always cherish the golden moment before it passes by

DDTB : Megi Kari Bernasi

Assalamualaikum w. b.r

Harini TB (dh lama x guna word ni) nk introduce 1 lg benda br dlm blog ni
iaitu Dari Dapur Teacher Bonda (DDTB)
biasala kan..kalo dh nama dar dapo tu kan
harusla psl makanan2 yg aku masak kan
even x sedap pon..still Darwisy n kandaku makan...:)

Last week aku blk KL sensorang naik flight atas urusan keluarga
bl lapar mlm2 buta tu
aku mula la teringin nak makan megi ala2 zaman aku kecik2 dulu
arwah ayah yg ajar makan cenggini sbnarnya

Dr tajuk pon mesti korang dpt teka kan
menu megi kari dan nasi....

Kalo kt umah, payah nk nampak kitorang mkn megi
sbb kalo blh x nak bg Darwisy rasa syiok makan megi yg terang2an x berpekdah ni kan
so sensorang aku g cari sisa2 megi kt dapo mak aku
sibbaik ada..
terus masak megi cm biasa then tambah telo ayam sebiji then perah skit limau

Bila siap je megi
terus buh dlm mangkuk besar
then tengok kt piok nasi, ada plak nasi lagi
pergh....apa lg la kan
amek sesenduk nasi then buh cun2 atas megi panas2 tadi
pergh....dapdapdap!!!


Megi kari bernasi

Ekceli kan
aku pernah mkn cenggini kat umah
tp megi kari masak dgn rencah kari sendiri
bukan mi instant..
rupa2nya kan, kandaku x pernah makan megi cara cenggini
korang pernah x?

Darwisy suuuukaaaaa mkn megi kari bernasi ni tau
sedap..kenyang lbh skit dr biasa sbb ada nasi :)
kalo korang x caye
cer try jap lagik..
mkn tgh lpr ke dlm hujan2 ke tgh poket kering ke kan..

Wassalam...


JJCM : Coffee Break Kluang

Assalamualaikum w.b.r

Kali ni aku nak perkenalkan entri terkini dr aku
iaitu entri Jalan-jalan Cari Makan: JJCM
yg mana aku akan post psl kedai2 mkn yg aku rasa best, mabeles, x best dan segala perasaan aku time makan kt kedai tu
so korang boleh la nk g try sejauh mana yg aku rasa tu betol ke x

For the first entry in JJCM
aku nk share psl kedai makan yg ada kt Kluang je pon
kak Miszalin yg tarik aku masuk kedai ni..
huhuhuu
paksa la sgt kan..padahal aku yg tergedik2 nak try..

Kedai ni namanya Coffee Break
elok je tercongok kt belakang tokong cina kt area depan Kluang Mall
kt sebelah Zon Ria yg betul2 dekat area Song Mart
owner orang Islam ofkos
so HALAL okeh even xde tanda halal sebesar kerusi kt kedai tu
hihihiihi

Kt kedai ni mcm2 ala carte ada
tp yg aku suka sgt ialah lempeng sardin dgn kopi ais cincau
aku x pernah try menu lain..
so tatau yg lain tu sedap ke x..
korang try la..
blh share perasaan tu dgn aku..:)


Nampak sedap
makan laaaaagiiii sedap...



Set lempeng dia harganya RM3 utk 3 keping lempeng
so korang x pyh nak tamak2 order byk2 set plak..


Ni lempeng sardin



Ni lempeng bawang
kak Lin yg order
me x mkn bawang..


Kopi ais cincau dia aku x ingat bp ringgit la plak
RM 2 ke eh?
ntah la
yang pasti rasa dia mmg kaopiau
mabeles!!!
cer try kalo nk tau rasanya cmne
highly recommanded..


Ni kopi ais cincau..
mabeles..


Coffee Break
Jalan Ciku
86000 Kluang
Johor


Wassalam...

Toilet : Tandas : Jamban : Bilik Air

Assalamualaikum w.b.r

Ni entri khas pasal toilet kt Central Market
cun siot
mengalahkan toilet KLCC yg de vasss sgt tu kan
aku terkagum sampai sanggup snap byk gmbr kt sini..

Dengan bayaran....50 sen kalo aku dan Mek Shaera x silap
(Mek pnye psl la ni yg buat aku terjebak nk masuk toilet cung ni)
anda akan merasai seolah-olah dibawa ke zaman silam
*idakle mcm masuk toilet KLCC tu kan..
sumanya moden...

Nak masuk toilet tu
kita kena masukkan syiling dlm auto gate
dh macam nak naik komuter, LRT bagai dh ni
kagum..mmg kagum..
KLCC ada? x de kan..
apatah lg toilet kt Kluang Mall..ahaks..:)


Ni entrance


Interior design dlm tu
pergh..cun beb..
aku nak amek gmbar kt sinki n cermin toilet ni
tp pyh le sgt
sbb ada 2 mianchi cun tgh dok sakan posing maut kt situ
aduhai....aku ingat aku je yg jakun
kalo ada kak Lin ni..mesti sama2 jakun amek gambar dgn aku ni..
huhuhuhu


Setelah tunggu lbh 10 minit
br dpt snap foto kt sini



Cermin lagi...


Yang lg bestnya kan...
pintu toilet dia sgt la old skul
atas bwh x tutup penuh hokey
kalo ada yg nak ngendap dr atas dan bwh tu
bolehhhhhh sgt!!!

