always cherish the golden moment before it passes by

Durian crepe!

Assalamualaikum w.b.r

Korang penah makan durian crepe x?
ala..yg slalu orang dok tempek kt fb tu..
slama ni aku x terbuka ati nk order tau
mana x nye..
dh kena penangan gambar RVC Makcik Rehan kan..
so yg lain dh x dipandang...

Tp tetiba je 2 hari lepas aku blh terorder durian crepe & mango crepe
tgk gambar mcm ala2..ado2 je rasenya
tp bila dh makan....
pergh!!!!!!!!!
nikmat x terkata....

Setiap gigitan 
setiap yg ditelan
memang menikmatkan...

Kulit luarnya, aku x tau cmne dia buat
kt dlmnya ada lapisan eskim dan durian...
kalo yg mango crepe plak ada lapisan eskim dgn mango
sejuk....
mmg seswai dimakan dlm cuaca yg panas...........


Wajib cuba rasa!



Durian & mango crepe ni blh tahan bbrp hari
itu pon kalo kita simpan dlm fridge belah beku tau
tp kan....
x sampai sejam, dh boleh abes berbiji2..
x tahan aku dgn keenakan, kesejukannya..

Ape lg kwn2..
g la order dgn Cuppacake B'Licious 
sodap!
wa cakap lu.....
sebekas ada 6 biji
6 biji = RM10

Ptg td aku g amek kt Esso Batu Pahat Mall
so aku x tau blh ke x kalo crepes ni dipos
sbbnya dia ada eskim kan...
kalo nk dipos, cmne plak gaya lelehan eskimnya kan??
hehehehhe





Just the two of us...

Assalamualaikum w.b.r

JUST THE TWO OF US..

Letih noks aku drive ber2 je dgn Darwisy
dr Kluang - KL
sekian lama aku x drive sejauh itu
sejak dr aku bersalinkan Darwisy...

Post yg lepas aku cite psl kerunsingan aku nk bermesyuarat
dan selepas menimbang tara segala segi
aku&kandaku amek kata sepakat 
utk membawa Darwisy pergi bersama aku hari Rabu yg lepas

Sesungguhnya perjalanan 4jam itu adalah satu perjalanan yg agak mencabar bg aku 
sbb nk melayan kerenah Darwisy di sepanjang perjalanan

Jam 7.45 pg kami dh mula gerak dr umah
singgah beli kueh, nasi lemak
sarap dl keta
time tu emosi Darwisy still ok & fresh..
heheheh

Singgah isi minyak kt Petronas sebelum masuk tol Ayer Hitam
sempat belikan menan bomba yg dipilih SENDIRI oleh si bujang itu



Excited koyak plastik menan



Taraa....
si bomba


X lama selepas berseronok dgn si bombas
Darwisy mula sleepy..
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......................
dgn aku2 pon sleepy...
huarghh......


Jelingan budak ngantuk..



Mula pejam mata..




Terlentok ke sana ke mari



Finally....

Kisah x berhenti setakat dia tido
aku stop kt R&R Pagoh utk betulkan car seat dia
dan..............
dia terjaga!
terus mengaruk...
"Darwisy x nk bomba..Darwisy nk menan lain yg kt Petonas tu.."
"Jom kita pusing balik...TUKAR menan lain"
pergh...kegilaan apakah ini?

Korang bayangkan dr mula dia suh pusing balik dan duk elok dlm car seat
sehinggala ke acara lompat pagar ke luar dr car seat smbil mengamuk
adus!!!!!

Habes kuar suma bunga2 silat yg aku belajar ms kt sekolah dl tau
jenuh!
lastly aku stop kt R&R Seremban
g Petronas, beli menan yg dia nak..

Sepatutnya dia nk menan hewan2
tp kt situ xda
yg ada hanyalah menan dinasor
so...bedal jela
tp sblm aku byr, aku tnye siap2...
betul nk yg  ni?pasni dh x boleh tukar2 lg tau..
haru biru merah kuning betol la...

Alhamdulillah kami selamat smpai Shah Alam dlm jam 11.30 pg
aku singgah PH Gallery jap
beli Tutti Frutti
tunggu mak aku balik sekolah
then baru kami gerak balik Sungai Buloh dlm jam 1.00 tgh..

Hopefully time balik Kluang nnt dia x la wat perangai lg
kalo x, bertambah merapu la bunga silat aku!!!

