always cherish the golden moment before it passes by

DDTB : Megi Kari Bernasi

Assalamualaikum w. b.r

Harini TB (dh lama x guna word ni) nk introduce 1 lg benda br dlm blog ni
iaitu Dari Dapur Teacher Bonda (DDTB)
biasala kan..kalo dh nama dar dapo tu kan
harusla psl makanan2 yg aku masak kan
even x sedap pon..still Darwisy n kandaku makan...:)

Last week aku blk KL sensorang naik flight atas urusan keluarga
bl lapar mlm2 buta tu
aku mula la teringin nak makan megi ala2 zaman aku kecik2 dulu
arwah ayah yg ajar makan cenggini sbnarnya

Dr tajuk pon mesti korang dpt teka kan
menu megi kari dan nasi....

Kalo kt umah, payah nk nampak kitorang mkn megi
sbb kalo blh x nak bg Darwisy rasa syiok makan megi yg terang2an x berpekdah ni kan
so sensorang aku g cari sisa2 megi kt dapo mak aku
sibbaik ada..
terus masak megi cm biasa then tambah telo ayam sebiji then perah skit limau

Bila siap je megi
terus buh dlm mangkuk besar
then tengok kt piok nasi, ada plak nasi lagi
pergh....apa lg la kan
amek sesenduk nasi then buh cun2 atas megi panas2 tadi
pergh....dapdapdap!!!


Megi kari bernasi

Ekceli kan
aku pernah mkn cenggini kat umah
tp megi kari masak dgn rencah kari sendiri
bukan mi instant..
rupa2nya kan, kandaku x pernah makan megi cara cenggini
korang pernah x?

Darwisy suuuukaaaaa mkn megi kari bernasi ni tau
sedap..kenyang lbh skit dr biasa sbb ada nasi :)
kalo korang x caye
cer try jap lagik..
mkn tgh lpr ke dlm hujan2 ke tgh poket kering ke kan..

Wassalam...


JJCM : Coffee Break Kluang

Assalamualaikum w.b.r

Kali ni aku nak perkenalkan entri terkini dr aku
iaitu entri Jalan-jalan Cari Makan: JJCM
yg mana aku akan post psl kedai2 mkn yg aku rasa best, mabeles, x best dan segala perasaan aku time makan kt kedai tu
so korang boleh la nk g try sejauh mana yg aku rasa tu betol ke x

For the first entry in JJCM
aku nk share psl kedai makan yg ada kt Kluang je pon
kak Miszalin yg tarik aku masuk kedai ni..
huhuhuu
paksa la sgt kan..padahal aku yg tergedik2 nak try..

Kedai ni namanya Coffee Break
elok je tercongok kt belakang tokong cina kt area depan Kluang Mall
kt sebelah Zon Ria yg betul2 dekat area Song Mart
owner orang Islam ofkos
so HALAL okeh even xde tanda halal sebesar kerusi kt kedai tu
hihihiihi

Kt kedai ni mcm2 ala carte ada
tp yg aku suka sgt ialah lempeng sardin dgn kopi ais cincau
aku x pernah try menu lain..
so tatau yg lain tu sedap ke x..
korang try la..
blh share perasaan tu dgn aku..:)


Nampak sedap
makan laaaaagiiii sedap...



Set lempeng dia harganya RM3 utk 3 keping lempeng
so korang x pyh nak tamak2 order byk2 set plak..


Ni lempeng sardin



Ni lempeng bawang
kak Lin yg order
me x mkn bawang..


Kopi ais cincau dia aku x ingat bp ringgit la plak
RM 2 ke eh?
ntah la
yang pasti rasa dia mmg kaopiau
mabeles!!!
cer try kalo nk tau rasanya cmne
highly recommanded..


Ni kopi ais cincau..
mabeles..


Coffee Break
Jalan Ciku
86000 Kluang
Johor


Wassalam...

