always cherish the golden moment before it passes by

Ada apa dengan ESP Shaklee?

SIAPA PERLUKAN ESP?
Sesuai untuk semua orang.
.

.
1. Individu yang sibuk
.
2. Wanita yang ingin menguruskan badan:
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
.
3. Ibu-ibu yang menyusu:
Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu di samping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
.
4. Pesakit kencing manis:
ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
.
5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka:
Keanjalan kulit, juga payudara. Awet muda.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!
.
6. Kaum lelaki :
Untuk kesihatan optimum, tenaga berpanjangan, serta membantu melindungi drpd sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
.
7. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
Sebagai energy booster. Kalau minum pagi2 terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus untuk menjaga berat badan.
.
8. Individu yg baru lepas pembedahan/ bersalin/ kemalangan :
ESP membantu memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah dan mempercepatkan penyembuhan luka.
.
9. Pasangan yg inginkan anak :
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan optimum. Membaikpulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan.
Tapi, semua dengan izin Allah, supplemen hanya cara dan usaha.
.
10. Individu yg mahu optimumkan imunisasi :
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung ia membaiki pertahanan tubuh kita.
.
11. Pesakit Gastrik / Migrain


Anda berminat untuk memiliki ESP Shaklee?
Sila Klik Saya Mahu ESP untu pembelian terus daripada Shaklee


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Bangkok DIY : Mei 2016

Bangkok DIY.
.
Mei 2016 kami telah ke Bangkok untuk percutian DIY selama 4 hari. Ini bukan percutian DIY ke luar negara kami yang pertama. Sebelum ni kami ke Phuket, Jakarta, Bandung juga DIY. (Sikit je negara luar yang saya baru jelajah πŸ˜…) Tapi ini adalah percutian pertama yang fully bergerak sendiri.
.
Banyak tempat menarik di Bangkok jika anda rajin meng-google macam saya πŸ˜‰. Memang tugas merancang percutian itu dari A-Z saya yang buat. Tapi ofkos saya mintak pendapat kanda Asrul juga 😊
.


.
Tempat yang paling menarik hati saya ialah Maeklong Station. Di sini kami dapat melihat bagaimana keretapi bergerak di tengah2 pasar. Memang seronok tengok makcik2 tu tarik payung sebelum keretapi lalu. Berdebar2 siot tengok keretapi tu. Saya siap kena jerit dengan makcik jual sayur sebab dekat sangat dengan keretapi. Ku sangkakan keretapinya kurus, rupanya lebar. Memang boleh tersangkut kalo duk dekat dengan landasan. Pheeeewwwww
.
Antara tips untuk kawan2 yang nak DIY percutian :
1. Study betul2 tempat yang kita nak pergi. Blog. Website & lain2.
2. Beli tiket seawal 3, 4 bulan sebelum bertolak.
3. Booking hotel pun dari awal. Kalo boleh booking yang refundable, yang boleh cancel. Sbb kita boleh cancel & rebook hotel lain jika terjumpa yang lebih murah.
4. Kalo bercuti ke luar negara, pastikan passport masih sah laku ye.πŸ˜‰
5. Duit pun tukar siap2 dari Malaysia.
.
InsyaAllah Ramadhan tahun ni kami akan bercuti DIY lagi. Tapi kali ini percutian kerohanian pula.
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang
#bangkokdiy

31 Day Challenge by JDT Blogger - day 08

Assalamualaikum
Entri ksli nni pun dah back dated sebenarnya
.
Cikgu Asheeq super duper busy kekdahnya awal2 sekolah ni.
Sampai sekolah jam 6.50 pagi
Keluar dari sekolah jam 5 ptg
Hampir 9 jam
Sampai rumah..fengsan!
.
Entry day 08 tentang makanan yang sedang dimakan
Alkisah pagi tadi masa rehat plan nak buat entri ni
Amek gmbr je sempat
Tulis entry tak sempat 😣
.


