always cherish the golden moment before it passes by

Nasi Ambeng

Assalamualaikum w.b.r

Kalo zaman dulu2
orang yang bukan orang berketurunan Jawa
mesti terpinga2 bila mendengar "Nasi Ambeng" kan

Tapi zaman teknologi skang ni
aku rasa dah x payah nk terpinga2 lagi kan
orang Kelantan, Kedah, Sarawak, pon dh pandai makan Nasi Ambeng
bak kata Pak Najib, 1 Malaysia!
hahahaha

Tapi yang x sedap didengarnya
yang x reti sebut, menyebut dengan Nasi AmbAng
sebutan yang sepatutnya ialah Nasi AmbEng

Sebenarnya Nasi Ambeng ni biasanya dihidangkan oleh masyarakat Jawa 
ketika kenduri diadakan
of course la bukan ketika kenduri kahwin 
tapi ketika kenduri doa selamat ke, kenduri kesyukuran ke, kenduri potong jambul ke
x kesah la kenduri apa pon....

 
Contoh nasi ambeng 
*masa kenduri cukur jambul Zuhumaira &
*kenduri doa selamat Darwisy sebelum disunatkan


Nasi Ambeng dihidangkan di dalam dulang besar
biasanya dilapik dahulu dgn daun pisang sebelum diletakkan nasi
kemudian barulah diletakkan lauk pauk yg enak itu
dan biasanya lauk yang disediakan ialah ayam(x kesah la nak masak apa), sayur, bihun @ mi goreng, sambal goreng, ....., .....
pendek kata ikot suka korangla nk letak lauk apa yang penting mudah utk dibahagi kemudian nanti
sebelum diletakkan lauk pauk tersebut, nasi dilapik dahulu dgn daun pisang lagi
tapi zaman skang ni kalo dh x jumpa daun pisang, orang ganti dgn plastik je
cuma xdpt ler bau2 daun pisang yg enak menusuk kalbu tu kan...

Nasi Ambeng ni dimakan di dalam dulang secara berjemaah
satu dulang biasanya dikongsi oleh 4 orang jemaah kenduri
biasanya dimakan selepas kenduri iaitu selepas doa dibacakan
dan jemaah biasanya tidak akan makan sehingga habis nasi dan lauk2nya
(kebulur ke  ape nk mkn byk2 tu kan..penuh perot sey... :p)
sebab selebihnya akan dibawa balik ke rumah masing2
untuk diberi kepada ahli lembaga pengarah keluarga yang lain

Sebelum makan2 dimulakan, nasi dan lauk2 yang ada di dalam dulang tu 
akan dibahagikan sama rata utk setiap ahli dulang (betul ke ayat aku ni???)
kemudian, setiap ahli dulang akan menjamah sedikit nasi tersebut
kemudiannya barulah dibungkus utk dibawa pulang ke rumah ke hotel ke hostel ke..

Tuan rumah dh siap sedia, menyediakan plastik2 utk membungkus 
jadi, x payah la ahli2 dulang membawa tipuware ke tupperware ke dr rumah masing2
ala2 nasi campur gitu kekdahnya
cuma korang x dpt memilih lauknya la kan cm kt kedai...hehehhehe


Contoh tipuware plastik yang telah disediakan oleh tuan rumah


Abes sembang2 sambil makan, ke makan2 sambil sembang2 eh?
lantakla yang mana satu pon
ahli kenduri boleh la balik mengikut masa yang mereka suka..
kalo nak tolong tuan rumah cuci periuk belnga kt dapur pon, blh gak..hehehhehe
tp dgn kekdah kenduri dgn Nasi Ambeng ni sbnrnya menjimatkan masa tuan rumah
yela kan, setting nasi & lauk dlm dulang je..dh jimat pinggan
pastu makan pon dlm dulang gak kan,
sudah semestinya lagi best tau
boleh jimat pinggan lagi, sabun cuci pinggan, air...

Last but not least...
zaman skang ni, orang katering pon ada wat menu Nasi Ambeng tau!




 
Ni saje nak tempek
bekas letak rambut Zuhumaira masa cukur jambul
*eh, aku dh cite ke blom eh yg Darwisy dh dpt sepupu baru????

Berkhatan!