Pastu kan..
selak dlm toilet tu..
fuhhhhhhh lg klasik
umah nenek aku pon dh x pakai selak cmtu dah..
suka suka suka sgt....


Cantik kan...


Asik2 toilet yg futuristik je diorg buat
sesekali dpt masuk toilet yg klasik cmni kan bagus..
takkan Melayu hilang di dunia!!
*pe kaitan??hahahhaah
aku pon x tau..
blasah je kasi panjang skit entri merapu ni :p

Wassalam...

KTM-HOHO trip ver 2 : part 5


Assalamualaikum w.b.r

Lama sgt dh sambungan cite KTM-HOHO ni hanging
x sempat mak nak karang cite noks..

Yg teringin nk baca part 1 klik SINI
part 2 plak klik kt SINI, part 3 kat SINI
dan last skali part 4 kt SINUN

Ni finale part bg trip kali ni
pasni nk cite psl tempat lain plak

Pas bdk2 sek ni gather kt depan Central Market
ktorg terus menuju pit stop HOHO ni
dh la ada rupa mcm nk ujan..
maka bergegaslah rakyat jelata kerana takutkan hujan...

Yg payahnya bwk bdk2 ni kan
time nak cross jln
aduhai...jln punyala sibuk kan
dgn bus, keta, moto..
aduaiiiii....ni  bkn standard trafic kt Kluang ni dik non
lain ni ha..
gunakanla kuasa tangan masing2 ye..
InsyaAllah drivers akan mengerti...

Riang je muka masing kan
x sedar diri nak SPM memasing tu...


Lama sey nak tunggu bus HOHO tu dtg
penat kaki nk berdiri..
aku paksa bdk2 ni g tgk graffiti kt longkang besar tu
*longkang tu sbnrnya pertemuan Sg. Klang dan Sg. Gombak


Cer tgk graffiti kt blkg tu
menarik kan..
Sengih je si Hafifi ni


Ko tunjuk ape tu Hakimi???
Bus warna warni pon nk heran ke?
huhuhuhu


Graffiti lagik


Setelah penat menunggu bus
akhirnya bus pon sampai
dan itu adalah bus terakhir bg route HOHO hari itu
Alhamdulillah kami x terlepas....

Sampai KL Sentral dlm kol 6.30 ptg
ketapi kitorang malam tu kol 10.30 mlm
lama tuh nak tunggu
maka bertempiaran la anak2 didik kami tudi sekitar KL Sentral
gi la merewang mana2 pon asal kan kol 10 mlm dh sampai kt tempat nak naik train

Kitorang cikgu2 dh merewang2 mencari tempat makan dan tempat lepak..
ahkak2 letih dan lapar dik non..

Selesai makan n lepak kt Restoran Nasi Ayam Penyek kt mall ape ntah yg baru sblh KL Sentral tu
ktorg trs g solat jamak n rileks kt surau KL Sentral..
tukar2 baju, kasi wangi2 skit..
yela..nak balik jumpa kesayangan hamba kan
wajib kasi wangi even ketiak dh jd tempat pembiakan bakteria ape ntah dah...

Train gerak tepat ikot masa
alhamdulillah....
maka masing2 mula beradu bak Sleeping Beauty gitew
lg2 yg pakai eye mask mcm Permaisuri Zairul dan Permaisuri Azizah kekdahnya...



Haaa.....masam je muka Permaisuri ni
mimpi jadi Cinderella yg tgh mop lantai kot???



Permaisuri Azizah yg lena beradu..
zzzzzzzzzzzzzzzzz
sibbaik x berdengkur..
:)

Alhamdulillah kami sampai Stesen Keretapi Kluang dlm kol 4 pg lebih
lps tunggu suma bdk dh diambil oleh parents masing2
kami pon blk T6 naik chartered van...

Badan yg letih ni sampai umah dlm kol 5 lbh
kemas2 brg yg dibawa balik
bersih2kan bau masam suma, solat subuh siap
then tidur..............................

Kesimpulannya : 
1. Trip dgn students naik pengangkutan awam ni mmg mencabar
2. Perlukan kekuatan mental dan fizikal utk sertai trip cengginik
3. Pelajar2 dpt satu pengalaman baru yg mungkin sukar utk diperolehi lg
4. Have fun dgn kengkawan! Tu yg paling seronot!!!

Next year kita try g trip yg lebih adventurous wokeh


Wassalam....

KTM-HOHO trip ver 2 : part 4

Assalamualaikum w.b.r

Jom sambung baca hikayat yg belom sudah ni
kali ni nk cite psl tempat ke lima kami singgah
tp...sebelum tu kalo rasa2 nk baca cite merapu yg part2 lain
sila klik SINI utk part 1
SINI plak utk part 2
dan SINI utk part 3

5. Central Market -CM

Tempat lepak aku zaman sekolah dolu2
(highlight for my school time bff : Pja, Jid, Nad, Hasz, Meah
*miss u so much beb!)
pergh...teringat lg zaman2 teman kengkawan dating, 
zaman sendiri dating, 
masa2 nk tunggu bas blk umah dr asmara eh typo yg disengajakan
huhuhuhu
balik dr asrama
uhuk uhuk uhuk..

Dari KLCC nk ke CM tu bkn le jauh mana pon
tp jem la sgt...
lg2 weekdays kan..
maka budak2 ni ramainya la yg tdo zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Steady je diorg tdo berbantalkan lengan Cikgu Sepudin yg gagah perkasa itew..



Ni pon pakat tdo sambil pegang hp lg tu
*tggu awek call ke Hidayat???