Tangisan Darwisy

Assalamualaikum w.b.r

Esok aku bakal menghadiri mesyuarat di Hotel Flamingo, Ampang
dan ini adalah kali ke2 aku bakal meninggalkan Darwisy bersama kandaku di rumah
dan kali ini aku pergi selama 3 hari
bukan seperti yg pertama kali, aku hanya pergi sehari semalam shj
maka Darwisy masih lg boleh bertahan


Surat yg meruntun hati aku...


Untuk mesyuarat kali ini
aku dan kandaku telah mula memujuk & bgtau Darwisy sedari 2 minggu lepas lg
dan hasilnya, bkn dia mendengar kata
lagi menangis berjujuran air mata, adala...

Sedari minggu lepas dia dh mula menangis kt umah Tok Mah
sedari minggu lepas dia dh mula x nk ayah yg amek dr umah Tok Mah
sambil menangis, dia kata "Darwisy nk ikot bonda g hotel.."
Darwisy nk ikot bonda g mesyuarat.."
"Darwisy nk ikot bonda g school jauh.."
aduhai anak..sayu ati bonda..

Kata Tok Mah pg td, 
pg semalam Darwisy dh mula nangis lg nk ikot aku
sepanjang petang semalam Darwisy menangis hingga ke malam
sampai naik lebam mata dia
penangan anak susu ibbetol la si Darwisy ni...

Antara opsyen yg boleh kami buat :
1. tinggalkan Darwisy kt umah kongsi kami yg belum lg siap renovate ni
2. ikot aku g KL tp time siang2, dia ikot mak aku g sekolah..

Sampai ptg ni, kami still x tau nk pilih yg mana...





International Benchmark Program : Singapore

Assalamualaikum w.b.r

17 Sept 2012 yg lepas
sekolah aku telah selamat ke Madrasah Al-Irsyad Al-Islamiah, Singapore
atas tujuan Program Penanda Aras Pengantarabangsaan

Seperti kebiasaannya aku& kak Lin melantik diri sendiri sebagai agen pelancongan bg lawatan tersebut
dan kami sendiri memandai2 melantik bbrp lg AJK di bawah naungan agensi pelancongan kami ini spt:
1. AJK cenderahati
2. AJK makanan
3. AJK paspot
4. AJK borang kebenaran keluar negara

dan setelah AJK rombongan cik kiah berhempas pulasan selama bbrp bulan 
Alhamdulillah semua ahli rombongan selamat pergi dan pulang ke Malaysia dgn selamat&penat
hehehehhe..

Bayaran sebanyak RM60 telah dikutip bg setiap ahli rombongan yg nk DUDUK atas kusi sendiri dlm bas
dan RM10 bg yg duduk dipangkuan ibu/ayah/kakak/abang masing2
bayaran tersebut digunakan utk membayar :
1. bayaran sewa bas
2. bayaran tourist guide di Singapore
3. sarapan pagi + goodies
4. souveniers utk madrasah yg kami lawati
(xde la mahal sgt kan..)

Mengikut tentatif, kami perlu bertolak seawal jam 5.15 pg dari SMK Bandar T6, Kluang
sbb kami perlu tiba di madrasah tersebut kira2 jam 9.00pg
bukan jauh sgt pon Kluang ke Singapore
2jam perjalanan dh sampai
tp kami kena berwaspada kerana terdapat ahli2 rombongan yg menggunakan paspot berkumpulan
dan ahli rombongan kami kali ini menjangkau sehingga 2 bas penuh!

Setelah AJK makanan mengedarkan sandwich utk sarapan pg dan goodies bag.
kami memulakan perjalanan lebih kurang jam 5.30 pg 
dan bacaan doa di bas 1 telah dibaca oleh Imam Muda Asrul (kandaku tersayang)

Kami berhenti di sebuah masjid di Simpang Renggam utk solat subuh lebih kurang jam 6.00 pg
dan meneruskan perjalanan lebih kurang jam 6.20 pg
kami terpaksa melalui Woodlands utk menyeberang ke Singapore kerana tourist guide hanya akan menunggu di Woodlands
dan sebelum menyeberangi Tambak Johor
kami berhenti sarapan di sebuah restoran mamak di area Tambak Johor(ni x termasuk dalam tentatif)

Kami stuck di imigresen selama lebih kurang 2 jam
gila lama kan!
ahli2 rombongan yg menggunakan paspot persendirian xde masalah
yg jd sangkut ialah yg guna group paspot
tukang cek nama tu mengeja nama diorang satu persatu
GILO ko apo???
baru keje gamaknya
aku dgn kak Lin kemain berapi jiwa raga mengenangkan kelewatan kami ni
takot2 madrasah tu tutup gate, x bg masuk!!!