Assalamualaikum w.b.r

Alhamdulillah Darwisy telah selamat dikahatankan pada
Tarikh : 7 Mac 2012
Usia : Hampir 2 tahun 11 bulan
Masa : 3.45 ptg
Tempat : Klinik Dr. Ahmad & Surgery, Kluang
Kos : RM150.00

Mmg agak janggal mendengar budak terlalu kecil dikhatankan kan
tp dalam Islam sendiri, disunatkan untuk mengkhatan anak lelaki pada usia 7 hari
dan Rasulullah sendiri dilahirkan telah berkhatan kan
*betulkan aku kalo wat wrong statement

Aku dan kandaku mmg x pernah terfikir utk mengkhatankan Darwisy seawal ini
tetapi setelah musyawarah keluarga dibuat
dan atas sebab2 yang nanti (setelah kejadian) aku akan ceritakan
maka kitorang telah sepakat membawa berkat utk menjalankan prosedur ini seawalnya

Skarang ni dh zaman "Smart Klamp"
bukan zaman duk atas batang pisang, tok mudim dtg dgn parang pisau sunat lg
dan "Smart Klamp" ni sememangnya amat praktikal dan memudahkan penjagaan selepas berkhatan
untuk info lebih lanjut tentang "Smart Klamp", sila klik SINI


Ni rupa "Smart Klamp"


Sebelum memilih Klinik Dr. Ahmad ni
kitorang dh merantau 1 daerah Kluang utk mencari klinik yang sanggup melakukannya
2 klinik reject proposal kami
1 klinik yg guna kaedah laser plak tutup 
1 hospital pakar yang ada plak, doc yg akan menyunatkan ialah Dr. Tan
kalo aTAN, hatTAN ke xpe gak
ni keturunan Tan Cheng Lok mana ntah 
Bismillah ntah ke mana, Selawat ntah ke mana kan
hehehhehe

Kain pelekat yang aku jait khas utk Darwisy


Sepanjang proses berkhatan
aku, kandaku dan FIL aku ada bersama2 Darwisy
awal2 lg kami dh sepakat membahagikan tugas
1. Aku : hug Darwisy di bahagian atas (tangan terutamanya)
2. Kandaku & FIL : pegang kaki Darwisy
sebab doc dh pesan awal2,
doc takot Darwisy akan meronta2 sbb terlalu kecil utk memahami erti khatan...

Bila dia meraung, aku pujuk2,
bila dia marah2 doc, aku bacakan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W
bl dia menangis, aku pon ikot menangis...uwaaaaaaaaa
sedey woo dgn anak meraung, melalak kesakitan

Aku ada record video dia nangis
tp x sampai hati nak tengok balik
pilu sey!


Lepas sunat, Darwisy refuse pakai kain ni
tp kena paksa gak



Beberapa mminit pas kena sunat dan belum lagi kuar klinik, 
Darwisy dh tertido (kepenatan agaknya kan)
SIAN...........



Kt dlm keta pon dia nk didukung mcm ni
sakit2 tangan aku tau


Saranan aku kepada parents yg nk khatankan anak2 lelaki seawal umur Darwisy
agar bersedia mental dan fizikal sebelum dan selepas proses khatan
sbb bg aku dan kandaku sendiri,
kami memang x lalu makan, x tenteram bbrp hari sebelum Darwisy dikhatankan
lepas dikhatankan plak, aku sedey tgk dia menahan rasa sakit masa nk shi2...
kesian...kesian.....

Mari beli cheese!!

Assalamualaikum w.b.r

Sebenarnya dah lama aku menjual menda alah ni offline
dl kalo aku g KFC, slalu pesan cheesy wedges sbb nk makan cheese ni
aku gak suka la makan whipped potato tp amatla malas nk buat sendiri
tp bl dh dpt yg murah & senang dibancuh
aku terus jd dealer

Meh la beli reramai
Cheese Powder : RM12.00 per 200g
Whipped Potato Powder : RM10 per 200g
Whipped Potato Gravy : RM7 per 100g

*harga tidak termasuk kos penghantaran
*COD hanya di Bandar T6, Kluang sahaja :)

Eh lupa nk cite
cheese ni pon korang blh bancuh dan wat macaroni & cheese
aku penah gak try wat macaroni bakar guna cheese ni
senang sey..
murah pon murah berbading beli cheese kt kedai nuuuunn...
hehehhe


Tu yang aku letak kt tepi pinggan tu
mashed potato gravy yg diolah sedikit dgn black paper



Mac&cheese aku yg belum dihias
rasanya memang piau sedap..hehehe



Whipped potato


Whipped potato gravy




wat cicah dgn french fries pon sodap!