Kecundang semuanya


Exceli kan
odw g CM tu kt area bangunan Maybank kt Jln Pudu tu kan..
ada 1 peristiwa yg aku rasa bdk2 ni x blh lupa
dan nasib baik la aku duk kat tingkat atas..
maka kurangla nampak Tragedi Oktober September itu

Alkisahnya ada mamat yg wat aksi lucah  flash mob kt tgh2 jln tu
pastu area tingkat bawah bas tu penuh dgn bebudak pompuan kitorang
bl nampak anu di dalam botol itu
menjerit2 la mereka yg x pernah tgk anu sebesar itu
geli kan..
kt tgh2 jln lg mau tunjuk2 bagai
bdk2 laki yg kat atas tu pon x kurang sukanya menjerit2
agaknye tgk si sex maniac tu pnye lain kot pesennya dr diorg pnye anu?
huhuhu
manusia manusia....


Sampai CM dlm kol 3 lebih
kitorang bg peluang kt bdk2 KLG ni strolling area CM ni sampai kol 5ptg
aku, mek n kak Zairul terus bergegas cari souvenir utk ahlian rombongan
Alhamdulillah..
sibbaik ada tempat yg blh lg menerima tempahan byk yg short notice cmni


Me nampak gemuks kan
eh..nampak ke mmg gemuks eh?



Sand art


Pergh.....dlm CM ni mmg x sama dgn zaman 90-an dulu
mmg byk bezamakin teratur
kedai2 yg aku nk cari utk bli bende yg aku x pernah jumpa kt tempat lain pon dh xde
artis2 yg duk drawing kt belah bawah CM ni pon dh xde
suma diorg letak belah belakang CM
kt luar bangunan tu..ada tempat diorang masing2


Kak Lin, Fatehah, Kak Azizah, Wan Sepudin ntah dh ke mana ntah
so kitorang gerak ber3 pusing2 CM ni...
rindu weh..terkenang pada zaman silam...:)


Tired faces


Kat Cm ni zaman aku muda remaja dulu
kedai2 kecik2nya agak bersepah2 skit susun aturnya
skang ni dh di bahagi2 mengikut pengkhususan masing2
dh ada lorong utk Malay Street, Straits Chinese , Little India, dll


Malay Street




Straits Chinese



Little India






Penat pusing dlm CM dgn kelangkabutnya
demi nk menepati masa berkumpul..
kitorang kuar dr bangunan CM
tokojut mak, nyah...
Mc Donald kt bangunan sebelah t u dh xde!
dh tukar jd resto mamak ke hapa ntah..

Tu la dolu2 tempat ktorang lepak2 pas penat rewang2, 
tempat kitorang nk gather b4 g mane2
almaklumla...zaman tu bkn zaman canggih ada enpon bagai ni...
skang ni mmg berbeza sgt...fuhhhh!!!


Fridge magnet dr obesi pon ada jual kt luar CM



Bumbung berwau ni dolu2 xde ni..



Eskim durian...
sedap!



Dalam kol 5 kitorang ml berkumpul kt dpn CM
masing2 penuh beg plastik di tangan
ntah borong ape ntah..
yela kan..kalo x kerana ikot rombongan sekolah
ntah bila nk sampai CM ni kan..

Asheeq and the boys...
ceeewaahhhh....
ala2 Ella and the boys gitew


Stop dulu takat ni..
nnt sambung 1 benda best yg aku nk share yg ada kt dlm CM ni
KLCC pon kalah tau!!!

Wassalam...

KTM-HOHO trip ver 2 : part 3

Assalamualaikum w.b.r

Meh baca cite yg sebelum ni sbgai terapi minda masing2 wokeh....
cer try klik kt SINI utk part 1 dan SINI utk part 2
kita sambung perjalanan kita ke destinasi cinta  yg ke3..


3. Balai Seni Visual Negara

Oleh kerana trip ni ada raaaaamaaaaai bdk2 seni yang join
maka kitorang decide utk singgah kt sini
aku pon belum pernah masuk lg balai ni
lalu lalang depan dia je yg kerap...:)


Melepet bdk2 ni sbb jln jauh skit dr HOHO pnye pit stop


Cikgu2 plak yyg berposing..
weeeeeeeeehaaaaaaaaaaa..........


Kasi 1 lagi gambar


Sebelum masuk, kitorang ada short brief dr puan yg menjaga kaunter
*aku pon xtau sbnarnya apa kerjaya puan tu*


Short briefing
*x blh amek gmbar kt dalam galeri yg bertingkat2 tu..


Oleh kerana x blh snap photo dlm galeri tu
maka aku x dptla nk berkongsi keindahan setiap lukisan kt situ
*setiap?x suma pon aku tgk....huhuhu


Pose sebelum masuk galeri



Pose selepas pusing galeri (la sangat kan...)
capek!



Old school betol set meja mkn ni tau
ntah dr zaman mana ntah..
cun...


Wajah Hospital Kuala Lumpur yg baru..
cantik menarik..

4. Kuala Lumpur City Center (KLCC)

Kt KLCC ni ktorg bg bdk2 ni masa utk lunch n solat jamak shj
shopping mopping x sempat hokey..
takot jln jem bl dh lewat ptg
sbb ktorang nk menyinggah Central Market plak
bas HOHO yg paling akhir utk sesi siang adalah pada jam 5 ptg - 7 mlm shj
kalo tertinggal...
alamat nk kna naik train la plak utk ke KL Sentral...
kan ke naya kan...