Kami tiba di hadapan Madrasah kebih kurang jam 11 pg
2 jam lewat dr ETA sepatotnya
kami disambut oleh sebuah Masjid yg tersergam indah di kawasan madrasah tu
cantik, besar.aku kagum.


Darwisy nk amek video
patotnya aku yg pegang handycam tu
tp dek kerana Darwisy nk kacau, terpaksa Zaza yg take over...



7 tingkat bangunan sekolah
tinggi kan..


us
Darwisy merajok x nak amek gambar 
(kami pakai baju koperat sekolah)



Sesi penerangan, soal jawab


our gift



the ahli of rombongan cik kiah



bebudak primary school
yg secondary tgh exam minggu tu



Darwisy geram nk main dam kt lantai


Lepas g madrasah sepatotnya kami ke Arab Street utk lunch + shopping heheheh
tp dh terlewat 2jam dr tentatif, terpaksa terus ke Sentosa Island
dan sebelum ke Sentosa Island,kami singgah dulu di Merlion
kami sekeluarga x turun bas sbb Darwisy tgh tdo
lgpon kami dh penah bergambar dgn si singa muntahkan air tu..


Foto 2010 kt Merlion



All the ahli rombongan cik Kiah di dpn globe USS



kemain suka si Darwsiy kena lanting2 cmtu

Orang lain dok ke sana kemari kt area Sentosa Island tu
kitorang dh kepenatan, duk diam+makan
lgpon dh ke USS last year
so xda mende nk dibeli2 urk souvenir



Kt depan Candylicious kt Sentosa Island



Pon kt depan kedai candy tu


Cantik kan candy yg tergantung tu


kandaku cuba makan cokat keras!

Lebih kurang jam 7.00 mlm kami bergerak pulang ke Malaysia
melalui Link Kedua
xdela sesak sgt......Alhamdulillah

SGM : How Breastfeeding Affects Mothering & Fathering

Assalamualaikum w.b.r

Setelah sekian lama aku x join berSGM (support group meeting) dgn kwn2 bf aku yg lain
pejam celik pejam celik dh bulan 10
plak tu turn aku & Salwa plak yg kena handle SGM kali ni


So aku nk ajak kwn2, suami kwn2, MIL, FIL, SIL,BIL kwn2 utk sm2 memeriahkan SGM kali ni
berikut ialah detail SGM bulan Oktober ni





Tajuk    : How Breastfeeding Affects Mothering & Fathering
Tarikh   : 20 Oktober 2012
Masa     : 2.00 ptg
Tempat : Taman Awam, Setia Tropika, Johor Bahru
Menu    : Pot luck

Antara perkara yang bakal dibincangkan ialah
  • menjadikan ibu lebih bijak mengatur masa dirumah utk rutin menyusu serta tugas2 lain
  • bapa pula akan lebih prihatin dan membantu apa yg perlu 



  • mengeratkan hubungan anak dengan bapa
  • dan lain2...
Makanya kalo kwn2 ada banyak persoalan yg ingin dibincangkan
jom la join program kami ni...

Demam Denggi vs Demam Campak

Assalamualaikum w.b.r

Sabtu lepas Darwisy tetibe je demam
penyek je dia sampaikan hajat nk mandi swimming pool (la sgt...) kt umah mak aku pn terbantot
dan tetibe je dia nk ikot aku & kandaku ke Ikea 
yg mana dia pada mulanya mmg x nk ikot disebabkan ada 'pool' br kt umah mak aku tu

Mungkin sbb dia x sedap bdn, dia nk ikot kami (nk memenyek dgn aku la tu...)
sepanjang di Ikea mmg aku kena dukung je dia
ketika makan pn dia tertido
dan elok je kami selesai makan & menapau makanan
tiba2 dia muntah!

Aku panik sbb masa tu tgh kt meja mkn
org keliling tgh makan
kalo aku bia dia muntah atas lantai..........mmg haru
sian kt org lain yg tgh mkn
makanya aku tadah la muntah anak aku tu dgn pinggan makan aku
yek yek kn...tp dh xda jln lain
huhuhhu
penuh 1 pinggan tu dgn cecair Darwisy
sian anak bonda.....

