always cherish the golden moment before it passes by

Menjarum di subuh sunyi...

Sebelum subuh pagi td
aku dh tercari2 jarum benang dan butang baju
gara2 aku tertangguh2 nk jait butang baju batik kandaku

Pulak tu pagi ni aku dh plan nk bg dia pakai bj batik oren
(kasi light skit sbb dia nk kna observe dgn En. Nazir - bukan nama sebenar)
so kelangkabut la aku menjarum..


Abaikan perbezaan butang di situ ya..

MOga Allah memudahkan urusan kandaku dicerap hari ni, Amin
dan kalo ada rezeki dpt la kandaku yg rajin itu dpt title GC (guru cemerlang)
bukan cm bini dia ni
title GC : Guru comel+comot+ceria
muahahhahah

Selesai sudah...

Sejak isnin dan selasa
aku berhempas pulasan menggubal set soalan pekse akhir tahun
Sains form 4, Paper 2 utk Daerah Kluang


Ni baru skit gmbar kertas2 bersepah
byk lagi yg aku mls nk snap
sbb kamera dh rosak
senasib dgn Makcik Rehan

Dh lama gak aku x dipanggil utk menggubal
nama x glamer kot
x pon diorang ingat aku gubal paper Fizik
hehehhe
padahal aku bersoka ria x kena panggil
sbb jenuh la nk buat....

Kali ni aku dpt wat berdua2an dgn kak Aslina
cikgu yg memang bertanggungjawab menggubal soklan peringkat
*
*
*
*
*
*
*
KEBANGSAAN

berbanding aku hanya peringkat picisan...:)
byk ilmu yg aku blajar dr kak As ni
bertambahlah ilmu aku dlm kes2 gubal-menggubal soklan ni
boleh aku turunkan kpd cikgu2 kt sekolah aku
tu pon kalo diorang nk belajar kn...hehehhehe

Hari ni dh kna gerak g sekolah
ngajar la aku cm biasa...
tu lagi RAJIN malas
ahaks..

Private chef

Juadah buka pose aku semalam
ditaja oleh private chef yg tersohor tau
Chef Asrul a.k.a kandaku
ahaks

Aku pulun je mkn apa yg telah dimasaknya dgn penuh rasa cinta
muahahahahhah
sbb aku dh x larat nk bangun
sbb kepenatan seharian menggubal soklan ....

Enaknya minyak itu...


Sejuknya!!

Menu berbuka semalam :
1. Nasi kosong
2. Ayam goreng
3. Terung goreng telur
4. Sayur masak air
6. ABC = air bandung cincau

Eskim MILO!!

Jumaat lepas aku berhempas pulas wat eskim
eskim MILO!!!
yiiihhhaaaaa....

Eskim Milo

Dan dgn rasminya kitorang sekeluarga try makan semalam
yummy nya bonda wat eskim kan...
nyum nyum nyum

Layan la Darwisy...
demam2 pon nk melantak eskim pg2
:)


Seronot Darwisy dpt mkn eskim MILO

Sibbaik dia x berhingus
sibbaik dia x demam balik..
alhamdulillah....

Resipi eskim MILO

Bahan2 :
1. 4 sudu MILO
2. 2 sudu gula
3. 1 tin susu cair

Cara2 :
1. campurkan ketiga2 bahan
2. Dh sebati baru bekukan dalam peti ais selama lebih kurang 1 jam 30 minit
3. Pastu kuarkan dan blend smabil gebu..hehheheh
4. Masukkan balik dlm freezer
5. Tunggu beku
6. Sedia dimakan

Senangkan :)
Selamat mencuba kawan2

Chempiang yang rebah...

Aku dh buhsan la
mencari2
mencuba2
tp x jadi2 juga

Awal2 lg kandaku dh bg komentar
di atas ke-chanteqchempiang-an design blog br aku
hehhe

So aku kembali ke pangkal jalan wat sementara waktu
sbb byk keje lain aku nk wat hari minggu ni

Kpd yg x sempat nk tgk ke-chempiang-an blog aku td
kt sini aku tempekkan ke-chempiang-an itu


chempiang x?

Demam

Alhamdulillah pg ni Darwisy sudah agak kebah dr demamnya
since Khamis mlm Jumaat dia panas
siangnya kebah
mlmnya panas blk
sian kt dia


Sibbaik Darwisy x mengarok time demam
seingat aku sekali jer yg dia demam yg betul2 melepek
x mau dgn org lain
x mau mkn, x mau minum
melepet kt aku jer
pastu nangis jer

Siri2 demam dia yg lain
x mcm org demam
terkinja2 ke sana ke mari
cm org sihat...

Kandaku siap2 tempek coolfever kt dahi si cinonet itu tiap2 mlm
dan bg makan ubat demam yg sedia ada dlm peti
(jarang sekali ditelan oleh Darwisy)

Yg aku plak x reti2 nk amek cuti jg anak kt umah kn
byk keje nk setel sempena hari semalam
(5 in 1 in a day)

Dan semalam juga
demam si kecik dh diserap oleh si besar, kandaku
sian dua2 hero aku
kedemaman......