Maka dgn sepantas kilat
bdk2 sekolah ni g makan n solat
tp sblm lepaskn diorang tu
ktorang dh bg siap2 duit makan sorang RM10
ok la kan....

Nanti2 kita sambung plak cite kt CM
lama gak aku x g sana since zaman merambu dgn kwn2 seasmara 
eh silap seasrama dulu2...huhuhu

Wassalam...





KTM-HOHO trip ver 2 : part 2

Assalamualaikum w.b.r

Ni sambungan dari part 1 eh 
kalo rajin baca
kalo malas..toksah klik langsung kt situ

Alkisahnya ktorang smpai KL sentral tu lewat dr trip sebelum ni
oleh kerana ketapi sampai lewat sejam
maka ETA kitorang kt KL Sentral kali ni pn lewat sejam
ktorang sampai dlm kol 8 pg

Elok je ktorang kumpul pas kuar dr ketapi
aku bg short briefing 
skit je...
1. G gosok gigi ke, cuci muka ke (sbb air paip dlm toilet ketapi tu agak uwek uwek skit)
2. G sarap
3. Gather kat tempat nk naik HOHO kol 8.50 pg

Sibbaik bdk2 ni sgt akur perintah..
sebelum 8.50 pg lg diorg dh tercegat kt waiting area tu
baguih kan...
thumbs up utk anak2 syurga ni..


Riang gembira sbb perot dh kenyang!



Beratur sebelum naik bas...
akhlak mulia nya....:)
padahal..beratur sbb nk amek gambar kan kan kan..



Tempat2 peranginan yg kitorang g
lebih kurang sama je cm yg g trip before this
tp ada skit yang berbeza..

1. Istana Negara

Kt sini xde la menjakun amek gambar
sbb trip sebelum ni dh puas menjakun..:)
bdk2 sek ni x mmenjakun plak..
dh suh diorang amek gmbar dgn pak guard, dengan kuda

Posing jgn x posing..



Diorang tgh tukar turn kuda n guard yg bertugas



Agung ada time ni
sbb bendera kt tiang bendera yg paling besar tu ada benderanya


2. Dataran Merdeka

Kt sini aku trs g bli eskim kt bawah dataran tu
panas wooo
padahal br kol 10 lbh


Cun kan..



Muzium Tekstil



Yeay...dpt bas open air



Hoooraaaayyyyy!!!!

Tips naik HOHO :
1. Bawak topi sbb panas (tu pon kalo dpt duk yg open air)
2. Pakai sunglass sbb silau sey
3. Bawak bekal air masak secukupnya (haus weh...)
4. Amek gambar puas2 dr tempat duduk blah atas tu sbb bukan senang nk naik bas cenggini

Wassalam...

KTM - HOHO trip ver. 2 : Part 1

Assalamualaikum w.b.r

Entri kali ni cite psl pengalaman yg lebih kurang sama
tetapi dgn orang2 yg berbeza

Ingat lg x dgn entry KL day trip
kali ni kitorang cikgu2 g trip tg lebih kurang sama
tapi kali ni dgn anak2 murid plak

Seramai 7 guru dan 30 murid join program ala2 backpacker trip ni
joining program : Kelab Robotik&F1, Kelab Fotografi, Kelab SPBT

Tiket ketapi sm je cm yg ktorg g awal dolu
kol 2.00 pg..
tp kali ni kitorang bli seat ticket
x bli tiket katil cm dolu


Cikgu2 berposing ria di pagi buta
sambil menanti keretapi tiba....


Ketapi kitorang kali ni smpai agak lewat..
kol 3 pg baru sampai
lewat sejam tuh!!!

Kak Zairul & Pak Engku
penat tunggu ketapi...


Bila ketapi sampai je..
terus cari gerabak
lari punya lari sampai hujung ketapi
x jumpa2 gerabak N

Rupa2nya aku salah tgk lorrrr
gerbak M1 rupanya
padanla jenuh mencari sampai hujung......................
x jumpa gerabak N
sudahnya kitprang hop in je kt gerabak paling hujung tu
gerabak untuk katil2 cam ktorg naik dolu
pastu jenuh berjalan ke gerabak yang PERTAMA!!!!!


Ni kt area gerabak yg 2 katil sebilik..
kelas kao...



Ni rupa paras katil 2 utk 1 bilik..
privacy skit berbanding yg kltorang naik dolu



Jenuh berjalan dari 1 gerabak ke satu gerabak
at last....
sampai gk ke gerabak ktorang


Suma dh bersedia utk posing tido ke?



Cikgu2 plak yg posing manja tahap dewa
ni suma gaya sebelum tido...


Oleh kerana kt gerabak duduk ni xde langsir2 cm kt gerabak katil..
maka payah la nk tido
sbb lampu dia mmg x padam langsung
dim pon tidak..
terang benderang noks
mmg pyh nk tido
dgn aircond yg sejuk gilak tu lg
aiyoooooo


Maka kami tido dgn gaya selubung cmni
amacam?
stylo x? :p



Seperti episod naik ketapi sampai Kuala Lumpur sebelum ni
ktorg kna solat dlm ketapi dgn cara duduk
pestaim tau aku duk gitu
atas katil duk cara lain
yg ni lain plak

Korang pernah solat duduk?

