always cherish the golden moment before it passes by

Merempit lagi?

Darwisy dh bosan merempit kot
muncung je dia
ke kepenatan merempit?

Bakul dibawa belayar


Ni hasilan kerastangan aku yg terbaru
khas utk dibelayarkan ke Brunei
sempena Lawatan Benchmark

Bakul2 ni bakal dipenuhi penuh ke? dgn dodol dan candy
buat ole2 manisan dari kejauhan Malaysia
ahaks..






Jgn penyek2 bunga2 aku tu bl sampai sana
sudahla eh..
chao chin chao..

Maaf...

Semalam tengahari selepas geram dgn kelas 5 Ikhtisas yg x dengar kata
aku terus blah je dr kelas without tggu diorg say thank you
geram dik non oi...

Aku tegur dia wat2 bodo muka melancong plak
kan dh kena tegur dgn GPK HEM
mesti GPK HEM ingat aku x tegur bdk2 konon2 dh matured tu

Bl smpai keta je
aku nmpk ada note kt keta
tau plak nk mntk maaf ye
(takot x berkat ilmu la tu)
ingatkan x de perasaan
aishhhhh geram geram!!




Suka ati korang la
asal korang x lupa kelas tambahan time cuti nnt
kalo x
aku bertambah geram!!!

Korang ader?

Anak aku ni kn
blm sunat lagi
dh mcm2 pe-el dia tau
menurun sifat baik aku la tu kn..
ahaks

Aku x penah ajar dia merempit tau
ko tgk aksi rempit Darwisy
kalah mak aku yg Mak Rempit tu
(mak..ampun..hehehe)
kandaku pon bukan Mat Rempit tau
ish ish ish...

Darwisy : Korang ader?
Uncle Amir aku je yg ada tau..
muahahahha

Go GREEN!!



Aku ni suka je LLLLUUUUUUPPPAAAAA nk bwk shopping bag sendiri
yela...jarang shopping kt Malaysia kn
skang ni suma tempat dh sertai kempen Hari TANPA Beg Plastik
so bagi la beg kertas

Sibbaik hari sabtu lepas aku bwk handbag ala2 bakol pasar
so suma brg2 yg kitorg beli
ki masukkan je dlm bakol tu
haaa....
hambek ko


Macam bakol kn handbeg aku ni


Mcm pencuri je gayanya bl kuar dari Jaya Jusco Skudai Sabtu lps
ahaks..


Hasilan Sabtu lepas


Tapi kn nape la kt tempat tinggal aku ni
pekedai2, penggerai2 xnk praktikkan apa yg hypermarket2 ni buat eh?
kalo kt kelas Sains aku tu
jenuh dh aku kempen dr DUUUUULLLUUUUU lg
aku ni mmg suka berkempen dlm kelas pon kn

Antara yg aku slalu pesan kt bdk2 ni :
DO recycle
DO reuse
DO reduse
all things that can be 3R

Ada gak aku pesan kalo g tapau makanan kt kedai ke
lagik2 time bulan Ramadhan kan
bwk sendiri tipuware2 ke tupperware2 ke mangkuk2 tingkat ke
bg kt peniaga2 tu
mntk diorg masukkan order kita tu kt dlm bekas2 yg sedia kita bg
ha...smpai umah
terus letak atas meja...
dh x pyh nk susah2 buka pelastik lg
pastu korang buang plak pelastik2 tu kan...
dh membazir

Bila membazir...
ustazah aku kata syaitan suka membazir
kita ni syaitan ke?
ish...nauzubillah kn..
hehehhehe

Tp budak2 aku suka mentidak realisasikanapa yg aku sarankan tau
aku slalu jer blk kedai dgn bwk 1 beg plastik je
suma benda aku himpun dlm 1 plastik
tp yg sespesis la kn...

RENUNG2kan la ye kawan2.....
chao chin chao...


3rd Johore's SGM : Travelling

Semalam kami sekeluarga tlh bersama2
menjayakan SGM yg ketiga.