Ni baru jg dr tido...

Ni dh segar sedari tido
x mcm org demam kn

Chempiang!!

Anyway korang tau ke chempiang tu apa?
hahahahah
dolu2 ada cite yg guna nama chempiang ni kt tv3
masa tu zaman aku sekolah2
dh x ingat dh tahon bl
Aku dan kawan2 akusuka bebeno guna perkataan chempiang ni tau
muahahahah
tutup pasal chempiang!!!

Ni aku geram dgn tgn aku sndiri
gatai2 nk pi tukaq design blog ni subuh2 td
tp bl aku dh godeh2..
mcm chempiang la plak..
hahahhaha
layan...





ke mana tumpahnya kuah?

Kecik2 lagi Darwisy dh nk tunjuk bakat
aku amek gambar,
dia pon nk try gak
aku masak,
dia pon nk masak gak
kandaku berkebun,
dia pon nk pegang cangkol,
ish ish ish...

Ni lg 1 perangai dia yg aku x tau turun dr sp..
suka bebeno menyusun transportation dia yg mahal2 tu
kadang2 lurus cam aku
kadang2 melingkar cm ular kna palu

Hasil tangkapan gmbr dr aku



Ni plak hasil tangkapan Darwisy dlm keadaan menangis..
hihihiih



Untie Zaza kata Darwisy mesti jd orang yg teliti
sbb dia berjaya susun dgn baik
Untie Ira plak tgk sampai x terkata2
aku plak kata Darwisy msti jd orang yg cerewet cam aku
sbb dia x boleh tgk perbarisan dia tu berselerak

Apa2 hal pon
ke mana nk turunnya perangai baik mak bapak
kalo bukan ke anak
ye tak?
SOKONG!!!!

Basikal

5 in 1 day just aroud the corner
aku cuak gak sbb blm ada 1 hamper pon yg diterima
last2 kitorang cikgu2 rumah COSMOS telah bersatu hati nk sumbang sedikit duit
aku gunakan duit tu utk beli beskal le run cap apa ntah
tp yg penting ada gear
mahal ok..
harga sebenar RM300
aku dpt nego dgn harga RM190
amacam?


Banyak kn beskal ni
korang pilih je eh..
hehhehe


Boss aku ni mmg agresif dan positive thinker
dia dgn yakinnya kitorg dpt jayanakan 5 aktiviti dlm 1 hari ni
tp kitorg la yg termengah2 mengejar impiannya yg tinggi tu
tp..elok jugak kn
senang..setel 5 benda dlm 1 hari

5 in 1 day :
1. Hari Terbuka
2. Hari Koperasi
3. Aku Janji KRK
4. Hari Kokurikulum
5. Hari Sukan

Go! Go! We are The Best...
Insyaallah boleh!!!!

Selamat Hari Ayah!!

Sepatutnya Darwisy yg wish kt kandaku
bukan aku kan..
hehheeh

Sempena Hari Ayah hari ni
aku dh berjaya baked kek labu kukus
dgn begitu jayanya
kredit to Makcik Rehan diatas pengeposan roh kek yang pandai kali ni


Kali ni kek aku sedap
tidak lagi bantat..
hehehehhe
teringin nk order??


Dh hampir 14 tahun aku x raikan dgn ayah aku sendiri
sbb dh hampir 14 tahun arwah ayah aku pergi meninggalkan kami sekeluarga
utk bertemu denganNya...

Semoga roh arwah ayah sentiasa dicucuri rahmatNya
dan setiap waktu solat aku tidak pernah lupa
untuk mendoakan kebahagiaannya di sana

Al- Fatihah buat roh arwah Mohd Mahfoz bin Khayar....

Bolat bolat....

Lenguh bdn aku sepanjang hari semalam
menyiapkan satu set cadar bilik pengantin king size
tp katil bilik aku queen size...hehehhe


Corak kain ni kandaku yg pilih
bolat bolat


Ada gak aku jait menatang lain
tp x cukup sifat utk aku revealkan kt blog ni


Bersama model sambilan
Kalo ada sesape yg nk hire model ni, contact aku ye...


Tp pasni jgnada yg gatal2 nk suh aku jaitkan utk korang plak eh
kalo tempah skang, 10 thn lg br aku blh siapkan
hihiii

Marah vs merajuk

Lain orang, lain ragam
lain orang , lain cara marahnya
lain orang, lain cara merajuknya

Kalo aku marah pd seseorang
aku xkan tegur orang tu smpaila marah aku reda
kdg2 aku marah beberapa saat je
ada gak sampai beberapa jam gak
tp ada gak yg bg aku mrh smpai berhari2
lately aku marah kt somebody smpai berbulan2 aku x tegur dia

Bukannya apa
kalo aku tegur2, ckp2 dgn org yg bg aku marah
aku akan jd lg marah!!!

