always cherish the golden moment before it passes by

Phuket : Day 2; Fantasea Show

Assalamualaikum w.b.r

Dalam kepeningan menanda kertas trial pekse budak2 SPM
dalam kepayahan menyiapkan nota2 budak2 form 4
dalam kesakitan tekak n tulang temulang dek disebabkan kebatukan
ku gagahi jari jemari comel ku untuk menyambung citer pasal Phuket 

Kalo lupa, 
jom wat revision entri2 lalu :


As storied before
kitorang dh bli tiket golden seat
dan janji dgn pick up van tu kol 6 ptg
so dh siap2 mandi pas busuk2 g safari siang td
siap2 solat terus turun ke lobi


tara.....
pick up van kami
ada 2 couple dr Malaysia masih aman tau
suka suka suka

Phuket Fantasea ni sbnrnya cm cultural theme park gitew
terbahagi kpd 3 bahagian:
1. Festival Village
2. Dinner kt Golden Kinnaree Buffet Restaurant
3. Persembahan Fantasea of a Kingdom kt Palace of the Elephant



kt depan tempat pick up ticket
siap ada penyambut2 tetamu yg pakai pakaian tradisional Thailand
cantiks tau baju2nya, orang2nya...



sawadikaap....
haa...kan aku dh cakap td
cantiks kan aku..
*puuiiiii
hahahhahaha



Photo shooting jap kt luar tu
sbb kalo dh mlm bl kuar nn
dh x nampak sgt menatang2 cantik kt luar ni




Ada kolam ikan
banyaaaakkkkkkkkkkk giler ikan dlm tu




Replika alat2 muzik yg besar2 tu
diorang hang kt bukit batu kapur tu



ni aku x tau menatang ape
agak2 nye diorang punye dewa2 kot




Ni kat entrance
kt belakang nuuun
tempat present ticket kita ye



Mula2 masuk dh kagum tgk replika byk yang cantik sangats....
siap berlampu bagai tau
*nampak x sticker kt baju kanda ku tu
tu sticker utk org yg bli ticket dgn dinner package 




Mari naik beca...



Ada jual2 barangan kraf Thai kt dlm ni



Ni ha nama buffet restaurant tu
jgn silap masuk tau
sbb kt tempat mula2 masuk td pn ada 1 restaurant
tp kecik
ni masuk lagi jauh ke belakang
dinner start dr 6.00 ptg sampai 9.00 mlm



Kt entrance dinning hall yg besar gilak



Ni gambar dr adik google
seat kt dlm dining hall yang gabak




Jangan risau
ada halal food kt sini
siap ada halal section tau




No seat kitorang utk dinner



Antara menu yg ada



Burp...alhamdulillah
dh kenyang
terus kuar n photo shooting lagik


Very the happening tau dik2 non
tu sbnrnya tempat kitorang nk tgk Fantasea show tu
ala2 cm Istana Budaya kt Malaysia ni



Ada byk gajah kt laluan masuk
cepat!!!show start at 9.00 pm
but gates open as early as 8.30 pm


Ni pon i google je tau


Oleh kerana theater stage ni besar sgt2
duk kt golden seat tu pn mcm dh nk ke bahagian tepi
kalo yg tepi tu 
mmg la sgt2 tepi....
kitorang yg duk kt seat E pn dh x terasa centre nya tau...

Masuk tgk show ni
x blh bwk gadget2 cm kamera, video cam, handphone
suma kena simpan kt tempat khas
siap kna scan lg pas simpan barang
kalo degil sgt2
nk gk bwk masuk gadget2 uolls tu
pandai2 la ngelat eh

Makanya iolls x dptla nk mensnap apa2 gambar kt dlm ni time show
jadinya iolls pn google2 la lg

Sbnrnya kan
Fantasea show ni citer tentang asal usul Kamala
Kamala ni ialah 1 tempat kt Phuket ni
tempat di mana Phuket Fantasea ni terletak

Show ni sbnrnya adalah yg paling besar sekali kt Phuket ni
ada mcm2 dlmnya
ada yg terbang2, bergayut2, ada yg terjun2 dr syiling pn ada tau
yg paling aku kagum ialah haiwan2 yg terlibat ketika show
ada burung, gajah, kerbau, ayam dll
sumanya boleh bergerak pada arah2 yg telah ditentukan tanpa ada masalah
xde pn birds tu tersilap terbang ke arah penonton
ayam2 pn xde yg tercicir2 terbang2 ke sana sini x tentu hala

Haa.....lg 1 kan
oleh kerana ada byk sgt gajah
diorang dh stand by cleaning staff
sbb gajah2 ni suka2 hati dia je nk poo ke nk shi2 ke kt atas stage tu
kuar je kumbahan haiwan2 tu
terus je diorg sodok, sapu, mop
sbb diorg berlakon x pakai kasut tau
so diorang main jalan je atas bekas2 kumbahan tadi...

