always cherish the golden moment before it passes by

KTM-HOHO trip ver 2 : part 4

Assalamualaikum w.b.r

Jom sambung baca hikayat yg belom sudah ni
kali ni nk cite psl tempat ke lima kami singgah
tp...sebelum tu kalo rasa2 nk baca cite merapu yg part2 lain
sila klik SINI utk part 1
SINI plak utk part 2
dan SINI utk part 3

5. Central Market -CM

Tempat lepak aku zaman sekolah dolu2
(highlight for my school time bff : Pja, Jid, Nad, Hasz, Meah
*miss u so much beb!)
pergh...teringat lg zaman2 teman kengkawan dating, 
zaman sendiri dating, 
masa2 nk tunggu bas blk umah dr asmara eh typo yg disengajakan
huhuhuhu
balik dr asrama
uhuk uhuk uhuk..

Dari KLCC nk ke CM tu bkn le jauh mana pon
tp jem la sgt...
lg2 weekdays kan..
maka budak2 ni ramainya la yg tdo zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Steady je diorg tdo berbantalkan lengan Cikgu Sepudin yg gagah perkasa itew..



Ni pon pakat tdo sambil pegang hp lg tu
*tggu awek call ke Hidayat???


Kecundang semuanya


Exceli kan
odw g CM tu kt area bangunan Maybank kt Jln Pudu tu kan..
ada 1 peristiwa yg aku rasa bdk2 ni x blh lupa
dan nasib baik la aku duk kat tingkat atas..
maka kurangla nampak Tragedi Oktober September itu

Alkisahnya ada mamat yg wat aksi lucah  flash mob kt tgh2 jln tu
pastu area tingkat bawah bas tu penuh dgn bebudak pompuan kitorang
bl nampak anu di dalam botol itu
menjerit2 la mereka yg x pernah tgk anu sebesar itu
geli kan..
kt tgh2 jln lg mau tunjuk2 bagai
bdk2 laki yg kat atas tu pon x kurang sukanya menjerit2
agaknye tgk si sex maniac tu pnye lain kot pesennya dr diorg pnye anu?
huhuhu
manusia manusia....


Sampai CM dlm kol 3 lebih
kitorang bg peluang kt bdk2 KLG ni strolling area CM ni sampai kol 5ptg
aku, mek n kak Zairul terus bergegas cari souvenir utk ahlian rombongan
Alhamdulillah..
sibbaik ada tempat yg blh lg menerima tempahan byk yg short notice cmni


Me nampak gemuks kan
eh..nampak ke mmg gemuks eh?



Sand art


Pergh.....dlm CM ni mmg x sama dgn zaman 90-an dulu
mmg byk bezamakin teratur
kedai2 yg aku nk cari utk bli bende yg aku x pernah jumpa kt tempat lain pon dh xde
artis2 yg duk drawing kt belah bawah CM ni pon dh xde
suma diorg letak belah belakang CM
kt luar bangunan tu..ada tempat diorang masing2


Kak Lin, Fatehah, Kak Azizah, Wan Sepudin ntah dh ke mana ntah
so kitorang gerak ber3 pusing2 CM ni...
rindu weh..terkenang pada zaman silam...:)


Tired faces


Kat Cm ni zaman aku muda remaja dulu
kedai2 kecik2nya agak bersepah2 skit susun aturnya
skang ni dh di bahagi2 mengikut pengkhususan masing2
dh ada lorong utk Malay Street, Straits Chinese , Little India, dll


Malay Street




Straits Chinese



Little India






Penat pusing dlm CM dgn kelangkabutnya
demi nk menepati masa berkumpul..
kitorang kuar dr bangunan CM
tokojut mak, nyah...
Mc Donald kt bangunan sebelah t u dh xde!
dh tukar jd resto mamak ke hapa ntah..

Tu la dolu2 tempat ktorang lepak2 pas penat rewang2, 
tempat kitorang nk gather b4 g mane2
almaklumla...zaman tu bkn zaman canggih ada enpon bagai ni...
skang ni mmg berbeza sgt...fuhhhh!!!


