always cherish the golden moment before it passes by

Cikgu dan tekanan darah rendah

Assalamualaikum w.b.r

Anda semua tahu tak tentang tahap tekanan darah masing-masing?
Cikgu Asheeq ni sejak dari zaman universiti lagi tekanan darah tak berapa cantik.
Asyik tekanan darah rendah je 😑

Camne cikgu Asheeq boleh tahu tekanan darah rendah?
Kisahnya dulu, cikgu Asheeq ni rajin sangat menderma darah.
Mula menderma darah masa kat matrikulasi.
2 kali tau cikgu Asheeq derma darah dalam masa setahun setengah tu.

Lepas tu ketagih nak menderma darah je kerjanya πŸ˜…
Asal cukup 3 bulan lepas menderma, mulalah gatal nak derma darah lagi.
Setiap kali sebelum menderma darah tu, WAJIB untuk staf kesihatan periksa tahap kesihatan kita dulu.
Yelah kan. Mana boleh derma darah kalau tak sihat.
Masa periksa kesihatan tu lah cikgu Asheeq tahu berapa bacaan tekanan darah cikgu Asheeq.
Maknanya setahun tu dalam 2 kali jugalah cikgu Asheeq tahu berapa bacaan tekanan darah cikgu Asheeq setiap kali menderma darah.

Cikgu Asheeq tak ingat kali ke berapa nak menderma darah, cikgu Asheeq tetiba tak dibenarkan menderma seperti selalu.
Heran bin ajaib betul tau.
TETIBA je.
Sedih pun ada tau masa tu sebab tak dapat derma darah.
Kisah hari tersebut berakhir dengan cikgu Asheeq dapat banyak set vitamin 'tambah darah' dari doktor πŸ˜…

Sejak dari hari itu, memang cikgu Asheeq tak lepas pun tapisan kesihatan untuk menderma darah.
Pernah cikgu Asheeq merayu dengan staf kesihatan tu untuk bagi peluang kat cikgu Asheeq.
Tapi ditolak mentah-mentah.
Katanya takut cikgu Asheeq pengsan & masuk hospital la pulak.

Cikgu Asheeq rasalah kan, disebabkan pengambilan nutrisi harian cikgu Asheeq yang tak lengkap menyebabkan cikgu Asheeq jadi gitu.
Yelah kan, bila kita derma darah, badan kita akan hasilkan darah yang baru.
Untuk menghasilkan darah yang baru & sihat, badan kita perlukan nutrisi yang mencukupi.
Tapi..zaman belajar dulu, memang cikgu Asheeq ni makan ikut suka hati, ikut isi wallet.
Hihihii
Manalah jaga sangat bab pemakanan ni.πŸ™ˆ
My bad kan.

Tekanan darah cikgu Asheeq pernah jatuh sehingga 80/50 tau.
Rendah sangat kan.
Masa tu cikgu Asheeq berumur dalam lingkungan awal 20-an.
Sepatutnya tekanan darah normal untuk umur macam cikgu Asheeq ketika itu ialah 120/79.
Jom semak tekanan darah uolls dengan jadual kat bawah ni.

tekanan darah rendah normal tinggi
Jadual tekanan darah mengikut umur

Haa...
Tekanan darah uolls kat area mana?
Bahaya tau kalau tekanan darah terlalu rendah atau terlalu tinggi.
Pasal bahaya tu, lenkali cikgu Asheeq story kat entri lain ya.

Cikgu Asheeq ni dah cuba pelbagai makanan untuk menormalkan kembali tekanan darah.
Dari makan kerang, hati lembu, hati ayam & macam-macam lagi tips yang orang bagi.
Tapi langsung tak membuahkan hasil.
Dahlah Rasulullah nasihatkan supaya kita elakkan makan organ dalaman kan.
Pulak tu cikgu Asheeq nak amalkan perkara yang Rasulullah suruh elakkan tu?
Hmmmmm....
Bila tak berjaya, terus cikgu Asheeq tak gigih makan suma tu.

Tapi kan, setelah berusaha bertahun-tahun untuk hilangkan simptom-simptom tekanan darah rendah cikgu Asheeq ni, Alhamdulillah lama kelamaan dah semakin baik.
Asbab kkonsisten cuba melengkapkan mana-mana LOMPONG NUTRISI dalam badan ni dengan makan vitamin Shaklee, lagi-lagi set tekanan darah rendah ni, cikgu Asheeq dapat rasa perbezaannya.

Dulu tak boleh nak bersukan.
Berlari 50m je dah nak pitam.
Tapi Alhamdulillah sekarang dah boleh ikut anak murid berlatih merentas desa.

Dulu langsung tak boleh berpanas terik.
Memang kena spare payung dalam beg.
Nampak macam puteri lilin, tapi sebenarnya cikgu Asheeq 'alah' dengan terik mentari.
Boleh pitam jadinya.
Tapi Alhamdulillah sekarang dah boleh bertoleransi dengan panas ni.

Nak tahu tak vitamin apa yang cikgu Asheeq makan?
Cikgu Asheeq makan B complex, Vitalea dan vitamin C.
Vitamin 3 serangkai ni cikgu Asheeq makan diwaktu pagi selepas sarapan.
Alhamdulillah, bila konsisten baru nampak kesannya.
Yang penting jangan putus asa, jangan culas & berdoa banyak-banyak dengan Allah supaya usaha kita membuahkan hasil.


Anda ada masalah tekanan darah rendah?
Jom ikhtiar dengan set tekanan darah rendah Shaklee ni.
InsyaAllah anda akan rasa perbezaannya.




** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :0122662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Fogging dan Denggi

Assalamualaikum w.b.r

Lately ramai anak murid cikgu Asheeq yang demam denggi.
Musim periksa pulak tu.
Kesian diorang.

Ada jiran cikgu Asheeq ni pun kena denggi.
Habis semua rumah kena serbu dengan pegawai kesihatan.
Nak kira berapa ekor jentik-jentik kat rumah weollsπŸ˜…πŸ˜…

Fogging nyamuk Aedes pun ntah dah berapa kali.
Setiap kali ada kes je, pegawai kesihatan mesti datang.
Cikgu Asheeq sempat amek video diorang fogging rumah ni.
Sekali tu je buka semua tingkap, pintu.
Yang lain-lain, tak buka pun.

Anak murid cikgu Asheeq yang kerja sebagai Pegawai Kesihatan pesan, suh keluar dari rumah.
Tapi pegawai tu cakap kalo tak nak dalam rumah berminyak, tutup semua tingkap, pintu.
Duk diam dalam rumah.

Aiyoyo...
Mana satu nak follow ni?πŸ˜“

Apa-apa hal pun, meh layan video cikgu Asheeq ni ya.
Buat panduan korang yang tak pernah tengok asap fogging tu tebal mana.