Pada aku la kan..
mmg berbaloi2 g tgk show ni tau
dalam 75 minit tu
ko rasa sekejap je
xde sempatnye nk terlelap bagai tau

So kalo ada yg plan nk g Phuket tu
please please please la
g la Phuket Fantasea ni
mmg thumbs up!



Gajah2 yg sweet sgt



Ramai gilak yg terlibat



Abes show je trs beratur nk amek balik harta2 yg kita simpan
yg bagusnya kan
kita tinggal q ikot kaler2 tag kita
so x de la berebut2



Show dh abes
penat sudah....

Dh penat aku mengingat balik citer lm
lenkali aku sambung lg psl day 3 plak ye...

Phuket : Day 2 ; Phuket Mini Safari

Assalamualaikum w.b.r

Lama x sambung cite psl Phuket
Almaklumla...dh abes cuti sek
Dh mula busy...

Kalo nak wat revision entri2 lalu :

Meh baca sambungan cite aku
Kali ni pasal mini safari yg kitorang dh book....

Pakej kami adalah pd pukul 12.30tgh
Yg mn akan ada pick up dr hotel..
Tp blm lg kol 12.30 dh ada receptionist otel call
Sbb driver dh tggu kt lobby
So pas kandaku solat jamak je
Terus kami berlari2 turun ke lobby




Ni bkn tuk2 tau
Ntahapekenamenyentah


Lori pickup ni akan pusing hotel2 lain
Utk amek tourists yg dh book pakej sm cm kitorang
Bl dh penuh lori ni
Br dia gerak g mini safari tu
Lm gk tau sbb naik bukit turun bukit jalannya
Berpaut aku kt tiang2 lori tu takot teghobang la plak kn
Hihihihi

Sblm sampai kt safari yg ktorg tuju
Ada byk lg safari2 lain kt area tu
Sbb byk agen sbnrnya yg offer pakej cenggini

Sebelum sampai kt mini safari tu
Bau busuk taik gajah dh terjah2 idung aku ni
Dh la bulu idung skit
X tertapis bau busuk tu
Yekyekyek tau baunya



Bl gajah byk gila 
Taik dia pn same la byknye



First skali ktorang g tgk snake show
Aku dh ml ngeri dan geli
Wekwek btl la..
Kandaku rileks je
Dh la tempat show tu pn mcm2 je rupanye
Lg wat aku ngeri...


Geli yek yek kn
Kandaku jd volunteer 1st pegang ular tu
dh rupa org Myanmar palk aku tgkkn...
huhuhuhuu


Ni ular tedung aka cobra



Ni dia fang cobra td
Ngeri sey kalo kna gigit!



Darwisy try pegang ular
Tu pn sbb kandaku rasuahkn lolipop



Ni plak king cobra
Gila panjang bdn dia


Pas geli2 ngeri2 tgk ular2
Kitorg proceed tgk monkey show plak


Berdiri tegak cm nk nyanyi lagu kebangsaan plak



Demo nyetnyet petik pokok kelapa



Siap terbang sbb nk shoot bola



Nyet tgh bersalaman dgn nenek saleh ni
pastu duk plak atas kepala dia
dh la nyet tu pas shishi
eeee.......sibbaik aku x jd volunteer



Pas show kita salam sama monkey dl kan,,,



Dh abes tgk nyet terlatih
ktorang trs g tempat baby elephant show


Baby sgt kan.....
sekor je pon baby ni



Baby elephant is kissing my darwisy
Darwisy kata mcm kna sedut je Bonda...



Baby tgh joget2



Baby tgh beramah mesra
hihiiii



Main lagi...



Main bola...
alah..stakat tendang bola kt goal yg xde gola keeper..
aku pon boleh goal kan...



Kasi sedekah kt dia skit...



My brave boy..


Lepas beramah mesra dgn si baby elephant
acara elephant trekking plak
kt kepala elephant tu ada elepahant driver(btol ke istilah aku nih?)
dia bwk naik bukit....
then turun bukit kt celah2 pokok, celah batu


Gayat gak ni
sbb si elephant driver turun bawah
sbb ktorg suh dia snap pics ktorang



Selamat sampai..



Payah gak nk panjat menatang ni tau



Bye2 safari 


On the way balik hotel
ktorang singgah kt Karon View Point
cantik sey ciptaan Allah
ko blh tgk pantai2 yg ada kt bawah bukit tu
cantik sangatssssss

Taraaaaa



Cantik kan



Si hero dh ketiduran ms on the way balik lg
aku menggagahi jua utk mendokonginya


Balik hotel je....
terus berbaringan kepenatan
mlm ni nk g tgk Fantasea Show plak!
so tunggu entri pas ni eh...