Fridge magnet dr obesi pon ada jual kt luar CM



Bumbung berwau ni dolu2 xde ni..



Eskim durian...
sedap!



Dalam kol 5 kitorang ml berkumpul kt dpn CM
masing2 penuh beg plastik di tangan
ntah borong ape ntah..
yela kan..kalo x kerana ikot rombongan sekolah
ntah bila nk sampai CM ni kan..

Asheeq and the boys...
ceeewaahhhh....
ala2 Ella and the boys gitew


Stop dulu takat ni..
nnt sambung 1 benda best yg aku nk share yg ada kt dlm CM ni
KLCC pon kalah tau!!!

Wassalam...

KTM-HOHO trip ver 2 : part 3

Assalamualaikum w.b.r

Meh baca cite yg sebelum ni sbgai terapi minda masing2 wokeh....
cer try klik kt SINI utk part 1 dan SINI utk part 2
kita sambung perjalanan kita ke destinasi cinta  yg ke3..


3. Balai Seni Visual Negara

Oleh kerana trip ni ada raaaaamaaaaai bdk2 seni yang join
maka kitorang decide utk singgah kt sini
aku pon belum pernah masuk lg balai ni
lalu lalang depan dia je yg kerap...:)


Melepet bdk2 ni sbb jln jauh skit dr HOHO pnye pit stop


Cikgu2 plak yyg berposing..
weeeeeeeeehaaaaaaaaaaa..........


Kasi 1 lagi gambar


Sebelum masuk, kitorang ada short brief dr puan yg menjaga kaunter
*aku pon xtau sbnarnya apa kerjaya puan tu*


Short briefing
*x blh amek gmbar kt dalam galeri yg bertingkat2 tu..


Oleh kerana x blh snap photo dlm galeri tu
maka aku x dptla nk berkongsi keindahan setiap lukisan kt situ
*setiap?x suma pon aku tgk....huhuhu


Pose sebelum masuk galeri



Pose selepas pusing galeri (la sangat kan...)
capek!



Old school betol set meja mkn ni tau
ntah dr zaman mana ntah..
cun...


Wajah Hospital Kuala Lumpur yg baru..
cantik menarik..

4. Kuala Lumpur City Center (KLCC)

Kt KLCC ni ktorg bg bdk2 ni masa utk lunch n solat jamak shj
shopping mopping x sempat hokey..
takot jln jem bl dh lewat ptg
sbb ktorang nk menyinggah Central Market plak
bas HOHO yg paling akhir utk sesi siang adalah pada jam 5 ptg - 7 mlm shj
kalo tertinggal...
alamat nk kna naik train la plak utk ke KL Sentral...
kan ke naya kan...

Maka dgn sepantas kilat
bdk2 sekolah ni g makan n solat
tp sblm lepaskn diorang tu
ktorang dh bg siap2 duit makan sorang RM10
ok la kan....

Nanti2 kita sambung plak cite kt CM
lama gak aku x g sana since zaman merambu dgn kwn2 seasmara 
eh silap seasrama dulu2...huhuhu

Wassalam...





KTM-HOHO trip ver 2 : part 2

Assalamualaikum w.b.r

Ni sambungan dari part 1 eh 
kalo rajin baca
kalo malas..toksah klik langsung kt situ

Alkisahnya ktorang smpai KL sentral tu lewat dr trip sebelum ni
oleh kerana ketapi sampai lewat sejam
maka ETA kitorang kt KL Sentral kali ni pn lewat sejam
ktorang sampai dlm kol 8 pg

Elok je ktorang kumpul pas kuar dr ketapi
aku bg short briefing 
skit je...
1. G gosok gigi ke, cuci muka ke (sbb air paip dlm toilet ketapi tu agak uwek uwek skit)
2. G sarap
3. Gather kat tempat nk naik HOHO kol 8.50 pg

Sibbaik bdk2 ni sgt akur perintah..
sebelum 8.50 pg lg diorg dh tercegat kt waiting area tu
baguih kan...
thumbs up utk anak2 syurga ni..


Riang gembira sbb perot dh kenyang!