Demam denggi ni boleh berjangkit tau.
Sebab tu ada yang dikuarantinkan bila dijangkiti demam denggi.
Vektor yang menyebabkan denggi ni ialah nyamuk AEDES BETINA.
Yang jantan tak terlibat dalam menyebarkan virus ni tau.

Kenapa kena fogging?
Sebab nak bunuh nyamuk yang banyak membiak terutama di musim hujan macam sekarang ni.
Maka korang kena jaga kebersihan sentiasa.
Sampah sarap buang di dalam tong sampah.
Mana-mana takungan air tu dibuang airnya.
Pendek kata hapuskan tempat pembiakan nyamuk ni.

Vitamin Shaklee yang Membantu Mengurangkan Demam Denggi


1. Performance drink

Suhu badan yang tinggi ketika demam kuat akan menyebabkan dehidrasi pada badan.
(Cecair banyak hilang dari tubuh)
Performance drink berfungsi membnatu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan kehilangan bendalir dalam badan.

Performance drink telah terbukti secara klinikal dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda.
Ia memberikan tenaga dan memelihara pengaliran bendalir dalam tubuh.

Performance drink adalah satu-satunya minuman tenaga yang BEBAS KARBOHIDRAT dan RENDAH kandungan GULA.

2. Nutriferon

Nutriferon membantu meningkatkan INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus membantu menguatkan ANTIBODI badan.

Kajian klinikal saintis Shaklee telah membuktikan bahawa Nutriferon dapat mengukuhkan sistem imunisasi dalam masa 3 hari.
Nutriferon mampu merangsang dan mempertingkatkan imun tubuh badan dengan mengerah sistem pertahanan semulajadi badan melindungi tubuh dari virus, mikrob, termasuk influenza, alergi, inflamasi dan selsema.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Cara Memotong Kaca Sendiri

Assalamualaikum w.b.r

Awak pernah potong kaca sendiri tak?
Cikgu Asheeq tak pernah.
Maka memendam rasa sekian lama nak buat periskop dengan budak-budak kat makmal.

Alhamdulillah tahun ni, ada pulak sorang budak ni ada pisau pemotong kaca tu.
Sebab ayahnya tukang buat rumah.
Maka adalah segala macam tools yang cikgu Asheeq takde

Bila dah ada yang reti potong kaca
Maka bolehlah kita buat periskop guna kotak ubat gigi!
Yeay!!!πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Jom layan budak kecik Nazri ni tunjuk skill potong kaca.




Hahhahahahahha
Ingatkan terer bebeno boleh lurus
Rupa-rupanya...sangkut πŸ˜‚πŸ˜‚

#anakmuridcikguasheeq sangat kan

Shaklee : Starter Kit

Assalamualaikum w.b.r
Selamat sejahtera

Anda dah lama menggunakan produk Shaklee tapi belum mendaftar menjadi ahli?
Anda impikan kehidupan yang lebih baik bersama Shaklee?



Dengan bayaran RM68.90 sebagai bayaran keahlian
Anda akan diberikan starter kit Shaklee yang amat mudah digunakan.

Starter kit ini didatangkan dalam 3 bahasa iaitu :
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris 
3. Bahasa Cina.

Dalam kit ini terdapat buku panduan tentang produk, panduan tentang perniagaan serta landmark study Shaklee tentang produk-produk keluarannya.

Nak tahu lebih lanjut tentang cara mendaftar sebagai ahli Shaklee?
Hubungi :
πŸ“²Asheeqmazmi 0122662438
πŸŽ€Pengedar Shaklee Anda




Langkawi : Day 2; Bermandian & bersarapan di Pantai Chenang

Assalamualaikum w.b.r

Malam pertama tidur kat Chenang memang nyenyak.
Hujan + aircond = tak nak bangon tidoq!

Hotel ni tak ada opsyen dengan sarapan pagi tau.
Maka kami kena cari makan kat luar.
Tapi pagi² lepas subuh dah lapar πŸ˜‚
Sibbaik dah siap² beli roti semalam

Lepas subuh kami layan abang long Korea nak mandi pantai
Dekat je pantai dengan bilik
Turun bilik hotel dah terus nampak pantai

Cikgu Asheeq bersarapan ESP seperti biasa
Sedap tau
Lepas tu buat perut tak berkeriot bunyi 



Ni gaya nak mandi pantai ke nak bersilat? πŸ˜‚


Biasalah kan
Dah penat bermain² air dan ombak
Badan jadi penat & lapar balik
So kena cepat² bersiap untuk g sarap sebelum bergerak ke Kilim Geoforest Park


Tengoklah kedai belum buka lagi
Orang pun tak ramai kat kedai
Memasing duk memerap dalam bilik atau tengah buat aktiviti pantai kot



Tengok jalan lengang kan


Actually malam tadi masa merayap sekitar Chenang ni
Cikgu Asheeq ada nampak kedai makan yang 24jam
Maka kami plan nak sarap kat situ
Sempat lagi g sarap sebelum kereta sewa sampai kul 9.30 pagi
Lagi pun janji dengan boat kul 10.30 pagi

Pagi ni kami makan nasi lemak, nasi goreng & pulut mangga
Heaven nya bila dapat pulut mangga pagi²πŸ’—
Tapi kan, memang mencekik la harga kat sini
2 pinggan nasi goreng, 1 pulut mangga, 2 nasi lemak bungkus + air
Total RM49

Kemain anak bujang makan nasi goreng



Siap je makan, kami terus tunggu abam kereta sewa
Lewat dalam sejam gitu dari masa yang dijanji
Katanya kereta kotor sangat lepas diguna oleh penyewa sebelum kami
Sebab tu lama sangat nak cuci

Takpelah lambat pun abam
Janji bersih

Kami sewa kereta Vios putih
Sabtu 9.30 pg - Isnin 6.00 ptg
Dengan harga RM90 sehari
Total selepas DISKAUN dapat harga RM210 untuk 3 hari setengah

Lepas dapat kereta, kami terus meluncur ke Kilim Geoforest Park
Ambil masa dalam 40minit jugak nak ke sana
Jauh....

Kita sambung next entri untuk cerita tentang Private Mangrove Tour kami ya
Stay tune
Jangan menyampah nak baca lagiπŸ˜‰

Wassalam

Langkawi : Day 1; Night at Pantai Chenang

Assalamualaikum w.b.r

Meh sambung baca kisah merayap cikgu Asheeq di Langkawi.
Kalau belum baca entri yang sebelum ni, boleh klik SINI
Moh sambung baca πŸ˜‡


Do Re Mi nak pergi makan
Kami lapar!