Ahadnya plak tb2 Darwisy menggaru2 kegatalan
sbnrnya since Sabtu mlm Ahad lg dia dh menggaru
aku assume dia gatal sbb alergi
so aku x la amek kesah sgt
just sapu dgn krim Papaw je

Tp kegatalan selepas mandi tu teruk sgt
sampai naik bintat2 kt kaki & badan
aku ingat sbb dia pakai bedak baby yg dh lama x abes
alergi lg kononnya tp mcm teruk je

So Ahad mlm Isnin kami ke klinik setelah tiba dr Sungai Buloh
kt klinik, doktor attachment plak yg on duty
muda belia lg...
dia diagnose anak aku mcm kena demam DENGGI!
pergh...gile ke?
x kan la denggi menggatal smpai cmtu sekali
siap dia suh g spital, amek sample darah....

Aku siap ragu2 lg tau mlm tu
langsung dia x bg Darwisy ubat demam ke, ubat tahan gatal ke ubat sapu ke...
gila tol..aku yg ngadu sakit tekak ni
siap dpt ubat demam, ubat batuk, antibiotik lg
mcm PELIK sgt...
tp kitorang still x g spital utk amek sample darah

Isnin pas aku balik sekolah
terus ku bawa ke klinik dekat umah ni
hmmmmppphhhhh....demam CAMPAK rupanye
kata Doktor Jannah...
baru lega isi perot aku

Darwisy posing bersama ubat2nya...



Dapat la Darwisy ubat tahan gatal, ubat sapu & sabun mandi
ubat demam doc  x bg sbb aku kata dh ada panadol syrup kt umah
dan sampai hari ni walau demam Darwisy dh kebah
tp kegatalannya masih ada
sian aku tgk kt bdn, bontot, kaki dia
merah2 mcm lobster tau...

Sian kan kt dia....


Hope Darwisy cpt sembuh ye anak...

p/s : Doktor Jamaliah pernah ajar kitorang..dia kata kalo demam denggi, bila kita tekan2 tempat yg berbintik2, merah tu....warnanya tetap merah selepas ditekan. tp kalo warna kulit berubah jd kaler putih, makna bukan denggi..





Mood Raya yg dh basi......

Assalamualaikum w.b.r

Pedulik ape aku kan
basi ke x
aku nk gak tempek gambar2 Aidilfitri yg lalu kt sini

Korang tolong la 
tolong la tengok eh..
ala..tgk je pon...hehehhehe








My love...





Darwisy ada gaya seorang abang x?hehhehe



My SILs



Darwisy's special habit

Assalamualaikum w.b.r

Aku rasa aku belum pernah cite pasal habit anak bujang aku ni
habit yg dia mulakan semenjak dia tau memegang menan...
maknanya dh lama la anak aku ni ada habit agak pelik ni
tp aku je yg x sempat2 nk stori mori kt blog aku nih
hihiihhihii

Setiap kali nk tido
Darwisy WAJIBulghunnah pilih menan2 dia
cthnya : trains, cars, tractor, ...,......
JARANG sgt dia pilih soft toys

Dan suma mainan yg dh TERpilih ni
akan dibawa bersama ketika aku breastfeeding dia sampai la di tetido
mainan2 tu akan diletakkan di antara aku dan dia..
makanya korang dpt imejin x betapa sengsaranya aku????

Abes perot aku ni kena sondol dgn segala menan2 dia tu tau
kalo time dia bwk soft toys, x pe lg
time dia bwk menan2 yg keras2 tu yg aku x sanggup tu!!!

Sampai bila la nk hilang habit dia ni???
oleh kerana aku masih lg breastfeed dia smpai skang ni
jadi smpai skang ni gak la dia masih bwk menan2 bersama2 ketika tido.......
ntah bila la dia nk wean off pn, aku x tau....
sbb aku x nk paksa2 dia wean off
biar Darwisy sendiri decide bl dia nk wean off dr breastfeed
sbb dia dh masuk 3 tahun 6 bulan...:)


*korang bayangkan la aku tido kt bedsheet yg kuning2
Darwisy bf dr bedsheet yg katun2 tu
masyaAllah.......:)

Oct 25, 2012

Durian crepe!