Wassalam



Sep 23, 2013

Phuket : Day 2; Fantasea Show

Assalamualaikum w.b.r

Dalam kepeningan menanda kertas trial pekse budak2 SPM
dalam kepayahan menyiapkan nota2 budak2 form 4
dalam kesakitan tekak n tulang temulang dek disebabkan kebatukan
ku gagahi jari jemari comel ku untuk menyambung citer pasal Phuket 

Kalo lupa, 
jom wat revision entri2 lalu :


As storied before
kitorang dh bli tiket golden seat
dan janji dgn pick up van tu kol 6 ptg
so dh siap2 mandi pas busuk2 g safari siang td
siap2 solat terus turun ke lobi


tara.....
pick up van kami
ada 2 couple dr Malaysia masih aman tau
suka suka suka

Phuket Fantasea ni sbnrnya cm cultural theme park gitew
terbahagi kpd 3 bahagian:
1. Festival Village
2. Dinner kt Golden Kinnaree Buffet Restaurant
3. Persembahan Fantasea of a Kingdom kt Palace of the Elephant



kt depan tempat pick up ticket
siap ada penyambut2 tetamu yg pakai pakaian tradisional Thailand
cantiks tau baju2nya, orang2nya...



sawadikaap....
haa...kan aku dh cakap td
cantiks kan aku..
*puuiiiii
hahahhahaha



Photo shooting jap kt luar tu
sbb kalo dh mlm bl kuar nn
dh x nampak sgt menatang2 cantik kt luar ni




Ada kolam ikan
banyaaaakkkkkkkkkkk giler ikan dlm tu




Replika alat2 muzik yg besar2 tu
diorang hang kt bukit batu kapur tu



ni aku x tau menatang ape
agak2 nye diorang punye dewa2 kot




Ni kat entrance
kt belakang nuuun
tempat present ticket kita ye



Mula2 masuk dh kagum tgk replika byk yang cantik sangats....
siap berlampu bagai tau
*nampak x sticker kt baju kanda ku tu
tu sticker utk org yg bli ticket dgn dinner package 




Mari naik beca...



Ada jual2 barangan kraf Thai kt dlm ni



Ni ha nama buffet restaurant tu
jgn silap masuk tau
sbb kt tempat mula2 masuk td pn ada 1 restaurant
tp kecik
ni masuk lagi jauh ke belakang
dinner start dr 6.00 ptg sampai 9.00 mlm



Kt entrance dinning hall yg besar gilak



Ni gambar dr adik google
seat kt dlm dining hall yang gabak




Jangan risau
ada halal food kt sini
siap ada halal section tau




No seat kitorang utk dinner



Antara menu yg ada



Burp...alhamdulillah
dh kenyang
terus kuar n photo shooting lagik


Very the happening tau dik2 non
tu sbnrnya tempat kitorang nk tgk Fantasea show tu
ala2 cm Istana Budaya kt Malaysia ni



Ada byk gajah kt laluan masuk
cepat!!!show start at 9.00 pm
but gates open as early as 8.30 pm


Ni pon i google je tau


Oleh kerana theater stage ni besar sgt2
duk kt golden seat tu pn mcm dh nk ke bahagian tepi
kalo yg tepi tu 
mmg la sgt2 tepi....
kitorang yg duk kt seat E pn dh x terasa centre nya tau...

Masuk tgk show ni
x blh bwk gadget2 cm kamera, video cam, handphone
suma kena simpan kt tempat khas
siap kna scan lg pas simpan barang
kalo degil sgt2
nk gk bwk masuk gadget2 uolls tu
pandai2 la ngelat eh

Makanya iolls x dptla nk mensnap apa2 gambar kt dlm ni time show
jadinya iolls pn google2 la lg

Sbnrnya kan
Fantasea show ni citer tentang asal usul Kamala
Kamala ni ialah 1 tempat kt Phuket ni
tempat di mana Phuket Fantasea ni terletak

Show ni sbnrnya adalah yg paling besar sekali kt Phuket ni
ada mcm2 dlmnya
ada yg terbang2, bergayut2, ada yg terjun2 dr syiling pn ada tau
yg paling aku kagum ialah haiwan2 yg terlibat ketika show
ada burung, gajah, kerbau, ayam dll
sumanya boleh bergerak pada arah2 yg telah ditentukan tanpa ada masalah
xde pn birds tu tersilap terbang ke arah penonton
ayam2 pn xde yg tercicir2 terbang2 ke sana sini x tentu hala

Haa.....lg 1 kan
oleh kerana ada byk sgt gajah
diorang dh stand by cleaning staff
sbb gajah2 ni suka2 hati dia je nk poo ke nk shi2 ke kt atas stage tu
kuar je kumbahan haiwan2 tu
terus je diorg sodok, sapu, mop
sbb diorg berlakon x pakai kasut tau
so diorang main jalan je atas bekas2 kumbahan tadi...