Lepas check in hotel, kami rehat² dan plan nak makan kat restoran depan resort kami.
Restoran Telaga
Cantik weh restoran ni
Bila cantik, harga lagilah cantik kan
Hihihi


Tokojut mak!
Bosau bonar ikan tu



Kami memang plan dr awal lagi nak makan lobster.
Kengkonon feeling macam kat Phuket dulu
*verangan sangat kan
Hahahaha

Jalan kaki tak sampai 5 minit pun
Dah sampai depan restoran
Orang belum ramai sebab baru lepas hujan
Lagipun awal lagi untuk makan malam
tapi kami dah lapaqqqq
Pedulik la awal ke tak kan
πŸ˜‚
Cantik kan restoran ni
payah nak cari kerusi meja yang bersih
Diorang belum kemas betul-betul kot
Ada tik cicak la, taik burung la πŸ˜’
Kemain OCD sangat cikgu Asheeq ni kans




Ni antara lauk yang kami order
Tomyam belum sampai lagi ni



Ni ha lobster kami order
Yang frozen ni murah berbanding yang hidup
Tapi kat Phuket dulu yang hidup tau


Total hangus kat restoran ni RM289.20
Lobster je dah RM154 tau πŸ˜…

Habis makan kami berjalan-jalan along jalan Chenang tu
Sambil² tengok pakej² ke pulau-pulau
Sambil tengok barang² jualan sepanjang jalan tu


Abah bli sluar katok RM10 kat kedai ni
Kedai lain RM20 ke atas


Hmmmm...
Mandum jer tau area Pantai Chenang ni
A big no untuk saya stay area Pantai Chenang ni tau.
Orang kata dulu Chenang best, meriah.
Tapi sekarang mandum 😧
Singgah bakery beli roti dengan bayaran RM7.30

Darwisy dah ngantuk
Maka kami minta abah, mama & Darwisy balik bilik sahaja
Biar kami yang masih kuat lagi kaki dan mata ini untuk teruskan package hunting untuk hari esok
*kuat ke?πŸ˜‚

Jalan punya jalan, tanya punya tanya
Last skali kami pilih Sandy Leisure Holiday ni
Kami memang tak nak pilih island hoping yang ada pakej ke Pulau Dayang Bunting
Maka kami pilih untuk Mangrove private package
Tak nak kongsi² dengan orang lain
Tak best kan

Private package ni   kami dapat harga RM220 untuk 2 jam
Ada yang kami tanya kat agen lain, harganya lebih mahal
Sekitar RM250-RM350 satu boat


Suami Koreaku tengah nego harga
Isteri mithali pulak sibuk picit² butang kamera 😁


Dah penat jalan² sambil pegang² tangan berdua-duaan πŸ’—πŸ’—
Kami putuskan untuk balik ke bilik hotel
Sebelum tu kami singgah di kedai runcit untuk membeli air minuman untuk esok pagi


Ko tengok kat kaunter kedai runcit ni
Banyak gilos duit
Foreigner bagi katanya

Ops.. lupa nak khabaq
Kami terpaksa awalkan sewa kereta sebab tengah musim hujan
Sibbaik abam kereta sewa kata esok memang kereta yang kami booking tu free
Pagi esok customer pulangkan
Maka esok kita naik kereta la ye πŸ˜‰

Jom tidur!

Langkawi : Day 1 ; KLIA-Langkawi

Assalamualaikum w.b.r

Selepas sapu sawang kat blog ni, baru boleh bernafas skit.
Terbatuk² masa buka blog ni tadi πŸ˜…

Entri pembersih habuk kali ni adalah tentang Percutian 4 hari 3 malam cikgu Asheeq & keluarga menjejak sejarah 'Darah Putih' di Kedah.
Kali terakhir cikgu Asheeq & suami korea ke sana adalah pada tahun 2007 iaitu bersempena dengan honeymoon kami yang pertama πŸ˜

Cikgu Asheeq beli tiket MAS ni dah lama.
Bulan Jun lagi dah beli.
Lepas balik dari menunaikan umrah.
Itu pun Ein yang tolong belikan through Expedia.
Dapat diskaun lagi ❤️

Tiket return KLIA - Langkawi (13 - 16 Oktober 2017)
*Suami Korea, cikgu Asheeq, abang long Korea, mil, pil
4 dewasa + 1 kanak² = RM735.88
Murah tak?
Naik MAS tau.
Luggage dah include sekali.
Dah tak payah pening² nak bajet berat luggage nanti.

Flight kami delayed 1 jam hari tu sebab cuaca was not so good.
Maka kami duduk mengopi sekejap dekat² dengan boarding hall tu.


minum kopi mahal
Mahal weh ngopi kat sini πŸ˜…
RM26 untuk 2 cawan kopi + 1 set roti


merayap
Penyek dah muka abang long Korea tu
Lama sangat tunggu nak naik flight πŸ˜…


Actually kami plan nak stay Pantai Chenang 2 malam.
1 malam akhir tu stay kat Kuah sebab senang nak shopping.
Hihihii
Nanti cikgu Asheeq share tips shopping kat Langkawi ye.

Kereta sewa pun kami booking untuk hari ke-3 & ke-4.
Konon-kononnya nak naik motor ler hari ke-2 tu.
Hari pertama memang tak plan nak jalan jauh pun.
Ronda sekitar Pantai Chenang je.


Bergaya tak abang long Korea ni?

Nampak tak kat gambar tu.
Langit mendung kan.
Tu pasal flight delayed tau.
Seriau gak kat atas langit tadi.
Alhamdulillah takde apa yang menakutkan berlaku.

Sampai kat Balai Ketibaan kami terus ke kaunter teksi.
Harga memang dah tetap.
Takde ulat teksi kat sini tau.
Bila ditanya kenapa semua kena melalui kaunter?
Abam teksi kata sebab nak elakkan penipuan.
Kadang² ada customer tertinggal barang dalam teksi.
Maka mudah nak trace back balik barang diorang.

langkawi trip
Tak payah nak nego harga kat kaunter ni



Tiket teksi


Tak lama pun nak tunggu teksi sampai.
Memang ikut turn.
Sibbaik muat boot teksi tu.

Mama & abah jaga beg
Menantu ligat nak ambil gambar 
Hiihihihi


Tak jauh pun dari airport ke Malibest Resort, Pantai Chenang
Dalam 20 minit gitu.
Cuaca yang mendung membuatkan mata cikgu Asheeq pun dah ala-ala kuyu gitu
Ngantuk seyh..😴😴😴😴



Ni ha resort yang cikgu Asheeq dah siap-siap booking


Sebelah tu ada bangunan tengah under construction


Bayar deposit RM100 lebih daripada harga bilik
Nanti nak check out diorang pulangkan balik
Lif rosak la pulak 
Sibbaik tingkat satu jer
Takdela semput sangat nak angkat luggage
Hihihi
Sian mama & abah nak memanjat tangga

Masuk bilik tengok saiz memang puas hati
Besar!
Boleh tambah orang tidur atas toto lagi ha
Tapi hotel tak ada bagi pun kopi ke teh ke
*walaupun cikgu Asheeq tak minum, tapi pil & suami Korea minum air tu
Hotel ni bagi sabun mandi dengan syampu je
Towel pun bagi 2 jerk
Kami booking untuk 4 orang sebilik
Maka suami Korea turun balik ke kaunter dan minta towel lagi

Dah settle bab bilik, terus rasa penat πŸ˜†
LAPAR weh LAPAR!!!
Nanti cikgu Asheeq share tempat makan kami malam pertama di Chenang.
Stay tune.

