always cherish the golden moment before it passes by

Lama tidak bersiaran...

Ada yg merindu?
nnt2 aku hapdet kalo sempat
lepas trial, nk marking paper
marking paper Sains SPM pon br abes
pastu aku join kursus Malaysian Breastfeeding Peer Counselor plak
tu pon dgn kedatangan family aku dr Sg. Bloh yg aku x sempat nk entertain

Pastu smbung mark paper Fizik yg x sudah2
dgn open house yg mencurah2
mmg aku bizi x sudah2...

aiyak!!!!


Cantikkan...

Masa cuti dekat2 nk raya haritu
inilah keghoje Darwisy
tu pon setelah melunyaikan kaler cik Anurnya
dan menjahanamkan coloring book yg cik Yaya belikan

Makanya
kami belikan Darwisy set krayon Mickey Mouse
dan animal colouring book yg mmg senang utk diwarna
sbb dh ada contoh kt tepi atas gambar tu


Horse ke tu?
wakkakakakka



Tgk cara dia pegang kaler
chumel kan....



Sekejap je patah kaler2 tu
sbb kena TEKAN sekuat2 jiwa raganya


Sudahnya abes binatang2 dlm buku tu kena kaler
tp tanpa hala tuju yg sebenar...

Apa2 je la Darwisy..
1 MALAYSIA
: motip???:

MUNCHYS ada ARAK?


Pg2 buta td kt sekolah aku ni
dh kecoh2 pasal keHARAMan biskut Munchys
aku ada klas awal pd tdso x amek pot pon apa yg diorg kecohkan

Rupa2nya Pengetua aku dpt sms dr kwn dia
yg mengatakan JAKIM telah buat serbuan ke kilang Munchys
yg terletak di Batu Pahat
dan didapati terdapat simpanan ARAK di stor mereka

Begini isi kandungan sms tersebut :
"TERKINI : JAKIM telah buat serbuan ke ats kilang MUNCHYS, Bt. Pahat dan menemui stor ARAK.
Boss nya dengan rasa bangga dan rasa tak bersalah, mengatakan ARAK tersebut untuk dicampur ke dalam biskut....Tolong sebarkan maklumat ini kepada seISLAM dan kepentingan umat ISLAM. Dr Pegawai JAKIM - Hj. Jalil B. Raihan (JAKIM Putrajaya)"

*yg capital letter tu aku je yg saje2 capital kan...:)


Aku dgn rasa percaya dan ragu2 dgn sms tersebut
g cek la dgn Halal JAKIM
sbb nk wat entry kt blog kan
kang kalo salah info, kena SAMAN la plak
(peghasan blog aku glamer, ramai peminat..)
ni la hasilnya....

KENYATAAN MEDIA BERKENAAN
PENYEBARAN SMS PALSU BISKUT MUNCHYS


1. JAKIM melalui Bahagian Hab Halal menerima banyak pertanyaan dan aduan berhubung sms yang menyatakan "JAKIM telah membuat serbuan ke atas kilang Munchys di Batu Pahat dan menemui stor arak".

2. Adalah dimaklumkan bahawa JAKIM tidak pernah melakukan serbuan seperti yang didakwa dan di sini juga, JAKIM ingin menafikan kewujudan pegawai yang menghantar sms tersebut adalah pegawai JAKIM di Putrajaya.

3. Sukacita dimaklumkan, produk yang dikeluarkan oleh kilang Munchys di Batu Pahat telah mendapat Sijil Pengesahan Halal dari JAKIM yang masih sah sehingga 31 Julai 2013.
4. Justeru JAKIM menasihatkan kepada semua pengguna agar merujuk kepada portal halal di www.halal.gov.my untuk pengesahan.
Sekian, terima kasih.
: petikan dari HALAL JAKIM :

Tapikan ada seorang cikgu sekolah aku ni
yg mana tanah tumpah kampungnya adalah di kawasan kilang tersebut
mengatakan bahawa kenyataan itu benar
sbb pekerja kilang yg mn adalah org kampungnya mengesahkan cerita tersebut

Tapi apakah?
adakah?
mengapakah?
bagaimanakah?
bilakah?
di manakah?
kebenarannya?
aku pon tarak tau..