Assalamualaikum w.b.r

Korang penah makan durian crepe x?
ala..yg slalu orang dok tempek kt fb tu..
slama ni aku x terbuka ati nk order tau
mana x nye..
dh kena penangan gambar RVC Makcik Rehan kan..
so yg lain dh x dipandang...

Tp tetiba je 2 hari lepas aku blh terorder durian crepe & mango crepe
tgk gambar mcm ala2..ado2 je rasenya
tp bila dh makan....
pergh!!!!!!!!!
nikmat x terkata....

Setiap gigitan 
setiap yg ditelan
memang menikmatkan...

Kulit luarnya, aku x tau cmne dia buat
kt dlmnya ada lapisan eskim dan durian...
kalo yg mango crepe plak ada lapisan eskim dgn mango
sejuk....
mmg seswai dimakan dlm cuaca yg panas...........


Wajib cuba rasa!



Durian & mango crepe ni blh tahan bbrp hari
itu pon kalo kita simpan dlm fridge belah beku tau
tp kan....
x sampai sejam, dh boleh abes berbiji2..
x tahan aku dgn keenakan, kesejukannya..

Ape lg kwn2..
g la order dgn Cuppacake B'Licious 
sodap!
wa cakap lu.....
sebekas ada 6 biji
6 biji = RM10

Ptg td aku g amek kt Esso Batu Pahat Mall
so aku x tau blh ke x kalo crepes ni dipos
sbbnya dia ada eskim kan...
kalo nk dipos, cmne plak gaya lelehan eskimnya kan??
hehehehhe





Oct 20, 2012

Just the two of us...

Assalamualaikum w.b.r

JUST THE TWO OF US..

Letih noks aku drive ber2 je dgn Darwisy
dr Kluang - KL
sekian lama aku x drive sejauh itu
sejak dr aku bersalinkan Darwisy...

Post yg lepas aku cite psl kerunsingan aku nk bermesyuarat
dan selepas menimbang tara segala segi
aku&kandaku amek kata sepakat 
utk membawa Darwisy pergi bersama aku hari Rabu yg lepas

Sesungguhnya perjalanan 4jam itu adalah satu perjalanan yg agak mencabar bg aku 
sbb nk melayan kerenah Darwisy di sepanjang perjalanan

Jam 7.45 pg kami dh mula gerak dr umah
singgah beli kueh, nasi lemak
sarap dl keta
time tu emosi Darwisy still ok & fresh..
heheheh

Singgah isi minyak kt Petronas sebelum masuk tol Ayer Hitam
sempat belikan menan bomba yg dipilih SENDIRI oleh si bujang itu



Excited koyak plastik menan



Taraa....
si bomba


X lama selepas berseronok dgn si bombas
Darwisy mula sleepy..
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......................
dgn aku2 pon sleepy...
huarghh......


Jelingan budak ngantuk..



Mula pejam mata..




Terlentok ke sana ke mari



Finally....

Kisah x berhenti setakat dia tido
aku stop kt R&R Pagoh utk betulkan car seat dia
dan..............
dia terjaga!
terus mengaruk...
"Darwisy x nk bomba..Darwisy nk menan lain yg kt Petonas tu.."
"Jom kita pusing balik...TUKAR menan lain"
pergh...kegilaan apakah ini?

Korang bayangkan dr mula dia suh pusing balik dan duk elok dlm car seat
sehinggala ke acara lompat pagar ke luar dr car seat smbil mengamuk
adus!!!!!

Habes kuar suma bunga2 silat yg aku belajar ms kt sekolah dl tau
jenuh!
lastly aku stop kt R&R Seremban
g Petronas, beli menan yg dia nak..

Sepatutnya dia nk menan hewan2
tp kt situ xda
yg ada hanyalah menan dinasor
so...bedal jela
tp sblm aku byr, aku tnye siap2...
betul nk yg  ni?pasni dh x boleh tukar2 lg tau..
haru biru merah kuning betol la...

Alhamdulillah kami selamat smpai Shah Alam dlm jam 11.30 pg
aku singgah PH Gallery jap
beli Tutti Frutti
tunggu mak aku balik sekolah
then baru kami gerak balik Sungai Buloh dlm jam 1.00 tgh..

Hopefully time balik Kluang nnt dia x la wat perangai lg
kalo x, bertambah merapu la bunga silat aku!!!