Klik SINI untuk baca next entri ya 😍


Set Resdung

Assalamualaikum w.b.r


Hidung anda kerap bersin awal pagi? 
Selsema? 
Keluar lelehan hingus putih selepas bangun tidur?
Anda alah pada makanan terutama seafood? 

Ini semua adalah simpotom asas bagi resdung.


Antara punca penyakit resdung ialah :

1. Virus
2. Alahan
3. Bakteria
4. Udara tercemar dan bahan kimia
5. Jangkitan kulat
6. Mandi di kolam renang
7. Merokok
8. Udara yang kering
9. Struktur hidung yang berbeza
10. Polip hidung

Resdung yang teruk boleh menjadi penyebab :

1. Mulut atau nafas berbau
2. Kulit berjerawat

Nak rawat resdung anda?
Shaklee ada jawapannya.
Bukan ubat tapi makanan tambahan bagi mengurangkan seterusnya menghilangkan kesan resdung pada diri anda.




Cadangan vitamin #shaklee yang sesuai :

1) #alfalfa : detox, anti-inflamasi, melawan alahan. 

Kaya dengan sumber klorofil yg dapat membantu mengurangkan keradangan daripada alergik, gegata dan resdung

2) #vitaminc : mengukuhkan sistem imun.
Berfungsi sebagai antioksidan yang unggul dalam meningkatkan antibodi.

Mencantikkan kulit, membentuk kolagen 

3) #bcomplex : kandungan B6 dlm B complex berperanan penting dalam memulihara selaput lendir yang kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan

3) #omegaguard : membantu mengurangkan alahan bagi pesakit resdung.

Anda berminat untuk memiliki Set Resdung ini?
Setiap pembelian akan diberikan konsultasi percuma daripada saya. 
Sila klik Set Resdung bagi memiliki set ini.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Nak berniaga ke nak buat amal?

*Amaran keras :
➡Entri petang ini agak panjang.
➡Dipersilakan baca bagi yang rajin.
➡Jemput share jika anda seorang peniaga yang jujur & tulus.
➡Jemput share jika anda ada kawan & keluarga yang menjual  jujur & tulus.



Kita sebagai pelanggan mempunyai pilihan kita ketika membeli kan.
Biasanya pelanggan akan pilih membeli barang dengan harga yang lebih murah. MURAH! Siapa tak nak kan?πŸ˜‰

Peniaga juga ada pilihan. Sama ada nak jual harga modal atau tidak. 😱😱😱 harga modal? Biar betik!

Pelik kan bila peniaga jual barang pada harga modal. Diorang nak rugi eh? Tak kira kos minyak, kos penat, kos air liur, kos letrik, kos topup & lain2 kos tersembunyi. Even jual online pun kena kira semua kos tu tau. Peniaga yang gaya cenggini biasanya fikir biar laku barang jualan sendiri. Kesian kat penjual lain yang jual barang sana macam awak tau. Mesti pembeli takmo beli dengan diorang kan. Awak dah bina persaingan yang tak sihat gitew.

Tapi sebagai pembeli, manalah kita nak fikir untung rugi penjual kan. Kita grab je harga yang lebih murah 😊. Betul tak?

Penjual yang tak kira semua kos tersembunyi tu, nak kira sedekah amal jariah ke? Kalau betul nak buat amal jariah, buatlah dengan cara yang betul. Hentikan jualan dengan harga modal gitu. Jual dengan jujur & tulus. Keuntungan hasil jualan tu nanti, barulah gunakan untuk sedekah jariah anda ya. Kan lagi cantik aliran untung rugi perniagaan anda.

Nabi Muhamammad s.a.w berniaga pun ada kira kos & ada keuntungan tau πŸ’—

Pandangan ikhlas dari,
Cikgu Asheeq aka TB
Pengedar Shaklee Anda
Jom berniaga dengan jujur πŸ’ͺ

Kebaikan Alfalfa Shaklee

Alfalfa ada banyak jenis dan tak semuanya sama. 
Alfalfa yang selamat adalah Alfalfa jenis daun. 
Alfalfa yang biasa kat supermarket adalah Alfalfa sprout (biji cambah). 
Alfalfa jenis biji kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi penyakit Auto immune.

Kelebihan Alfalfa Shaklee
  • Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun Alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA. 
  • Alfalfa Shaklee ditanam tanpa pestisid, tanpa racun kulat, tanpa bacteriosides, tanpa hormon sintetik dan tanpa bahan kimia.


Kebaikan Alfalfa Shaklee

Anda ingin rasai kebaikan #alfalfacomplex Shaklee yang mudah ditelan ini?
Boleh pilih dan beli terus daripada dua saiz dengan klik pada saiz botol pilihan anda di bawah ini.

1. Alfalfa Complex (L) 700 biji
2. Alfalfa Complex (S) 330 biji

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Kekal AKTIF dengan supplement Shaklee

Siapa yang aktif tapi selalu keletihan?
Banyak buat kerja ke hulu ke hilir, pastu mengah tak cukup oksigen.
.
Tips yang saya ingat yang dipesan oleh TTM saya zaman bujang dulu ialah makan vitamin B. Saya tak ingat vitamin B cap apa yang dia bagi saya makan masa tu.
Yang saya ingat, dia jata #vitaminB dapat memberi kita tenaga berpanjangan.
.

.
Maka bila berShaklee, memang saya ambil #bcomplex sebagai pembantu saya.
Alhamdulillah saya dapat bertahan bekerja dari sebelum subuh hingga lewat petang.
Selain itu, tekanan darah saya semakin baik kerana dulu saya tergolong dalam golongan yang bertekanan darah rendah.😣
Susah nak bersukan. Berjogging sekejap je pun saya dah nak pitam.
Tapi Alhamdulillah, sekarang saya dah boleh berlari merentas desa bersama murid² saya.

#espshaklee pula saya minum setia pagi selepas ber#vivix πŸ’—.
Alhamdulillah, kalo tengah sibuk dan terlupa nak makan, saya tak menggigil sangat πŸ˜‰.
Cuma perut je yang berbunyi. Huhuhu

Anda nak kekal aktif bagi menjalankan rutin harian anda?
Jom miliki set Kekal aktif ini dengan membelinya daripada saya.
Sama ada pm 0122662438 atau klik Set Kekal Aktif bagi memiliki set ini.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Dec 1, 2017

Cikgu dan tekanan darah rendah

Assalamualaikum w.b.r

Anda semua tahu tak tentang tahap tekanan darah masing-masing?
Cikgu Asheeq ni sejak dari zaman universiti lagi tekanan darah tak berapa cantik.
Asyik tekanan darah rendah je 😑

Camne cikgu Asheeq boleh tahu tekanan darah rendah?
Kisahnya dulu, cikgu Asheeq ni rajin sangat menderma darah.
Mula menderma darah masa kat matrikulasi.
2 kali tau cikgu Asheeq derma darah dalam masa setahun setengah tu.