Toilet : Tandas : Jamban : Bilik Air

Assalamualaikum w.b.r

Ni entri khas pasal toilet kt Central Market
cun siot
mengalahkan toilet KLCC yg de vasss sgt tu kan
aku terkagum sampai sanggup snap byk gmbr kt sini..

Dengan bayaran....50 sen kalo aku dan Mek Shaera x silap
(Mek pnye psl la ni yg buat aku terjebak nk masuk toilet cung ni)
anda akan merasai seolah-olah dibawa ke zaman silam
*idakle mcm masuk toilet KLCC tu kan..
sumanya moden...

Nak masuk toilet tu
kita kena masukkan syiling dlm auto gate
dh macam nak naik komuter, LRT bagai dh ni
kagum..mmg kagum..
KLCC ada? x de kan..
apatah lg toilet kt Kluang Mall..ahaks..:)


Ni entrance


Interior design dlm tu
pergh..cun beb..
aku nak amek gmbar kt sinki n cermin toilet ni
tp pyh le sgt
sbb ada 2 mianchi cun tgh dok sakan posing maut kt situ
aduhai....aku ingat aku je yg jakun
kalo ada kak Lin ni..mesti sama2 jakun amek gambar dgn aku ni..
huhuhuhu


Setelah tunggu lbh 10 minit
br dpt snap foto kt sini



Cermin lagi...


Yang lg bestnya kan...
pintu toilet dia sgt la old skul
atas bwh x tutup penuh hokey
kalo ada yg nak ngendap dr atas dan bwh tu
bolehhhhhh sgt!!!

Pastu kan..
selak dlm toilet tu..
fuhhhhhhh lg klasik
umah nenek aku pon dh x pakai selak cmtu dah..
suka suka suka sgt....


Cantik kan...


Asik2 toilet yg futuristik je diorg buat
sesekali dpt masuk toilet yg klasik cmni kan bagus..
takkan Melayu hilang di dunia!!
*pe kaitan??hahahhaah
aku pon x tau..
blasah je kasi panjang skit entri merapu ni :p

Wassalam...

KTM-HOHO trip ver 2 : part 5


Assalamualaikum w.b.r

Lama sgt dh sambungan cite KTM-HOHO ni hanging
x sempat mak nak karang cite noks..

Yg teringin nk baca part 1 klik SINI
part 2 plak klik kt SINI, part 3 kat SINI
dan last skali part 4 kt SINUN

Ni finale part bg trip kali ni
pasni nk cite psl tempat lain plak

Pas bdk2 sek ni gather kt depan Central Market
ktorg terus menuju pit stop HOHO ni
dh la ada rupa mcm nk ujan..
maka bergegaslah rakyat jelata kerana takutkan hujan...

Yg payahnya bwk bdk2 ni kan
time nak cross jln
aduhai...jln punyala sibuk kan
dgn bus, keta, moto..
aduaiiiii....ni  bkn standard trafic kt Kluang ni dik non
lain ni ha..
gunakanla kuasa tangan masing2 ye..
InsyaAllah drivers akan mengerti...

Riang je muka masing kan
x sedar diri nak SPM memasing tu...


Lama sey nak tunggu bus HOHO tu dtg
penat kaki nk berdiri..
aku paksa bdk2 ni g tgk graffiti kt longkang besar tu
*longkang tu sbnrnya pertemuan Sg. Klang dan Sg. Gombak


Cer tgk graffiti kt blkg tu
menarik kan..
Sengih je si Hafifi ni


Ko tunjuk ape tu Hakimi???
Bus warna warni pon nk heran ke?
huhuhuhu


Graffiti lagik


Setelah penat menunggu bus
akhirnya bus pon sampai
dan itu adalah bus terakhir bg route HOHO hari itu
Alhamdulillah kami x terlepas....