Oct 16, 2012

Tangisan Darwisy

Assalamualaikum w.b.r

Esok aku bakal menghadiri mesyuarat di Hotel Flamingo, Ampang
dan ini adalah kali ke2 aku bakal meninggalkan Darwisy bersama kandaku di rumah
dan kali ini aku pergi selama 3 hari
bukan seperti yg pertama kali, aku hanya pergi sehari semalam shj
maka Darwisy masih lg boleh bertahan


Surat yg meruntun hati aku...


Untuk mesyuarat kali ini
aku dan kandaku telah mula memujuk & bgtau Darwisy sedari 2 minggu lepas lg
dan hasilnya, bkn dia mendengar kata
lagi menangis berjujuran air mata, adala...

Sedari minggu lepas dia dh mula menangis kt umah Tok Mah
sedari minggu lepas dia dh mula x nk ayah yg amek dr umah Tok Mah
sambil menangis, dia kata "Darwisy nk ikot bonda g hotel.."
Darwisy nk ikot bonda g mesyuarat.."
"Darwisy nk ikot bonda g school jauh.."
aduhai anak..sayu ati bonda..

Kata Tok Mah pg td, 
pg semalam Darwisy dh mula nangis lg nk ikot aku
sepanjang petang semalam Darwisy menangis hingga ke malam
sampai naik lebam mata dia
penangan anak susu ibbetol la si Darwisy ni...

Antara opsyen yg boleh kami buat :
1. tinggalkan Darwisy kt umah kongsi kami yg belum lg siap renovate ni
2. ikot aku g KL tp time siang2, dia ikot mak aku g sekolah..

Sampai ptg ni, kami still x tau nk pilih yg mana...





Oct 13, 2012

International Benchmark Program : Singapore

Assalamualaikum w.b.r

17 Sept 2012 yg lepas
sekolah aku telah selamat ke Madrasah Al-Irsyad Al-Islamiah, Singapore
atas tujuan Program Penanda Aras Pengantarabangsaan

Seperti kebiasaannya aku& kak Lin melantik diri sendiri sebagai agen pelancongan bg lawatan tersebut
dan kami sendiri memandai2 melantik bbrp lg AJK di bawah naungan agensi pelancongan kami ini spt:
1. AJK cenderahati
2. AJK makanan
3. AJK paspot
4. AJK borang kebenaran keluar negara

dan setelah AJK rombongan cik kiah berhempas pulasan selama bbrp bulan 
Alhamdulillah semua ahli rombongan selamat pergi dan pulang ke Malaysia dgn selamat&penat
hehehehhe..

Bayaran sebanyak RM60 telah dikutip bg setiap ahli rombongan yg nk DUDUK atas kusi sendiri dlm bas
dan RM10 bg yg duduk dipangkuan ibu/ayah/kakak/abang masing2
bayaran tersebut digunakan utk membayar :
1. bayaran sewa bas
2. bayaran tourist guide di Singapore
3. sarapan pagi + goodies
4. souveniers utk madrasah yg kami lawati
(xde la mahal sgt kan..)

Mengikut tentatif, kami perlu bertolak seawal jam 5.15 pg dari SMK Bandar T6, Kluang
sbb kami perlu tiba di madrasah tersebut kira2 jam 9.00pg
bukan jauh sgt pon Kluang ke Singapore
2jam perjalanan dh sampai
tp kami kena berwaspada kerana terdapat ahli2 rombongan yg menggunakan paspot berkumpulan
dan ahli rombongan kami kali ini menjangkau sehingga 2 bas penuh!

Setelah AJK makanan mengedarkan sandwich utk sarapan pg dan goodies bag.
kami memulakan perjalanan lebih kurang jam 5.30 pg 
dan bacaan doa di bas 1 telah dibaca oleh Imam Muda Asrul (kandaku tersayang)

Kami berhenti di sebuah masjid di Simpang Renggam utk solat subuh lebih kurang jam 6.00 pg
dan meneruskan perjalanan lebih kurang jam 6.20 pg
kami terpaksa melalui Woodlands utk menyeberang ke Singapore kerana tourist guide hanya akan menunggu di Woodlands
dan sebelum menyeberangi Tambak Johor
kami berhenti sarapan di sebuah restoran mamak di area Tambak Johor(ni x termasuk dalam tentatif)

Kami stuck di imigresen selama lebih kurang 2 jam
gila lama kan!
ahli2 rombongan yg menggunakan paspot persendirian xde masalah
yg jd sangkut ialah yg guna group paspot
tukang cek nama tu mengeja nama diorang satu persatu
GILO ko apo???
baru keje gamaknya
aku dgn kak Lin kemain berapi jiwa raga mengenangkan kelewatan kami ni
takot2 madrasah tu tutup gate, x bg masuk!!!