Masa mula2 khwn dl pn
aku siap2 pesan kt kandaku
kalo aku marah..jgnla cuba2 nk pujuk2 aku ke cool2 kn aku ke
gerenti aku akan jd lg HOT!!
hahahhahah
aku akan cuba neutralkan blk feeling2 marah aku ni
smpai thp yg betul2 neutral
br la ku blh bercakap dgn org tu balik
heheheeheh
buru bebeno perangai aku ni kan




Alhamdulillah 14 Jun yg lalu
aku dh berjaya bercakap dgn org yg membuatkan aku mrh dr bulan Januari hr tu
hehehheheh
kejam betol aku ni

So aku akan ambil masa utk beramah mesra balik dgn org tu
sbb wat masa ni
agak janggal utk beramah mesra sbb dh berbulan2 aku x bercakap dgn dia
samada aku bg notes atau mntk tlg org lain yg bgtau dia
incase aku nk suh dia wat something
:)



Tp yg nyata
aku bukannya MERAJUK sbb dia x wat keje yg aku bg
tp aku MARAH dia x wat keje tu dgn alasan SIBUK
aiyoyo..tlg la jgn bg alasan tu
org lain pon sibuk gak...

(Aku dlm mood muhasabah diri ni weh...)

His other fav 'transport'...

Aku ni nk cite psl salah satu transport kesayangan Darwsiy ni dh lama
tp xde pic yg aku smpn plak
kebetulan masa episod train n nature call kt Jln Tar tu
aku berkesempatan snap gmbr ni


Tu dia...
dr jauh sayup2 kelihatan kelibatnya yg gagah


Tiap kali balik dr umah bs
mesti dia suh aku bwk tgk lori sampah kt KEJORA
asal aku g kedai
mesti suh aku pusing2 tgk lori sampah kt KEJORA


Bl dh duk betol2 kt depan mata
terus kejong anak bujang aku yg berlagak hero tu tau..


Tp bl aku nk letak dia betol2 kt tepi lori sampah tu
kaku seribu bahasa
kecut beribu kata
pucat x terkaler

Adohai Darwisy....

Para Pencari Tuhan

Sejak Ramadhan lepas
aku dan kandaku WAJIB TONTON cite PPT ni
suka sgt

Lagu tema dinyanyikan oleh UNGGU
PARA PENCARI TUHAN

Ceritanya cukup mendidik kita tentang ISLAM
ada unsur2 kecindan dan amat mudah difahami
dan kdg2 ada gak part2 yg memberikan kita satu pandangan baru tentang bbrp polemik masyarakat kita skang ni

PPT ni dh lama ada kt Indonesia
kalo x silap aku,
season 1 kt Indonesia ditayangkan tahun 2007
tp kt Mesia diorg tayangkan season 1 kt Astro masa Ramadhan 2010
tahun 2010 ni kt Indon dh season 4 tau
byk tahun tertinggal kn

Baru2 ni kt Astro kuar blk yg season 1
tp kt TV Alhijrah kuar yg season 4
tp tb2 diorg stop kn yg season 4
mulakan balik yg season 2
aiyoyo...pening aku nk piker2 citenya
nk bukak you tube
MALAS la pulak kn...hehehehehe


Heroin yg cun...
Zaskia Adya Mecca

Lawak gila 3 Bajaj ni tau
rugi x tengok...



Aku malas nk ringkas2kn cite
so korang klik2 je kt SINI utk tau info lanjut

Tengok tau jgn x tengok
kalo tgk time Ramadhan...lg best


Sang sutradara
Pak Deddy Mizwar


THUMBS UP for Deddy Mizwar and the gang for the mabeles sinetron!!!!
layan pelakon2 PPT ni mmg blh hilangkan tension dan tambah ilmu

Dengan ini diishtiharkan...

Sempena cuti sekolah yg berakhir hari ni
aku nk ishtiharkan yg aku dh siap tanda
SEMUA kertas pekse budak2 aku yg bergunung2 tu tau
so dh x de hutang2 markah dgn cikgu2 tingkatan dh sok


Yang ni setengah dr yg aku dh tanda
x ke bergunung ganang namanya tu?


Sempena cuti ni gak
roh menjait Makcik Rehan telah meresapi tubuh aku juga
tp hanya berjaya menjait
sehelai baju
memotong sehelai kain dan dua pasang baju
yg mn semuanya telah kuhantar ke kedai
utk dijait tepi
almaklumlah...mesin jait tepi aku ada kt umah mak aku...
ahaks

Disamping itu juga
dr semalam aku dh termimpi2 nk buat kek kukus
so ptg tadi dgn jayanya aku telah berhasil membantatkan kek labu kukus aku
kredit to Makcik Rehan juga
kerana aku dh tersampuk dgn roh mem'baking' dia
yg mana roh yg masuk tu roh baking cake bantat
(kak..np ko x hantar roh yg pandai bake cake? :))


Ni rupa dr pandangan atas
lawaaaaa sgt kn...
(edisi perasan)

Yang ni plak isi kandungannya
ada kurma kt dlm tu...
sedap....bak kata kandaku n Darwisy
(nk jaga ati aku la tu kn...hehehhehe)


Satu benda yg aku x sempat buat
aku x sempat2 lg nk meroyan kt blog ni pasal trip Brunei hari tu
xda mood maaa....
gmbr byk sgt yg M.I.A
tu yg membantutkan gelojak perasaan aku nk bercerita
uuuwwwwaaaaa.............