Pada aku la kan..
mmg berbaloi2 g tgk show ni tau
dalam 75 minit tu
ko rasa sekejap je
xde sempatnye nk terlelap bagai tau

So kalo ada yg plan nk g Phuket tu
please please please la
g la Phuket Fantasea ni
mmg thumbs up!



Gajah2 yg sweet sgt



Ramai gilak yg terlibat



Abes show je trs beratur nk amek balik harta2 yg kita simpan
yg bagusnya kan
kita tinggal q ikot kaler2 tag kita
so x de la berebut2



Show dh abes
penat sudah....

Dh penat aku mengingat balik citer lm
lenkali aku sambung lg psl day 3 plak ye...

Sep 16, 2013

Phuket : Day 2 ; Phuket Mini Safari

Assalamualaikum w.b.r

Lama x sambung cite psl Phuket
Almaklumla...dh abes cuti sek
Dh mula busy...

Kalo nak wat revision entri2 lalu :

Meh baca sambungan cite aku
Kali ni pasal mini safari yg kitorang dh book....

Pakej kami adalah pd pukul 12.30tgh
Yg mn akan ada pick up dr hotel..
Tp blm lg kol 12.30 dh ada receptionist otel call
Sbb driver dh tggu kt lobby
So pas kandaku solat jamak je
Terus kami berlari2 turun ke lobby




Ni bkn tuk2 tau
Ntahapekenamenyentah


Lori pickup ni akan pusing hotel2 lain
Utk amek tourists yg dh book pakej sm cm kitorang
Bl dh penuh lori ni
Br dia gerak g mini safari tu
Lm gk tau sbb naik bukit turun bukit jalannya
Berpaut aku kt tiang2 lori tu takot teghobang la plak kn
Hihihihi

Sblm sampai kt safari yg ktorg tuju
Ada byk lg safari2 lain kt area tu
Sbb byk agen sbnrnya yg offer pakej cenggini

Sebelum sampai kt mini safari tu
Bau busuk taik gajah dh terjah2 idung aku ni
Dh la bulu idung skit
X tertapis bau busuk tu
Yekyekyek tau baunya



Bl gajah byk gila 
Taik dia pn same la byknye



First skali ktorang g tgk snake show
Aku dh ml ngeri dan geli
Wekwek btl la..
Kandaku rileks je
Dh la tempat show tu pn mcm2 je rupanye
Lg wat aku ngeri...


Geli yek yek kn
Kandaku jd volunteer 1st pegang ular tu
dh rupa org Myanmar palk aku tgkkn...
huhuhuhuu


Ni ular tedung aka cobra



Ni dia fang cobra td
Ngeri sey kalo kna gigit!



Darwisy try pegang ular
Tu pn sbb kandaku rasuahkn lolipop



Ni plak king cobra
Gila panjang bdn dia


Pas geli2 ngeri2 tgk ular2
Kitorg proceed tgk monkey show plak


Berdiri tegak cm nk nyanyi lagu kebangsaan plak



Demo nyetnyet petik pokok kelapa



Siap terbang sbb nk shoot bola



Nyet tgh bersalaman dgn nenek saleh ni
pastu duk plak atas kepala dia
dh la nyet tu pas shishi
eeee.......sibbaik aku x jd volunteer



Pas show kita salam sama monkey dl kan,,,



Dh abes tgk nyet terlatih
ktorang trs g tempat baby elephant show


Baby sgt kan.....
sekor je pon baby ni



Baby elephant is kissing my darwisy
Darwisy kata mcm kna sedut je Bonda...



Baby tgh joget2



Baby tgh beramah mesra
hihiiii



Main lagi...



Main bola...
alah..stakat tendang bola kt goal yg xde gola keeper..
aku pon boleh goal kan...



Kasi sedekah kt dia skit...



My brave boy..


Lepas beramah mesra dgn si baby elephant
acara elephant trekking plak
kt kepala elephant tu ada elepahant driver(btol ke istilah aku nih?)
dia bwk naik bukit....
then turun bukit kt celah2 pokok, celah batu


Gayat gak ni
sbb si elephant driver turun bawah
sbb ktorg suh dia snap pics ktorang



Selamat sampai..



Payah gak nk panjat menatang ni tau



Bye2 safari 


On the way balik hotel
ktorang singgah kt Karon View Point
cantik sey ciptaan Allah
ko blh tgk pantai2 yg ada kt bawah bukit tu
cantik sangatssssss

Taraaaaa



Cantik kan



Si hero dh ketiduran ms on the way balik lg
aku menggagahi jua utk mendokonginya


Balik hotel je....
terus berbaringan kepenatan
mlm ni nk g tgk Fantasea Show plak!
so tunggu entri pas ni eh...

Wassalam