Sampai KL Sentral dlm kol 6.30 ptg
ketapi kitorang malam tu kol 10.30 mlm
lama tuh nak tunggu
maka bertempiaran la anak2 didik kami tudi sekitar KL Sentral
gi la merewang mana2 pon asal kan kol 10 mlm dh sampai kt tempat nak naik train

Kitorang cikgu2 dh merewang2 mencari tempat makan dan tempat lepak..
ahkak2 letih dan lapar dik non..

Selesai makan n lepak kt Restoran Nasi Ayam Penyek kt mall ape ntah yg baru sblh KL Sentral tu
ktorg trs g solat jamak n rileks kt surau KL Sentral..
tukar2 baju, kasi wangi2 skit..
yela..nak balik jumpa kesayangan hamba kan
wajib kasi wangi even ketiak dh jd tempat pembiakan bakteria ape ntah dah...

Train gerak tepat ikot masa
alhamdulillah....
maka masing2 mula beradu bak Sleeping Beauty gitew
lg2 yg pakai eye mask mcm Permaisuri Zairul dan Permaisuri Azizah kekdahnya...



Haaa.....masam je muka Permaisuri ni
mimpi jadi Cinderella yg tgh mop lantai kot???



Permaisuri Azizah yg lena beradu..
zzzzzzzzzzzzzzzzz
sibbaik x berdengkur..
:)

Alhamdulillah kami sampai Stesen Keretapi Kluang dlm kol 4 pg lebih
lps tunggu suma bdk dh diambil oleh parents masing2
kami pon blk T6 naik chartered van...

Badan yg letih ni sampai umah dlm kol 5 lbh
kemas2 brg yg dibawa balik
bersih2kan bau masam suma, solat subuh siap
then tidur..............................

Kesimpulannya : 
1. Trip dgn students naik pengangkutan awam ni mmg mencabar
2. Perlukan kekuatan mental dan fizikal utk sertai trip cengginik
3. Pelajar2 dpt satu pengalaman baru yg mungkin sukar utk diperolehi lg
4. Have fun dgn kengkawan! Tu yg paling seronot!!!

Next year kita try g trip yg lebih adventurous wokeh


Wassalam....

Nov 14, 2014

DDTB : Megi Kari Bernasi

Assalamualaikum w. b.r

Harini TB (dh lama x guna word ni) nk introduce 1 lg benda br dlm blog ni
iaitu Dari Dapur Teacher Bonda (DDTB)
biasala kan..kalo dh nama dar dapo tu kan
harusla psl makanan2 yg aku masak kan
even x sedap pon..still Darwisy n kandaku makan...:)

Last week aku blk KL sensorang naik flight atas urusan keluarga
bl lapar mlm2 buta tu
aku mula la teringin nak makan megi ala2 zaman aku kecik2 dulu
arwah ayah yg ajar makan cenggini sbnarnya

Dr tajuk pon mesti korang dpt teka kan
menu megi kari dan nasi....

Kalo kt umah, payah nk nampak kitorang mkn megi
sbb kalo blh x nak bg Darwisy rasa syiok makan megi yg terang2an x berpekdah ni kan
so sensorang aku g cari sisa2 megi kt dapo mak aku
sibbaik ada..
terus masak megi cm biasa then tambah telo ayam sebiji then perah skit limau

Bila siap je megi
terus buh dlm mangkuk besar
then tengok kt piok nasi, ada plak nasi lagi
pergh....apa lg la kan
amek sesenduk nasi then buh cun2 atas megi panas2 tadi
pergh....dapdapdap!!!


Megi kari bernasi

Ekceli kan
aku pernah mkn cenggini kat umah
tp megi kari masak dgn rencah kari sendiri
bukan mi instant..
rupa2nya kan, kandaku x pernah makan megi cara cenggini
korang pernah x?

Darwisy suuuukaaaaa mkn megi kari bernasi ni tau
sedap..kenyang lbh skit dr biasa sbb ada nasi :)
kalo korang x caye
cer try jap lagik..
mkn tgh lpr ke dlm hujan2 ke tgh poket kering ke kan..

Wassalam...