Secret Recipe HALAL


Dh lama gak cite pasal Secret Recipe ni aku dengar dan baca
aku memang SUUUUUKKAAAAA sgt lepak kt SR ni dgn hero2 aku
dan yg meyakinkan aku bl ada logo HALAL JAKIM dilekat kt SR
lg nk tambah kepastian
aku dh cek kt web JAKIM
Alhamdulillah keyakinan aku utk lepak kt situ bertambah2

Taaapiiiiiii bl kuar cite pasal PURATOS
kwn2 aku suma takot nk mkn2 kt situ lg
tp aku still x was2
sbb......
SR still lg ada dlm direktori Halal Jakim
even cite pasal PURATOS ni pon dlm web yg sama
masakan Jakim x sensitif kn
kalo betol SR guna PURATOS
makanya mestila SR dh dikeluarkan dr direktori Jakim tu kn

Bila aku cek discussion SR dlm Facebook diorang
aku dpt jawapan kepada kesangsian, kesulitan, kesilap fahaman yg berlaku
so kpd kawan2, sedara mara, adek beradek, tuan2, puan2
SR still memegang status HALAL dari JAKIM


Kalo ada rasa was2 ttg HALAL
x kira la...was2 pada
syarikat2, premis2 makanan, produk2, menu, rumah sembelihan
rajin2kan la utk semak status HALAL kt Direktori Halal Jakim ye..

So..ada yg nk belanja aku makan kt SR x?
dialu2kn eh :)
Nyum nyum nyum..
jemput makan...

Nature call...

Ada pepatah kata
"cikgu kencing berdiri
anak murid kencing berlari"
kihkihkih

Tp xda plak pepatah cite pasal berak kan
"cikgu berak di kamar kecil
anak cikgu berak di kedai kecil"
ish x sedap la pulak pantun aku ni
gasak la kn

Lasweek masa bwk darwisy jln2 naik momuter
kitorang singgah kt Jln Bonus,
nk beli tudung

Tgh aku sibuk2 nk bayar
blh plak si comel tu duduk mencangkung
adoyai...
aku tau dh pe-el dia ni
samaada
1. dia penat
2. dia poo

Jawapn yg aku terima dari Darwisy
"Bonda, Darwisy poo..."
hambek ko
dia berak kt kedai makcik juai tudung la pulak


"Selesanya poo kt kedai makcik ni, Bonda..."


Penat gak nk ajak dia gerak dr kedai tu
ye la kang sian kt makcik tu
orang x nk masuk kedai dia sbb bau busuk taik darwisy kn..
las2 kandaku yg dokong dia
bawak kuar dr kedai dan menuju ke Sogo

Sampai2 Sogo
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Kt foyer Sogo, sebelah Secret Recipe
poo......

Sambung balik aktiviti poo dia..
wahahhaha
gasak la awak, anak...
asal bahagia....:)

Hai komuter..

Sian kt anak aku tau
asik dok mintak naik bas...
train...
boat..
aeroplane...
lori sampah

Aku pon bagi can dia try naik komuter
kemain seronot gayanya


Tu dia....
lama aku x ke stesen komuter ni


Bl komuter x sampai2
mula bebai
bila komuter depan mata tp x dinaiki
mata mula digenangi
(ecececece tnjuk bakat berpantun ke?)

Kitorang naik dr stesen Sg. Buloh
turun kt stesen Bank Negara
pegi balik
jadila nk kn.....
termakbol impian tinggi melangit awak tu Darwisy!

Mula nak bebai....


Excited si Darwisy ni kn
siap tiru bunyi train tu kuat2
"pon poooooooonnnnnnn"
waduh2 gawat nak
1 gerabak dgr awak punye bunyi train

Mari menDUGONG!

Lama aku x hapdet blog
sakan bekerja bercuti
ahaks..

Ahad lepas ada aktiviti mendugongkan diri
utk family aku dan family bff aku, Pja
kami berenam telah menggagahkn diri ke Sunway Lagoon


Sambil tggu family Pija
melayan bebai Darwisy


Punyalah ramai makhluk tuhan paling seksi yg ada kt situ
sibbaik masih ada tempat utk kitorg merendam rendaman
xda la smpai penuh cm tin sardin
kalo xda ramai org, x meriah le pulok kn


Para pencari tuhan pemeriah majlis


Bila tgk Darwisy happy
aku pon happy..
kalo bonda ni kaya raya..
hari2 kita boleh ber'tanning' kt Sunway Lagoon nak..


Sekali masuk kena bayar RM60 per person
pastu kena bayar RM10 utk deposit wristband
tu pon blh masuk 3 parks je
waduh2 mahal kn...

For more info about Sunway Lagoon, do visit http://www.sunwaylagoon.com
ececcececeh bagi iklan free lg kt diorg
bukannya dpt tiket masuk free pon kn..

Calon pendugong terbaek..

wiiiieeeee....

Jun 30, 2011

Menjarum di subuh sunyi...