Kami tiba di hadapan Madrasah kebih kurang jam 11 pg
2 jam lewat dr ETA sepatotnya
kami disambut oleh sebuah Masjid yg tersergam indah di kawasan madrasah tu
cantik, besar.aku kagum.


Darwisy nk amek video
patotnya aku yg pegang handycam tu
tp dek kerana Darwisy nk kacau, terpaksa Zaza yg take over...



7 tingkat bangunan sekolah
tinggi kan..


us
Darwisy merajok x nak amek gambar 
(kami pakai baju koperat sekolah)



Sesi penerangan, soal jawab


our gift



the ahli of rombongan cik kiah



bebudak primary school
yg secondary tgh exam minggu tu



Darwisy geram nk main dam kt lantai


Lepas g madrasah sepatotnya kami ke Arab Street utk lunch + shopping heheheh
tp dh terlewat 2jam dr tentatif, terpaksa terus ke Sentosa Island
dan sebelum ke Sentosa Island,kami singgah dulu di Merlion
kami sekeluarga x turun bas sbb Darwisy tgh tdo
lgpon kami dh penah bergambar dgn si singa muntahkan air tu..


Foto 2010 kt Merlion



All the ahli rombongan cik Kiah di dpn globe USS



kemain suka si Darwsiy kena lanting2 cmtu

Orang lain dok ke sana kemari kt area Sentosa Island tu
kitorang dh kepenatan, duk diam+makan
lgpon dh ke USS last year
so xda mende nk dibeli2 urk souvenir



Kt depan Candylicious kt Sentosa Island



Pon kt depan kedai candy tu


Cantik kan candy yg tergantung tu


kandaku cuba makan cokat keras!

Lebih kurang jam 7.00 mlm kami bergerak pulang ke Malaysia
melalui Link Kedua
xdela sesak sgt......Alhamdulillah

Oct 7, 2012

SGM : How Breastfeeding Affects Mothering & Fathering

Assalamualaikum w.b.r

Setelah sekian lama aku x join berSGM (support group meeting) dgn kwn2 bf aku yg lain
pejam celik pejam celik dh bulan 10
plak tu turn aku & Salwa plak yg kena handle SGM kali ni


So aku nk ajak kwn2, suami kwn2, MIL, FIL, SIL,BIL kwn2 utk sm2 memeriahkan SGM kali ni
berikut ialah detail SGM bulan Oktober ni





Tajuk    : How Breastfeeding Affects Mothering & Fathering
Tarikh   : 20 Oktober 2012
Masa     : 2.00 ptg
Tempat : Taman Awam, Setia Tropika, Johor Bahru
Menu    : Pot luck

Antara perkara yang bakal dibincangkan ialah
  • menjadikan ibu lebih bijak mengatur masa dirumah utk rutin menyusu serta tugas2 lain
  • bapa pula akan lebih prihatin dan membantu apa yg perlu 



  • mengeratkan hubungan anak dengan bapa
  • dan lain2...
Makanya kalo kwn2 ada banyak persoalan yg ingin dibincangkan
jom la join program kami ni...

Oct 4, 2012

Demam Denggi vs Demam Campak

Assalamualaikum w.b.r

Sabtu lepas Darwisy tetibe je demam
penyek je dia sampaikan hajat nk mandi swimming pool (la sgt...) kt umah mak aku pn terbantot
dan tetibe je dia nk ikot aku & kandaku ke Ikea 
yg mana dia pada mulanya mmg x nk ikot disebabkan ada 'pool' br kt umah mak aku tu

Mungkin sbb dia x sedap bdn, dia nk ikot kami (nk memenyek dgn aku la tu...)
sepanjang di Ikea mmg aku kena dukung je dia
ketika makan pn dia tertido
dan elok je kami selesai makan & menapau makanan
tiba2 dia muntah!