Tapikan HALAL JAKIM xkan nk bohong plak kan...
tepuk dadatanye selera
sibbaik la aku ni KURENG skit makan biskut
sbb dh puas, jemu makan time masa asmara asrama dulu...
kuangkuangkuang

Sekian laporan dr kilang sekut moncheese

Jawap la..jangan tido!!!

Sejak isnin lepas
pelajar2 ting 5 seluruh Johor mula menduduki Trial SPM 2011

Kalo zaman aku dl
gabra dh beb!
mn tak nye
kalo apa2 yg buruk jadi kt kertas SPM kita nnt
Lembaga Peperiksaan Malaysia akan refer pada result trial kita ni tau

So kalo dpt markah teruk
mmg risau...
tp ada segelintir bdk2 ni yg x makan nasihat
blh lg bertidur2an time exam


Ada yg khusyuk jawap
ada plak yg khusyuk keje kilang air liur basi..:)



Tp sebilangan besar yg lain
still maintain jwp soklan even dh menguap ntah kali yg keberapa ntah kn..:)


Betul2 khusyuk ke konon2 khusyuk tu????


Bagos bagos!!
semangat juang yg tinggi.



Best of luck my dear students!!

Meraban eh marhaban la....

Dlm tempoh hampir 3 tahun kami miliki umah kami
x pernah kami join aktiviti 'buka' umah
utk marhaban raya utk raya2 yg lepas

Tahun pertama, si Darwisy baby lg
so x larat aku nk memasak bagai
susah nk masak dgn anak yg nk kena dukung sepanjang masa
(alasan je tuh...hehehehe)

Tahun kedua, Darwisy dh besar skit
tp kami masih lg dlm mood yg x bersedia

So....tahun yg ketiga ni sudah agak bersediala rasanya
maka rabu malam khamis yg lepas
wat pertama kalinya kami 'buka' umah
utk marhaban lelaki kawasan kami ni

Aku masak yg simple je
french fries & drumet ayam
yg mana sumanya aku beli segera
tinggal goreng je
hehehhe

Nk dijadikan cite
aku mulakan operasi menggoreng aku dlm pukul 7.00 mlm
sbb kunun2 xnk bg makanan tu sejuk la kan
kalo sejuk, lembek la pulak french fries
bila dh lembek, terkulai2 french fries tu
(ish mcm lucah la pulak..:))
nmpak pon x best kn

Kami mmg dh kunun2 bajet yg org2 marhaban ni smpai umah dlm kol 9.30-10 mlm
tp yg bikin aku menggelipit bila kol 9 mlm
aku dh dgr diorg selawat atas nabi kt umah sebelah aku!!
gila ah..aku mmg belum siap menggoreng ni
drumet ayam dh setel
french fries br dapat 1 tray
kao org yg dtg tu ramai mmg x cukupla
hazab hazab!!!!

Masa org marhaban tu sampai umah aku
aku duk dlm bilik gelap bergelap berdua2 dgn Darwisy
sbb marhaban tu suma lelaki
yg Darwisy mmg x blh renggang dgn aku
lg dia mau ajak aku kuar join selawat sama2 itu lelakis
mana boleh....

Ntah cukup ntah tidak makanan yg sesempatnya aku sediakan utk diorg mlm tu
tp drp tinggalan sejarah sisa2
rasanya makanan x cukup2 cukup2 kot



Cawan suma abes digunakan
air yg penuh tinggal skit je lg



Memang makanan suma licin licau
ni mesti gara2 x cukup kn..




3 jenis pencicah aku sediakan
mayonis, cheese, sos cili
pon licin!!!




Bekas kueh raya
yg disusun oleh Darwisy
kunun2 tolong Bonda mengemas..