Sebelum subuh pagi td
aku dh tercari2 jarum benang dan butang baju
gara2 aku tertangguh2 nk jait butang baju batik kandaku

Pulak tu pagi ni aku dh plan nk bg dia pakai bj batik oren
(kasi light skit sbb dia nk kna observe dgn En. Nazir - bukan nama sebenar)
so kelangkabut la aku menjarum..


Abaikan perbezaan butang di situ ya..

MOga Allah memudahkan urusan kandaku dicerap hari ni, Amin
dan kalo ada rezeki dpt la kandaku yg rajin itu dpt title GC (guru cemerlang)
bukan cm bini dia ni
title GC : Guru comel+comot+ceria
muahahhahah

Jun 29, 2011

Selesai sudah...

Sejak isnin dan selasa
aku berhempas pulasan menggubal set soalan pekse akhir tahun
Sains form 4, Paper 2 utk Daerah Kluang


Ni baru skit gmbar kertas2 bersepah
byk lagi yg aku mls nk snap
sbb kamera dh rosak
senasib dgn Makcik Rehan

Dh lama gak aku x dipanggil utk menggubal
nama x glamer kot
x pon diorang ingat aku gubal paper Fizik
hehehhe
padahal aku bersoka ria x kena panggil
sbb jenuh la nk buat....

Kali ni aku dpt wat berdua2an dgn kak Aslina
cikgu yg memang bertanggungjawab menggubal soklan peringkat
*
*
*
*
*
*
*
KEBANGSAAN

berbanding aku hanya peringkat picisan...:)
byk ilmu yg aku blajar dr kak As ni
bertambahlah ilmu aku dlm kes2 gubal-menggubal soklan ni
boleh aku turunkan kpd cikgu2 kt sekolah aku
tu pon kalo diorang nk belajar kn...hehehhehe

Hari ni dh kna gerak g sekolah
ngajar la aku cm biasa...
tu lagi RAJIN malas
ahaks..

Jun 28, 2011

Private chef

Juadah buka pose aku semalam
ditaja oleh private chef yg tersohor tau
Chef Asrul a.k.a kandaku
ahaks

Aku pulun je mkn apa yg telah dimasaknya dgn penuh rasa cinta
muahahahahhah
sbb aku dh x larat nk bangun
sbb kepenatan seharian menggubal soklan ....

Enaknya minyak itu...


Sejuknya!!

Menu berbuka semalam :
1. Nasi kosong
2. Ayam goreng
3. Terung goreng telur
4. Sayur masak air
6. ABC = air bandung cincau

Jun 27, 2011

Eskim MILO!!

Jumaat lepas aku berhempas pulas wat eskim
eskim MILO!!!
yiiihhhaaaaa....

Eskim Milo

Dan dgn rasminya kitorang sekeluarga try makan semalam
yummy nya bonda wat eskim kan...
nyum nyum nyum

Layan la Darwisy...
demam2 pon nk melantak eskim pg2
:)


Seronot Darwisy dpt mkn eskim MILO

Sibbaik dia x berhingus
sibbaik dia x demam balik..
alhamdulillah....

Resipi eskim MILO

Bahan2 :
1. 4 sudu MILO
2. 2 sudu gula
3. 1 tin susu cair

Cara2 :
1. campurkan ketiga2 bahan
2. Dh sebati baru bekukan dalam peti ais selama lebih kurang 1 jam 30 minit
3. Pastu kuarkan dan blend smabil gebu..hehheheh
4. Masukkan balik dlm freezer
5. Tunggu beku
6. Sedia dimakan

Senangkan :)
Selamat mencuba kawan2

Jun 26, 2011

Chempiang yang rebah...

Aku dh buhsan la
mencari2
mencuba2
tp x jadi2 juga

Awal2 lg kandaku dh bg komentar
di atas ke-chanteqchempiang-an design blog br aku
hehhe

So aku kembali ke pangkal jalan wat sementara waktu
sbb byk keje lain aku nk wat hari minggu ni

Kpd yg x sempat nk tgk ke-chempiang-an blog aku td
kt sini aku tempekkan ke-chempiang-an itu


chempiang x?

Demam

Alhamdulillah pg ni Darwisy sudah agak kebah dr demamnya
since Khamis mlm Jumaat dia panas
siangnya kebah
mlmnya panas blk
sian kt dia


Sibbaik Darwisy x mengarok time demam
seingat aku sekali jer yg dia demam yg betul2 melepek
x mau dgn org lain
x mau mkn, x mau minum
melepet kt aku jer
pastu nangis jer

Siri2 demam dia yg lain
x mcm org demam
terkinja2 ke sana ke mari
cm org sihat...

Kandaku siap2 tempek coolfever kt dahi si cinonet itu tiap2 mlm
dan bg makan ubat demam yg sedia ada dlm peti
(jarang sekali ditelan oleh Darwisy)

Yg aku plak x reti2 nk amek cuti jg anak kt umah kn
byk keje nk setel sempena hari semalam
(5 in 1 in a day)

Dan semalam juga
demam si kecik dh diserap oleh si besar, kandaku
sian dua2 hero aku
kedemaman......

Ni baru jg dr tido...

Ni dh segar sedari tido
x mcm org demam kn

Chempiang!!