Macam orang dalam ihram x?
:)

Tips naik ketapi memalam :
1. Pakai baju sejuk, stoking tebal
2. Bawak slimut TEBAL!
3. Bwk penutup mata utk tido (aku x ingat namanya apa)

Wassalam


Nov 14, 2014

DDTB : Megi Kari Bernasi

Assalamualaikum w. b.r

Harini TB (dh lama x guna word ni) nk introduce 1 lg benda br dlm blog ni
iaitu Dari Dapur Teacher Bonda (DDTB)
biasala kan..kalo dh nama dar dapo tu kan
harusla psl makanan2 yg aku masak kan
even x sedap pon..still Darwisy n kandaku makan...:)

Last week aku blk KL sensorang naik flight atas urusan keluarga
bl lapar mlm2 buta tu
aku mula la teringin nak makan megi ala2 zaman aku kecik2 dulu
arwah ayah yg ajar makan cenggini sbnarnya

Dr tajuk pon mesti korang dpt teka kan
menu megi kari dan nasi....

Kalo kt umah, payah nk nampak kitorang mkn megi
sbb kalo blh x nak bg Darwisy rasa syiok makan megi yg terang2an x berpekdah ni kan
so sensorang aku g cari sisa2 megi kt dapo mak aku
sibbaik ada..
terus masak megi cm biasa then tambah telo ayam sebiji then perah skit limau

Bila siap je megi
terus buh dlm mangkuk besar
then tengok kt piok nasi, ada plak nasi lagi
pergh....apa lg la kan
amek sesenduk nasi then buh cun2 atas megi panas2 tadi
pergh....dapdapdap!!!


Megi kari bernasi

Ekceli kan
aku pernah mkn cenggini kat umah
tp megi kari masak dgn rencah kari sendiri
bukan mi instant..
rupa2nya kan, kandaku x pernah makan megi cara cenggini
korang pernah x?

Darwisy suuuukaaaaa mkn megi kari bernasi ni tau
sedap..kenyang lbh skit dr biasa sbb ada nasi :)
kalo korang x caye
cer try jap lagik..
mkn tgh lpr ke dlm hujan2 ke tgh poket kering ke kan..

Wassalam...


Nov 6, 2014

JJCM : Coffee Break Kluang

Assalamualaikum w.b.r

Kali ni aku nak perkenalkan entri terkini dr aku
iaitu entri Jalan-jalan Cari Makan: JJCM
yg mana aku akan post psl kedai2 mkn yg aku rasa best, mabeles, x best dan segala perasaan aku time makan kt kedai tu
so korang boleh la nk g try sejauh mana yg aku rasa tu betol ke x

For the first entry in JJCM
aku nk share psl kedai makan yg ada kt Kluang je pon
kak Miszalin yg tarik aku masuk kedai ni..
huhuhuu
paksa la sgt kan..padahal aku yg tergedik2 nak try..

Kedai ni namanya Coffee Break
elok je tercongok kt belakang tokong cina kt area depan Kluang Mall
kt sebelah Zon Ria yg betul2 dekat area Song Mart
owner orang Islam ofkos
so HALAL okeh even xde tanda halal sebesar kerusi kt kedai tu
hihihiihi

Kt kedai ni mcm2 ala carte ada
tp yg aku suka sgt ialah lempeng sardin dgn kopi ais cincau
aku x pernah try menu lain..
so tatau yg lain tu sedap ke x..
korang try la..
blh share perasaan tu dgn aku..:)


Nampak sedap
makan laaaaagiiii sedap...



Set lempeng dia harganya RM3 utk 3 keping lempeng
so korang x pyh nak tamak2 order byk2 set plak..


Ni lempeng sardin



Ni lempeng bawang
kak Lin yg order
me x mkn bawang..


Kopi ais cincau dia aku x ingat bp ringgit la plak
RM 2 ke eh?
ntah la
yang pasti rasa dia mmg kaopiau
mabeles!!!
cer try kalo nk tau rasanya cmne
highly recommanded..


Ni kopi ais cincau..
mabeles..


Coffee Break
Jalan Ciku
86000 Kluang
Johor


Wassalam...

Toilet : Tandas : Jamban : Bilik Air

Assalamualaikum w.b.r

Ni entri khas pasal toilet kt Central Market
cun siot
mengalahkan toilet KLCC yg de vasss sgt tu kan
aku terkagum sampai sanggup snap byk gmbr kt sini..

Dengan bayaran....50 sen kalo aku dan Mek Shaera x silap
(Mek pnye psl la ni yg buat aku terjebak nk masuk toilet cung ni)
anda akan merasai seolah-olah dibawa ke zaman silam
*idakle mcm masuk toilet KLCC tu kan..
sumanya moden...

Nak masuk toilet tu
kita kena masukkan syiling dlm auto gate
dh macam nak naik komuter, LRT bagai dh ni
kagum..mmg kagum..
KLCC ada? x de kan..
apatah lg toilet kt Kluang Mall..ahaks..:)


Ni entrance


Interior design dlm tu
pergh..cun beb..
aku nak amek gmbar kt sinki n cermin toilet ni
tp pyh le sgt
sbb ada 2 mianchi cun tgh dok sakan posing maut kt situ
aduhai....aku ingat aku je yg jakun
kalo ada kak Lin ni..mesti sama2 jakun amek gambar dgn aku ni..
huhuhuhu


Setelah tunggu lbh 10 minit
br dpt snap foto kt sini



Cermin lagi...


Yang lg bestnya kan...
pintu toilet dia sgt la old skul
atas bwh x tutup penuh hokey
kalo ada yg nak ngendap dr atas dan bwh tu
bolehhhhhh sgt!!!