Jgn marah eh kalo x cukup
mintak ampun dan maaf...
tahun dpn aku akan prepare awal2
InsyaAllah




Sarang semut

Ni satu2nya biskut raya yg digemari Darwisy
sebelum raya lg dh tinggal sebaris je kt bwh
dh raya tinggal seredak je la kt dlm balang tu


Serdak yg masih ada sehingga semalam
malam td serdak dh licin...


Mak Yin yg jd tokey buat jual kueh raya ni
sedap...terasa sedapnya sarang bersemut ni
sarangnya bagaikan diparut satu persatu masa pembikinannya
mn la aku nk cari sarang yg seumpama dgnnya lg?

Stakat sarang semut itam yg x blh dimakan
byk je la aku jmpa
lg2 time ujan cm skang ni
hehehe

Kak Lin tolongin gua!!!!!
ada lg x stok kueh ni ?
Sian kt Darwisy

makan serdaknya mcm mkn nasi......

Bendang di laman umah???

Masa kitorang balik umah nenek aku raya ke-2 haritu
tekezut aku dan kandaku bl tgk laman umah nenek aku tu
mana x nye..

Tara.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ada plak anak2 pokok padi kt laman umah

Pastu kitorg g pusing keta kt tepi umah nenek aku
pon ada anak2 pokok padi tu
pelik betol aku...

Dh x cukup tanah sawah ke
untuk pakcik aku kerjakan ni???
konpius konpius...

Ghopa2 nya
pakcik aku g amek tanah sawah utk tambak laman umah nenek aku
sekonpem2nya la ada sisa2 padi kt tanah tu kan
nak2nya musim ujan panas je time pose ritu kn
maka berjayala pakcik aku tu menyuburkan anak2 padinya....

Yg bestnya
siap ada ayam patuk2 tanah tu
buat apa agaknya kan???


Cari sisa2 padi la tu......

Bunga APi!!!

For the first time
Darwisy main bunga api masa raya pertama hari tu
kemain seronok lg dia
siap nk tiup api2 tu
*fuh fuh fuh*
wakkakkakaka
sungguh kelakar aksinya itu


with cik Em..

Meriam!!

Aku balik2 je kg sblh arwah ayah aku
dh nmpk DUA buah MERIAM!!!
pakcik2 aku dh siap main meriam2 tu mlm sebelum kitorg smpai
melepas aku nk tgk, rakam gelagat2 pakcik2 aku main benda alah tu
msti KEBABOM gayanya kan..
hehehehh


uncle amir n darwisy
pose atas meriam berusia 30 tahun!!


yg ni plak meriam anak
baru je wat tahun ni..


kek dedap!!!

Since Jumaat smpai la mlm td
Darwisy sik sobok makan kek dedap dia
siap pakai sudu lg
kejap2 mintak
kejap2 mintak
smpaila kek tu dicemari semut...


kek dedap <s>sedap</s>....

tq to mama aan sbb bwk kek dedap ni ke rumah....
lenkali blh watkan lg ye!!

Aidilfitri 2011 : 2nd day

Semalam kandaku telah berjaya menamatkan
pemanduan selama lebih kurang 5 jam
selamat ke destinasi kami


Tema raya kedua
kuning BERSIH 2.0 belang2
(jgn ditanye apa yg si kecik itu sdg buat ya...)

Alhamdulillah...
sepanjang perjalanan kami tidak bertemu dgn sebarang kemalangan
cuma bertemu dgn jem yg bertentangan arah dgn kami :)
tu pon sbb org lain menghala ke selatan, kami menghala ke KL

Lenguh kaki aku
terpaksa memenyetkan ke kiri
gara2 darwisy nk main train n kaler2
waduh2....

Sampai2 kg je
darwisy ngarok xnak salam suma orang
sbb ktorg bukan sampai umah mak aku cm selalu kt Paya Jaras
tp terus sampai umah nenek aku kt Tg. Karang...
wawawawawawa.....

Sep 27, 2011

Lama tidak bersiaran...

Ada yg merindu?
nnt2 aku hapdet kalo sempat
lepas trial, nk marking paper
marking paper Sains SPM pon br abes
pastu aku join kursus Malaysian Breastfeeding Peer Counselor plak
tu pon dgn kedatangan family aku dr Sg. Bloh yg aku x sempat nk entertain

Pastu smbung mark paper Fizik yg x sudah2
dgn open house yg mencurah2
mmg aku bizi x sudah2...

aiyak!!!!


Sep 15, 2011

Cantikkan...

Masa cuti dekat2 nk raya haritu
inilah keghoje Darwisy
tu pon setelah melunyaikan kaler cik Anurnya
dan menjahanamkan coloring book yg cik Yaya belikan

Makanya
kami belikan Darwisy set krayon Mickey Mouse
dan animal colouring book yg mmg senang utk diwarna
sbb dh ada contoh kt tepi atas gambar tu


Horse ke tu?
wakkakakakka



Tgk cara dia pegang kaler
chumel kan....



Sekejap je patah kaler2 tu
sbb kena TEKAN sekuat2 jiwa raganya


Sudahnya abes binatang2 dlm buku tu kena kaler
tp tanpa hala tuju yg sebenar...

Apa2 je la Darwisy..
1 MALAYSIA
: motip???:

Sep 14, 2011

MUNCHYS ada ARAK?


Pg2 buta td kt sekolah aku ni
dh kecoh2 pasal keHARAMan biskut Munchys
aku ada klas awal pd tdso x amek pot pon apa yg diorg kecohkan

Rupa2nya Pengetua aku dpt sms dr kwn dia
yg mengatakan JAKIM telah buat serbuan ke kilang Munchys
yg terletak di Batu Pahat
dan didapati terdapat simpanan ARAK di stor mereka

Begini isi kandungan sms tersebut :
"TERKINI : JAKIM telah buat serbuan ke ats kilang MUNCHYS, Bt. Pahat dan menemui stor ARAK.
Boss nya dengan rasa bangga dan rasa tak bersalah, mengatakan ARAK tersebut untuk dicampur ke dalam biskut....Tolong sebarkan maklumat ini kepada seISLAM dan kepentingan umat ISLAM. Dr Pegawai JAKIM - Hj. Jalil B. Raihan (JAKIM Putrajaya)"

*yg capital letter tu aku je yg saje2 capital kan...:)


Aku dgn rasa percaya dan ragu2 dgn sms tersebut
g cek la dgn Halal JAKIM
sbb nk wat entry kt blog kan
kang kalo salah info, kena SAMAN la plak
(peghasan blog aku glamer, ramai peminat..)
ni la hasilnya....

KENYATAAN MEDIA BERKENAAN
PENYEBARAN SMS PALSU BISKUT MUNCHYS


1. JAKIM melalui Bahagian Hab Halal menerima banyak pertanyaan dan aduan berhubung sms yang menyatakan "JAKIM telah membuat serbuan ke atas kilang Munchys di Batu Pahat dan menemui stor arak".

2. Adalah dimaklumkan bahawa JAKIM tidak pernah melakukan serbuan seperti yang didakwa dan di sini juga, JAKIM ingin menafikan kewujudan pegawai yang menghantar sms tersebut adalah pegawai JAKIM di Putrajaya.

3. Sukacita dimaklumkan, produk yang dikeluarkan oleh kilang Munchys di Batu Pahat telah mendapat Sijil Pengesahan Halal dari JAKIM yang masih sah sehingga 31 Julai 2013.
4. Justeru JAKIM menasihatkan kepada semua pengguna agar merujuk kepada portal halal di www.halal.gov.my untuk pengesahan.
Sekian, terima kasih.
: petikan dari HALAL JAKIM :

Tapikan ada seorang cikgu sekolah aku ni
yg mana tanah tumpah kampungnya adalah di kawasan kilang tersebut
mengatakan bahawa kenyataan itu benar
sbb pekerja kilang yg mn adalah org kampungnya mengesahkan cerita tersebut

Tapi apakah?
adakah?
mengapakah?
bagaimanakah?
bilakah?
di manakah?
kebenarannya?
aku pon tarak tau..