Anyway korang tau ke chempiang tu apa?
hahahahah
dolu2 ada cite yg guna nama chempiang ni kt tv3
masa tu zaman aku sekolah2
dh x ingat dh tahon bl
Aku dan kawan2 akusuka bebeno guna perkataan chempiang ni tau
muahahahah
tutup pasal chempiang!!!

Ni aku geram dgn tgn aku sndiri
gatai2 nk pi tukaq design blog ni subuh2 td
tp bl aku dh godeh2..
mcm chempiang la plak..
hahahhaha
layan...





Jun 24, 2011

ke mana tumpahnya kuah?

Kecik2 lagi Darwisy dh nk tunjuk bakat
aku amek gambar,
dia pon nk try gak
aku masak,
dia pon nk masak gak
kandaku berkebun,
dia pon nk pegang cangkol,
ish ish ish...

Ni lg 1 perangai dia yg aku x tau turun dr sp..
suka bebeno menyusun transportation dia yg mahal2 tu
kadang2 lurus cam aku
kadang2 melingkar cm ular kna palu

Hasil tangkapan gmbr dr aku



Ni plak hasil tangkapan Darwisy dlm keadaan menangis..
hihihiih



Untie Zaza kata Darwisy mesti jd orang yg teliti
sbb dia berjaya susun dgn baik
Untie Ira plak tgk sampai x terkata2
aku plak kata Darwisy msti jd orang yg cerewet cam aku
sbb dia x boleh tgk perbarisan dia tu berselerak

Apa2 hal pon
ke mana nk turunnya perangai baik mak bapak
kalo bukan ke anak
ye tak?
SOKONG!!!!

Jun 23, 2011

Basikal

5 in 1 day just aroud the corner
aku cuak gak sbb blm ada 1 hamper pon yg diterima
last2 kitorang cikgu2 rumah COSMOS telah bersatu hati nk sumbang sedikit duit
aku gunakan duit tu utk beli beskal le run cap apa ntah
tp yg penting ada gear
mahal ok..
harga sebenar RM300
aku dpt nego dgn harga RM190
amacam?


Banyak kn beskal ni
korang pilih je eh..
hehhehe


Boss aku ni mmg agresif dan positive thinker
dia dgn yakinnya kitorg dpt jayanakan 5 aktiviti dlm 1 hari ni
tp kitorg la yg termengah2 mengejar impiannya yg tinggi tu
tp..elok jugak kn
senang..setel 5 benda dlm 1 hari

5 in 1 day :
1. Hari Terbuka
2. Hari Koperasi
3. Aku Janji KRK
4. Hari Kokurikulum
5. Hari Sukan

Go! Go! We are The Best...
Insyaallah boleh!!!!

Jun 19, 2011

Selamat Hari Ayah!!

Sepatutnya Darwisy yg wish kt kandaku
bukan aku kan..
hehheeh

Sempena Hari Ayah hari ni
aku dh berjaya baked kek labu kukus
dgn begitu jayanya
kredit to Makcik Rehan diatas pengeposan roh kek yang pandai kali ni


Kali ni kek aku sedap
tidak lagi bantat..
hehehehhe
teringin nk order??


Dh hampir 14 tahun aku x raikan dgn ayah aku sendiri
sbb dh hampir 14 tahun arwah ayah aku pergi meninggalkan kami sekeluarga
utk bertemu denganNya...

Semoga roh arwah ayah sentiasa dicucuri rahmatNya
dan setiap waktu solat aku tidak pernah lupa
untuk mendoakan kebahagiaannya di sana

Al- Fatihah buat roh arwah Mohd Mahfoz bin Khayar....

Bolat bolat....

Lenguh bdn aku sepanjang hari semalam
menyiapkan satu set cadar bilik pengantin king size
tp katil bilik aku queen size...hehehhe


Corak kain ni kandaku yg pilih
bolat bolat


Ada gak aku jait menatang lain
tp x cukup sifat utk aku revealkan kt blog ni


Bersama model sambilan
Kalo ada sesape yg nk hire model ni, contact aku ye...


Tp pasni jgnada yg gatal2 nk suh aku jaitkan utk korang plak eh
kalo tempah skang, 10 thn lg br aku blh siapkan
hihiii

Jun 17, 2011

Marah vs merajuk

Lain orang, lain ragam
lain orang , lain cara marahnya
lain orang, lain cara merajuknya

Kalo aku marah pd seseorang
aku xkan tegur orang tu smpaila marah aku reda
kdg2 aku marah beberapa saat je
ada gak sampai beberapa jam gak
tp ada gak yg bg aku mrh smpai berhari2
lately aku marah kt somebody smpai berbulan2 aku x tegur dia

Bukannya apa
kalo aku tegur2, ckp2 dgn org yg bg aku marah
aku akan jd lg marah!!!

Masa mula2 khwn dl pn
aku siap2 pesan kt kandaku
kalo aku marah..jgnla cuba2 nk pujuk2 aku ke cool2 kn aku ke
gerenti aku akan jd lg HOT!!
hahahhahah
aku akan cuba neutralkan blk feeling2 marah aku ni
smpai thp yg betul2 neutral
br la ku blh bercakap dgn org tu balik
heheheeheh
buru bebeno perangai aku ni kan




Alhamdulillah 14 Jun yg lalu
aku dh berjaya bercakap dgn org yg membuatkan aku mrh dr bulan Januari hr tu
hehehheheh
kejam betol aku ni

So aku akan ambil masa utk beramah mesra balik dgn org tu
sbb wat masa ni
agak janggal utk beramah mesra sbb dh berbulan2 aku x bercakap dgn dia
samada aku bg notes atau mntk tlg org lain yg bgtau dia
incase aku nk suh dia wat something
:)



Tp yg nyata
aku bukannya MERAJUK sbb dia x wat keje yg aku bg
tp aku MARAH dia x wat keje tu dgn alasan SIBUK
aiyoyo..tlg la jgn bg alasan tu
org lain pon sibuk gak...

(Aku dlm mood muhasabah diri ni weh...)

Jun 14, 2011

His other fav 'transport'...

Aku ni nk cite psl salah satu transport kesayangan Darwsiy ni dh lama
tp xde pic yg aku smpn plak
kebetulan masa episod train n nature call kt Jln Tar tu
aku berkesempatan snap gmbr ni


Tu dia...
dr jauh sayup2 kelihatan kelibatnya yg gagah


Tiap kali balik dr umah bs
mesti dia suh aku bwk tgk lori sampah kt KEJORA
asal aku g kedai
mesti suh aku pusing2 tgk lori sampah kt KEJORA


Bl dh duk betol2 kt depan mata
terus kejong anak bujang aku yg berlagak hero tu tau..


Tp bl aku nk letak dia betol2 kt tepi lori sampah tu
kaku seribu bahasa
kecut beribu kata
pucat x terkaler

Adohai Darwisy....

Jun 13, 2011

Para Pencari Tuhan

Sejak Ramadhan lepas
aku dan kandaku WAJIB TONTON cite PPT ni
suka sgt

Lagu tema dinyanyikan oleh UNGGU
PARA PENCARI TUHAN

Ceritanya cukup mendidik kita tentang ISLAM
ada unsur2 kecindan dan amat mudah difahami
dan kdg2 ada gak part2 yg memberikan kita satu pandangan baru tentang bbrp polemik masyarakat kita skang ni

PPT ni dh lama ada kt Indonesia
kalo x silap aku,
season 1 kt Indonesia ditayangkan tahun 2007
tp kt Mesia diorg tayangkan season 1 kt Astro masa Ramadhan 2010
tahun 2010 ni kt Indon dh season 4 tau
byk tahun tertinggal kn

Baru2 ni kt Astro kuar blk yg season 1
tp kt TV Alhijrah kuar yg season 4
tp tb2 diorg stop kn yg season 4
mulakan balik yg season 2
aiyoyo...pening aku nk piker2 citenya
nk bukak you tube
MALAS la pulak kn...hehehehehe


Heroin yg cun...
Zaskia Adya Mecca

Lawak gila 3 Bajaj ni tau
rugi x tengok...



Aku malas nk ringkas2kn cite
so korang klik2 je kt SINI utk tau info lanjut

Tengok tau jgn x tengok
kalo tgk time Ramadhan...lg best


Sang sutradara
Pak Deddy Mizwar


THUMBS UP for Deddy Mizwar and the gang for the mabeles sinetron!!!!
layan pelakon2 PPT ni mmg blh hilangkan tension dan tambah ilmu

Jun 12, 2011

Dengan ini diishtiharkan...

Sempena cuti sekolah yg berakhir hari ni
aku nk ishtiharkan yg aku dh siap tanda
SEMUA kertas pekse budak2 aku yg bergunung2 tu tau
so dh x de hutang2 markah dgn cikgu2 tingkatan dh sok


Yang ni setengah dr yg aku dh tanda
x ke bergunung ganang namanya tu?


Sempena cuti ni gak
roh menjait Makcik Rehan telah meresapi tubuh aku juga
tp hanya berjaya menjait
sehelai baju
memotong sehelai kain dan dua pasang baju
yg mn semuanya telah kuhantar ke kedai
utk dijait tepi
almaklumlah...mesin jait tepi aku ada kt umah mak aku...
ahaks

Disamping itu juga
dr semalam aku dh termimpi2 nk buat kek kukus
so ptg tadi dgn jayanya aku telah berhasil membantatkan kek labu kukus aku
kredit to Makcik Rehan juga
kerana aku dh tersampuk dgn roh mem'baking' dia
yg mana roh yg masuk tu roh baking cake bantat
(kak..np ko x hantar roh yg pandai bake cake? :))


Ni rupa dr pandangan atas
lawaaaaa sgt kn...
(edisi perasan)

Yang ni plak isi kandungannya
ada kurma kt dlm tu...
sedap....bak kata kandaku n Darwisy
(nk jaga ati aku la tu kn...hehehhehe)


Satu benda yg aku x sempat buat
aku x sempat2 lg nk meroyan kt blog ni pasal trip Brunei hari tu
xda mood maaa....
gmbr byk sgt yg M.I.A
tu yg membantutkan gelojak perasaan aku nk bercerita
uuuwwwwaaaaa.............

