always cherish the golden moment before it passes by

Nak berniaga ke nak buat amal?

*Amaran keras :
➡Entri petang ini agak panjang.
➡Dipersilakan baca bagi yang rajin.
➡Jemput share jika anda seorang peniaga yang jujur & tulus.
➡Jemput share jika anda ada kawan & keluarga yang menjual  jujur & tulus.



Kita sebagai pelanggan mempunyai pilihan kita ketika membeli kan.
Biasanya pelanggan akan pilih membeli barang dengan harga yang lebih murah. MURAH! Siapa tak nak kan?😉

Peniaga juga ada pilihan. Sama ada nak jual harga modal atau tidak. 😱😱😱 harga modal? Biar betik!

Pelik kan bila peniaga jual barang pada harga modal. Diorang nak rugi eh? Tak kira kos minyak, kos penat, kos air liur, kos letrik, kos topup & lain2 kos tersembunyi. Even jual online pun kena kira semua kos tu tau. Peniaga yang gaya cenggini biasanya fikir biar laku barang jualan sendiri. Kesian kat penjual lain yang jual barang sana macam awak tau. Mesti pembeli takmo beli dengan diorang kan. Awak dah bina persaingan yang tak sihat gitew.

Tapi sebagai pembeli, manalah kita nak fikir untung rugi penjual kan. Kita grab je harga yang lebih murah 😊. Betul tak?

Penjual yang tak kira semua kos tersembunyi tu, nak kira sedekah amal jariah ke? Kalau betul nak buat amal jariah, buatlah dengan cara yang betul. Hentikan jualan dengan harga modal gitu. Jual dengan jujur & tulus. Keuntungan hasil jualan tu nanti, barulah gunakan untuk sedekah jariah anda ya. Kan lagi cantik aliran untung rugi perniagaan anda.

Nabi Muhamammad s.a.w berniaga pun ada kira kos & ada keuntungan tau 💗

Pandangan ikhlas dari,
Cikgu Asheeq aka TB
Pengedar Shaklee Anda
Jom berniaga dengan jujur 💪

No comments:

Post a Comment

May 15, 2017

Nak berniaga ke nak buat amal?

*Amaran keras :
➡Entri petang ini agak panjang.
➡Dipersilakan baca bagi yang rajin.
➡Jemput share jika anda seorang peniaga yang jujur & tulus.
➡Jemput share jika anda ada kawan & keluarga yang menjual  jujur & tulus.



Kita sebagai pelanggan mempunyai pilihan kita ketika membeli kan.
Biasanya pelanggan akan pilih membeli barang dengan harga yang lebih murah. MURAH! Siapa tak nak kan?😉

Peniaga juga ada pilihan. Sama ada nak jual harga modal atau tidak. 😱😱😱 harga modal? Biar betik!

Pelik kan bila peniaga jual barang pada harga modal. Diorang nak rugi eh? Tak kira kos minyak, kos penat, kos air liur, kos letrik, kos topup & lain2 kos tersembunyi. Even jual online pun kena kira semua kos tu tau. Peniaga yang gaya cenggini biasanya fikir biar laku barang jualan sendiri. Kesian kat penjual lain yang jual barang sana macam awak tau. Mesti pembeli takmo beli dengan diorang kan. Awak dah bina persaingan yang tak sihat gitew.

Tapi sebagai pembeli, manalah kita nak fikir untung rugi penjual kan. Kita grab je harga yang lebih murah 😊. Betul tak?

Penjual yang tak kira semua kos tersembunyi tu, nak kira sedekah amal jariah ke? Kalau betul nak buat amal jariah, buatlah dengan cara yang betul. Hentikan jualan dengan harga modal gitu. Jual dengan jujur & tulus. Keuntungan hasil jualan tu nanti, barulah gunakan untuk sedekah jariah anda ya. Kan lagi cantik aliran untung rugi perniagaan anda.

Nabi Muhamammad s.a.w berniaga pun ada kira kos & ada keuntungan tau 💗

Pandangan ikhlas dari,
Cikgu Asheeq aka TB
Pengedar Shaklee Anda
Jom berniaga dengan jujur 💪

No comments:

Post a Comment