Nov 6, 2014

JJCM : Coffee Break Kluang

Assalamualaikum w.b.r

Kali ni aku nak perkenalkan entri terkini dr aku
iaitu entri Jalan-jalan Cari Makan: JJCM
yg mana aku akan post psl kedai2 mkn yg aku rasa best, mabeles, x best dan segala perasaan aku time makan kt kedai tu
so korang boleh la nk g try sejauh mana yg aku rasa tu betol ke x

For the first entry in JJCM
aku nk share psl kedai makan yg ada kt Kluang je pon
kak Miszalin yg tarik aku masuk kedai ni..
huhuhuu
paksa la sgt kan..padahal aku yg tergedik2 nak try..

Kedai ni namanya Coffee Break
elok je tercongok kt belakang tokong cina kt area depan Kluang Mall
kt sebelah Zon Ria yg betul2 dekat area Song Mart
owner orang Islam ofkos
so HALAL okeh even xde tanda halal sebesar kerusi kt kedai tu
hihihiihi

Kt kedai ni mcm2 ala carte ada
tp yg aku suka sgt ialah lempeng sardin dgn kopi ais cincau
aku x pernah try menu lain..
so tatau yg lain tu sedap ke x..
korang try la..
blh share perasaan tu dgn aku..:)


Nampak sedap
makan laaaaagiiii sedap...



Set lempeng dia harganya RM3 utk 3 keping lempeng
so korang x pyh nak tamak2 order byk2 set plak..


Ni lempeng sardin



Ni lempeng bawang
kak Lin yg order
me x mkn bawang..


Kopi ais cincau dia aku x ingat bp ringgit la plak
RM 2 ke eh?
ntah la
yang pasti rasa dia mmg kaopiau
mabeles!!!
cer try kalo nk tau rasanya cmne
highly recommanded..


Ni kopi ais cincau..
mabeles..


Coffee Break
Jalan Ciku
86000 Kluang
Johor


Wassalam...

Toilet : Tandas : Jamban : Bilik Air

Assalamualaikum w.b.r

Ni entri khas pasal toilet kt Central Market
cun siot
mengalahkan toilet KLCC yg de vasss sgt tu kan
aku terkagum sampai sanggup snap byk gmbr kt sini..

Dengan bayaran....50 sen kalo aku dan Mek Shaera x silap
(Mek pnye psl la ni yg buat aku terjebak nk masuk toilet cung ni)
anda akan merasai seolah-olah dibawa ke zaman silam
*idakle mcm masuk toilet KLCC tu kan..
sumanya moden...

Nak masuk toilet tu
kita kena masukkan syiling dlm auto gate
dh macam nak naik komuter, LRT bagai dh ni
kagum..mmg kagum..
KLCC ada? x de kan..
apatah lg toilet kt Kluang Mall..ahaks..:)


Ni entrance


Interior design dlm tu
pergh..cun beb..
aku nak amek gmbar kt sinki n cermin toilet ni
tp pyh le sgt
sbb ada 2 mianchi cun tgh dok sakan posing maut kt situ
aduhai....aku ingat aku je yg jakun
kalo ada kak Lin ni..mesti sama2 jakun amek gambar dgn aku ni..
huhuhuhu


Setelah tunggu lbh 10 minit
br dpt snap foto kt sini



Cermin lagi...


Yang lg bestnya kan...
pintu toilet dia sgt la old skul
atas bwh x tutup penuh hokey
kalo ada yg nak ngendap dr atas dan bwh tu
bolehhhhhh sgt!!!

Pastu kan..
selak dlm toilet tu..
fuhhhhhhh lg klasik
umah nenek aku pon dh x pakai selak cmtu dah..
suka suka suka sgt....


Cantik kan...


Asik2 toilet yg futuristik je diorg buat
sesekali dpt masuk toilet yg klasik cmni kan bagus..
takkan Melayu hilang di dunia!!
*pe kaitan??hahahhaah
aku pon x tau..
blasah je kasi panjang skit entri merapu ni :p

Wassalam...