Lepas tu ketagih nak menderma darah je kerjanya πŸ˜…
Asal cukup 3 bulan lepas menderma, mulalah gatal nak derma darah lagi.
Setiap kali sebelum menderma darah tu, WAJIB untuk staf kesihatan periksa tahap kesihatan kita dulu.
Yelah kan. Mana boleh derma darah kalau tak sihat.
Masa periksa kesihatan tu lah cikgu Asheeq tahu berapa bacaan tekanan darah cikgu Asheeq.
Maknanya setahun tu dalam 2 kali jugalah cikgu Asheeq tahu berapa bacaan tekanan darah cikgu Asheeq setiap kali menderma darah.

Cikgu Asheeq tak ingat kali ke berapa nak menderma darah, cikgu Asheeq tetiba tak dibenarkan menderma seperti selalu.
Heran bin ajaib betul tau.
TETIBA je.
Sedih pun ada tau masa tu sebab tak dapat derma darah.
Kisah hari tersebut berakhir dengan cikgu Asheeq dapat banyak set vitamin 'tambah darah' dari doktor πŸ˜…

Sejak dari hari itu, memang cikgu Asheeq tak lepas pun tapisan kesihatan untuk menderma darah.
Pernah cikgu Asheeq merayu dengan staf kesihatan tu untuk bagi peluang kat cikgu Asheeq.
Tapi ditolak mentah-mentah.
Katanya takut cikgu Asheeq pengsan & masuk hospital la pulak.

Cikgu Asheeq rasalah kan, disebabkan pengambilan nutrisi harian cikgu Asheeq yang tak lengkap menyebabkan cikgu Asheeq jadi gitu.
Yelah kan, bila kita derma darah, badan kita akan hasilkan darah yang baru.
Untuk menghasilkan darah yang baru & sihat, badan kita perlukan nutrisi yang mencukupi.
Tapi..zaman belajar dulu, memang cikgu Asheeq ni makan ikut suka hati, ikut isi wallet.
Hihihii
Manalah jaga sangat bab pemakanan ni.πŸ™ˆ
My bad kan.

Tekanan darah cikgu Asheeq pernah jatuh sehingga 80/50 tau.
Rendah sangat kan.
Masa tu cikgu Asheeq berumur dalam lingkungan awal 20-an.
Sepatutnya tekanan darah normal untuk umur macam cikgu Asheeq ketika itu ialah 120/79.
Jom semak tekanan darah uolls dengan jadual kat bawah ni.

tekanan darah rendah normal tinggi
Jadual tekanan darah mengikut umur

Haa...
Tekanan darah uolls kat area mana?
Bahaya tau kalau tekanan darah terlalu rendah atau terlalu tinggi.
Pasal bahaya tu, lenkali cikgu Asheeq story kat entri lain ya.

Cikgu Asheeq ni dah cuba pelbagai makanan untuk menormalkan kembali tekanan darah.
Dari makan kerang, hati lembu, hati ayam & macam-macam lagi tips yang orang bagi.
Tapi langsung tak membuahkan hasil.
Dahlah Rasulullah nasihatkan supaya kita elakkan makan organ dalaman kan.
Pulak tu cikgu Asheeq nak amalkan perkara yang Rasulullah suruh elakkan tu?
Hmmmmm....
Bila tak berjaya, terus cikgu Asheeq tak gigih makan suma tu.

Tapi kan, setelah berusaha bertahun-tahun untuk hilangkan simptom-simptom tekanan darah rendah cikgu Asheeq ni, Alhamdulillah lama kelamaan dah semakin baik.
Asbab kkonsisten cuba melengkapkan mana-mana LOMPONG NUTRISI dalam badan ni dengan makan vitamin Shaklee, lagi-lagi set tekanan darah rendah ni, cikgu Asheeq dapat rasa perbezaannya.

Dulu tak boleh nak bersukan.
Berlari 50m je dah nak pitam.
Tapi Alhamdulillah sekarang dah boleh ikut anak murid berlatih merentas desa.

Dulu langsung tak boleh berpanas terik.
Memang kena spare payung dalam beg.
Nampak macam puteri lilin, tapi sebenarnya cikgu Asheeq 'alah' dengan terik mentari.
Boleh pitam jadinya.
Tapi Alhamdulillah sekarang dah boleh bertoleransi dengan panas ni.

Nak tahu tak vitamin apa yang cikgu Asheeq makan?
Cikgu Asheeq makan B complex, Vitalea dan vitamin C.
Vitamin 3 serangkai ni cikgu Asheeq makan diwaktu pagi selepas sarapan.
Alhamdulillah, bila konsisten baru nampak kesannya.
Yang penting jangan putus asa, jangan culas & berdoa banyak-banyak dengan Allah supaya usaha kita membuahkan hasil.


Anda ada masalah tekanan darah rendah?
Jom ikhtiar dengan set tekanan darah rendah Shaklee ni.
InsyaAllah anda akan rasa perbezaannya.




** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :0122662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Nov 9, 2017

Fogging dan Denggi

Assalamualaikum w.b.r

Lately ramai anak murid cikgu Asheeq yang demam denggi.
Musim periksa pulak tu.
Kesian diorang.

Ada jiran cikgu Asheeq ni pun kena denggi.
Habis semua rumah kena serbu dengan pegawai kesihatan.
Nak kira berapa ekor jentik-jentik kat rumah weollsπŸ˜…πŸ˜…

Fogging nyamuk Aedes pun ntah dah berapa kali.
Setiap kali ada kes je, pegawai kesihatan mesti datang.
Cikgu Asheeq sempat amek video diorang fogging rumah ni.
Sekali tu je buka semua tingkap, pintu.
Yang lain-lain, tak buka pun.

Anak murid cikgu Asheeq yang kerja sebagai Pegawai Kesihatan pesan, suh keluar dari rumah.
Tapi pegawai tu cakap kalo tak nak dalam rumah berminyak, tutup semua tingkap, pintu.
Duk diam dalam rumah.

Aiyoyo...
Mana satu nak follow ni?πŸ˜“

Apa-apa hal pun, meh layan video cikgu Asheeq ni ya.
Buat panduan korang yang tak pernah tengok asap fogging tu tebal mana.


Demam denggi ni boleh berjangkit tau.
Sebab tu ada yang dikuarantinkan bila dijangkiti demam denggi.
Vektor yang menyebabkan denggi ni ialah nyamuk AEDES BETINA.
Yang jantan tak terlibat dalam menyebarkan virus ni tau.