Beratur sebelum naik bas...
akhlak mulia nya....:)
padahal..beratur sbb nk amek gambar kan kan kan..



Tempat2 peranginan yg kitorang g
lebih kurang sama je cm yg g trip before this
tp ada skit yang berbeza..

1. Istana Negara

Kt sini xde la menjakun amek gambar
sbb trip sebelum ni dh puas menjakun..:)
bdk2 sek ni x mmenjakun plak..
dh suh diorang amek gmbar dgn pak guard, dengan kuda

Posing jgn x posing..



Diorang tgh tukar turn kuda n guard yg bertugas



Agung ada time ni
sbb bendera kt tiang bendera yg paling besar tu ada benderanya


2. Dataran Merdeka

Kt sini aku trs g bli eskim kt bawah dataran tu
panas wooo
padahal br kol 10 lbh


Cun kan..



Muzium Tekstil



Yeay...dpt bas open air



Hoooraaaayyyyy!!!!

Tips naik HOHO :
1. Bawak topi sbb panas (tu pon kalo dpt duk yg open air)
2. Pakai sunglass sbb silau sey
3. Bawak bekal air masak secukupnya (haus weh...)
4. Amek gambar puas2 dr tempat duduk blah atas tu sbb bukan senang nk naik bas cenggini

Wassalam...

KTM - HOHO trip ver. 2 : Part 1

Assalamualaikum w.b.r

Entri kali ni cite psl pengalaman yg lebih kurang sama
tetapi dgn orang2 yg berbeza

Ingat lg x dgn entry KL day trip
kali ni kitorang cikgu2 g trip tg lebih kurang sama
tapi kali ni dgn anak2 murid plak

Seramai 7 guru dan 30 murid join program ala2 backpacker trip ni
joining program : Kelab Robotik&F1, Kelab Fotografi, Kelab SPBT

Tiket ketapi sm je cm yg ktorg g awal dolu
kol 2.00 pg..
tp kali ni kitorang bli seat ticket
x bli tiket katil cm dolu


Cikgu2 berposing ria di pagi buta
sambil menanti keretapi tiba....


Ketapi kitorang kali ni smpai agak lewat..
kol 3 pg baru sampai
lewat sejam tuh!!!

Kak Zairul & Pak Engku
penat tunggu ketapi...


Bila ketapi sampai je..
terus cari gerabak
lari punya lari sampai hujung ketapi
x jumpa2 gerabak N

Rupa2nya aku salah tgk lorrrr
gerbak M1 rupanya
padanla jenuh mencari sampai hujung......................
x jumpa gerabak N
sudahnya kitprang hop in je kt gerabak paling hujung tu
gerabak untuk katil2 cam ktorg naik dolu
pastu jenuh berjalan ke gerabak yang PERTAMA!!!!!


Ni kt area gerabak yg 2 katil sebilik..
kelas kao...



Ni rupa paras katil 2 utk 1 bilik..
privacy skit berbanding yg kltorang naik dolu



Jenuh berjalan dari 1 gerabak ke satu gerabak
at last....
sampai gk ke gerabak ktorang


Suma dh bersedia utk posing tido ke?



Cikgu2 plak yg posing manja tahap dewa
ni suma gaya sebelum tido...


Oleh kerana kt gerabak duduk ni xde langsir2 cm kt gerabak katil..
maka payah la nk tido
sbb lampu dia mmg x padam langsung
dim pon tidak..
terang benderang noks
mmg pyh nk tido
dgn aircond yg sejuk gilak tu lg
aiyoooooo


Maka kami tido dgn gaya selubung cmni
amacam?
stylo x? :p



Seperti episod naik ketapi sampai Kuala Lumpur sebelum ni
ktorg kna solat dlm ketapi dgn cara duduk
pestaim tau aku duk gitu
atas katil duk cara lain
yg ni lain plak

Korang pernah solat duduk?