Nov 5, 2014

KTM-HOHO trip ver 2 : part 5


Assalamualaikum w.b.r

Lama sgt dh sambungan cite KTM-HOHO ni hanging
x sempat mak nak karang cite noks..

Yg teringin nk baca part 1 klik SINI
part 2 plak klik kt SINI, part 3 kat SINI
dan last skali part 4 kt SINUN

Ni finale part bg trip kali ni
pasni nk cite psl tempat lain plak

Pas bdk2 sek ni gather kt depan Central Market
ktorg terus menuju pit stop HOHO ni
dh la ada rupa mcm nk ujan..
maka bergegaslah rakyat jelata kerana takutkan hujan...

Yg payahnya bwk bdk2 ni kan
time nak cross jln
aduhai...jln punyala sibuk kan
dgn bus, keta, moto..
aduaiiiii....ni  bkn standard trafic kt Kluang ni dik non
lain ni ha..
gunakanla kuasa tangan masing2 ye..
InsyaAllah drivers akan mengerti...

Riang je muka masing kan
x sedar diri nak SPM memasing tu...


Lama sey nak tunggu bus HOHO tu dtg
penat kaki nk berdiri..
aku paksa bdk2 ni g tgk graffiti kt longkang besar tu
*longkang tu sbnrnya pertemuan Sg. Klang dan Sg. Gombak


Cer tgk graffiti kt blkg tu
menarik kan..
Sengih je si Hafifi ni


Ko tunjuk ape tu Hakimi???
Bus warna warni pon nk heran ke?
huhuhuhu


Graffiti lagik


Setelah penat menunggu bus
akhirnya bus pon sampai
dan itu adalah bus terakhir bg route HOHO hari itu
Alhamdulillah kami x terlepas....

Sampai KL Sentral dlm kol 6.30 ptg
ketapi kitorang malam tu kol 10.30 mlm
lama tuh nak tunggu
maka bertempiaran la anak2 didik kami tudi sekitar KL Sentral
gi la merewang mana2 pon asal kan kol 10 mlm dh sampai kt tempat nak naik train

Kitorang cikgu2 dh merewang2 mencari tempat makan dan tempat lepak..
ahkak2 letih dan lapar dik non..

Selesai makan n lepak kt Restoran Nasi Ayam Penyek kt mall ape ntah yg baru sblh KL Sentral tu
ktorg trs g solat jamak n rileks kt surau KL Sentral..
tukar2 baju, kasi wangi2 skit..
yela..nak balik jumpa kesayangan hamba kan
wajib kasi wangi even ketiak dh jd tempat pembiakan bakteria ape ntah dah...

Train gerak tepat ikot masa
alhamdulillah....
maka masing2 mula beradu bak Sleeping Beauty gitew
lg2 yg pakai eye mask mcm Permaisuri Zairul dan Permaisuri Azizah kekdahnya...



Haaa.....masam je muka Permaisuri ni
mimpi jadi Cinderella yg tgh mop lantai kot???



Permaisuri Azizah yg lena beradu..
zzzzzzzzzzzzzzzzz
sibbaik x berdengkur..
:)

Alhamdulillah kami sampai Stesen Keretapi Kluang dlm kol 4 pg lebih
lps tunggu suma bdk dh diambil oleh parents masing2
kami pon blk T6 naik chartered van...

Badan yg letih ni sampai umah dlm kol 5 lbh
kemas2 brg yg dibawa balik
bersih2kan bau masam suma, solat subuh siap
then tidur..............................

Kesimpulannya : 
1. Trip dgn students naik pengangkutan awam ni mmg mencabar
2. Perlukan kekuatan mental dan fizikal utk sertai trip cengginik
3. Pelajar2 dpt satu pengalaman baru yg mungkin sukar utk diperolehi lg
4. Have fun dgn kengkawan! Tu yg paling seronot!!!

Next year kita try g trip yg lebih adventurous wokeh


Wassalam....