TEACHER BONDA TEACHER BONDA
6 MITOS IMUNITI

6 MITOS IMUNITI

Assalamualaikum w.b.r
Salam sejahtera.

Kita selalu dengar banyak sangat pendapat-pendapat tentang imuniti badan.
Namun kita tak tahu sama ada pendapat itu SAHIH atau sekadar MITOS semata-mata?

Meh sini cikgu Asheeq bongkarkan 6 MITOS tentang IMUNITI yang selama ini menghantui diri kita.


MITOS 1

Kebasahan dalam hujan akan membuatkan anda sakit.
Seronoknya dapat main hujan!


Fakta


Tiada bukti yang menunjukkan bahawa cuaca sejuk boleh menyebabkan seseorang boleh mendapat selsema atau sakit.

Sains moden tidak mampu untuk menunjukkan adanya hubungan di antara dua perkara tersebut.

Apabila tiada bukti-bukti sains yang kukuh, perkara ini dikaitkan dengan kisah dongeng yang diwarisi dari nenek moyang kita.

Mitos 2

  • Selsema ialah virus.
  • Sejuk ialah bakteria
Achooo....


Fakta

Kedua-dua sejuk dan selsema adalah disebabkan oleh virus.

Fakta yang menarik untuk kita ketahui ialah terdapat lebih daripada 200 jenis virus sejuk yang unik (rhinovirus adalah yang paling biasa).

Virus selsema sentiasa berubah setiap tahun.
Oleh yang demikian, adalah penting untuk memastikan bahawa sistem imun adalah di tahap yang terbaik.


Mitos 3

Selsema tidak berbahaya


Fakta

Menurut Centers for Disease Control and Prevention (CDC), angka orang yang mati disebabkan oleh selsema mencecah 49,000 pada setiap tahun (bergantung kepada tahap kesakitan, penyebaran dan jenis-jenis virus selsema).

Di Malaysia, bayi di bawah umur satu tahun dan juga warga emas yang berusia lebih 65 tahun berada dalam kumpulan berisiko tinggi.
Wanita-wanita hamil, serta orang-orang yang gemuk atau yang mempunyai sistem imun yang lemah
juga merupakan sebahagian daripada kumpulan berisiko tinggi.

Menariknya, selsema yang biasa jarang memudaratkan kecuali ia boleh menyebabkan kepada jangkitan-jangkitan yang lebih serius.


Mitos 4

Antibiotik membantu merawat sejuk atau selsema


Fakta

Memandangkan kedua-dua sejuk dan selsema adalah hasil serangan virus, antibiotik tidak dapat membantu mengurangkan kesakitan atau tempoh masa jangkitan itu.

Walau bagaimanapun, antibiotik yang diberikan adalah berkesan untuk merawat jangkitan bakteria sekunder seperti resdung, jangkitan telinga, bronkitis dan lain-lain jangkitan yang disebabkan oleh sejuk atau selsema.


Mitos 5

Selepas sekali mendapat selsema, anda tidak akan menghidapinya lagi untuk musim atau tempoh itu.

Fakta

Anda tidak akan mendapat selsema yang sama sebaik sahaja anda telah mengalaminya, tetapi itu tidak bermakna bahawa anda akan tidak menjadi mangsa kepada virus sejuk yang lain.

Terdapat beberapa jenis virus sejuk dan selsema yang beredar di udara dan tidak mustahil untuk anda menjadi imun untuk sementara waktu tetapi masih boleh dijangkiti dengan penyakit yang lain.


Mitos 6

Anda hanya boleh berjangkit apabila mempunyai tanda-tanda sejuk atau selsema.

Fakta

Apabila anda dalam keadaan sejuk, anda sangat mudah dijangkiti pada tiga hari pertama terutamanya
semasa fasa sakit tekak) dan anda akan menyebarkan virus antara lima hingga tujuh hari dari hari pertama menghidapi selsema.
Virus ini boleh disebarkan apabila anda menyentuh hidung serta mulut dan kemudiannya menyentuh permukaan lain seperti tombol pintu dan telefon bahkan melalui batuk atau bersin.


********************************************************************************

Maka guys, segala mitos telah terungkai.
Kita wajib sentiasa menjaga kesihatan tubuh badan yang Allah beri pinjam ini ya.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Saya adalah pengedar sah Shaklee anda.
Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. 
Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.

Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz
Hatyai Field Trip Day 02 : Hatyai - Songkhla - Hatyai

Hatyai Field Trip Day 02 : Hatyai - Songkhla - Hatyai

Assalamualaikum w.b.r

Kepada yang nak baca Day 01 punya, sila klik SINI ya

Meh sambung cerita yang stuck sampai tunggu van tu ha.
Tunggu van 2 buah sebenarnya. Tapi yang sampai hanyalah 1 πŸ˜“
Sebuah van lagi tersangkut dalam jem.
Maka bergilir-gilirlah satu van tu buat 2 trip hantar kami ke hotel

Nak nombor abang Van Hatyai?
Meh contact ni : 013 4212845. Abang Gee
Kami dapat harga RM1700 untuk 2 van, 2 hari.