Macam orang dalam ihram x?
:)

Tips naik ketapi memalam :
1. Pakai baju sejuk, stoking tebal
2. Bawak slimut TEBAL!
3. Bwk penutup mata utk tido (aku x ingat namanya apa)

Wassalam


Oct 23, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 4

Assalamualaikum w.b.r

Jom sambung baca hikayat yg belom sudah ni
kali ni nk cite psl tempat ke lima kami singgah
tp...sebelum tu kalo rasa2 nk baca cite merapu yg part2 lain
sila klik SINI utk part 1
SINI plak utk part 2
dan SINI utk part 3

5. Central Market -CM

Tempat lepak aku zaman sekolah dolu2
(highlight for my school time bff : Pja, Jid, Nad, Hasz, Meah
*miss u so much beb!)
pergh...teringat lg zaman2 teman kengkawan dating, 
zaman sendiri dating, 
masa2 nk tunggu bas blk umah dr asmara eh typo yg disengajakan
huhuhuhu
balik dr asrama
uhuk uhuk uhuk..

Dari KLCC nk ke CM tu bkn le jauh mana pon
tp jem la sgt...
lg2 weekdays kan..
maka budak2 ni ramainya la yg tdo zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Steady je diorg tdo berbantalkan lengan Cikgu Sepudin yg gagah perkasa itew..



Ni pon pakat tdo sambil pegang hp lg tu
*tggu awek call ke Hidayat???


Kecundang semuanya


Exceli kan
odw g CM tu kt area bangunan Maybank kt Jln Pudu tu kan..
ada 1 peristiwa yg aku rasa bdk2 ni x blh lupa
dan nasib baik la aku duk kat tingkat atas..
maka kurangla nampak Tragedi Oktober September itu

Alkisahnya ada mamat yg wat aksi lucah  flash mob kt tgh2 jln tu
pastu area tingkat bawah bas tu penuh dgn bebudak pompuan kitorang
bl nampak anu di dalam botol itu
menjerit2 la mereka yg x pernah tgk anu sebesar itu
geli kan..
kt tgh2 jln lg mau tunjuk2 bagai
bdk2 laki yg kat atas tu pon x kurang sukanya menjerit2
agaknye tgk si sex maniac tu pnye lain kot pesennya dr diorg pnye anu?
huhuhu
manusia manusia....


Sampai CM dlm kol 3 lebih
kitorang bg peluang kt bdk2 KLG ni strolling area CM ni sampai kol 5ptg
aku, mek n kak Zairul terus bergegas cari souvenir utk ahlian rombongan
Alhamdulillah..
sibbaik ada tempat yg blh lg menerima tempahan byk yg short notice cmni


Me nampak gemuks kan
eh..nampak ke mmg gemuks eh?



Sand art


Pergh.....dlm CM ni mmg x sama dgn zaman 90-an dulu
mmg byk bezamakin teratur
kedai2 yg aku nk cari utk bli bende yg aku x pernah jumpa kt tempat lain pon dh xde
artis2 yg duk drawing kt belah bawah CM ni pon dh xde
suma diorg letak belah belakang CM
kt luar bangunan tu..ada tempat diorang masing2


Kak Lin, Fatehah, Kak Azizah, Wan Sepudin ntah dh ke mana ntah
so kitorang gerak ber3 pusing2 CM ni...
rindu weh..terkenang pada zaman silam...:)


Tired faces


Kat Cm ni zaman aku muda remaja dulu
kedai2 kecik2nya agak bersepah2 skit susun aturnya
skang ni dh di bahagi2 mengikut pengkhususan masing2
dh ada lorong utk Malay Street, Straits Chinese , Little India, dll


Malay Street




Straits Chinese



Little India






Penat pusing dlm CM dgn kelangkabutnya
demi nk menepati masa berkumpul..
kitorang kuar dr bangunan CM
tokojut mak, nyah...
Mc Donald kt bangunan sebelah t u dh xde!
dh tukar jd resto mamak ke hapa ntah..

Tu la dolu2 tempat ktorang lepak2 pas penat rewang2, 
tempat kitorang nk gather b4 g mane2
almaklumla...zaman tu bkn zaman canggih ada enpon bagai ni...
skang ni mmg berbeza sgt...fuhhhh!!!