Darwisy's tantrum

Assalamualaikum w.b.r


Alkisahnya banyak cite yg aku nk simpan dlm blog aku ni 
sepanjang sebulan tidak bersiaran
paling mustahak adalah episod tantrum Darwisy yg amat mengGERUNkan aku

Since cuti Tahun Baru Cina hari tu
Darwisy menangis je bl aku nk hantar di g umah bs, Tok Mah
puas aku & kandaku berikhtiar berjanji yg mcm2
memujuk yg berpanjangan
berperang yang tidak berkesudahan
tapi dia still menangis bl aku nk hantar dia pg2

Heran bin ajaib betol
aku x tau apa puncanya
nak dikatakan dia dh xda kawan kt umah Tok Mah, 
since awal tahun Tok Mah dah jaga dia sorang je
nk kata kena pukul dgn Tok Mah, confirm xda punya
kena pukul dgn aku ada la..hehehhe
ops..tidak hokey

Bukan setakat menangis meraung masa g umah bs
Darwisy dh pandai mengamuk x tentu hala
menjerit macam orang hilang arah
aku pon jd x keruan tau



Kdg2 aku wat bodo je
tgkkan dr jauh je kemengamukkannya sampai mn
tp x blh gak
hati aku ni tulus, mulus, halus
kesian tgk anak tu mengamuk, menangis sendirian
terus pujuk balik

Dh ramai kawan2 aku bertanyakan soalan
dh mcm2 kekdah yg diorang suggest, aku try
tp x sudah2 gak tantrumnya
kdg2 tu trigger nya amatlah kecik
tp boleh dijeritnya sampai sakit tlinga aku tau

Ada yg kata Darwisy nk adik, 

ada gak yg kata dia bosan sorang2,
dan ada gak yg cite pasal makhluk halus.....
tu yg lg aku seram....
jengjengjeng

Last episodnya adalah Jumaat 2 minggu yg lalu, 24 Feb 2012
nak dijadikan cerita, aku bertugas jaga budak lontar peluru untuk sukantara sekolah
kandaku plak bawak Darwisy g courier amek barang
Darwisy tertidur dlm keta sepanjang perjalanan dan terjaga bl sampai kt courier
terus mengamuk bagai
sian kt kandaku yg terpaksa handle dia sorang2

Sblm smpai rumah
hero2 aku tu g singgah 7 Eleven, beli eskim
sampai umah habis hancur eskim yg dibeli 
dek dibaling dan dihenyak2 oleh anak teruna aku tu

Terus kandaku azankan Darwisy,
bacakan ayat Kursi, 3x
sampai pada bacaan "Wasi'a kursiyyuhussama...."
terus Darwisy terdiam, dh x mengamuk2 lg
terus kandaku bg Darwisy minum air dan dia terus cool down
Alhamdulillah

Dan setelah episod itu, Alhamdulillah Darwisy dh x mengamuk2 lg
dh x nangis2 lg time aku nk hantar dia g umah Tok Mah
aku bersyukur sgt2...

Sbnrnya, kandaku ada terdengar di radio 
Dato' Fazilah Kamsah ada bg talk
dia kata, bdk2 kecik ni ada yg suka ikot
so, bila nk masuk umah amalkan baca 
1. Bismillahirrahmanirrahim 3x
2. Bagi salam
3. Senyum kat pintu masuk umah

Korang nk percaya ke tidak, terpulang 
tp apa yg berlaku pd Darwisy...
membuatkan aku lebih berhati2 dgn masa kuar masuk umah kami
aku x ingat sama ada kitorang ada balik / kuar umah pada waktu2 yg x baik
sebelum / pada cuti CNY hari tu

Semoga kisah Darwisy ni dijadikan iktibar dan sempadan kpd kwn2, sahabat2 yg lain
wallahua'lam





Marahkan nyamuk ke?

Assalamualaikum w.b.r

Uhukuhukuhuk...
tebal sungguh habuk kt sini kan
dh dekat sebulan x dapat hapdet
bukan kerana xda cite
tp diaralkan oleh line wireless yang macam nk boikot aku je

Nak kata aku x bayar bil?
aku bayar online
nak kata x wat report?
dh banyak kali dh tepon TM Net, g centre
tp x jugak2 baik
online 5 min, offline berpuluh jam
cmno aku nk update?
ni pon ntah2 jap lg dia off balik ni..