Tarikh kejadian : 21 Mei 2011
Lokasi kejadian : tmn setia tropika, jb
Waktu kejadian : 2.30 ptg
Tajuk : Travelling ; How to handle while travel & challenges in breastfeeding toddler


Sidang Sabtu yg hadir..
kali ni ramai mommies2 yg barusuka suka suka
the more, the merrier!!!
ahaks


Antara input yg tlh aku terima semalam :

Khas utk yg kna outstation;

1. kna tau stay kt otel apa cek bp star diorg ada :)
2. bp hari kna outstation
3. sediakan suma kelengkapan utk pumping, storing bottle, cooler bag, ice pack
4. smpai hotel je kna tnye manager utk tumpang ebm kt freezer
5. kna tulis nama elok2 kt ebm, storage kna kemas spy ebm x tercemar
6. jgn skip pumping, try pump time rehat ke
x pon pump smbil dgr ceramah..:)
7. make sure ice pack cukup utk kta bwk blk ebm dgn selamat
kalo x cukup ice pack, beli je ice cube byk2 then masukkan je dlm cooler bag
kalo travel jauh sgt n takot ebm cair, gunala COLEMAN iklan la pulak kn..

Ragam mommies , anak2 & bapak2


Tgh SGM pon ko sempat lg mengepam eh..
Bagos bagos bagos!!!
Thumbs up!



Aku sibok2 berSGM
Darwisy & kandaku sibuk bersenam bermain
Senam ke main tu???


Paling aku suka time sgm ni ialah
1. tukar2 pendapat & pandangan antara mommies
2. MAKAN time!!!!

Pot Luck x abes...
TAPAU time la kan..:p

Sweet...

♫ ♪ Happy birthday to me♫ ♪
♫ ♪♫ ♪happy birthday to me
♫ ♪happy birthday to me
♫ ♪♫ ♪happy birthday to me♫ ♪♫ ♪


A piece of cake
emmm....yummy!


Ahaks...
suka suka suka
besday aku thn ni dipenuhi dgn aktiviti yg merangsang minda dan mencergaskan bdn

Lps sekolah Rabu lps
terus balik amek Darwisy
mandi2 grk g Kluang Parade dgn Herda
ada game bowling sempena Hari Guru

Aku yg mmg terkenal dgn ketererannya aksi longkang
mmg x nk lpskn peluang melongkangkan bola2 bowling tu
ahaks..


Aksi2 pem'bowling'an


Pas game trs g celebr8 besday aku kt SR Kluang Mall
mkn2 kek 1 biji piece je pon
hahahha x dpt nk bg mkn kenduri ramai2 kt sekolah kek tu kn


"Bonda..Dawisy tired la..."


Cuma tahun ni xda surprise party dr students cm thn lps
tp x pe
aku masih lg dikelilingi dgn ramai lg yg menyayangi diri aku

Dh abes dh celebr8n aku utk bulan Mei ni
start with Labour Day on 1st May (ada ke org celebr8? hehhehe)
then our Anniversary on 5th May
followed by Mother's Day on 8th May
continued by Teacher's Day on 16th May
lastly is my Birthday on 18th May

Haa....amek ko
byk kn
kopak kanda aku bulan ni
tp seperti biasa kandaku akan bagi kullu ajmain (betol ke arab aku nih?dh lama x terai)
1 adiah merangkumi suma events hahahahah

Present thn ni
Wallet + a frame of my photo + a bouquet of flower
(each flower represent all the events for this month)

Darwisy & susu tambahan barunya

Sudah lebih 1 bln aku & kandaku bg Darwisy minum susu
selain daripada susu aku

At first ktorg try bg susu Dutch Lady Kid Coklat
alhamdulillah Darwisy nk minum sbb mungkin rasa cm MILO
1 hari ktorg bekalkan 1 botol ebm, 2 botol susu DLK
ktorg siap2 masukkan DLK dlm botol bia senang Tok Mah bg Darwisy minum
and all the bottles we put inside a cool bag
that's mean Darwisy will consume 2 bottle of cool DLK




Pas seminggu ktorg try bg Darwisy DLK xda perasa
susu putih
ktorg bekalkan dia 1 botol ebm, 1 botol susu DLK coklat, 1 botol DLK putih
1st day, abes suma bekal
termasuk susu putih
2nd day, dia minum skit je susu putih
kt umah aku bg lg yg lebih dr umah bs
tp dia buek buek kn susu tu

So susu DLK yg putih berbaki la 2 kotak lagi
yg mana aku campurkan dlm MILO utk Darwisy minum
alhamdulillah dia minum
so x la membazir kn

Next week nya kandaku gatai nk bagi Darwisy susu DLK Strawberry
ktorg pon bli la stok DLK Strawberry 1 set (4 kotak kecik)
1st day bg bekal DLK Strawberry
1 botol ebm, 2 botol DLK Strawberry
hasilnya....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Darwisy muntah melambak2 kt umah Tok Mah
(sian kt Tok Mah nk cuci muntah awak tu Darwisy...)