.
Makanan sihat kekdahnya
Kikiki
Tu makanan untuk snack pagi tadi
Baby carrot, cherry tomato, romano salad & nuts
Jemput makan ya kawan2 πŸ˜‰

31 Days Challenge by JDT Blogger -day 07

Actually dah terlewat buat entry untuk day 07
Pastu nak kena qada' entry ni
Masa ambil gambar tadi niat fi hati nak terus post
Tapi terberhenti sebab nak buka pagar rumah
Dah lewat petang baru teringat πŸ˜…
Simptom orang banyak keje sangat
.
Gambar tengah on the way balik kenduri kahwin

.
Al kisah tadi memenuhi undangan kenduri kahwin.
1 bekas anak murid yang emaknya ialah lab assistant sekolah saya, kak Azizah
1 lagi kenduri kahwin anak kawan saya, kak Rohana
.
1 kenduri pergi sebelum zuhur sebab dekat dengan rumah
Lagipun kandaku ada kursus di sekolah tadi pagi
1 kenduri lagi pergi lepas zuhur sebab perlu ke bandar Kluang
.
Hari cuti camni ofkos lah banyak jemputan kenduri kahwin kan
Awak-awak yang lain gi kenduri ke idok?
.
Lepas makan nasi minyak banyak2
Kita telan omega guard Shaklee & herblax
Kasi nyah itu kolestrol

7 jars system

Ada yang buat sistem BALANG (Jars system) untuk menguruskan kewangan anda tak? Saya ada buat tapi belum secara terperinci. Sistem balang untuk isi barang2 dapur tu, adalah.πŸ˜‰
.
Biasanya Jars System ni dibahagikan kpd 7 jars.
55% : NEC (neccessities)
10% : FFA ( financial freedom)
10% : LTSS (long term saving for spending)
10% : EDU (self education)
10% : PLY (play)
5% : GIVE (charity)
10% : PAR (parents)
.
Untuk pembayaran GAJI SENDIRI adalah dalam balang NEC tu ya. Gaji kena ada tau. Penat2 buat bisnes, at the end sendiri tak dapat apa2 😊
.
Tak payah sediakan balang untuk isi duit2 tu pun tak apa. Yang penting pembahagian kewangan kita tu.
.

Selamat BERBALANG πŸ’—πŸ’—
.
#tsunamishaklee #kasigegar19
#jarssystem

31 Days Challenge by JDT Blogger - day 10

Assalamualaikum sayang-sayang semua.
.
Entry hari ke-10 utk JDT Blogger challenge ni ialah :
Single atau berkahwin?
.
11 tahun dahulu saya single mingle
Penat nak layan jejaka2 yang ngorat saya
Kikikiki
.
Tapi tu 11 tahun dulu la kan πŸ˜…
Sekarang anak saya yang dah seorang tu pun dah darjah 2
Dah kawin 10 tahun dulu dengan seorang guru Ekonomi
.

.
Elok sangatlah kan
Isteri cikgu bidang Sains, sang suami bidang Ekonomi
Anak bidang apa ye nanti?πŸ˜„

31 Days Challenge by JDT Blogger - day 06

Saya adalwh seorang yang tak reti pakai mekap.
Bila diminta beza gambar TANPA mekap memang banyak.
Tapi gambar LEPAS mekap memang tak ada.
.
Oppssss ada 1.
Gambar masa kahwin.
Back to 2007 πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Layankan jelah gambar tu ye πŸ˜…
.

Ni gambar tengahari tadi.
Gambar takde mekap pun.
Bedak pun tak pakai weh..


Ni plak gambar masa nikah.
Tahun 2007.
Mekap tebal gilak.
Dah pesan dgn Mak Andam supaya mekap nipis.
Apa dia pedulik kan 😣
.