Fridge magnet dr obesi pon ada jual kt luar CM



Bumbung berwau ni dolu2 xde ni..



Eskim durian...
sedap!



Dalam kol 5 kitorang ml berkumpul kt dpn CM
masing2 penuh beg plastik di tangan
ntah borong ape ntah..
yela kan..kalo x kerana ikot rombongan sekolah
ntah bila nk sampai CM ni kan..

Asheeq and the boys...
ceeewaahhhh....
ala2 Ella and the boys gitew


Stop dulu takat ni..
nnt sambung 1 benda best yg aku nk share yg ada kt dlm CM ni
KLCC pon kalah tau!!!

Wassalam...

Oct 21, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 3

Assalamualaikum w.b.r

Meh baca cite yg sebelum ni sbgai terapi minda masing2 wokeh....
cer try klik kt SINI utk part 1 dan SINI utk part 2
kita sambung perjalanan kita ke destinasi cinta  yg ke3..


3. Balai Seni Visual Negara

Oleh kerana trip ni ada raaaaamaaaaai bdk2 seni yang join
maka kitorang decide utk singgah kt sini
aku pon belum pernah masuk lg balai ni
lalu lalang depan dia je yg kerap...:)


Melepet bdk2 ni sbb jln jauh skit dr HOHO pnye pit stop


Cikgu2 plak yyg berposing..
weeeeeeeeehaaaaaaaaaaa..........


Kasi 1 lagi gambar


Sebelum masuk, kitorang ada short brief dr puan yg menjaga kaunter
*aku pon xtau sbnarnya apa kerjaya puan tu*


Short briefing
*x blh amek gmbar kt dalam galeri yg bertingkat2 tu..


Oleh kerana x blh snap photo dlm galeri tu
maka aku x dptla nk berkongsi keindahan setiap lukisan kt situ
*setiap?x suma pon aku tgk....huhuhu


Pose sebelum masuk galeri



Pose selepas pusing galeri (la sangat kan...)
capek!



Old school betol set meja mkn ni tau
ntah dr zaman mana ntah..
cun...


Wajah Hospital Kuala Lumpur yg baru..
cantik menarik..

4. Kuala Lumpur City Center (KLCC)

Kt KLCC ni ktorg bg bdk2 ni masa utk lunch n solat jamak shj
shopping mopping x sempat hokey..
takot jln jem bl dh lewat ptg
sbb ktorang nk menyinggah Central Market plak
bas HOHO yg paling akhir utk sesi siang adalah pada jam 5 ptg - 7 mlm shj
kalo tertinggal...
alamat nk kna naik train la plak utk ke KL Sentral...
kan ke naya kan...

Maka dgn sepantas kilat
bdk2 sekolah ni g makan n solat
tp sblm lepaskn diorang tu
ktorang dh bg siap2 duit makan sorang RM10
ok la kan....

Nanti2 kita sambung plak cite kt CM
lama gak aku x g sana since zaman merambu dgn kwn2 seasmara 
eh silap seasrama dulu2...huhuhu

Wassalam...





Oct 16, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 2

Assalamualaikum w.b.r

Ni sambungan dari part 1 eh 
kalo rajin baca
kalo malas..toksah klik langsung kt situ

Alkisahnya ktorang smpai KL sentral tu lewat dr trip sebelum ni
oleh kerana ketapi sampai lewat sejam
maka ETA kitorang kt KL Sentral kali ni pn lewat sejam
ktorang sampai dlm kol 8 pg

Elok je ktorang kumpul pas kuar dr ketapi
aku bg short briefing 
skit je...
1. G gosok gigi ke, cuci muka ke (sbb air paip dlm toilet ketapi tu agak uwek uwek skit)
2. G sarap
3. Gather kat tempat nk naik HOHO kol 8.50 pg

Sibbaik bdk2 ni sgt akur perintah..
sebelum 8.50 pg lg diorg dh tercegat kt waiting area tu
baguih kan...
thumbs up utk anak2 syurga ni..


Riang gembira sbb perot dh kenyang!



Beratur sebelum naik bas...
akhlak mulia nya....:)
padahal..beratur sbb nk amek gambar kan kan kan..