Kenapa kena fogging?
Sebab nak bunuh nyamuk yang banyak membiak terutama di musim hujan macam sekarang ni.
Maka korang kena jaga kebersihan sentiasa.
Sampah sarap buang di dalam tong sampah.
Mana-mana takungan air tu dibuang airnya.
Pendek kata hapuskan tempat pembiakan nyamuk ni.

Vitamin Shaklee yang Membantu Mengurangkan Demam Denggi


1. Performance drink

Suhu badan yang tinggi ketika demam kuat akan menyebabkan dehidrasi pada badan.
(Cecair banyak hilang dari tubuh)
Performance drink berfungsi membnatu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan kehilangan bendalir dalam badan.

Performance drink telah terbukti secara klinikal dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda.
Ia memberikan tenaga dan memelihara pengaliran bendalir dalam tubuh.

Performance drink adalah satu-satunya minuman tenaga yang BEBAS KARBOHIDRAT dan RENDAH kandungan GULA.

2. Nutriferon

Nutriferon membantu meningkatkan INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus membantu menguatkan ANTIBODI badan.

Kajian klinikal saintis Shaklee telah membuktikan bahawa Nutriferon dapat mengukuhkan sistem imunisasi dalam masa 3 hari.
Nutriferon mampu merangsang dan mempertingkatkan imun tubuh badan dengan mengerah sistem pertahanan semulajadi badan melindungi tubuh dari virus, mikrob, termasuk influenza, alergi, inflamasi dan selsema.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Nov 8, 2017

Cara Memotong Kaca Sendiri

Assalamualaikum w.b.r

Awak pernah potong kaca sendiri tak?
Cikgu Asheeq tak pernah.
Maka memendam rasa sekian lama nak buat periskop dengan budak-budak kat makmal.

Alhamdulillah tahun ni, ada pulak sorang budak ni ada pisau pemotong kaca tu.
Sebab ayahnya tukang buat rumah.
Maka adalah segala macam tools yang cikgu Asheeq takde

Bila dah ada yang reti potong kaca
Maka bolehlah kita buat periskop guna kotak ubat gigi!
Yeay!!!πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Jom layan budak kecik Nazri ni tunjuk skill potong kaca.




Hahhahahahahha
Ingatkan terer bebeno boleh lurus
Rupa-rupanya...sangkut πŸ˜‚πŸ˜‚

#anakmuridcikguasheeq sangat kan

Nov 7, 2017

Shaklee : Starter Kit

Assalamualaikum w.b.r
Selamat sejahtera

Anda dah lama menggunakan produk Shaklee tapi belum mendaftar menjadi ahli?
Anda impikan kehidupan yang lebih baik bersama Shaklee?



Dengan bayaran RM68.90 sebagai bayaran keahlian
Anda akan diberikan starter kit Shaklee yang amat mudah digunakan.

Starter kit ini didatangkan dalam 3 bahasa iaitu :
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris 
3. Bahasa Cina.

Dalam kit ini terdapat buku panduan tentang produk, panduan tentang perniagaan serta landmark study Shaklee tentang produk-produk keluarannya.

Nak tahu lebih lanjut tentang cara mendaftar sebagai ahli Shaklee?
Hubungi :
πŸ“²Asheeqmazmi 0122662438
πŸŽ€Pengedar Shaklee Anda




Nov 5, 2017

Langkawi : Day 2; Bermandian & bersarapan di Pantai Chenang

Assalamualaikum w.b.r

Malam pertama tidur kat Chenang memang nyenyak.
Hujan + aircond = tak nak bangon tidoq!

Hotel ni tak ada opsyen dengan sarapan pagi tau.
Maka kami kena cari makan kat luar.
Tapi pagi² lepas subuh dah lapar πŸ˜‚
Sibbaik dah siap² beli roti semalam

Lepas subuh kami layan abang long Korea nak mandi pantai
Dekat je pantai dengan bilik
Turun bilik hotel dah terus nampak pantai

Cikgu Asheeq bersarapan ESP seperti biasa
Sedap tau
Lepas tu buat perut tak berkeriot bunyi 



Ni gaya nak mandi pantai ke nak bersilat? πŸ˜‚


Biasalah kan
Dah penat bermain² air dan ombak
Badan jadi penat & lapar balik
So kena cepat² bersiap untuk g sarap sebelum bergerak ke Kilim Geoforest Park


Tengoklah kedai belum buka lagi
Orang pun tak ramai kat kedai
Memasing duk memerap dalam bilik atau tengah buat aktiviti pantai kot



Tengok jalan lengang kan


Actually malam tadi masa merayap sekitar Chenang ni
Cikgu Asheeq ada nampak kedai makan yang 24jam
Maka kami plan nak sarap kat situ
Sempat lagi g sarap sebelum kereta sewa sampai kul 9.30 pagi
Lagi pun janji dengan boat kul 10.30 pagi

Pagi ni kami makan nasi lemak, nasi goreng & pulut mangga
Heaven nya bila dapat pulut mangga pagi²πŸ’—
Tapi kan, memang mencekik la harga kat sini
2 pinggan nasi goreng, 1 pulut mangga, 2 nasi lemak bungkus + air
Total RM49

Kemain anak bujang makan nasi goreng



Siap je makan, kami terus tunggu abam kereta sewa
Lewat dalam sejam gitu dari masa yang dijanji
Katanya kereta kotor sangat lepas diguna oleh penyewa sebelum kami
Sebab tu lama sangat nak cuci

Takpelah lambat pun abam
Janji bersih

Kami sewa kereta Vios putih
Sabtu 9.30 pg - Isnin 6.00 ptg
Dengan harga RM90 sehari
Total selepas DISKAUN dapat harga RM210 untuk 3 hari setengah

Lepas dapat kereta, kami terus meluncur ke Kilim Geoforest Park
Ambil masa dalam 40minit jugak nak ke sana
Jauh....

Kita sambung next entri untuk cerita tentang Private Mangrove Tour kami ya
Stay tune
Jangan menyampah nak baca lagiπŸ˜‰

Wassalam

Langkawi : Day 1; Night at Pantai Chenang

Assalamualaikum w.b.r

Meh sambung baca kisah merayap cikgu Asheeq di Langkawi.
Kalau belum baca entri yang sebelum ni, boleh klik SINI
Moh sambung baca πŸ˜‡


Do Re Mi nak pergi makan
Kami lapar!