Terus x berani nk bg DLK Strawberry kt Darwisy
kandaku la yg jd tukang peghabih 2 kotak xtra tu
xkn aku nk cmpurkan dlm MILO gak kn cm DLK putih
kang jd MIBERRY plak kn
ahaks...

Ahad lepas aku & kandaku dok menelek2 info2 susu formula kt kedai baby
adoyai...
memang x reti aku nk pilih
mana yg byk sukrosa, fruktosa, galaktosa nya
kang x pasal2 anak aku diabetes mellitus sblm smpai waktunya
ish...mmg payah la nk pilih susu
almaklumla xda pengalaman beli fm

Nk beli yg cap ANMUM cm dlm tibi
TANPA GULA TAMBAHAN la kononnya kan
tp adik ipar aku yg keje Dietitian kata
iklan tu dh kena ban sebab info x betol
(ye ke?)
last2 ktorg beli la Dutch Lady 1,2,3 (650g je pon)
kang beli yg besar2 x abes plak anak aku minum


Ye ke tanpa gula tambahan?
boleh percaya ke iklan2 kat tibi tu?


Ni je la yang ktorg mampu..

Ktorg mmg saje je x beli yg mahai2 cap2 org BERADA
ye la aku ni golongan BERADA2 je
kang kalo anak aku dh biasa yg mahai2..
payah le plak kan

Sepatutnya semalam jadi hari 1 ktorg try fm kt Darwisy
tp kandaku plak x bekalkan botol kosong la plak kt bakul bekal Darwisy
so esok la jd hari penentu Darwisy try fm
hope everything will be okay
amin...

Kamus TB :
  • DLK : Dutch Lady Kid
  • EBM : expressed breast milk
  • FM : formula milk

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru buat insan2 yg pernah, sedang bergelar guru
ni tahun ke7 aku menyambut Hari Guru secara rasmi
kalo aku bersalin masa tahun pertama dulu muahahahha
mesti anak aku dh darjah satu tahun ni kn

Masih aku ingat lg saat2 mula mengajar dulu
oleh kerana aku mula keje pada usia yg muda...
ye la awal 20-an
maka ramaila anak2 murid aku yg nk jadikan aku awekpanggil aku kakak
(edisi peghasan)
kahakahkah
dh la aku ni pn x tinggi mana
kalo jln dgn murid2 aku
confirm diorg ingat aku ni adik2 je..
(edisi peghasan lagi)

Skang aku dh makin tinggi matang dlm menangani budak2 mentah
dan aku bersyukur dgn apa yg telah aku lalui dan yang sedang aku alami skang ni
Alhamdulillah dan bersyukur pd Allah sbb telah takdirkan aku jd GURU
yg pada mulanya mmg aku xda jiwa padanya
tima kasih gak pd mak aku yg suh aku jd cikgu
even aku patuh dlm paksa...

Tu cite dolu2
skang aku dh makin cintakan dunia perguruan
even aku slalu merungut ttg keje2 yg bukan x sepatutnya aku kena buat
tp aku tetap suka jd cikgu
satu kepuasan bg diri aku bl anak2 didik aku berjaya

Teringat aku pd 1 msg kwn aku ni

*
*
*
*
*
*
*
*
*

“Jadilah seorang guru yang

hadirnya diTUNGGU

hilangnya diRINDU

ilmunya diBURU

tingkah lakunya diTIRU




Harap2 aku ada ciri2 di atas tu
amin.....

Semalam sambutan Hari Guru disambut meriah kt sekolah aku
cikgu pakat main games sampai penat
mcm taktik yg kitorg guna utk menang!!!
hahhahha


Aksi bersama kak Miszalin
sebelum acara membasahkan ketiak bermula



Antara games yg ada



Aksi pemain bowling kelapa kebangsaan


Hasilnya rumah aku dpt JOHAN acara
1. baling belon air
2. letupkan belon
3. jaringkan bola jaring


Baling belon air
cayalah COSMOS!
x pecah walaupun pasukan lain suma ada yg pecah belon


Alhamdulillah lagi di atas kemenangan kami
go go go COSMOS!!!
ahaks

Thanks to the students for their marvellous performances



GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA

Kempen Keselamatan Jalan Raya

Semalam sekolah aku ada wat kempen Keselamatan Jalan Raya
khas buat suma warga SMK Bandar T6
siap jemput Adun Kahang Y.B. R. Vidyanathan