Tapikan HALAL JAKIM xkan nk bohong plak kan...
tepuk dadatanye selera
sibbaik la aku ni KURENG skit makan biskut
sbb dh puas, jemu makan time masa asmara asrama dulu...
kuangkuangkuang

Sekian laporan dr kilang sekut moncheese

Sep 11, 2011

Jawap la..jangan tido!!!

Sejak isnin lepas
pelajar2 ting 5 seluruh Johor mula menduduki Trial SPM 2011

Kalo zaman aku dl
gabra dh beb!
mn tak nye
kalo apa2 yg buruk jadi kt kertas SPM kita nnt
Lembaga Peperiksaan Malaysia akan refer pada result trial kita ni tau

So kalo dpt markah teruk
mmg risau...
tp ada segelintir bdk2 ni yg x makan nasihat
blh lg bertidur2an time exam


Ada yg khusyuk jawap
ada plak yg khusyuk keje kilang air liur basi..:)



Tp sebilangan besar yg lain
still maintain jwp soklan even dh menguap ntah kali yg keberapa ntah kn..:)


Betul2 khusyuk ke konon2 khusyuk tu????


Bagos bagos!!
semangat juang yg tinggi.



Best of luck my dear students!!

Sep 10, 2011

Meraban eh marhaban la....

Dlm tempoh hampir 3 tahun kami miliki umah kami
x pernah kami join aktiviti 'buka' umah
utk marhaban raya utk raya2 yg lepas

Tahun pertama, si Darwisy baby lg
so x larat aku nk memasak bagai
susah nk masak dgn anak yg nk kena dukung sepanjang masa
(alasan je tuh...hehehehe)

Tahun kedua, Darwisy dh besar skit
tp kami masih lg dlm mood yg x bersedia

So....tahun yg ketiga ni sudah agak bersediala rasanya
maka rabu malam khamis yg lepas
wat pertama kalinya kami 'buka' umah
utk marhaban lelaki kawasan kami ni

Aku masak yg simple je
french fries & drumet ayam
yg mana sumanya aku beli segera
tinggal goreng je
hehehhe

Nk dijadikan cite
aku mulakan operasi menggoreng aku dlm pukul 7.00 mlm
sbb kunun2 xnk bg makanan tu sejuk la kan
kalo sejuk, lembek la pulak french fries
bila dh lembek, terkulai2 french fries tu
(ish mcm lucah la pulak..:))
nmpak pon x best kn

Kami mmg dh kunun2 bajet yg org2 marhaban ni smpai umah dlm kol 9.30-10 mlm
tp yg bikin aku menggelipit bila kol 9 mlm
aku dh dgr diorg selawat atas nabi kt umah sebelah aku!!
gila ah..aku mmg belum siap menggoreng ni
drumet ayam dh setel
french fries br dapat 1 tray
kao org yg dtg tu ramai mmg x cukupla
hazab hazab!!!!

Masa org marhaban tu sampai umah aku
aku duk dlm bilik gelap bergelap berdua2 dgn Darwisy
sbb marhaban tu suma lelaki
yg Darwisy mmg x blh renggang dgn aku
lg dia mau ajak aku kuar join selawat sama2 itu lelakis
mana boleh....

Ntah cukup ntah tidak makanan yg sesempatnya aku sediakan utk diorg mlm tu
tp drp tinggalan sejarah sisa2
rasanya makanan x cukup2 cukup2 kot



Cawan suma abes digunakan
air yg penuh tinggal skit je lg



Memang makanan suma licin licau
ni mesti gara2 x cukup kn..




3 jenis pencicah aku sediakan
mayonis, cheese, sos cili
pon licin!!!




Bekas kueh raya
yg disusun oleh Darwisy
kunun2 tolong Bonda mengemas..