Pastu kan..
selak dlm toilet tu..
fuhhhhhhh lg klasik
umah nenek aku pon dh x pakai selak cmtu dah..
suka suka suka sgt....


Cantik kan...


Asik2 toilet yg futuristik je diorg buat
sesekali dpt masuk toilet yg klasik cmni kan bagus..
takkan Melayu hilang di dunia!!
*pe kaitan??hahahhaah
aku pon x tau..
blasah je kasi panjang skit entri merapu ni :p

Wassalam...

Nov 5, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 5


Assalamualaikum w.b.r

Lama sgt dh sambungan cite KTM-HOHO ni hanging
x sempat mak nak karang cite noks..

Yg teringin nk baca part 1 klik SINI
part 2 plak klik kt SINI, part 3 kat SINI
dan last skali part 4 kt SINUN

Ni finale part bg trip kali ni
pasni nk cite psl tempat lain plak

Pas bdk2 sek ni gather kt depan Central Market
ktorg terus menuju pit stop HOHO ni
dh la ada rupa mcm nk ujan..
maka bergegaslah rakyat jelata kerana takutkan hujan...

Yg payahnya bwk bdk2 ni kan
time nak cross jln
aduhai...jln punyala sibuk kan
dgn bus, keta, moto..
aduaiiiii....ni  bkn standard trafic kt Kluang ni dik non
lain ni ha..
gunakanla kuasa tangan masing2 ye..
InsyaAllah drivers akan mengerti...

Riang je muka masing kan
x sedar diri nak SPM memasing tu...


Lama sey nak tunggu bus HOHO tu dtg
penat kaki nk berdiri..
aku paksa bdk2 ni g tgk graffiti kt longkang besar tu
*longkang tu sbnrnya pertemuan Sg. Klang dan Sg. Gombak


Cer tgk graffiti kt blkg tu
menarik kan..
Sengih je si Hafifi ni


Ko tunjuk ape tu Hakimi???
Bus warna warni pon nk heran ke?
huhuhuhu


Graffiti lagik


Setelah penat menunggu bus
akhirnya bus pon sampai
dan itu adalah bus terakhir bg route HOHO hari itu
Alhamdulillah kami x terlepas....

Sampai KL Sentral dlm kol 6.30 ptg
ketapi kitorang malam tu kol 10.30 mlm
lama tuh nak tunggu
maka bertempiaran la anak2 didik kami tudi sekitar KL Sentral
gi la merewang mana2 pon asal kan kol 10 mlm dh sampai kt tempat nak naik train

Kitorang cikgu2 dh merewang2 mencari tempat makan dan tempat lepak..
ahkak2 letih dan lapar dik non..

Selesai makan n lepak kt Restoran Nasi Ayam Penyek kt mall ape ntah yg baru sblh KL Sentral tu
ktorg trs g solat jamak n rileks kt surau KL Sentral..
tukar2 baju, kasi wangi2 skit..
yela..nak balik jumpa kesayangan hamba kan
wajib kasi wangi even ketiak dh jd tempat pembiakan bakteria ape ntah dah...

Train gerak tepat ikot masa
alhamdulillah....
maka masing2 mula beradu bak Sleeping Beauty gitew
lg2 yg pakai eye mask mcm Permaisuri Zairul dan Permaisuri Azizah kekdahnya...



Haaa.....masam je muka Permaisuri ni
mimpi jadi Cinderella yg tgh mop lantai kot???



Permaisuri Azizah yg lena beradu..
zzzzzzzzzzzzzzzzz
sibbaik x berdengkur..
:)

Alhamdulillah kami sampai Stesen Keretapi Kluang dlm kol 4 pg lebih
lps tunggu suma bdk dh diambil oleh parents masing2
kami pon blk T6 naik chartered van...

Badan yg letih ni sampai umah dlm kol 5 lbh
kemas2 brg yg dibawa balik
bersih2kan bau masam suma, solat subuh siap
then tidur..............................

Kesimpulannya : 
1. Trip dgn students naik pengangkutan awam ni mmg mencabar
2. Perlukan kekuatan mental dan fizikal utk sertai trip cengginik
3. Pelajar2 dpt satu pengalaman baru yg mungkin sukar utk diperolehi lg
4. Have fun dgn kengkawan! Tu yg paling seronot!!!

Next year kita try g trip yg lebih adventurous wokeh


Wassalam....

Oct 23, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 4

Assalamualaikum w.b.r

Jom sambung baca hikayat yg belom sudah ni
kali ni nk cite psl tempat ke lima kami singgah
tp...sebelum tu kalo rasa2 nk baca cite merapu yg part2 lain
sila klik SINI utk part 1
SINI plak utk part 2
dan SINI utk part 3

5. Central Market -CM

Tempat lepak aku zaman sekolah dolu2
(highlight for my school time bff : Pja, Jid, Nad, Hasz, Meah
*miss u so much beb!)
pergh...teringat lg zaman2 teman kengkawan dating, 
zaman sendiri dating, 
masa2 nk tunggu bas blk umah dr asmara eh typo yg disengajakan
huhuhuhu
balik dr asrama
uhuk uhuk uhuk..

Dari KLCC nk ke CM tu bkn le jauh mana pon
tp jem la sgt...
lg2 weekdays kan..
maka budak2 ni ramainya la yg tdo zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Steady je diorg tdo berbantalkan lengan Cikgu Sepudin yg gagah perkasa itew..



Ni pon pakat tdo sambil pegang hp lg tu
*tggu awek call ke Hidayat???