Lepas check in hotel, kami rehat² dan plan nak makan kat restoran depan resort kami.
Restoran Telaga
Cantik weh restoran ni
Bila cantik, harga lagilah cantik kan
Hihihi


Tokojut mak!
Bosau bonar ikan tu



Kami memang plan dr awal lagi nak makan lobster.
Kengkonon feeling macam kat Phuket dulu
*verangan sangat kan
Hahahaha

Jalan kaki tak sampai 5 minit pun
Dah sampai depan restoran
Orang belum ramai sebab baru lepas hujan
Lagipun awal lagi untuk makan malam
tapi kami dah lapaqqqq
Pedulik la awal ke tak kan
πŸ˜‚
Cantik kan restoran ni
payah nak cari kerusi meja yang bersih
Diorang belum kemas betul-betul kot
Ada tik cicak la, taik burung la πŸ˜’
Kemain OCD sangat cikgu Asheeq ni kans




Ni antara lauk yang kami order
Tomyam belum sampai lagi ni



Ni ha lobster kami order
Yang frozen ni murah berbanding yang hidup
Tapi kat Phuket dulu yang hidup tau


Total hangus kat restoran ni RM289.20
Lobster je dah RM154 tau πŸ˜…

Habis makan kami berjalan-jalan along jalan Chenang tu
Sambil² tengok pakej² ke pulau-pulau
Sambil tengok barang² jualan sepanjang jalan tu


Abah bli sluar katok RM10 kat kedai ni
Kedai lain RM20 ke atas


Hmmmm...
Mandum jer tau area Pantai Chenang ni
A big no untuk saya stay area Pantai Chenang ni tau.
Orang kata dulu Chenang best, meriah.
Tapi sekarang mandum 😧
Singgah bakery beli roti dengan bayaran RM7.30

Darwisy dah ngantuk
Maka kami minta abah, mama & Darwisy balik bilik sahaja
Biar kami yang masih kuat lagi kaki dan mata ini untuk teruskan package hunting untuk hari esok
*kuat ke?πŸ˜‚

Jalan punya jalan, tanya punya tanya
Last skali kami pilih Sandy Leisure Holiday ni
Kami memang tak nak pilih island hoping yang ada pakej ke Pulau Dayang Bunting
Maka kami pilih untuk Mangrove private package
Tak nak kongsi² dengan orang lain
Tak best kan

Private package ni   kami dapat harga RM220 untuk 2 jam
Ada yang kami tanya kat agen lain, harganya lebih mahal
Sekitar RM250-RM350 satu boat


Suami Koreaku tengah nego harga
Isteri mithali pulak sibuk picit² butang kamera 😁


Dah penat jalan² sambil pegang² tangan berdua-duaan πŸ’—πŸ’—
Kami putuskan untuk balik ke bilik hotel
Sebelum tu kami singgah di kedai runcit untuk membeli air minuman untuk esok pagi


Ko tengok kat kaunter kedai runcit ni
Banyak gilos duit
Foreigner bagi katanya

Ops.. lupa nak khabaq
Kami terpaksa awalkan sewa kereta sebab tengah musim hujan
Sibbaik abam kereta sewa kata esok memang kereta yang kami booking tu free
Pagi esok customer pulangkan
Maka esok kita naik kereta la ye πŸ˜‰

Jom tidur!

Nov 4, 2017

Langkawi : Day 1 ; KLIA-Langkawi

Assalamualaikum w.b.r

Selepas sapu sawang kat blog ni, baru boleh bernafas skit.
Terbatuk² masa buka blog ni tadi πŸ˜…

Entri pembersih habuk kali ni adalah tentang Percutian 4 hari 3 malam cikgu Asheeq & keluarga menjejak sejarah 'Darah Putih' di Kedah.
Kali terakhir cikgu Asheeq & suami korea ke sana adalah pada tahun 2007 iaitu bersempena dengan honeymoon kami yang pertama πŸ˜

Cikgu Asheeq beli tiket MAS ni dah lama.
Bulan Jun lagi dah beli.
Lepas balik dari menunaikan umrah.
Itu pun Ein yang tolong belikan through Expedia.
Dapat diskaun lagi ❤️

Tiket return KLIA - Langkawi (13 - 16 Oktober 2017)
*Suami Korea, cikgu Asheeq, abang long Korea, mil, pil
4 dewasa + 1 kanak² = RM735.88
Murah tak?
Naik MAS tau.
Luggage dah include sekali.
Dah tak payah pening² nak bajet berat luggage nanti.

Flight kami delayed 1 jam hari tu sebab cuaca was not so good.
Maka kami duduk mengopi sekejap dekat² dengan boarding hall tu.


minum kopi mahal
Mahal weh ngopi kat sini πŸ˜…
RM26 untuk 2 cawan kopi + 1 set roti


merayap
Penyek dah muka abang long Korea tu
Lama sangat tunggu nak naik flight πŸ˜…


Actually kami plan nak stay Pantai Chenang 2 malam.
1 malam akhir tu stay kat Kuah sebab senang nak shopping.
Hihihii
Nanti cikgu Asheeq share tips shopping kat Langkawi ye.

Kereta sewa pun kami booking untuk hari ke-3 & ke-4.
Konon-kononnya nak naik motor ler hari ke-2 tu.
Hari pertama memang tak plan nak jalan jauh pun.
Ronda sekitar Pantai Chenang je.


Bergaya tak abang long Korea ni?

Nampak tak kat gambar tu.
Langit mendung kan.
Tu pasal flight delayed tau.
Seriau gak kat atas langit tadi.
Alhamdulillah takde apa yang menakutkan berlaku.

Sampai kat Balai Ketibaan kami terus ke kaunter teksi.
Harga memang dah tetap.
Takde ulat teksi kat sini tau.
Bila ditanya kenapa semua kena melalui kaunter?
Abam teksi kata sebab nak elakkan penipuan.
Kadang² ada customer tertinggal barang dalam teksi.
Maka mudah nak trace back balik barang diorang.

langkawi trip
Tak payah nak nego harga kat kaunter ni



Tiket teksi


Tak lama pun nak tunggu teksi sampai.
Memang ikut turn.
Sibbaik muat boot teksi tu.

Mama & abah jaga beg
Menantu ligat nak ambil gambar 
Hiihihihi


Tak jauh pun dari airport ke Malibest Resort, Pantai Chenang
Dalam 20 minit gitu.
Cuaca yang mendung membuatkan mata cikgu Asheeq pun dah ala-ala kuyu gitu
Ngantuk seyh..😴😴😴😴



Ni ha resort yang cikgu Asheeq dah siap-siap booking


Sebelah tu ada bangunan tengah under construction


Bayar deposit RM100 lebih daripada harga bilik
Nanti nak check out diorang pulangkan balik
Lif rosak la pulak 
Sibbaik tingkat satu jer
Takdela semput sangat nak angkat luggage
Hihihi
Sian mama & abah nak memanjat tangga

Masuk bilik tengok saiz memang puas hati
Besar!
Boleh tambah orang tidur atas toto lagi ha
Tapi hotel tak ada bagi pun kopi ke teh ke
*walaupun cikgu Asheeq tak minum, tapi pil & suami Korea minum air tu
Hotel ni bagi sabun mandi dengan syampu je
Towel pun bagi 2 jerk
Kami booking untuk 4 orang sebilik
Maka suami Korea turun balik ke kaunter dan minta towel lagi

Dah settle bab bilik, terus rasa penat πŸ˜†
LAPAR weh LAPAR!!!
Nanti cikgu Asheeq share tempat makan kami malam pertama di Chenang.
Stay tune.