Alhamdulillah mood modem aku baik ptg ni
maka dapatlah menghapdet skit ye noks..
kalo tidak mau aku terkam suma nyamuk orang sbb x dpt online
heheheehh



Mar 20, 2012

Nasi Ambeng

Assalamualaikum w.b.r

Kalo zaman dulu2
orang yang bukan orang berketurunan Jawa
mesti terpinga2 bila mendengar "Nasi Ambeng" kan

Tapi zaman teknologi skang ni
aku rasa dah x payah nk terpinga2 lagi kan
orang Kelantan, Kedah, Sarawak, pon dh pandai makan Nasi Ambeng
bak kata Pak Najib, 1 Malaysia!
hahahaha

Tapi yang x sedap didengarnya
yang x reti sebut, menyebut dengan Nasi AmbAng
sebutan yang sepatutnya ialah Nasi AmbEng

Sebenarnya Nasi Ambeng ni biasanya dihidangkan oleh masyarakat Jawa 
ketika kenduri diadakan
of course la bukan ketika kenduri kahwin 
tapi ketika kenduri doa selamat ke, kenduri kesyukuran ke, kenduri potong jambul ke
x kesah la kenduri apa pon....

 
Contoh nasi ambeng 
*masa kenduri cukur jambul Zuhumaira &
*kenduri doa selamat Darwisy sebelum disunatkan


Nasi Ambeng dihidangkan di dalam dulang besar
biasanya dilapik dahulu dgn daun pisang sebelum diletakkan nasi
kemudian barulah diletakkan lauk pauk yg enak itu
dan biasanya lauk yang disediakan ialah ayam(x kesah la nak masak apa), sayur, bihun @ mi goreng, sambal goreng, ....., .....
pendek kata ikot suka korangla nk letak lauk apa yang penting mudah utk dibahagi kemudian nanti
sebelum diletakkan lauk pauk tersebut, nasi dilapik dahulu dgn daun pisang lagi
tapi zaman skang ni kalo dh x jumpa daun pisang, orang ganti dgn plastik je
cuma xdpt ler bau2 daun pisang yg enak menusuk kalbu tu kan...

Nasi Ambeng ni dimakan di dalam dulang secara berjemaah
satu dulang biasanya dikongsi oleh 4 orang jemaah kenduri
biasanya dimakan selepas kenduri iaitu selepas doa dibacakan
dan jemaah biasanya tidak akan makan sehingga habis nasi dan lauk2nya
(kebulur ke  ape nk mkn byk2 tu kan..penuh perot sey... :p)
sebab selebihnya akan dibawa balik ke rumah masing2
untuk diberi kepada ahli lembaga pengarah keluarga yang lain

Sebelum makan2 dimulakan, nasi dan lauk2 yang ada di dalam dulang tu 
akan dibahagikan sama rata utk setiap ahli dulang (betul ke ayat aku ni???)
kemudian, setiap ahli dulang akan menjamah sedikit nasi tersebut
kemudiannya barulah dibungkus utk dibawa pulang ke rumah ke hotel ke hostel ke..

Tuan rumah dh siap sedia, menyediakan plastik2 utk membungkus 
jadi, x payah la ahli2 dulang membawa tipuware ke tupperware ke dr rumah masing2
ala2 nasi campur gitu kekdahnya
cuma korang x dpt memilih lauknya la kan cm kt kedai...hehehhehe


Contoh tipuware plastik yang telah disediakan oleh tuan rumah


Abes sembang2 sambil makan, ke makan2 sambil sembang2 eh?
lantakla yang mana satu pon
ahli kenduri boleh la balik mengikut masa yang mereka suka..
kalo nak tolong tuan rumah cuci periuk belnga kt dapur pon, blh gak..hehehhehe
tp dgn kekdah kenduri dgn Nasi Ambeng ni sbnrnya menjimatkan masa tuan rumah
yela kan, setting nasi & lauk dlm dulang je..dh jimat pinggan
pastu makan pon dlm dulang gak kan,
sudah semestinya lagi best tau
boleh jimat pinggan lagi, sabun cuci pinggan, air...

Last but not least...
zaman skang ni, orang katering pon ada wat menu Nasi Ambeng tau!




 
Ni saje nak tempek
bekas letak rambut Zuhumaira masa cukur jambul
*eh, aku dh cite ke blom eh yg Darwisy dh dpt sepupu baru????

Mar 8, 2012

Berkhatan!