Aku panik sbb masa tu tgh kt meja mkn
org keliling tgh makan
kalo aku bia dia muntah atas lantai..........mmg haru
sian kt org lain yg tgh mkn
makanya aku tadah la muntah anak aku tu dgn pinggan makan aku
yek yek kn...tp dh xda jln lain
huhuhhu
penuh 1 pinggan tu dgn cecair Darwisy
sian anak bonda.....

Ahadnya plak tb2 Darwisy menggaru2 kegatalan
sbnrnya since Sabtu mlm Ahad lg dia dh menggaru
aku assume dia gatal sbb alergi
so aku x la amek kesah sgt
just sapu dgn krim Papaw je

Tp kegatalan selepas mandi tu teruk sgt
sampai naik bintat2 kt kaki & badan
aku ingat sbb dia pakai bedak baby yg dh lama x abes
alergi lg kononnya tp mcm teruk je

So Ahad mlm Isnin kami ke klinik setelah tiba dr Sungai Buloh
kt klinik, doktor attachment plak yg on duty
muda belia lg...
dia diagnose anak aku mcm kena demam DENGGI!
pergh...gile ke?
x kan la denggi menggatal smpai cmtu sekali
siap dia suh g spital, amek sample darah....

Aku siap ragu2 lg tau mlm tu
langsung dia x bg Darwisy ubat demam ke, ubat tahan gatal ke ubat sapu ke...
gila tol..aku yg ngadu sakit tekak ni
siap dpt ubat demam, ubat batuk, antibiotik lg
mcm PELIK sgt...
tp kitorang still x g spital utk amek sample darah

Isnin pas aku balik sekolah
terus ku bawa ke klinik dekat umah ni
hmmmmppphhhhh....demam CAMPAK rupanye
kata Doktor Jannah...
baru lega isi perot aku

Darwisy posing bersama ubat2nya...



Dapat la Darwisy ubat tahan gatal, ubat sapu & sabun mandi
ubat demam doc  x bg sbb aku kata dh ada panadol syrup kt umah
dan sampai hari ni walau demam Darwisy dh kebah
tp kegatalannya masih ada
sian aku tgk kt bdn, bontot, kaki dia
merah2 mcm lobster tau...

Sian kan kt dia....


Hope Darwisy cpt sembuh ye anak...

p/s : Doktor Jamaliah pernah ajar kitorang..dia kata kalo demam denggi, bila kita tekan2 tempat yg berbintik2, merah tu....warnanya tetap merah selepas ditekan. tp kalo warna kulit berubah jd kaler putih, makna bukan denggi..





Mood Raya yg dh basi......

Assalamualaikum w.b.r

Pedulik ape aku kan
basi ke x
aku nk gak tempek gambar2 Aidilfitri yg lalu kt sini

Korang tolong la 
tolong la tengok eh..
ala..tgk je pon...hehehhehe








My love...





Darwisy ada gaya seorang abang x?hehhehe



My SILs



Oct 2, 2012

Darwisy's special habit

Assalamualaikum w.b.r

Aku rasa aku belum pernah cite pasal habit anak bujang aku ni
habit yg dia mulakan semenjak dia tau memegang menan...
maknanya dh lama la anak aku ni ada habit agak pelik ni
tp aku je yg x sempat2 nk stori mori kt blog aku nih
hihiihhihii

Setiap kali nk tido
Darwisy WAJIBulghunnah pilih menan2 dia
cthnya : trains, cars, tractor, ...,......
JARANG sgt dia pilih soft toys

Dan suma mainan yg dh TERpilih ni
akan dibawa bersama ketika aku breastfeeding dia sampai la di tetido
mainan2 tu akan diletakkan di antara aku dan dia..
makanya korang dpt imejin x betapa sengsaranya aku????

Abes perot aku ni kena sondol dgn segala menan2 dia tu tau
kalo time dia bwk soft toys, x pe lg
time dia bwk menan2 yg keras2 tu yg aku x sanggup tu!!!

Sampai bila la nk hilang habit dia ni???
oleh kerana aku masih lg breastfeed dia smpai skang ni
jadi smpai skang ni gak la dia masih bwk menan2 bersama2 ketika tido.......
ntah bila la dia nk wean off pn, aku x tau....
sbb aku x nk paksa2 dia wean off
biar Darwisy sendiri decide bl dia nk wean off dr breastfeed
sbb dia dh masuk 3 tahun 6 bulan...:)


*korang bayangkan la aku tido kt bedsheet yg kuning2
Darwisy bf dr bedsheet yg katun2 tu
masyaAllah.......:)