Cer korang bezakan.
Memang jauh beza kan πŸ˜…

31 Days Challenge by JDT Blogger - day 05

Assalamualaikum w.b.r
.
Tajuk entri hari ni ialah 6 perkataan menggambarkan diri.
.
Waaa... 6?
.
Throwback
Cameron Highland, September 2016
Boh Plantation Kampung Palas


.
1. Cerewet
2. Garang
3. Pemalu
4. Peramah
5. Penyayang
6. Sensitif
.
Kenapa pemalu tapi peramah? πŸ˜…
Bila dengan orang yang TB tak kenal, TB jadi PEMALU. Tak reti nk berbual.
Tapi bila dikeliling orang2 yang saya kenal, memang dah macam radio tak ada punat OFF.πŸ˜…

31 Days Challenge by JDT Blogger-Day 04

Apa yang ada dalam beg ye?
Macam2 ada dalam handbeg saya ni tau.
Pompuan kan..haruslah ada pelbagai benda kan πŸ’—
.


Benda wajib yang perlu ada ialah handphone, tisu, buku nota bisnes, lip balm & digital tasbih counter.
Tapi beratnya...hazab sangat πŸ˜…
Ada kawan kata saya buh batu dalam beg tu
Mana taknye weh.. duit syiling melambak πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Opssss...lupa.
Kadang2 bekas pensil pun ada dok dalam tu
CIKGU lah katakan πŸ’—πŸ’—πŸ’—
.
Beg, handbeg anda isi syiling gak macam saya ka?

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 03

Assalamualaikum.
.
Tajuk challenge hari ni ialah gambar dengan kawan.
.
Sesungguhnya banyak sangat gambar yang nak dipilih.
Kawan masa zaman hingusan kt SK Sungai Buloh bersama Kak Lang?
Atau masa kat SMA Kuala Lumpur dengan 5 orang bff, Hafizah, Samihah, Najidah, Hasnita & Nadiah?
.
Pastu ada plak bff masa zaman mengong2 kat matrix bersama Waani, Wahead, Fied, KE, Iema, .....ish.. banyaknya pilihan.
Atau bff sengal kat uni dulu bersama Najm & Su-betik?
.
Kawan masa kerja pun ramai.
Kawan2 MBfPC pun ramai.
.
Last2 pilih gambar kawan Pengakap πŸ’—
.


Haa.. 
Nangislah Sheqin
Baju cantik, inai meriah
Tiba2 mata bengkak, maskara turun warna, mata sembap
Kikiki

.
Suka dengan gambar ni sebab pengantin tu tak mau keluar dari bilik untuk akad nikah. Nangis kemain.
Aku ingat dia kena kahwin paksa πŸ˜…
.
Kat majlis Sheqin ni jugalah kami bff Pengakap jadi bridesmaid.
Iolls is first time tau jd briedsmaid sedondon.
Sebelum2 ni jd tukang angkat dulang aci redah ramai2 je πŸ˜‚
.
Uolls ramai kawan macam iolls tak? * mood peghasan glamer tahap gaban
Jom kita jadi kawan nak?

Sayang-sayang semua cuci sayur & buah tak masa nak makan buah atau masak sayuran?
.
.



Kenapa nak kena cuci?
Sayur tak macam buah, takde kulit nak dibuang sebelum makan sayur.
Maka apa yang ada pada sayur tu akan terus masuk dalam badan kita.
Kalo ada racun perosak, yang ada baja organik tahi kambing, ayam.
Macam2 ada kan.
.
Buah-buahan pula ada yang disalut dengan lilin supaya buah nampak segar dan tahan lama.
Bagi yang tak cuci bersih2 buah2an tu, kena kupas kulit sebelum makan. Anggur pun ada lilin tau, maka jenuh nak kupas kulit anggur kan πŸ˜….
.
Cara paling mudah adalah dengan mencuci sayuran & buahan dengan pencuci organik #basicH Shaklee.
Letak setitus dua cecair pencuci ni dalam bekas berisi air.
Kemudian rendam atau cuci sayuran & buahan anda. Bilas.
Terus boleh makan begitu sahaja tau πŸ’—
.
#basichshaklee ni diperbuat daripada bahan organik iaitu kelapa & jagung.
No chemical added.
Lembut je pada tangan.
Best tau.
1 botol, 1001 kegunaan πŸ˜‰
.
#tsunamishaklee #kasigegar16
#pengedarshakleeanda #pengedarshakleekluang

31 Days Challenge by JDT Blogger – Day 02

Assalamualaikum.
.
Entry kedua sepatutnya hari ni. Gambar setahun lalu πŸ˜…
.