Secret Recipe HALAL


Dh lama gak cite pasal Secret Recipe ni aku dengar dan baca
aku memang SUUUUUKKAAAAA sgt lepak kt SR ni dgn hero2 aku
dan yg meyakinkan aku bl ada logo HALAL JAKIM dilekat kt SR
lg nk tambah kepastian
aku dh cek kt web JAKIM
Alhamdulillah keyakinan aku utk lepak kt situ bertambah2

Taaapiiiiiii bl kuar cite pasal PURATOS
kwn2 aku suma takot nk mkn2 kt situ lg
tp aku still x was2
sbb......
SR still lg ada dlm direktori Halal Jakim
even cite pasal PURATOS ni pon dlm web yg sama
masakan Jakim x sensitif kn
kalo betol SR guna PURATOS
makanya mestila SR dh dikeluarkan dr direktori Jakim tu kn

Bila aku cek discussion SR dlm Facebook diorang
aku dpt jawapan kepada kesangsian, kesulitan, kesilap fahaman yg berlaku
so kpd kawan2, sedara mara, adek beradek, tuan2, puan2
SR still memegang status HALAL dari JAKIM


Kalo ada rasa was2 ttg HALAL
x kira la...was2 pada
syarikat2, premis2 makanan, produk2, menu, rumah sembelihan
rajin2kan la utk semak status HALAL kt Direktori Halal Jakim ye..

So..ada yg nk belanja aku makan kt SR x?
dialu2kn eh :)
Nyum nyum nyum..
jemput makan...

Jun 11, 2011

Nature call...

Ada pepatah kata
"cikgu kencing berdiri
anak murid kencing berlari"
kihkihkih

Tp xda plak pepatah cite pasal berak kan
"cikgu berak di kamar kecil
anak cikgu berak di kedai kecil"
ish x sedap la pulak pantun aku ni
gasak la kn

Lasweek masa bwk darwisy jln2 naik momuter
kitorang singgah kt Jln Bonus,
nk beli tudung

Tgh aku sibuk2 nk bayar
blh plak si comel tu duduk mencangkung
adoyai...
aku tau dh pe-el dia ni
samaada
1. dia penat
2. dia poo

Jawapn yg aku terima dari Darwisy
"Bonda, Darwisy poo..."
hambek ko
dia berak kt kedai makcik juai tudung la pulak


"Selesanya poo kt kedai makcik ni, Bonda..."


Penat gak nk ajak dia gerak dr kedai tu
ye la kang sian kt makcik tu
orang x nk masuk kedai dia sbb bau busuk taik darwisy kn..
las2 kandaku yg dokong dia
bawak kuar dr kedai dan menuju ke Sogo

Sampai2 Sogo
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Kt foyer Sogo, sebelah Secret Recipe
poo......

Sambung balik aktiviti poo dia..
wahahhaha
gasak la awak, anak...
asal bahagia....:)

Jun 10, 2011

Hai komuter..

Sian kt anak aku tau
asik dok mintak naik bas...
train...
boat..
aeroplane...
lori sampah

Aku pon bagi can dia try naik komuter
kemain seronot gayanya


Tu dia....
lama aku x ke stesen komuter ni


Bl komuter x sampai2
mula bebai
bila komuter depan mata tp x dinaiki
mata mula digenangi
(ecececece tnjuk bakat berpantun ke?)

Kitorang naik dr stesen Sg. Buloh
turun kt stesen Bank Negara
pegi balik
jadila nk kn.....
termakbol impian tinggi melangit awak tu Darwisy!

Mula nak bebai....


Excited si Darwisy ni kn
siap tiru bunyi train tu kuat2
"pon poooooooonnnnnnn"
waduh2 gawat nak
1 gerabak dgr awak punye bunyi train

Jun 9, 2011

Mari menDUGONG!

Lama aku x hapdet blog
sakan bekerja bercuti
ahaks..

Ahad lepas ada aktiviti mendugongkan diri
utk family aku dan family bff aku, Pja
kami berenam telah menggagahkn diri ke Sunway Lagoon


Sambil tggu family Pija
melayan bebai Darwisy


Punyalah ramai makhluk tuhan paling seksi yg ada kt situ
sibbaik masih ada tempat utk kitorg merendam rendaman
xda la smpai penuh cm tin sardin
kalo xda ramai org, x meriah le pulok kn


Para pencari tuhan pemeriah majlis


Bila tgk Darwisy happy
aku pon happy..
kalo bonda ni kaya raya..
hari2 kita boleh ber'tanning' kt Sunway Lagoon nak..


Sekali masuk kena bayar RM60 per person
pastu kena bayar RM10 utk deposit wristband
tu pon blh masuk 3 parks je
waduh2 mahal kn...

For more info about Sunway Lagoon, do visit http://www.sunwaylagoon.com
ececcececeh bagi iklan free lg kt diorg
bukannya dpt tiket masuk free pon kn..

Calon pendugong terbaek..

wiiiieeeee....