Tempat2 peranginan yg kitorang g
lebih kurang sama je cm yg g trip before this
tp ada skit yang berbeza..

1. Istana Negara

Kt sini xde la menjakun amek gambar
sbb trip sebelum ni dh puas menjakun..:)
bdk2 sek ni x mmenjakun plak..
dh suh diorang amek gmbar dgn pak guard, dengan kuda

Posing jgn x posing..



Diorang tgh tukar turn kuda n guard yg bertugas



Agung ada time ni
sbb bendera kt tiang bendera yg paling besar tu ada benderanya


2. Dataran Merdeka

Kt sini aku trs g bli eskim kt bawah dataran tu
panas wooo
padahal br kol 10 lbh


Cun kan..



Muzium Tekstil



Yeay...dpt bas open air



Hoooraaaayyyyy!!!!

Tips naik HOHO :
1. Bawak topi sbb panas (tu pon kalo dpt duk yg open air)
2. Pakai sunglass sbb silau sey
3. Bawak bekal air masak secukupnya (haus weh...)
4. Amek gambar puas2 dr tempat duduk blah atas tu sbb bukan senang nk naik bas cenggini

Wassalam...

Oct 14, 2014

KTM - HOHO trip ver. 2 : Part 1

Assalamualaikum w.b.r

Entri kali ni cite psl pengalaman yg lebih kurang sama
tetapi dgn orang2 yg berbeza

Ingat lg x dgn entry KL day trip
kali ni kitorang cikgu2 g trip tg lebih kurang sama
tapi kali ni dgn anak2 murid plak

Seramai 7 guru dan 30 murid join program ala2 backpacker trip ni
joining program : Kelab Robotik&F1, Kelab Fotografi, Kelab SPBT

Tiket ketapi sm je cm yg ktorg g awal dolu
kol 2.00 pg..
tp kali ni kitorang bli seat ticket
x bli tiket katil cm dolu


Cikgu2 berposing ria di pagi buta
sambil menanti keretapi tiba....


Ketapi kitorang kali ni smpai agak lewat..
kol 3 pg baru sampai
lewat sejam tuh!!!

Kak Zairul & Pak Engku
penat tunggu ketapi...


Bila ketapi sampai je..
terus cari gerabak
lari punya lari sampai hujung ketapi
x jumpa2 gerabak N

Rupa2nya aku salah tgk lorrrr
gerbak M1 rupanya
padanla jenuh mencari sampai hujung......................
x jumpa gerabak N
sudahnya kitprang hop in je kt gerabak paling hujung tu
gerabak untuk katil2 cam ktorg naik dolu
pastu jenuh berjalan ke gerabak yang PERTAMA!!!!!


Ni kt area gerabak yg 2 katil sebilik..
kelas kao...



Ni rupa paras katil 2 utk 1 bilik..
privacy skit berbanding yg kltorang naik dolu



Jenuh berjalan dari 1 gerabak ke satu gerabak
at last....
sampai gk ke gerabak ktorang


Suma dh bersedia utk posing tido ke?



Cikgu2 plak yg posing manja tahap dewa
ni suma gaya sebelum tido...


Oleh kerana kt gerabak duduk ni xde langsir2 cm kt gerabak katil..
maka payah la nk tido
sbb lampu dia mmg x padam langsung
dim pon tidak..
terang benderang noks
mmg pyh nk tido
dgn aircond yg sejuk gilak tu lg
aiyoooooo


Maka kami tido dgn gaya selubung cmni
amacam?
stylo x? :p



Seperti episod naik ketapi sampai Kuala Lumpur sebelum ni
ktorg kna solat dlm ketapi dgn cara duduk
pestaim tau aku duk gitu
atas katil duk cara lain
yg ni lain plak

Korang pernah solat duduk?

Macam orang dalam ihram x?
:)

Tips naik ketapi memalam :
1. Pakai baju sejuk, stoking tebal
2. Bawak slimut TEBAL!
3. Bwk penutup mata utk tido (aku x ingat namanya apa)

Wassalam