Ni gambar kat Pantai Klebang, Melaka
Singgah sebentar dari Sg. Buloh menuju ke Kluang.
.
Gambar kengkonon tengah pegang kandaku..
Kikiki
.
Pssttt.. nak beli Shaklee products?
Meh pm saya ye
0122662438, Asheeqmazmi

Apa itu tolomeres?

Telomere ialah bahagian paling hujung dalam kromosom manusia seperti dalam rajah. *kromosom cikgu Asheeq kurus πŸ˜….
.

Kromosom ni pula ada dalam sel badan kita.
.
Pada kromosom itulah terdapatnya DNA badan.
Telomere menjadi semakin pendek seiring dengan peningkatan usia.
Apabila telomere memendek dan hilang, DNA kita tidak lagi dapat dilindungi dan terdedah kepada penuaan & kerosakan & seterusnya sel akan mati.
Apabila sel rosak & mati, maka bermulalah episod mengidapi penyakit2 kronik seperti barah, kencing manis, darah tinggi & pelbagai lagi.
.
Resveratrol yang ada dalam #vivixshaklee dapat memelihara telomere daripada memendek.
Sebab tu #vivix ini dikenali sebagai tonik anti penuaan πŸ’—.
Mana taknya, usia meningkat tapi sel dalam badan masih sama ketika muda.πŸ‘
.
Nak bertanya lebih lanjut?
Pm Asheeqmazmi 0122662438
Pengedar Shaklee Anda
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang

31 Days Challenge by JDT Blogger – Day 01

Assalamualaikum.
.
Saya dah agak terlewat nk join #31dayschallengebyjdtblogger. Al kisah semalam memang hectic day.
.
Day 01 : Siapa saya?
.

Asheeq. Asrul. Darwisy

.
πŸ’—Nama : Noor Asheeqmazmi bt Mohd Mahfoz

πŸ’—Nick name : Asheeq, Bonda, Teacher, cikgu Asheeq, puan Asheeq

πŸ’—Asal : Sungai Buloh, Selangor

πŸ’—Menetap : Kluang, Johor

πŸ’—DOB : 18 Mei 1981

πŸ’—Suami : Asrul Fadhli bin Yailani @ Jailani

πŸ’—Anak : Darwisy bin Asrul Fadhli

πŸ’—Full time : Bonda, Cikgu Sains, Cikgu Fizik

πŸ’—Part time : Pengedar Shaklee, Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

.
Jom like mengeLike blog memasing 😊
U like, I like πŸ˜‰
Alhamdulillah.
2016 dah melabuhkan tirai.
Banyak perkara yang diluar jangkaan saya berlaku sepanjang tahun 2016. Bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan sepanjang tahun lepas.
.


.
Hari ni cikgu Asheeq dah mula bertugas bagi sesi persekolahan 2017.
Semoga 2017 memberikan lebih banyak pengalaman manis buat saya sebagai guru.
Semoga bisnes yang saya jalankan akan lebih cemerlang.
Semoga keluarga kami sentiasa mendapat rahmat dari-Nya.
.
Semoga rakan2 alammaya saya sentiasa tabah, bersabar dalam meniti tahun 2017.
Sentiasa beringat, sejauh mana kita hebat merancang, perancangan Allah itu adalah yang terbaik.
Doa,doa & terus berdoa agar kejayaan , kebahagian itu milik kita.
Berusahalah mencapainya. InsyaAllah
.
Love,
Cikgu Asheeq πŸ’—πŸ’—

Jan 17, 2017

Ada apa dengan ESP Shaklee?

SIAPA PERLUKAN ESP?
Sesuai untuk semua orang.
.

.
1. Individu yang sibuk
.
2. Wanita yang ingin menguruskan badan:
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
.
3. Ibu-ibu yang menyusu:
Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu di samping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
.
4. Pesakit kencing manis:
ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
.
5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka:
Keanjalan kulit, juga payudara. Awet muda.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!
.
6. Kaum lelaki :
Untuk kesihatan optimum, tenaga berpanjangan, serta membantu melindungi drpd sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
.
7. Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
Sebagai energy booster. Kalau minum pagi2 terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus untuk menjaga berat badan.
.
8. Individu yg baru lepas pembedahan/ bersalin/ kemalangan :
ESP membantu memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah dan mempercepatkan penyembuhan luka.
.
9. Pasangan yg inginkan anak :
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dengan tenaga dan kesihatan optimum. Membaikpulih sel-sel tubuh untuk membantu memperbaiki kesuburan.
Tapi, semua dengan izin Allah, supplemen hanya cara dan usaha.
.
10. Individu yg mahu optimumkan imunisasi :
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung ia membaiki pertahanan tubuh kita.
.
11. Pesakit Gastrik / Migrain


Anda berminat untuk memiliki ESP Shaklee?
Sila Klik Saya Mahu ESP untu pembelian terus daripada Shaklee


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Bangkok DIY : Mei 2016

Bangkok DIY.
.
Mei 2016 kami telah ke Bangkok untuk percutian DIY selama 4 hari. Ini bukan percutian DIY ke luar negara kami yang pertama. Sebelum ni kami ke Phuket, Jakarta, Bandung juga DIY. (Sikit je negara luar yang saya baru jelajah πŸ˜…) Tapi ini adalah percutian pertama yang fully bergerak sendiri.
.
Banyak tempat menarik di Bangkok jika anda rajin meng-google macam saya πŸ˜‰. Memang tugas merancang percutian itu dari A-Z saya yang buat. Tapi ofkos saya mintak pendapat kanda Asrul juga 😊
.


.
Tempat yang paling menarik hati saya ialah Maeklong Station. Di sini kami dapat melihat bagaimana keretapi bergerak di tengah2 pasar. Memang seronok tengok makcik2 tu tarik payung sebelum keretapi lalu. Berdebar2 siot tengok keretapi tu. Saya siap kena jerit dengan makcik jual sayur sebab dekat sangat dengan keretapi. Ku sangkakan keretapinya kurus, rupanya lebar. Memang boleh tersangkut kalo duk dekat dengan landasan. Pheeeewwwww
.
Antara tips untuk kawan2 yang nak DIY percutian :
1. Study betul2 tempat yang kita nak pergi. Blog. Website & lain2.
2. Beli tiket seawal 3, 4 bulan sebelum bertolak.
3. Booking hotel pun dari awal. Kalo boleh booking yang refundable, yang boleh cancel. Sbb kita boleh cancel & rebook hotel lain jika terjumpa yang lebih murah.
4. Kalo bercuti ke luar negara, pastikan passport masih sah laku ye.πŸ˜‰
5. Duit pun tukar siap2 dari Malaysia.
.
InsyaAllah Ramadhan tahun ni kami akan bercuti DIY lagi. Tapi kali ini percutian kerohanian pula.
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang
#bangkokdiy

Jan 16, 2017

31 Day Challenge by JDT Blogger - day 08

Assalamualaikum
Entri ksli nni pun dah back dated sebenarnya
.
Cikgu Asheeq super duper busy kekdahnya awal2 sekolah ni.
Sampai sekolah jam 6.50 pagi
Keluar dari sekolah jam 5 ptg
Hampir 9 jam
Sampai rumah..fengsan!
.
Entry day 08 tentang makanan yang sedang dimakan
Alkisah pagi tadi masa rehat plan nak buat entri ni
Amek gmbr je sempat
Tulis entry tak sempat 😣
.


.
Makanan sihat kekdahnya
Kikiki
Tu makanan untuk snack pagi tadi
Baby carrot, cherry tomato, romano salad & nuts
Jemput makan ya kawan2 πŸ˜‰

Jan 14, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger -day 07

Actually dah terlewat buat entry untuk day 07
Pastu nak kena qada' entry ni
Masa ambil gambar tadi niat fi hati nak terus post
Tapi terberhenti sebab nak buka pagar rumah
Dah lewat petang baru teringat πŸ˜…
Simptom orang banyak keje sangat
.
Gambar tengah on the way balik kenduri kahwin

.
Al kisah tadi memenuhi undangan kenduri kahwin.
1 bekas anak murid yang emaknya ialah lab assistant sekolah saya, kak Azizah
1 lagi kenduri kahwin anak kawan saya, kak Rohana
.
1 kenduri pergi sebelum zuhur sebab dekat dengan rumah
Lagipun kandaku ada kursus di sekolah tadi pagi
1 kenduri lagi pergi lepas zuhur sebab perlu ke bandar Kluang
.
Hari cuti camni ofkos lah banyak jemputan kenduri kahwin kan
Awak-awak yang lain gi kenduri ke idok?
.
Lepas makan nasi minyak banyak2
Kita telan omega guard Shaklee & herblax
Kasi nyah itu kolestrol

7 jars system

Ada yang buat sistem BALANG (Jars system) untuk menguruskan kewangan anda tak? Saya ada buat tapi belum secara terperinci. Sistem balang untuk isi barang2 dapur tu, adalah.πŸ˜‰
.
Biasanya Jars System ni dibahagikan kpd 7 jars.
55% : NEC (neccessities)
10% : FFA ( financial freedom)
10% : LTSS (long term saving for spending)
10% : EDU (self education)
10% : PLY (play)
5% : GIVE (charity)
10% : PAR (parents)
.
Untuk pembayaran GAJI SENDIRI adalah dalam balang NEC tu ya. Gaji kena ada tau. Penat2 buat bisnes, at the end sendiri tak dapat apa2 😊
.
Tak payah sediakan balang untuk isi duit2 tu pun tak apa. Yang penting pembahagian kewangan kita tu.
.

Selamat BERBALANG πŸ’—πŸ’—
.
#tsunamishaklee #kasigegar19
#jarssystem

31 Days Challenge by JDT Blogger - day 10

Assalamualaikum sayang-sayang semua.
.
Entry hari ke-10 utk JDT Blogger challenge ni ialah :
Single atau berkahwin?
.
11 tahun dahulu saya single mingle
Penat nak layan jejaka2 yang ngorat saya
Kikikiki
.
Tapi tu 11 tahun dulu la kan πŸ˜…
Sekarang anak saya yang dah seorang tu pun dah darjah 2
Dah kawin 10 tahun dulu dengan seorang guru Ekonomi
.

.
Elok sangatlah kan
Isteri cikgu bidang Sains, sang suami bidang Ekonomi
Anak bidang apa ye nanti?πŸ˜„

Jan 10, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - day 06

Saya adalwh seorang yang tak reti pakai mekap.
Bila diminta beza gambar TANPA mekap memang banyak.
Tapi gambar LEPAS mekap memang tak ada.
.
Oppssss ada 1.
Gambar masa kahwin.
Back to 2007 πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Layankan jelah gambar tu ye πŸ˜…
.

Ni gambar tengahari tadi.
Gambar takde mekap pun.
Bedak pun tak pakai weh..


Ni plak gambar masa nikah.
Tahun 2007.
Mekap tebal gilak.
Dah pesan dgn Mak Andam supaya mekap nipis.
Apa dia pedulik kan 😣
.

Cer korang bezakan.
Memang jauh beza kan πŸ˜…

Jan 9, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - day 05

Assalamualaikum w.b.r
.
Tajuk entri hari ni ialah 6 perkataan menggambarkan diri.
.
Waaa... 6?
.
Throwback
Cameron Highland, September 2016
Boh Plantation Kampung Palas


.
1. Cerewet
2. Garang
3. Pemalu
4. Peramah
5. Penyayang
6. Sensitif
.
Kenapa pemalu tapi peramah? πŸ˜…
Bila dengan orang yang TB tak kenal, TB jadi PEMALU. Tak reti nk berbual.
Tapi bila dikeliling orang2 yang saya kenal, memang dah macam radio tak ada punat OFF.πŸ˜…

Jan 8, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger-Day 04

Apa yang ada dalam beg ye?
Macam2 ada dalam handbeg saya ni tau.
Pompuan kan..haruslah ada pelbagai benda kan πŸ’—
.


Benda wajib yang perlu ada ialah handphone, tisu, buku nota bisnes, lip balm & digital tasbih counter.
Tapi beratnya...hazab sangat πŸ˜…
Ada kawan kata saya buh batu dalam beg tu
Mana taknye weh.. duit syiling melambak πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Opssss...lupa.
Kadang2 bekas pensil pun ada dok dalam tu
CIKGU lah katakan πŸ’—πŸ’—πŸ’—
.
Beg, handbeg anda isi syiling gak macam saya ka?

Jan 7, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 03

Assalamualaikum.
.
Tajuk challenge hari ni ialah gambar dengan kawan.
.
Sesungguhnya banyak sangat gambar yang nak dipilih.
Kawan masa zaman hingusan kt SK Sungai Buloh bersama Kak Lang?
Atau masa kat SMA Kuala Lumpur dengan 5 orang bff, Hafizah, Samihah, Najidah, Hasnita & Nadiah?
.
Pastu ada plak bff masa zaman mengong2 kat matrix bersama Waani, Wahead, Fied, KE, Iema, .....ish.. banyaknya pilihan.
Atau bff sengal kat uni dulu bersama Najm & Su-betik?
.
Kawan masa kerja pun ramai.
Kawan2 MBfPC pun ramai.
.
Last2 pilih gambar kawan Pengakap πŸ’—
.


Haa.. 
Nangislah Sheqin
Baju cantik, inai meriah
Tiba2 mata bengkak, maskara turun warna, mata sembap
Kikiki

.
Suka dengan gambar ni sebab pengantin tu tak mau keluar dari bilik untuk akad nikah. Nangis kemain.
Aku ingat dia kena kahwin paksa πŸ˜…
.
Kat majlis Sheqin ni jugalah kami bff Pengakap jadi bridesmaid.
Iolls is first time tau jd briedsmaid sedondon.
Sebelum2 ni jd tukang angkat dulang aci redah ramai2 je πŸ˜‚
.
Uolls ramai kawan macam iolls tak? * mood peghasan glamer tahap gaban
Jom kita jadi kawan nak?

Sayang-sayang semua cuci sayur & buah tak masa nak makan buah atau masak sayuran?
.
.



Kenapa nak kena cuci?
Sayur tak macam buah, takde kulit nak dibuang sebelum makan sayur.
Maka apa yang ada pada sayur tu akan terus masuk dalam badan kita.
Kalo ada racun perosak, yang ada baja organik tahi kambing, ayam.
Macam2 ada kan.
.
Buah-buahan pula ada yang disalut dengan lilin supaya buah nampak segar dan tahan lama.
Bagi yang tak cuci bersih2 buah2an tu, kena kupas kulit sebelum makan. Anggur pun ada lilin tau, maka jenuh nak kupas kulit anggur kan πŸ˜….
.
Cara paling mudah adalah dengan mencuci sayuran & buahan dengan pencuci organik #basicH Shaklee.
Letak setitus dua cecair pencuci ni dalam bekas berisi air.
Kemudian rendam atau cuci sayuran & buahan anda. Bilas.
Terus boleh makan begitu sahaja tau πŸ’—
.
#basichshaklee ni diperbuat daripada bahan organik iaitu kelapa & jagung.
No chemical added.
Lembut je pada tangan.
Best tau.
1 botol, 1001 kegunaan πŸ˜‰
.
#tsunamishaklee #kasigegar16
#pengedarshakleeanda #pengedarshakleekluang

Jan 6, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger – Day 02

Assalamualaikum.
.
Entry kedua sepatutnya hari ni. Gambar setahun lalu πŸ˜…
.