Sampai hotel, bilik tak boleh checkin lagi.
So budak-budak ni g salin baju JDT kat toilet area lobi.
Dahla toiletnya 1. Hambek ko.

Kami booked Get Guesthouse Hotel, Hatyai through Booking.com je pun
Cantik tau hotelnya. Baru. Dekorasi minimalis dan moden.
Pastukan kami kena tambah lagi bayaran hotel sebab kami nak sumbat 1 bilik 3 orang.
Pihak hotel kenakan surcaj.
Pastu kena tambah 1 lagi bilik extra.
Sibbaik ada duit emergency. Alhamdulillah.

Settle semua kes di hotel, siap checkin semua, kami terus gerak g SONGKHLA!
Jauh gak weh ke Songkhla ni.
Dalam 1 jam perjalanan daripada pekan Hatyai.


Ni view on the way ke Songkhla.
Cantik weh.


TANG KUAN HILL LIFT STATION

First destination kami ialah Tang Kuan Hill Lift Station
Bayaran masuk :
Dewasa & kanak-kanak 30THB
Kanak-kanak ketinggian bawah 120 cm 20THB


Beli tiket dulu.
Ada 1 tiket kanak-kanak untuk Darwisy 😁


Ramai-ramai diorang sumbat dalam train tu naik bukit.
1 coach tu memang kami semua + staf dia.


Curam tau landasan ketapi naik atas bukit ni


Sampai atas, view dia memang cun! Subhanallah.


Ni salah satu view yang korang boleh tengok dari atas.
Ni nampak laut.


Tapi kan kat atas ni banyak monyet tau.
Korang kena hati-hati.

Tu ada 2 ekor ha
Yang berekor-ekor lain g entertain pelawat lain
Hahahha





Sawadikarp
Kharp Khun Kap


Kat bukit ni juga ada 1 stesen Songkhla Ais Station.
TB tak pasti station untuk apa.


Songkhla Ais Station


Terdapat juga rumah api tau kat atas ni.
Songkhla kan tepi laut.
So rumah api ni penting bagi membantu ahli pelayaran di lautan sana.




Atas bukit ni ada temple ya tuan puan.
The Royal Pagoda namanya.
Sebab tu bila keluar je dari perut lif kat atas bukit tu, korang akan nampak kaunter jual barangan sembahan diorang.


The Royal Pagoda



TB tak tau apa kegunaan loceng yang banyak ni


Kat atas ni memang cantik banget untuk korang photoshoot banyak-banyak sampai hitam.
Hahahaahha
Panas weh. Lighting cantik.

Mana-mana yang tak larat nak shoot banyak-banyak tu, turun bawah dulu la.
Basahkan tekak dengan buah-buahan & aiskrim kelapa.
Sedap!
Sempatlah habiskan aiskrim tu sementara menunggu batch yang bergambar sakan kat atas tu untuk turun ke bawah.


Darwisy beli buah je la ya
SIHAT!


SONGKHLA BEACH

Dah seronok menghitamkan diri & makan aiskrim kelapa kat kaki bukit Tang Kuan, driver terus bawa kami pergi ke pantai.
Alaaa.. kat tempat ada mermaid yang glamer tuh.


Songkhla City


Glamer kan mermaid ni
Hihihi


Kat pantai ni ada banyak choice makanan.
Muslim restoren pun boleh dicari di tepi pantai.
Kalo ada yang berani makan makanan aneh, boleh try telur yang ada anak ayam dalamnya.
hahahha
Lalu kerrrr?


Makcik pun pandai buat peace yo!


Pilih. Bayar. Makan.
Lalu ke?



Kami ramai-ramai makan kat kedai ni
Tepi pantai


View masa kami makan tengahari
Cantik


Opss lupa nak bagi tips shopping.
Kat pantai ni kan boleh dapat beg comel-comel gambar owl, elephant dengan harga yang lagi murah daripada kat Asean Night Market tau.
Rugi betul hari tu tak beli 1.
Cikgu Din beli 1 dapat harga 100THB.
Tapi cikgu Asheeq beli kat Asean Night Market, harga 150-200THB tau.


THE GREAT SERPENT "NAG"

Done merewang ditepian pantai, lunch bagai, kami dibawa ke kepala naga
Ekor naga ada kat opposite side of Songkhla katanya.
Uolls boleh gugel lah apa bendanya kepala naga ni.
Bak kata driver van, memang wajib bergambar kat sini

Rajin ke nak baca?
Bacalah


Kemain anak bujang ni nak kena muntah si naga


Ni ha kepala naganya


Sekejapan je pun kami kat sini.
Amek gambar buat syarat je.
Pastu terus cabut balik.


THE CENTRAL MOSQUE OF SONGKHLA

On the way balik ke pekan Hatyai, kami singgah di masjid Songkhla ni untuk menunaikan solat jamak qasar zuhur & asar.
Pastu siap-siap pesan kat anak murid, yang belum qada' Subuh, sila qada' ya
Depan masjid ni ada 1 kolam yang besar & panjang.
Memang cantik untuk photoshoot.
Tangga masjid juga ada banyak tau.

Pandangan hadapan masjid


Ruang solat lelaki
Luas kan


Tempat wudhu perempuan kat area bawah belah kanan manakala belah kiri ialah untuk lelaki.
Ruang solatnya memang besar.
Tak payah nak rebut-rebut nak solat area mana.




Settle solat, kami terus balik hotel.
Budak-budak nak mandi. Badan dah berlengas sebab tak mandi pun pagi tadi.
Masa pun ada sedikit panjang sebelum ke Asean Night Market.
So, to hotel we go.

ASEAN NIGHT MARKET

Settle mandi, tukar baju terus gegas g Asean Night Market tau.
Budak-budak ni kemain tazzabar nak melantak & shopping

Pasar Malam


Kami berpecah kat ANM ni.
Sukatilah korang nak g shopping terus ke atau makan dulu.
Cikgu-cikgu pilih untuk mengisi perut dulu.

Food hunting gais!
Hahahha

Ala-ala sushi kekdahnya
I tak beli pon


Pulut mangga.
Wajib beli. Sedap.


Pad Thai
Wajib cuba



Ni ha chef pad thai tadi


Ni pun I tak beli.
Tengok je. Tak larat dah nak makan.


Ni wajib cuba. Pelbagai jenis air.
Ko tunjuk je nak yg mana satu.



Ni pandangan night bazar dari arah atas.
Atas ni tempat makan tau.
Kat bawah yang tempat jual souvenir, baju bajan, kasut, beg


Settle makan, kami berpecah mengikut minat masing-masing.
Nak shopping apa barang?
Semua ada.
Spender, braZIL, kasut, seluar, baju, beg, aksesori
Fuhhhh


Abang Long Korea dapat menan
Suh dia duk diam sementara Bonda pilih barang


Shopping till you drop la ya.
Sebab budak-budak sekolah TB ni suka shopping kat ANM ni katanya.

Penat shopping, makan, shopping.
Balik hotel & tidur.
Yeay!!!

Tunggu entry pasal day 3 plak ye.
Ntah bila lah nak siap tu


Bundle Preloved ; Winter Collection

Bundle Preloved ; Winter Collection

Assalamualaikum w.b.r
Bersawang juga blog ni kan.
Huishhh..
Jangan ada yang bersin, terbatuk sebab banyak habuk la ya πŸ˜†

Al kisahnya, TB & keluarga mencari baju sejuk untuk kegunaan nak merayap bulan 12 nanti.
Tempat kami nak pergi tu, tak adalah sejuk sampai ada salji.
Tapi anginnya agak sejuk.

Misi mencari baju sejuk ni dah bermula sejak beli tiket bulan Jun.
Semua baju yang dijumpai memakan kos RM200+ untuk sehelai.
Nak beli untuk suami Korea & Abang Long Korea je pun.
Cecah RM500 😫
TB pinjam adik punya je. JIMAT πŸ™ˆ

Google sana sini, jumpalah dengan BUNDLE PRELOVED ni.
Online & offline pun ada.
Review kata best sebab memang khas untuk baju winter kat situ.
Mudah nak pilih.

Maka kami pilih nak offline je.
Lagi best g kedai kan.
Boleh cuba try test 😁

Ni alamat kedainya.
Ada 2 outlet tau.

1. JALAN KEBUN, KLANG


12-3, Dkebun Commercial Centre, 
Jalan Desa Putera 43/ks08, 
41200 Klang, 
Selangor.




















2. BUKIT JALIL
F5-2, Bukit Jalil Signature Office, Persiaran Kalil 1, Bukit Jalil City, 57000, Kuala 

























































































































































































































































































































































































































































































Location : https://goo.gl/maps/GgSpvYBfW8rQnnCZ6

Waktu operasi :
Setiap hari kecuali JUMAAT.
10.30 pg - 10.00 mlm.

Waktu operasi di bulan Ramadhan 

Isnin - Khamis
12.00 tgh - 10.00 malam
(Rehat 6.00 ptg - 8.00 mlm)

Sabtu & Ahad
10.00 mlm - 10.00 mlm
2. BUKIT JALIL

F5-2, Bukit Jalil Signature Office,
Persiran Jalil 1,
Bukit Jalil City,
57000 Kuala Lumpur

Location : https://goo.gl/maps/VMYN5LEFsVx96opr8


Waktu operasi :
Setiap hari kecuali JUMAAT.
10.30 pg - 10.00 mlm.
Waktu operasi di bulan Ramadhan 
Isnin - Khamis
9.00 pg - 6.00 ptg
(Rehat 6.00 ptg - 8.00 mlm)

Sabtu & Ahad
10.30 pg - 10.00 mlm.


Kami sekeluarga bercadang untuk pergi yang di Klang.
Lepas tengok movie The Lion King beramai-ramai, terus gerak dari OU ke Klang.

Kepala kena dongak ke atas tau kalo nak cari signboard kedai ni.
Sebab kedai kat tingkat 3.
Jenuh kami tengok yang kat bawah.
Tak jumpa.
Hahahaha

Pusing kali kedua baru jumpa kedainya.

Ni ha kedainya.
Kalo tak silap blok ketiga.

Naik lif sampai tingkat 3, terus nampak pintu kedainya.
Senang banget.

Nampak pintu ni, betullah kedainya.


Banyak giler 😱 gais baju kat sini.
Winter collection ada dalam 2000 helai.
KOrang melilaulah cari baju yang berkenan.
Harga bermula dari RM50 hinggalah ke beratus pun ada.

Mula-mula carikan Abang Long Korea punya dulu.
Jenuh tau nak cari sebab dia nak kaler BIRU & ada HOODIE.
Aduhai 😫

Yang kami jumpa, tak cukup saiz.
Ada yang cukup saiz, cun tertiba masa QC (Quality Control), ada nampak koyakan ler pulak.
Muncung mulut Darwisy bila jumpa biru TAPI tiada hoodie.
Pastu Bonda is malas nak layan. Biar dia main dengan cousins dia Z&Z.
Kita cari untuk mak pulak.

Sekejap je pun carinya sebab mak tak ada specific colour/fashion.
Kami bagi cuba 2,3 helai je.
Pastu terus mak pilih.




Mak try yang ni dulu.
Kaler off white.
Ok je pun. Harga RM50



Pastu bagi mak try yang ni pulak.
Nampak kemas skit



Bagi juga mak try kaler gold ni.
Dengan ucapan " Sesuai untuk WARGA EMAS"
Hahahhaa.. Siot je anaknya kan



Walaupun daku tak termasuk dalam misi mencari baju ni kan.
Namun, ku tetap nak cuba jaya jugak.
Hahahahhaha
Ni RM50 jugak ni tau


PINK! My favourite colour.
Haruslah dicubain kan


Sis teruja dengan kuning ni tau.
Cantik warnanya. Tapi besar pulak kat badanku yang kecik molek ini.
Hahahahah
Jangan muntah




Yang ni RM250
Bulu-bulu you alls
Macam Che'TaπŸ˜†


Tok lakiku senang je pilih.
Supsap sana sini, settle dia pilih kaler  hitam ni.
Katanya buat pakai naik motor pun cun ni.
Hahahahha
Sukatilah
Steady bro. Steady!


Kembali kepada Abang Long Korea.
Jumpa yang besar ni tapi NO HOODIE.
Pasrah.
Tapi suami Korea try cari lagi kat area orang dewasa.
Jumpa pulak seperti yang diidam.
Alhamdulillah.



Ni yang besar.



Settle.
Yang ni cukup syarat.



Ni antara baju & kasut yang ada.
Banyak sebenarnya.



Kasut ni RM70.
Tapi kan cikgu Asheeq pernah nampak kat SHopipipi.
Tak sampai RM30.



Kaler ni pun cantik kan.
Kasut sini yang baru-baru tau.
katanya tak ada yg preloved.


Jauh sangat dengan Outlet diorang ni?
Apadehal.

Klik Web BUNDLE PRELOVED.
Atau terjah je Facebook BUNDLE PRELOVED ni
Semuanya dihujug jari anda tau
Selamat bershopping.

PS :
TB tak ada jual baju winter tau.
TB jual Shaklee je.
Oppss.. Ada juga jual tudung Pearl Haya.
Tapi yang fesyen lama. Kalo ada yang nak, TB boleh je jual 50% less.
Mau tak?


Noor Asheeqmazmi Mohd Mahfoz
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 913863 ]
♥ Contact No | WhatsApp | Telegram :012 2662438
http://cikguasheeq.wasap.my
 ♥ Emel : monskuki@yahoo.com
♥ Website : asheeqmazmi.blogspot.com
♥ Facebook & Instagram : Asheeqmazmi Mahfoz

TEACHER BONDA © . Designed by MaisarahSidi.com