Kecundang semuanya


Exceli kan
odw g CM tu kt area bangunan Maybank kt Jln Pudu tu kan..
ada 1 peristiwa yg aku rasa bdk2 ni x blh lupa
dan nasib baik la aku duk kat tingkat atas..
maka kurangla nampak Tragedi Oktober September itu

Alkisahnya ada mamat yg wat aksi lucah  flash mob kt tgh2 jln tu
pastu area tingkat bawah bas tu penuh dgn bebudak pompuan kitorang
bl nampak anu di dalam botol itu
menjerit2 la mereka yg x pernah tgk anu sebesar itu
geli kan..
kt tgh2 jln lg mau tunjuk2 bagai
bdk2 laki yg kat atas tu pon x kurang sukanya menjerit2
agaknye tgk si sex maniac tu pnye lain kot pesennya dr diorg pnye anu?
huhuhu
manusia manusia....


Sampai CM dlm kol 3 lebih
kitorang bg peluang kt bdk2 KLG ni strolling area CM ni sampai kol 5ptg
aku, mek n kak Zairul terus bergegas cari souvenir utk ahlian rombongan
Alhamdulillah..
sibbaik ada tempat yg blh lg menerima tempahan byk yg short notice cmni


Me nampak gemuks kan
eh..nampak ke mmg gemuks eh?



Sand art


Pergh.....dlm CM ni mmg x sama dgn zaman 90-an dulu
mmg byk bezamakin teratur
kedai2 yg aku nk cari utk bli bende yg aku x pernah jumpa kt tempat lain pon dh xde
artis2 yg duk drawing kt belah bawah CM ni pon dh xde
suma diorg letak belah belakang CM
kt luar bangunan tu..ada tempat diorang masing2


Kak Lin, Fatehah, Kak Azizah, Wan Sepudin ntah dh ke mana ntah
so kitorang gerak ber3 pusing2 CM ni...
rindu weh..terkenang pada zaman silam...:)


Tired faces


Kat Cm ni zaman aku muda remaja dulu
kedai2 kecik2nya agak bersepah2 skit susun aturnya
skang ni dh di bahagi2 mengikut pengkhususan masing2
dh ada lorong utk Malay Street, Straits Chinese , Little India, dll


Malay Street




Straits Chinese



Little India






Penat pusing dlm CM dgn kelangkabutnya
demi nk menepati masa berkumpul..
kitorang kuar dr bangunan CM
tokojut mak, nyah...
Mc Donald kt bangunan sebelah t u dh xde!
dh tukar jd resto mamak ke hapa ntah..

Tu la dolu2 tempat ktorang lepak2 pas penat rewang2, 
tempat kitorang nk gather b4 g mane2
almaklumla...zaman tu bkn zaman canggih ada enpon bagai ni...
skang ni mmg berbeza sgt...fuhhhh!!!


Fridge magnet dr obesi pon ada jual kt luar CM



Bumbung berwau ni dolu2 xde ni..



Eskim durian...
sedap!



Dalam kol 5 kitorang ml berkumpul kt dpn CM
masing2 penuh beg plastik di tangan
ntah borong ape ntah..
yela kan..kalo x kerana ikot rombongan sekolah
ntah bila nk sampai CM ni kan..

Asheeq and the boys...
ceeewaahhhh....
ala2 Ella and the boys gitew


Stop dulu takat ni..
nnt sambung 1 benda best yg aku nk share yg ada kt dlm CM ni
KLCC pon kalah tau!!!

Wassalam...

Oct 21, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 3

Assalamualaikum w.b.r

Meh baca cite yg sebelum ni sbgai terapi minda masing2 wokeh....
cer try klik kt SINI utk part 1 dan SINI utk part 2
kita sambung perjalanan kita ke destinasi cinta  yg ke3..


3. Balai Seni Visual Negara

Oleh kerana trip ni ada raaaaamaaaaai bdk2 seni yang join
maka kitorang decide utk singgah kt sini
aku pon belum pernah masuk lg balai ni
lalu lalang depan dia je yg kerap...:)


Melepet bdk2 ni sbb jln jauh skit dr HOHO pnye pit stop


Cikgu2 plak yyg berposing..
weeeeeeeeehaaaaaaaaaaa..........


Kasi 1 lagi gambar


Sebelum masuk, kitorang ada short brief dr puan yg menjaga kaunter
*aku pon xtau sbnarnya apa kerjaya puan tu*


Short briefing
*x blh amek gmbar kt dalam galeri yg bertingkat2 tu..


Oleh kerana x blh snap photo dlm galeri tu
maka aku x dptla nk berkongsi keindahan setiap lukisan kt situ
*setiap?x suma pon aku tgk....huhuhu


Pose sebelum masuk galeri



Pose selepas pusing galeri (la sangat kan...)
capek!



Old school betol set meja mkn ni tau
ntah dr zaman mana ntah..
cun...


Wajah Hospital Kuala Lumpur yg baru..
cantik menarik..

4. Kuala Lumpur City Center (KLCC)

Kt KLCC ni ktorg bg bdk2 ni masa utk lunch n solat jamak shj
shopping mopping x sempat hokey..
takot jln jem bl dh lewat ptg
sbb ktorang nk menyinggah Central Market plak
bas HOHO yg paling akhir utk sesi siang adalah pada jam 5 ptg - 7 mlm shj
kalo tertinggal...
alamat nk kna naik train la plak utk ke KL Sentral...
kan ke naya kan...

Maka dgn sepantas kilat
bdk2 sekolah ni g makan n solat
tp sblm lepaskn diorang tu
ktorang dh bg siap2 duit makan sorang RM10
ok la kan....

Nanti2 kita sambung plak cite kt CM
lama gak aku x g sana since zaman merambu dgn kwn2 seasmara 
eh silap seasrama dulu2...huhuhu

Wassalam...





Oct 16, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 2

Assalamualaikum w.b.r

Ni sambungan dari part 1 eh 
kalo rajin baca
kalo malas..toksah klik langsung kt situ

Alkisahnya ktorang smpai KL sentral tu lewat dr trip sebelum ni
oleh kerana ketapi sampai lewat sejam
maka ETA kitorang kt KL Sentral kali ni pn lewat sejam
ktorang sampai dlm kol 8 pg

Elok je ktorang kumpul pas kuar dr ketapi
aku bg short briefing 
skit je...
1. G gosok gigi ke, cuci muka ke (sbb air paip dlm toilet ketapi tu agak uwek uwek skit)
2. G sarap
3. Gather kat tempat nk naik HOHO kol 8.50 pg

Sibbaik bdk2 ni sgt akur perintah..
sebelum 8.50 pg lg diorg dh tercegat kt waiting area tu
baguih kan...
thumbs up utk anak2 syurga ni..


Riang gembira sbb perot dh kenyang!



Beratur sebelum naik bas...
akhlak mulia nya....:)
padahal..beratur sbb nk amek gambar kan kan kan..



Tempat2 peranginan yg kitorang g
lebih kurang sama je cm yg g trip before this
tp ada skit yang berbeza..

1. Istana Negara

Kt sini xde la menjakun amek gambar
sbb trip sebelum ni dh puas menjakun..:)
bdk2 sek ni x mmenjakun plak..
dh suh diorang amek gmbar dgn pak guard, dengan kuda

Posing jgn x posing..



Diorang tgh tukar turn kuda n guard yg bertugas



Agung ada time ni
sbb bendera kt tiang bendera yg paling besar tu ada benderanya


2. Dataran Merdeka

Kt sini aku trs g bli eskim kt bawah dataran tu
panas wooo
padahal br kol 10 lbh


Cun kan..



Muzium Tekstil



Yeay...dpt bas open air



Hoooraaaayyyyy!!!!

Tips naik HOHO :
1. Bawak topi sbb panas (tu pon kalo dpt duk yg open air)
2. Pakai sunglass sbb silau sey
3. Bawak bekal air masak secukupnya (haus weh...)
4. Amek gambar puas2 dr tempat duduk blah atas tu sbb bukan senang nk naik bas cenggini

Wassalam...

Oct 14, 2014

KTM - HOHO trip ver. 2 : Part 1

Assalamualaikum w.b.r

Entri kali ni cite psl pengalaman yg lebih kurang sama
tetapi dgn orang2 yg berbeza

Ingat lg x dgn entry KL day trip
kali ni kitorang cikgu2 g trip tg lebih kurang sama
tapi kali ni dgn anak2 murid plak

Seramai 7 guru dan 30 murid join program ala2 backpacker trip ni
joining program : Kelab Robotik&F1, Kelab Fotografi, Kelab SPBT

Tiket ketapi sm je cm yg ktorg g awal dolu
kol 2.00 pg..
tp kali ni kitorang bli seat ticket
x bli tiket katil cm dolu


Cikgu2 berposing ria di pagi buta
sambil menanti keretapi tiba....


Ketapi kitorang kali ni smpai agak lewat..
kol 3 pg baru sampai
lewat sejam tuh!!!

Kak Zairul & Pak Engku
penat tunggu ketapi...


Bila ketapi sampai je..
terus cari gerabak
lari punya lari sampai hujung ketapi
x jumpa2 gerabak N

Rupa2nya aku salah tgk lorrrr
gerbak M1 rupanya
padanla jenuh mencari sampai hujung......................
x jumpa gerabak N
sudahnya kitprang hop in je kt gerabak paling hujung tu
gerabak untuk katil2 cam ktorg naik dolu
pastu jenuh berjalan ke gerabak yang PERTAMA!!!!!


Ni kt area gerabak yg 2 katil sebilik..
kelas kao...



Ni rupa paras katil 2 utk 1 bilik..
privacy skit berbanding yg kltorang naik dolu



Jenuh berjalan dari 1 gerabak ke satu gerabak
at last....
sampai gk ke gerabak ktorang


Suma dh bersedia utk posing tido ke?



Cikgu2 plak yg posing manja tahap dewa
ni suma gaya sebelum tido...


Oleh kerana kt gerabak duduk ni xde langsir2 cm kt gerabak katil..
maka payah la nk tido
sbb lampu dia mmg x padam langsung
dim pon tidak..
terang benderang noks
mmg pyh nk tido
dgn aircond yg sejuk gilak tu lg
aiyoooooo


Maka kami tido dgn gaya selubung cmni
amacam?
stylo x? :p



Seperti episod naik ketapi sampai Kuala Lumpur sebelum ni
ktorg kna solat dlm ketapi dgn cara duduk
pestaim tau aku duk gitu
atas katil duk cara lain
yg ni lain plak

Korang pernah solat duduk?

Macam orang dalam ihram x?
:)

Tips naik ketapi memalam :
1. Pakai baju sejuk, stoking tebal
2. Bawak slimut TEBAL!
3. Bwk penutup mata utk tido (aku x ingat namanya apa)

Wassalam