Klik SINI untuk baca next entri ya 😍


May 19, 2017

Set Resdung

Assalamualaikum w.b.r


Hidung anda kerap bersin awal pagi? 
Selsema? 
Keluar lelehan hingus putih selepas bangun tidur?
Anda alah pada makanan terutama seafood? 

Ini semua adalah simpotom asas bagi resdung.


Antara punca penyakit resdung ialah :

1. Virus
2. Alahan
3. Bakteria
4. Udara tercemar dan bahan kimia
5. Jangkitan kulat
6. Mandi di kolam renang
7. Merokok
8. Udara yang kering
9. Struktur hidung yang berbeza
10. Polip hidung

Resdung yang teruk boleh menjadi penyebab :

1. Mulut atau nafas berbau
2. Kulit berjerawat

Nak rawat resdung anda?
Shaklee ada jawapannya.
Bukan ubat tapi makanan tambahan bagi mengurangkan seterusnya menghilangkan kesan resdung pada diri anda.




Cadangan vitamin #shaklee yang sesuai :

1) #alfalfa : detox, anti-inflamasi, melawan alahan. 

Kaya dengan sumber klorofil yg dapat membantu mengurangkan keradangan daripada alergik, gegata dan resdung

2) #vitaminc : mengukuhkan sistem imun.
Berfungsi sebagai antioksidan yang unggul dalam meningkatkan antibodi.

Mencantikkan kulit, membentuk kolagen 

3) #bcomplex : kandungan B6 dlm B complex berperanan penting dalam memulihara selaput lendir yang kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan

3) #omegaguard : membantu mengurangkan alahan bagi pesakit resdung.

Anda berminat untuk memiliki Set Resdung ini?
Setiap pembelian akan diberikan konsultasi percuma daripada saya. 
Sila klik Set Resdung bagi memiliki set ini.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

May 15, 2017

Nak berniaga ke nak buat amal?

*Amaran keras :
➡Entri petang ini agak panjang.
➡Dipersilakan baca bagi yang rajin.
➡Jemput share jika anda seorang peniaga yang jujur & tulus.
➡Jemput share jika anda ada kawan & keluarga yang menjual  jujur & tulus.



Kita sebagai pelanggan mempunyai pilihan kita ketika membeli kan.
Biasanya pelanggan akan pilih membeli barang dengan harga yang lebih murah. MURAH! Siapa tak nak kan?πŸ˜‰

Peniaga juga ada pilihan. Sama ada nak jual harga modal atau tidak. 😱😱😱 harga modal? Biar betik!

Pelik kan bila peniaga jual barang pada harga modal. Diorang nak rugi eh? Tak kira kos minyak, kos penat, kos air liur, kos letrik, kos topup & lain2 kos tersembunyi. Even jual online pun kena kira semua kos tu tau. Peniaga yang gaya cenggini biasanya fikir biar laku barang jualan sendiri. Kesian kat penjual lain yang jual barang sana macam awak tau. Mesti pembeli takmo beli dengan diorang kan. Awak dah bina persaingan yang tak sihat gitew.

Tapi sebagai pembeli, manalah kita nak fikir untung rugi penjual kan. Kita grab je harga yang lebih murah 😊. Betul tak?

Penjual yang tak kira semua kos tersembunyi tu, nak kira sedekah amal jariah ke? Kalau betul nak buat amal jariah, buatlah dengan cara yang betul. Hentikan jualan dengan harga modal gitu. Jual dengan jujur & tulus. Keuntungan hasil jualan tu nanti, barulah gunakan untuk sedekah jariah anda ya. Kan lagi cantik aliran untung rugi perniagaan anda.

Nabi Muhamammad s.a.w berniaga pun ada kira kos & ada keuntungan tau πŸ’—

Pandangan ikhlas dari,
Cikgu Asheeq aka TB
Pengedar Shaklee Anda
Jom berniaga dengan jujur πŸ’ͺ

Apr 11, 2017

Kebaikan Alfalfa Shaklee

Alfalfa ada banyak jenis dan tak semuanya sama. 
Alfalfa yang selamat adalah Alfalfa jenis daun. 
Alfalfa yang biasa kat supermarket adalah Alfalfa sprout (biji cambah). 
Alfalfa jenis biji kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi penyakit Auto immune.

Kelebihan Alfalfa Shaklee
  • Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun Alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA. 
  • Alfalfa Shaklee ditanam tanpa pestisid, tanpa racun kulat, tanpa bacteriosides, tanpa hormon sintetik dan tanpa bahan kimia.


Kebaikan Alfalfa Shaklee

Anda ingin rasai kebaikan #alfalfacomplex Shaklee yang mudah ditelan ini?
Boleh pilih dan beli terus daripada dua saiz dengan klik pada saiz botol pilihan anda di bawah ini.

1. Alfalfa Complex (L) 700 biji
2. Alfalfa Complex (S) 330 biji

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

Feb 15, 2017

Kekal AKTIF dengan supplement Shaklee

Siapa yang aktif tapi selalu keletihan?
Banyak buat kerja ke hulu ke hilir, pastu mengah tak cukup oksigen.
.
Tips yang saya ingat yang dipesan oleh TTM saya zaman bujang dulu ialah makan vitamin B. Saya tak ingat vitamin B cap apa yang dia bagi saya makan masa tu.
Yang saya ingat, dia jata #vitaminB dapat memberi kita tenaga berpanjangan.
.

.
Maka bila berShaklee, memang saya ambil #bcomplex sebagai pembantu saya.
Alhamdulillah saya dapat bertahan bekerja dari sebelum subuh hingga lewat petang.
Selain itu, tekanan darah saya semakin baik kerana dulu saya tergolong dalam golongan yang bertekanan darah rendah.😣
Susah nak bersukan. Berjogging sekejap je pun saya dah nak pitam.
Tapi Alhamdulillah, sekarang saya dah boleh berlari merentas desa bersama murid² saya.

#espshaklee pula saya minum setia pagi selepas ber#vivix πŸ’—.
Alhamdulillah, kalo tengah sibuk dan terlupa nak makan, saya tak menggigil sangat πŸ˜‰.
Cuma perut je yang berbunyi. Huhuhu

Anda nak kekal aktif bagi menjalankan rutin harian anda?
Jom miliki set Kekal aktif ini dengan membelinya daripada saya.
Sama ada pm 0122662438 atau klik Set Kekal Aktif bagi memiliki set ini.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz