Apa kata survey???

pagi2 buta td
time aku bersengkang mata (sengkang la sgt kn..heheheh)
nk siapkan buku program
Lawatan Balas Penanda Aras dari SMK Telok Mas, Melaka
smbil2 tu aku jawab survey psl bf ni



apa kata survey?


Hanya utk bf moms
so sapa2 bf moms yg nk tolong jwp survey ni
try la eh ke borang ini

Sejauh mana kebenaran org yg nk wat survey ni
aku pon tatau
tp aku jwp je sbb aku berfikiran positif
:)

chao chin chao
aku nk masak sarap dh ni.....

Jul 7, 2011

Darwisy's new pets..

Darwsiy ada haiwan peliharaan yg baru
sabtu lepas br je kitorg g tinjau2
seronok betol dia dpt main dgn haiwan2 tu...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kuda berkepala dua
*
*
*
dan
*
*
*
*

shaun the sheep
mbeeeeekkkkkkkk

Aku x pernah masukkan coins dlm menan2 seperti itu ye
sbb aku x nk biasakan cinonet aku terbiasa
kang pantang nmpak je
nk mntk duit yg aku smpan buat shopping2
payah la kans..

Maknanya Darwisy x pernah rasa bergoyang2
naik adik beradik menan tu dgn bonda&ayah dia
tp kalo korang nk tulung masukkan coins korang time dia naik...
dipersilakan dgn segala hormatnya
terima kasih la byk2
wahahahahah

Jul 4, 2011

Universal Studio Singapore *sigh*

Letih sey...
sibbaik awal2 dh plan pakai sipar je
sibbaik awal2 gak dh plan nk rent stroller besar
sibbaik awal2 dh bwk mknn & air sendiri


*Apa aku membebel da.....

Arini sekolah!!!
kaki aku lenguh
bdn aku penat
perot aku lapar di pagi2 buta ni...

Jom masak!!!!!!!!!!!!!!!!

Jul 2, 2011

ke mana tumpahnya kuah lagi?

Lihatlah keindahan
susunan seni kreatif anakku Darwisy


Susunan transportation Darwisy




Susunan alphabet Darwisy plak...


Memang kreatif cam aku Mak Yin kn
sapa setuju?
angkat kening!!!!
muahahahhaha

Jul 1, 2011

Qari Muda Darwisy

Sejuk perot aku ngandung kan

semoga berkekalan hingga ke akhir hayatmu anak..
amin....

Eskim Mesia

Jom beli eskim Mesia aku!!!

Macam2 ada!!


Sebatang RM0.20
ni lebihan jualan Hari Kokurikulum
belila weh...
nnt x balik modal aku tau...

Available flavour :
1. Jagung
2. Anggur
3. MILO
4. Bubur kacang ijau
5. Sirap bandung
6. Asam boi

Not available for online
walk in store only
lagipon aku simpan kt peti ais staff room n kt umah aku
so kpd staf2 SMK Bandar T6 yg malas pose sunat@x ganti pose haus2 di remang tengahari..
silalah buka pintu peti ais belah atas tu ye
dh amek, jgn lupa letak duit atas meja i wokeh...

tak pernah miss

Tiap2 bulan
kandaku x pernah miss bayar bil TM net online tau
tp semalam..
payahnya aku nk publish post aku

Sudahnya baru dpt nk publish subuh2 sunyi ni
geram gak
sbb post tu patotnya post last bulan Jun
pagi ni dh jd post bulan Julai plak

Hampeh tol...