Assalamualaikum w.b.r

Alhamdulillah Darwisy telah selamat dikahatankan pada
Tarikh : 7 Mac 2012
Usia : Hampir 2 tahun 11 bulan
Masa : 3.45 ptg
Tempat : Klinik Dr. Ahmad & Surgery, Kluang
Kos : RM150.00

Mmg agak janggal mendengar budak terlalu kecil dikhatankan kan
tp dalam Islam sendiri, disunatkan untuk mengkhatan anak lelaki pada usia 7 hari
dan Rasulullah sendiri dilahirkan telah berkhatan kan
*betulkan aku kalo wat wrong statement

Aku dan kandaku mmg x pernah terfikir utk mengkhatankan Darwisy seawal ini
tetapi setelah musyawarah keluarga dibuat
dan atas sebab2 yang nanti (setelah kejadian) aku akan ceritakan
maka kitorang telah sepakat membawa berkat utk menjalankan prosedur ini seawalnya

Skarang ni dh zaman "Smart Klamp"
bukan zaman duk atas batang pisang, tok mudim dtg dgn parang pisau sunat lg
dan "Smart Klamp" ni sememangnya amat praktikal dan memudahkan penjagaan selepas berkhatan
untuk info lebih lanjut tentang "Smart Klamp", sila klik SINI


Ni rupa "Smart Klamp"


Sebelum memilih Klinik Dr. Ahmad ni
kitorang dh merantau 1 daerah Kluang utk mencari klinik yang sanggup melakukannya
2 klinik reject proposal kami
1 klinik yg guna kaedah laser plak tutup 
1 hospital pakar yang ada plak, doc yg akan menyunatkan ialah Dr. Tan
kalo aTAN, hatTAN ke xpe gak
ni keturunan Tan Cheng Lok mana ntah 
Bismillah ntah ke mana, Selawat ntah ke mana kan
hehehhehe

Kain pelekat yang aku jait khas utk Darwisy


Sepanjang proses berkhatan
aku, kandaku dan FIL aku ada bersama2 Darwisy
awal2 lg kami dh sepakat membahagikan tugas
1. Aku : hug Darwisy di bahagian atas (tangan terutamanya)
2. Kandaku & FIL : pegang kaki Darwisy
sebab doc dh pesan awal2,
doc takot Darwisy akan meronta2 sbb terlalu kecil utk memahami erti khatan...

Bila dia meraung, aku pujuk2,
bila dia marah2 doc, aku bacakan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W
bl dia menangis, aku pon ikot menangis...uwaaaaaaaaa
sedey woo dgn anak meraung, melalak kesakitan

Aku ada record video dia nangis
tp x sampai hati nak tengok balik
pilu sey!


Lepas sunat, Darwisy refuse pakai kain ni
tp kena paksa gak



Beberapa mminit pas kena sunat dan belum lagi kuar klinik, 
Darwisy dh tertido (kepenatan agaknya kan)
SIAN...........



Kt dlm keta pon dia nk didukung mcm ni
sakit2 tangan aku tau


Saranan aku kepada parents yg nk khatankan anak2 lelaki seawal umur Darwisy
agar bersedia mental dan fizikal sebelum dan selepas proses khatan
sbb bg aku dan kandaku sendiri,
kami memang x lalu makan, x tenteram bbrp hari sebelum Darwisy dikhatankan
lepas dikhatankan plak, aku sedey tgk dia menahan rasa sakit masa nk shi2...
kesian...kesian.....

Mari beli cheese!!

Assalamualaikum w.b.r

Sebenarnya dah lama aku menjual menda alah ni offline
dl kalo aku g KFC, slalu pesan cheesy wedges sbb nk makan cheese ni
aku gak suka la makan whipped potato tp amatla malas nk buat sendiri
tp bl dh dpt yg murah & senang dibancuh
aku terus jd dealer

Meh la beli reramai
Cheese Powder : RM12.00 per 200g
Whipped Potato Powder : RM10 per 200g
Whipped Potato Gravy : RM7 per 100g

*harga tidak termasuk kos penghantaran
*COD hanya di Bandar T6, Kluang sahaja :)

Eh lupa nk cite
cheese ni pon korang blh bancuh dan wat macaroni & cheese
aku penah gak try wat macaroni bakar guna cheese ni
senang sey..
murah pon murah berbading beli cheese kt kedai nuuuunn...
hehehhe


Tu yang aku letak kt tepi pinggan tu
mashed potato gravy yg diolah sedikit dgn black paper



Mac&cheese aku yg belum dihias
rasanya memang piau sedap..hehehe



Whipped potato


Whipped potato gravy




wat cicah dgn french fries pon sodap!