Ni gambar kat Pantai Klebang, Melaka
Singgah sebentar dari Sg. Buloh menuju ke Kluang.
.
Gambar kengkonon tengah pegang kandaku..
Kikiki
.
Pssttt.. nak beli Shaklee products?
Meh pm saya ye
0122662438, Asheeqmazmi

Apa itu tolomeres?

Telomere ialah bahagian paling hujung dalam kromosom manusia seperti dalam rajah. *kromosom cikgu Asheeq kurus πŸ˜….
.

Kromosom ni pula ada dalam sel badan kita.
.
Pada kromosom itulah terdapatnya DNA badan.
Telomere menjadi semakin pendek seiring dengan peningkatan usia.
Apabila telomere memendek dan hilang, DNA kita tidak lagi dapat dilindungi dan terdedah kepada penuaan & kerosakan & seterusnya sel akan mati.
Apabila sel rosak & mati, maka bermulalah episod mengidapi penyakit2 kronik seperti barah, kencing manis, darah tinggi & pelbagai lagi.
.
Resveratrol yang ada dalam #vivixshaklee dapat memelihara telomere daripada memendek.
Sebab tu #vivix ini dikenali sebagai tonik anti penuaan πŸ’—.
Mana taknya, usia meningkat tapi sel dalam badan masih sama ketika muda.πŸ‘
.
Nak bertanya lebih lanjut?
Pm Asheeqmazmi 0122662438
Pengedar Shaklee Anda
.
#tsunamishaklee
#kasigegar19
#pengedarshakleekluang

31 Days Challenge by JDT Blogger – Day 01

Assalamualaikum.
.
Saya dah agak terlewat nk join #31dayschallengebyjdtblogger. Al kisah semalam memang hectic day.
.
Day 01 : Siapa saya?
.

Asheeq. Asrul. Darwisy

.
πŸ’—Nama : Noor Asheeqmazmi bt Mohd Mahfoz

πŸ’—Nick name : Asheeq, Bonda, Teacher, cikgu Asheeq, puan Asheeq

πŸ’—Asal : Sungai Buloh, Selangor

πŸ’—Menetap : Kluang, Johor

πŸ’—DOB : 18 Mei 1981

πŸ’—Suami : Asrul Fadhli bin Yailani @ Jailani

πŸ’—Anak : Darwisy bin Asrul Fadhli

πŸ’—Full time : Bonda, Cikgu Sains, Cikgu Fizik

πŸ’—Part time : Pengedar Shaklee, Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

.
Jom like mengeLike blog memasing 😊
U like, I like πŸ˜‰
Alhamdulillah.
2016 dah melabuhkan tirai.
Banyak perkara yang diluar jangkaan saya berlaku sepanjang tahun 2016. Bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan sepanjang tahun lepas.
.


.
Hari ni cikgu Asheeq dah mula bertugas bagi sesi persekolahan 2017.
Semoga 2017 memberikan lebih banyak pengalaman manis buat saya sebagai guru.
Semoga bisnes yang saya jalankan akan lebih cemerlang.
Semoga keluarga kami sentiasa mendapat rahmat dari-Nya.
.
Semoga rakan2 alammaya saya sentiasa tabah, bersabar dalam meniti tahun 2017.
Sentiasa beringat, sejauh mana kita hebat merancang, perancangan Allah itu adalah yang terbaik.
Doa,doa & terus berdoa agar kejayaan , kebahagian itu milik kita.
Berusahalah mencapainya. InsyaAllah
.
Love,
Cikgu Asheeq πŸ’—πŸ’—