Jgn marah eh kalo x cukup
mintak ampun dan maaf...
tahun dpn aku akan prepare awal2
InsyaAllah




Sarang semut

Ni satu2nya biskut raya yg digemari Darwisy
sebelum raya lg dh tinggal sebaris je kt bwh
dh raya tinggal seredak je la kt dlm balang tu


Serdak yg masih ada sehingga semalam
malam td serdak dh licin...


Mak Yin yg jd tokey buat jual kueh raya ni
sedap...terasa sedapnya sarang bersemut ni
sarangnya bagaikan diparut satu persatu masa pembikinannya
mn la aku nk cari sarang yg seumpama dgnnya lg?

Stakat sarang semut itam yg x blh dimakan
byk je la aku jmpa
lg2 time ujan cm skang ni
hehehe

Kak Lin tolongin gua!!!!!
ada lg x stok kueh ni ?
Sian kt Darwisy

makan serdaknya mcm mkn nasi......

Sep 7, 2011

Bendang di laman umah???

Masa kitorang balik umah nenek aku raya ke-2 haritu
tekezut aku dan kandaku bl tgk laman umah nenek aku tu
mana x nye..

Tara.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ada plak anak2 pokok padi kt laman umah

Pastu kitorg g pusing keta kt tepi umah nenek aku
pon ada anak2 pokok padi tu
pelik betol aku...

Dh x cukup tanah sawah ke
untuk pakcik aku kerjakan ni???
konpius konpius...

Ghopa2 nya
pakcik aku g amek tanah sawah utk tambak laman umah nenek aku
sekonpem2nya la ada sisa2 padi kt tanah tu kan
nak2nya musim ujan panas je time pose ritu kn
maka berjayala pakcik aku tu menyuburkan anak2 padinya....

Yg bestnya
siap ada ayam patuk2 tanah tu
buat apa agaknya kan???


Cari sisa2 padi la tu......

Bunga APi!!!

For the first time
Darwisy main bunga api masa raya pertama hari tu
kemain seronok lg dia
siap nk tiup api2 tu
*fuh fuh fuh*
wakkakkakaka
sungguh kelakar aksinya itu


with cik Em..

Sep 6, 2011

Meriam!!

Aku balik2 je kg sblh arwah ayah aku
dh nmpk DUA buah MERIAM!!!
pakcik2 aku dh siap main meriam2 tu mlm sebelum kitorg smpai
melepas aku nk tgk, rakam gelagat2 pakcik2 aku main benda alah tu
msti KEBABOM gayanya kan..
hehehehh


uncle amir n darwisy
pose atas meriam berusia 30 tahun!!


yg ni plak meriam anak
baru je wat tahun ni..


Sep 4, 2011

kek dedap!!!

Since Jumaat smpai la mlm td
Darwisy sik sobok makan kek dedap dia
siap pakai sudu lg
kejap2 mintak
kejap2 mintak
smpaila kek tu dicemari semut...


kek dedap <s>sedap</s>....

tq to mama aan sbb bwk kek dedap ni ke rumah....
lenkali blh watkan lg ye!!

Sep 1, 2011

Aidilfitri 2011 : 2nd day

Semalam kandaku telah berjaya menamatkan
pemanduan selama lebih kurang 5 jam
selamat ke destinasi kami


Tema raya kedua
kuning BERSIH 2.0 belang2
(jgn ditanye apa yg si kecik itu sdg buat ya...)

Alhamdulillah...
sepanjang perjalanan kami tidak bertemu dgn sebarang kemalangan
cuma bertemu dgn jem yg bertentangan arah dgn kami :)
tu pon sbb org lain menghala ke selatan, kami menghala ke KL

Lenguh kaki aku
terpaksa memenyetkan ke kiri
gara2 darwisy nk main train n kaler2
waduh2....

Sampai2 kg je
darwisy ngarok xnak salam suma orang
sbb ktorg bukan sampai umah mak aku cm selalu kt Paya Jaras
tp terus sampai umah nenek aku kt Tg. Karang...
wawawawawawa.....