Mar 6, 2012

Darwisy's tantrum

Assalamualaikum w.b.r


Alkisahnya banyak cite yg aku nk simpan dlm blog aku ni 
sepanjang sebulan tidak bersiaran
paling mustahak adalah episod tantrum Darwisy yg amat mengGERUNkan aku

Since cuti Tahun Baru Cina hari tu
Darwisy menangis je bl aku nk hantar di g umah bs, Tok Mah
puas aku & kandaku berikhtiar berjanji yg mcm2
memujuk yg berpanjangan
berperang yang tidak berkesudahan
tapi dia still menangis bl aku nk hantar dia pg2

Heran bin ajaib betol
aku x tau apa puncanya
nak dikatakan dia dh xda kawan kt umah Tok Mah, 
since awal tahun Tok Mah dah jaga dia sorang je
nk kata kena pukul dgn Tok Mah, confirm xda punya
kena pukul dgn aku ada la..hehehhe
ops..tidak hokey

Bukan setakat menangis meraung masa g umah bs
Darwisy dh pandai mengamuk x tentu hala
menjerit macam orang hilang arah
aku pon jd x keruan tau



Kdg2 aku wat bodo je
tgkkan dr jauh je kemengamukkannya sampai mn
tp x blh gak
hati aku ni tulus, mulus, halus
kesian tgk anak tu mengamuk, menangis sendirian
terus pujuk balik

Dh ramai kawan2 aku bertanyakan soalan
dh mcm2 kekdah yg diorang suggest, aku try
tp x sudah2 gak tantrumnya
kdg2 tu trigger nya amatlah kecik
tp boleh dijeritnya sampai sakit tlinga aku tau

Ada yg kata Darwisy nk adik, 

ada gak yg kata dia bosan sorang2,
dan ada gak yg cite pasal makhluk halus.....
tu yg lg aku seram....
jengjengjeng

Last episodnya adalah Jumaat 2 minggu yg lalu, 24 Feb 2012
nak dijadikan cerita, aku bertugas jaga budak lontar peluru untuk sukantara sekolah
kandaku plak bawak Darwisy g courier amek barang
Darwisy tertidur dlm keta sepanjang perjalanan dan terjaga bl sampai kt courier
terus mengamuk bagai
sian kt kandaku yg terpaksa handle dia sorang2

Sblm smpai rumah
hero2 aku tu g singgah 7 Eleven, beli eskim
sampai umah habis hancur eskim yg dibeli 
dek dibaling dan dihenyak2 oleh anak teruna aku tu

Terus kandaku azankan Darwisy,
bacakan ayat Kursi, 3x
sampai pada bacaan "Wasi'a kursiyyuhussama...."
terus Darwisy terdiam, dh x mengamuk2 lg
terus kandaku bg Darwisy minum air dan dia terus cool down
Alhamdulillah

Dan setelah episod itu, Alhamdulillah Darwisy dh x mengamuk2 lg
dh x nangis2 lg time aku nk hantar dia g umah Tok Mah
aku bersyukur sgt2...

Sbnrnya, kandaku ada terdengar di radio 
Dato' Fazilah Kamsah ada bg talk
dia kata, bdk2 kecik ni ada yg suka ikot
so, bila nk masuk umah amalkan baca 
1. Bismillahirrahmanirrahim 3x
2. Bagi salam
3. Senyum kat pintu masuk umah

Korang nk percaya ke tidak, terpulang 
tp apa yg berlaku pd Darwisy...
membuatkan aku lebih berhati2 dgn masa kuar masuk umah kami
aku x ingat sama ada kitorang ada balik / kuar umah pada waktu2 yg x baik
sebelum / pada cuti CNY hari tu

Semoga kisah Darwisy ni dijadikan iktibar dan sempadan kpd kwn2, sahabat2 yg lain
wallahua'lam





Marahkan nyamuk ke?

Assalamualaikum w.b.r

Uhukuhukuhuk...
tebal sungguh habuk kt sini kan
dh dekat sebulan x dapat hapdet
bukan kerana xda cite
tp diaralkan oleh line wireless yang macam nk boikot aku je

Nak kata aku x bayar bil?
aku bayar online
nak kata x wat report?
dh banyak kali dh tepon TM Net, g centre
tp x jugak2 baik
online 5 min, offline berpuluh jam
cmno aku nk update?
ni pon ntah2 jap lg dia off balik ni..

Alhamdulillah mood modem aku baik ptg ni
maka dapatlah menghapdet skit ye noks..
kalo tidak mau aku terkam suma nyamuk orang sbb x dpt online
heheheehh