Mcm2 ilmu yg aku dpt semalam
bdk2 pon aku tgk khusyuk mendengar Pn. Penceramah bg ceramah kan
lg2 kt bdk2 yg dapat helmet free sbb jd volunteer semalam
kalo aku dpt pon best kn
tp nk pakai helmet naik apa?
naik keta?
mcm nk masuk F1 plak kn nnt
hehehehhe

Antara yg aku blh kongsi :
1. Pakai helmet ketika menaiki motosikal
2. Helmet mesti ada cop sirim! Jgn yg mcm rumah kura2 plak ye


Pilih la yang belah kanan
jangan sekali2 guna yg kura2 belah kiri ni


3. Tayar adalah elemen penting bg keta sbb pd tayar tu kita blh dpt mcm2 info
3.1 Elakkan beli tayar second hand..bahaya!
(sibbaik aku x penah beli yg second hand)
3.2 Tayar keta blh thn 5 thn kalo pandai guna
3.3 Kalo keta jarang guna, tayar still kena tukar dlm masa 5 thn sbb tayar tu serap haba. So akan haus juga akhirnya
3.4 Kalo nk tgk bunga tayar keta kita tu dh haus ke blm ; letakkan duit syiling 20sen kt celah2 alur tayar. kalo perkataan SEN dpt dibaca, maka tukarlah tayar keta tu
4. Seat belt wajib guna
5. Seat belt utk yg kt seat belakang keta, wajib utk 3 org shj.
(kalo lbh2 kena bli keta besar skit..hehhehe kalo mampu)
6. Ibu2 yg pregnant, kalo x pakai seat belt biasanya polis x saman sbb diorg faham yg kita ni x slesa..
7. Kalo blh kalo x blh, kena blh kn gak , diajarin anak2 kecil memakai seat belt
(ni yg payah skit nih..Darwisy x knpakai seat belt kalo x duk kt car seat dia)
8. Yg naik beskal ke speda ke gerek ke kena pakai helmet & elbow pad, knee pad

Ni xda padding plak kt siku dgn lutut
bahaya gak ni
Darwisy xda pon helmet & padding
sbbtu aku suh main beskal dlm umah je
heheehehhe




Ish..byk sgt la..
letih plak tgn aku mlm2 ni nk menaip
kertas soalan pekse tengah thn pon aku blm siapkan 2 set lg nih
bia skit, asal sampai niat di hati aku kn..
:)

Penat tau

PENAT AKU TAIP ENTRY DUA HARI LEPAS
PANJANG BERJELA
SBB DH LAMA X ADA POST BARU
TUP2 ADA FAILURE PLAK
GERAM!!!!!
BLOGGER2 LAIN X KENA CAM AKU KE HA?
ISH ISH ISH...

Masih muat...

Berabuk tebal kn blog aku sejak dua menjak ni
punye byk keje smpai anniversary aku pnye cite pn....
aku x sempat cite

Alhamdulillah
aku dan kandaku berjaya mengharungi bersama2
4 thn alam rumahtangga
*baru 4 thn kn, org lain ada yg dh 14 thn, 40 thn*


Alhamdulillah..
Muat lg cincin ni kt jari aku..
tp ni bkn cincin nikah aku pon
ni cincin risik & tunang aku
hehheeeh

Doa aku padaNya semoga Allah :
  • panjangkan ikatan kami ini hingga akhir hayat kami
  • murahkan rezeki kami sekeluarga
  • pelihara kami sekeluarga daripada perkara2 keji dan mungkar
  • kurniakan kami dengan zuriat2 yg soleh & solehah
  • berikan kami akal yg rasional dlm mengharungi suka duka rumahtangga
Aminkan ye kawan2....


Let's camp out!

Jln2 kt Ikea weekend lepas
jumpa menatang ni trs nk beli
smpai umah kt Kluang 2 hari lepas
br sempat nk pasang semalam


Jemput masuk kawan2...


Dpt kt budak bernama Darwisy..
trs dia pack suma kawan2 menan dia masuk skali
penuh la ruang2 dlm khemah tu...
gasak awak la anak..

Ni blur sbb aku snap kt tempat "ngendap' tepi khemah
Darwisy asyik suh aku ngendap je kt situ
lenguh aku tau...
pastu pas keje ngendap kt kanda aku..
heehehhe

May 29, 2011

Merempit lagi?

Darwisy dh bosan merempit kot
muncung je dia
ke kepenatan merempit?

May 28, 2011

Bakul dibawa belayar


Ni hasilan kerastangan aku yg terbaru
khas utk dibelayarkan ke Brunei
sempena Lawatan Benchmark

Bakul2 ni bakal dipenuhi penuh ke? dgn dodol dan candy
buat ole2 manisan dari kejauhan Malaysia
ahaks..






Jgn penyek2 bunga2 aku tu bl sampai sana
sudahla eh..
chao chin chao..

Maaf...

Semalam tengahari selepas geram dgn kelas 5 Ikhtisas yg x dengar kata
aku terus blah je dr kelas without tggu diorg say thank you
geram dik non oi...

Aku tegur dia wat2 bodo muka melancong plak
kan dh kena tegur dgn GPK HEM
mesti GPK HEM ingat aku x tegur bdk2 konon2 dh matured tu

Bl smpai keta je
aku nmpk ada note kt keta
tau plak nk mntk maaf ye
(takot x berkat ilmu la tu)
ingatkan x de perasaan
aishhhhh geram geram!!




Suka ati korang la
asal korang x lupa kelas tambahan time cuti nnt
kalo x
aku bertambah geram!!!

May 25, 2011

Korang ader?

Anak aku ni kn
blm sunat lagi
dh mcm2 pe-el dia tau
menurun sifat baik aku la tu kn..
ahaks

Aku x penah ajar dia merempit tau
ko tgk aksi rempit Darwisy
kalah mak aku yg Mak Rempit tu
(mak..ampun..hehehe)
kandaku pon bukan Mat Rempit tau
ish ish ish...

Darwisy : Korang ader?
Uncle Amir aku je yg ada tau..
muahahahha

May 24, 2011

Go GREEN!!



Aku ni suka je LLLLUUUUUUPPPAAAAA nk bwk shopping bag sendiri
yela...jarang shopping kt Malaysia kn
skang ni suma tempat dh sertai kempen Hari TANPA Beg Plastik
so bagi la beg kertas

Sibbaik hari sabtu lepas aku bwk handbag ala2 bakol pasar
so suma brg2 yg kitorg beli
ki masukkan je dlm bakol tu
haaa....
hambek ko


Macam bakol kn handbeg aku ni


Mcm pencuri je gayanya bl kuar dari Jaya Jusco Skudai Sabtu lps
ahaks..


Hasilan Sabtu lepas


Tapi kn nape la kt tempat tinggal aku ni
pekedai2, penggerai2 xnk praktikkan apa yg hypermarket2 ni buat eh?
kalo kt kelas Sains aku tu
jenuh dh aku kempen dr DUUUUULLLUUUUU lg
aku ni mmg suka berkempen dlm kelas pon kn

Antara yg aku slalu pesan kt bdk2 ni :
DO recycle
DO reuse
DO reduse
all things that can be 3R

Ada gak aku pesan kalo g tapau makanan kt kedai ke
lagik2 time bulan Ramadhan kan
bwk sendiri tipuware2 ke tupperware2 ke mangkuk2 tingkat ke
bg kt peniaga2 tu
mntk diorg masukkan order kita tu kt dlm bekas2 yg sedia kita bg
ha...smpai umah
terus letak atas meja...
dh x pyh nk susah2 buka pelastik lg
pastu korang buang plak pelastik2 tu kan...
dh membazir

Bila membazir...
ustazah aku kata syaitan suka membazir
kita ni syaitan ke?
ish...nauzubillah kn..
hehehhehe

Tp budak2 aku suka mentidak realisasikanapa yg aku sarankan tau
aku slalu jer blk kedai dgn bwk 1 beg plastik je
suma benda aku himpun dlm 1 plastik
tp yg sespesis la kn...

RENUNG2kan la ye kawan2.....
chao chin chao...


May 22, 2011

3rd Johore's SGM : Travelling

Semalam kami sekeluarga tlh bersama2
menjayakan SGM yg ketiga.

Tarikh kejadian : 21 Mei 2011
Lokasi kejadian : tmn setia tropika, jb
Waktu kejadian : 2.30 ptg
Tajuk : Travelling ; How to handle while travel & challenges in breastfeeding toddler


Sidang Sabtu yg hadir..
kali ni ramai mommies2 yg barusuka suka suka
the more, the merrier!!!
ahaks


Antara input yg tlh aku terima semalam :

Khas utk yg kna outstation;

1. kna tau stay kt otel apa cek bp star diorg ada :)
2. bp hari kna outstation
3. sediakan suma kelengkapan utk pumping, storing bottle, cooler bag, ice pack
4. smpai hotel je kna tnye manager utk tumpang ebm kt freezer
5. kna tulis nama elok2 kt ebm, storage kna kemas spy ebm x tercemar
6. jgn skip pumping, try pump time rehat ke
x pon pump smbil dgr ceramah..:)
7. make sure ice pack cukup utk kta bwk blk ebm dgn selamat
kalo x cukup ice pack, beli je ice cube byk2 then masukkan je dlm cooler bag
kalo travel jauh sgt n takot ebm cair, gunala COLEMAN iklan la pulak kn..

Ragam mommies , anak2 & bapak2


Tgh SGM pon ko sempat lg mengepam eh..
Bagos bagos bagos!!!
Thumbs up!



Aku sibok2 berSGM
Darwisy & kandaku sibuk bersenam bermain
Senam ke main tu???


Paling aku suka time sgm ni ialah
1. tukar2 pendapat & pandangan antara mommies
2. MAKAN time!!!!

Pot Luck x abes...
TAPAU time la kan..:p

May 18, 2011

Sweet...

♫ ♪ Happy birthday to me♫ ♪
♫ ♪♫ ♪happy birthday to me
♫ ♪happy birthday to me
♫ ♪♫ ♪happy birthday to me♫ ♪♫ ♪


A piece of cake
emmm....yummy!


Ahaks...
suka suka suka
besday aku thn ni dipenuhi dgn aktiviti yg merangsang minda dan mencergaskan bdn

Lps sekolah Rabu lps
terus balik amek Darwisy
mandi2 grk g Kluang Parade dgn Herda
ada game bowling sempena Hari Guru

Aku yg mmg terkenal dgn ketererannya aksi longkang
mmg x nk lpskn peluang melongkangkan bola2 bowling tu
ahaks..


Aksi2 pem'bowling'an


Pas game trs g celebr8 besday aku kt SR Kluang Mall
mkn2 kek 1 biji piece je pon
hahahha x dpt nk bg mkn kenduri ramai2 kt sekolah kek tu kn


"Bonda..Dawisy tired la..."


Cuma tahun ni xda surprise party dr students cm thn lps
tp x pe
aku masih lg dikelilingi dgn ramai lg yg menyayangi diri aku

Dh abes dh celebr8n aku utk bulan Mei ni
start with Labour Day on 1st May (ada ke org celebr8? hehhehe)
then our Anniversary on 5th May
followed by Mother's Day on 8th May
continued by Teacher's Day on 16th May
lastly is my Birthday on 18th May

Haa....amek ko
byk kn
kopak kanda aku bulan ni
tp seperti biasa kandaku akan bagi kullu ajmain (betol ke arab aku nih?dh lama x terai)
1 adiah merangkumi suma events hahahahah

Present thn ni
Wallet + a frame of my photo + a bouquet of flower
(each flower represent all the events for this month)

May 17, 2011

Darwisy & susu tambahan barunya

Sudah lebih 1 bln aku & kandaku bg Darwisy minum susu
selain daripada susu aku

At first ktorg try bg susu Dutch Lady Kid Coklat
alhamdulillah Darwisy nk minum sbb mungkin rasa cm MILO
1 hari ktorg bekalkan 1 botol ebm, 2 botol susu DLK
ktorg siap2 masukkan DLK dlm botol bia senang Tok Mah bg Darwisy minum
and all the bottles we put inside a cool bag
that's mean Darwisy will consume 2 bottle of cool DLK




Pas seminggu ktorg try bg Darwisy DLK xda perasa
susu putih
ktorg bekalkan dia 1 botol ebm, 1 botol susu DLK coklat, 1 botol DLK putih
1st day, abes suma bekal
termasuk susu putih
2nd day, dia minum skit je susu putih
kt umah aku bg lg yg lebih dr umah bs
tp dia buek buek kn susu tu

So susu DLK yg putih berbaki la 2 kotak lagi
yg mana aku campurkan dlm MILO utk Darwisy minum
alhamdulillah dia minum
so x la membazir kn

Next week nya kandaku gatai nk bagi Darwisy susu DLK Strawberry
ktorg pon bli la stok DLK Strawberry 1 set (4 kotak kecik)
1st day bg bekal DLK Strawberry
1 botol ebm, 2 botol DLK Strawberry
hasilnya....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Darwisy muntah melambak2 kt umah Tok Mah
(sian kt Tok Mah nk cuci muntah awak tu Darwisy...)

Terus x berani nk bg DLK Strawberry kt Darwisy
kandaku la yg jd tukang peghabih 2 kotak xtra tu
xkn aku nk cmpurkan dlm MILO gak kn cm DLK putih
kang jd MIBERRY plak kn
ahaks...

Ahad lepas aku & kandaku dok menelek2 info2 susu formula kt kedai baby
adoyai...
memang x reti aku nk pilih
mana yg byk sukrosa, fruktosa, galaktosa nya
kang x pasal2 anak aku diabetes mellitus sblm smpai waktunya
ish...mmg payah la nk pilih susu
almaklumla xda pengalaman beli fm

Nk beli yg cap ANMUM cm dlm tibi
TANPA GULA TAMBAHAN la kononnya kan
tp adik ipar aku yg keje Dietitian kata
iklan tu dh kena ban sebab info x betol
(ye ke?)
last2 ktorg beli la Dutch Lady 1,2,3 (650g je pon)
kang beli yg besar2 x abes plak anak aku minum


Ye ke tanpa gula tambahan?
boleh percaya ke iklan2 kat tibi tu?


Ni je la yang ktorg mampu..

Ktorg mmg saje je x beli yg mahai2 cap2 org BERADA
ye la aku ni golongan BERADA2 je
kang kalo anak aku dh biasa yg mahai2..
payah le plak kan

Sepatutnya semalam jadi hari 1 ktorg try fm kt Darwisy
tp kandaku plak x bekalkan botol kosong la plak kt bakul bekal Darwisy
so esok la jd hari penentu Darwisy try fm
hope everything will be okay
amin...

Kamus TB :
  • DLK : Dutch Lady Kid
  • EBM : expressed breast milk
  • FM : formula milk

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru buat insan2 yg pernah, sedang bergelar guru
ni tahun ke7 aku menyambut Hari Guru secara rasmi
kalo aku bersalin masa tahun pertama dulu muahahahha
mesti anak aku dh darjah satu tahun ni kn

Masih aku ingat lg saat2 mula mengajar dulu
oleh kerana aku mula keje pada usia yg muda...
ye la awal 20-an
maka ramaila anak2 murid aku yg nk jadikan aku awekpanggil aku kakak
(edisi peghasan)
kahakahkah
dh la aku ni pn x tinggi mana
kalo jln dgn murid2 aku
confirm diorg ingat aku ni adik2 je..
(edisi peghasan lagi)

Skang aku dh makin tinggi matang dlm menangani budak2 mentah
dan aku bersyukur dgn apa yg telah aku lalui dan yang sedang aku alami skang ni
Alhamdulillah dan bersyukur pd Allah sbb telah takdirkan aku jd GURU
yg pada mulanya mmg aku xda jiwa padanya
tima kasih gak pd mak aku yg suh aku jd cikgu
even aku patuh dlm paksa...

Tu cite dolu2
skang aku dh makin cintakan dunia perguruan
even aku slalu merungut ttg keje2 yg bukan x sepatutnya aku kena buat
tp aku tetap suka jd cikgu
satu kepuasan bg diri aku bl anak2 didik aku berjaya

Teringat aku pd 1 msg kwn aku ni

*
*
*
*
*
*
*
*
*

“Jadilah seorang guru yang

hadirnya diTUNGGU

hilangnya diRINDU

ilmunya diBURU

tingkah lakunya diTIRU




Harap2 aku ada ciri2 di atas tu
amin.....

Semalam sambutan Hari Guru disambut meriah kt sekolah aku
cikgu pakat main games sampai penat
mcm taktik yg kitorg guna utk menang!!!
hahhahha


Aksi bersama kak Miszalin
sebelum acara membasahkan ketiak bermula



Antara games yg ada



Aksi pemain bowling kelapa kebangsaan


Hasilnya rumah aku dpt JOHAN acara
1. baling belon air
2. letupkan belon
3. jaringkan bola jaring


Baling belon air
cayalah COSMOS!
x pecah walaupun pasukan lain suma ada yg pecah belon


Alhamdulillah lagi di atas kemenangan kami
go go go COSMOS!!!
ahaks

Thanks to the students for their marvellous performances



GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA

May 15, 2011

Kempen Keselamatan Jalan Raya

Semalam sekolah aku ada wat kempen Keselamatan Jalan Raya
khas buat suma warga SMK Bandar T6
siap jemput Adun Kahang Y.B. R. Vidyanathan

Mcm2 ilmu yg aku dpt semalam
bdk2 pon aku tgk khusyuk mendengar Pn. Penceramah bg ceramah kan
lg2 kt bdk2 yg dapat helmet free sbb jd volunteer semalam
kalo aku dpt pon best kn
tp nk pakai helmet naik apa?
naik keta?
mcm nk masuk F1 plak kn nnt
hehehehhe

Antara yg aku blh kongsi :
1. Pakai helmet ketika menaiki motosikal
2. Helmet mesti ada cop sirim! Jgn yg mcm rumah kura2 plak ye


Pilih la yang belah kanan
jangan sekali2 guna yg kura2 belah kiri ni


3. Tayar adalah elemen penting bg keta sbb pd tayar tu kita blh dpt mcm2 info
3.1 Elakkan beli tayar second hand..bahaya!
(sibbaik aku x penah beli yg second hand)
3.2 Tayar keta blh thn 5 thn kalo pandai guna
3.3 Kalo keta jarang guna, tayar still kena tukar dlm masa 5 thn sbb tayar tu serap haba. So akan haus juga akhirnya
3.4 Kalo nk tgk bunga tayar keta kita tu dh haus ke blm ; letakkan duit syiling 20sen kt celah2 alur tayar. kalo perkataan SEN dpt dibaca, maka tukarlah tayar keta tu
4. Seat belt wajib guna
5. Seat belt utk yg kt seat belakang keta, wajib utk 3 org shj.
(kalo lbh2 kena bli keta besar skit..hehhehe kalo mampu)
6. Ibu2 yg pregnant, kalo x pakai seat belt biasanya polis x saman sbb diorg faham yg kita ni x slesa..
7. Kalo blh kalo x blh, kena blh kn gak , diajarin anak2 kecil memakai seat belt
(ni yg payah skit nih..Darwisy x knpakai seat belt kalo x duk kt car seat dia)
8. Yg naik beskal ke speda ke gerek ke kena pakai helmet & elbow pad, knee pad

Ni xda padding plak kt siku dgn lutut
bahaya gak ni
Darwisy xda pon helmet & padding
sbbtu aku suh main beskal dlm umah je
heheehehhe




Ish..byk sgt la..
letih plak tgn aku mlm2 ni nk menaip
kertas soalan pekse tengah thn pon aku blm siapkan 2 set lg nih
bia skit, asal sampai niat di hati aku kn..
:)

May 14, 2011

Penat tau

PENAT AKU TAIP ENTRY DUA HARI LEPAS
PANJANG BERJELA
SBB DH LAMA X ADA POST BARU
TUP2 ADA FAILURE PLAK
GERAM!!!!!
BLOGGER2 LAIN X KENA CAM AKU KE HA?
ISH ISH ISH...

May 12, 2011

Masih muat...

Berabuk tebal kn blog aku sejak dua menjak ni
punye byk keje smpai anniversary aku pnye cite pn....
aku x sempat cite

Alhamdulillah
aku dan kandaku berjaya mengharungi bersama2
4 thn alam rumahtangga
*baru 4 thn kn, org lain ada yg dh 14 thn, 40 thn*


Alhamdulillah..
Muat lg cincin ni kt jari aku..
tp ni bkn cincin nikah aku pon
ni cincin risik & tunang aku
hehheeeh

Doa aku padaNya semoga Allah :
  • panjangkan ikatan kami ini hingga akhir hayat kami
  • murahkan rezeki kami sekeluarga
  • pelihara kami sekeluarga daripada perkara2 keji dan mungkar
  • kurniakan kami dengan zuriat2 yg soleh & solehah
  • berikan kami akal yg rasional dlm mengharungi suka duka rumahtangga
Aminkan ye kawan2....


May 4, 2011

Let's camp out!

Jln2 kt Ikea weekend lepas
jumpa menatang ni trs nk beli
smpai umah kt Kluang 2 hari lepas
br sempat nk pasang semalam


Jemput masuk kawan2...


Dpt kt budak bernama Darwisy..
trs dia pack suma kawan2 menan dia masuk skali
penuh la ruang2 dlm khemah tu...
gasak awak la anak..

Ni blur sbb aku snap kt tempat "ngendap' tepi khemah
Darwisy asyik suh aku ngendap je kt situ
lenguh aku tau...
pastu pas keje ngendap kt kanda aku..
heehehhe